Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

kooniuszy, 3 Kwi 2010, 17:48

>masz jakiś problem? To jest pokój stołowy, a nie sala kinowa.

>

>Żal mi takich... żal.

przeczytaj, tytuł wątku i wtedy możemy pogadać o problemach. artykułowałem to kilka razy tu i ówdzie.

chcesz pokazywać i oglądać pokoje stołowe - załóż wątek "Nasze pokoje stołowe z telewizorem"

nie potrafię pojąć dlaczego kino domowe wg większości to TeleVizorek + DŹWIĘK X.1?

zagadkowe podejście do tematu ... a przecież kino to przede wszystkim wielki obraz !!!

ten wątek powinien być inspiracją dla innych i pokazywać jak można zrobić choćby namiastkę kina w domu.

takie "instalacje" nikogo raczej nie popchną we właściwym kierunku :o(

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

popieram matee w pełnej rozciągłości

telewizorom na stołach z ikei mówimy stanowcze NIE

ten wątek nie powstał też po to, żeby zobaczyć co kto w domu za sprzęt 5.1

ludziska zastanówcie się co tu umieszczacie,

tak nas mają zobaczyć?

z zegarkiem za 6,50 zł, lampą z pewexu i ramką z promocji Ramy?...

masakra...

idea to pomieszczenie dedykowane, i tylko takie mają tu miejsce

Jakby nie patrzeć to telewizor i sprzęt to też instalacja kina domowego. Osobiście wolę swój tv niż jakiś tani projektor do prezentacji... Koledzy po co po kimś jechać? Nie każdy ma możliwość zaprezentowania swojego zestawu w oddzielnym pokoju odsłuchowym. Trochę wyrozumiałości. ;)

Ps. Też posiadam półkę z Ikea no co z tego??? :))

Hmm... Tytul brzmi 'Nasze instalacje KD' a nie 'Dedykowane sale kinowe' ;)

IMO instalacja to urzadzenie odpowiednie za wizje i urzadzenie odpowiednie za fonie. Nie mam nic przeciwko zamieszczania tzw. salonow telewizyjnych, oczywiscie jesli jest ladnie, czysto i na poziomie. Oczywiscie telewizor 21" i DVD Alba raczej nie pasuja wzbudzajac delikatny usmiech na twarzy:)

BTW moja mama ma 14" tv i nagrywarke dvd w kuchni. Fotek celowo nie zamieszczam:)

maniek74

Z dedykacją dla Ciebie:

"Proponuję aby każdy kto ma w domu jakąkolwiek instalację KD ( chociażby tak prymitywną jak moja) "

Autor tematu.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Konstruktywna krytyka jest dobra, ale wyśmiewanie się - jest nie na miejscu.

Myślę, że im więcej zdjęć, tym barwniejszy jest ten wątek. Każdy ma swój pomysł na tzw "kino domowe".

Nie jest powiedziane, ze kino domowe musi się opierać na projektorze. Dylemat TV vs projektor to sprawa indywidualna. Pomieszczenia są różne, budżety są również różne. Jeżeli ktoś chce widzieć w tym wątku tylko high-end'owe instalacje, to chyba słabo rozumie polskie realia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

można w tym linku wyszukać różne ustrojstwa i pooglądać jak mają nasi sąsiedzi :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

matee

maniek74

Buractwo wypada wam z rękawów.

Przede wszystkim Panowie proponuję powrót do szkoły podstawowej, gdzie Pani uczyła czytania ze zrozumieniem.

Wiem, wiem inteligencją nie sięga wam sam bóg. Ale czytanie ze zrozumieniem to wasz największy problem.

Cytuje wpis kolegiGummo

"Hmm... Tytul brzmi 'Nasze instalacje KD' a nie 'Dedykowane sale kinowe' ;)"

maniek74

Ps

Jeżeli chodzi o ramkę z "ramy" to widziałem jak twoja stara się biła o taką w biedronce bo była ostatnia na pólce.

kooniuszy

jak będziesz pyskował, to się nigdy nie dowiesz co możesz w swojej "instalacji" poprawić,

żeby nie wywoływać emocji,

bo jak mniemam po to to tutaj zamieściłeś?

odsyłam do drugiego wątku

szczególnie tych, co to mają problemy ze zrozumieniem "instalacji"

Ukryta Zawartość

chcesz konstruktywnej krytyki proszę bardzo:

1) kolumny stoją byle jak, tzn. TV jest po prawej od centrum osi przodów

2) powyższe dzieje się za sprawą suba, który zagraca przestrzeń między kolumnami

- sub może stać gdziekolwiek, co pozwoli ustawić przód symetrycznie

3) następna rzecz to to, ze yamaha st 515 to fajny sub, i fajnie gra,

ale nie z bass refleksem skierowanym do stołu. ten sub ustawia się przekątną prostopadle do ściany

4) podłoga - jak dla mnie porażka, akustyczna dudnia, nawet sweter jak byś położył, byłoby znacznie lepiej

5) ze zdjęć nie widać do brze odniesienia wysokości surroundów -

po odbiciu z TV i kwiatkiem poniżej domniemuję, że są stosunkowo wysoko,

czy nie za wysoko?

6) podstawki pod surroundy fatalne, zwłąszcze jeśli bierzemy pod uwagę zawieszenie wysoko,

brak możliwości skierowanie ukośnie w dół - poleciłbym proste wieszaki po 80-100 zł za komplet

które raz ze będą wyglądały estetyczniej, a dwa, że umożliwią manipulowanie satelitami

7) ogólna estetyka - tym widzę Ciebie uraziłem, o gustach się nie dyskutuje, ale mnie się nie podoba

jak ktoś napisał duży potencjał - a został zmarnowany

Ukryta Zawartość

8) głośnik centralny to nie podstawka,

więc wyautowałbym z niego w pierwszej kolejności dekoder polsatu,

o tych pacynkach nie wspomnę......

9) ten stoliko-szafek ikei jest beznadziejny z wymiarami,

bo w tę półkę nie wchodzi żaden ampli - za to póki go nie wymienisz na coś co pasuje kolorystycznie do kolumn - wsadż w tę półkę dvd, ps 3 i polsat

i szukaj jakiegoś mebla co będzie ustawny dla Twoich sprzętów,

ampli na wierzchu wg mnie porażka

10) te trzy fascynujące elementy, które wymieniłem wcześniej - ja bym im już podziękował

i pomyślał o czymś estetycznym - dużych rozmiarów - cokolwiek choćby dwie, lub trzy antyramy

może zieleń jakąś

po co Ci tam lampa w tym miejscu? zastanów się nad innym oświetleniem naścienne, sufitowe, punktowe

wszystko będzie lepsze od tej lampy

11) nie wiem czy masz zasłanianie okna, jeśli nie - polecam roletę, albo wprost na szyby,

albo naścienną, ta pierwsza w 100% odetnie światło z okna, co zlikwiduje odblaski w TV

12) nie wiem czy na potrzeby zdjęcia pozbyłeś się maskownic,

bo jeśli tak jest na codzień to bym polecał maskownice założyć,

pomijam funkcje ochronne dla głośników przed łapami i kurzem,

ale maskownica to Twój pierwszy przyjaciel - ustrój rozpraszająco-filtrujący na drodze dźwięku do ucha

maniek74 z co niektórymi punktami to się mogę z Tobą zgodzić ale jest kilka w których pierdoły piszesz. Ciekawi mnie czy jesteś praktykiem czy może głównie teoretykiem?

Ja może odniosę się w sposób uogólniony do stolików, na których umieszczane są kolumny.

Powszechnie wiadomym jest, że należy walczyć z wszelkiego rodzaju odbiciami pierwszym. Mówią o tym wszystkie źródła wiedzy na temat aranżacji akustycznej pomieszczenia odsłuchowego.

Poniżej przedstawiam prosty szkic kolumny centralnej ustawionej na głębokim stoliku.

Jak widać, już na tym etapie będą się pojawiały szkodliwe odbicia. Wg mnie jest to bardzo niefortunne rozwiązanie. Podobnie będzie się miała sprawa z ustawieniem kolumn we wszelkiego rodzaju tunelach (szkic 2).

Ukryta Zawartość

post-18999-100007992 1270365756_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dlatego zaleca się wysunięcie do przodu głośników na komodzie poprawia się scena i zmniejszają odbicia i często poprawie ulega bas

Focal + Naim

No tak,wklejając tu zdjęcia swoich instalacji kinowych trzeba być przygotowanym na wszelkiego rodzaju krytyczne uwagi i mieć twardą dupę,uważam też że niektóre krytyczne komentarze są bardzo nie na miejscu.

No to się teraz naczytasz jakie to masz nie profesjonalne meble pod sprzęt, złe ustawienie i takie tam. Ja żałuję że zamieściłem tu zdjęcie swojego sprzętu.

maniek74

1)Kolumny stoją teraz symetrycznie. Zamieniłem suba z lewym frontem - zniknęła przestrzeń. Ale ty przecież patrząc na moje ustawienie wiesz lepiej bez odsłuchów i przestawiania sprzętu (robiłem dobre 10 razy aby w końcu zagrał tak jak mi się o podoba).

2 i 3)Sub stoi w miejscu gdzie jest najmniejsza fala stojąca i w tym miejscu nie buczy - nie podbija zakresu wyższego basu - ale ty oczywiście dalej wiesz lepiej bo przecież widziałeś zdjęcie i tak być nie może.

4)Już pisałem że to nie sala kinowa i podłoga jest i będzie taka jak na zdjęciu - nie narzekam na na odbicia.

5 i 6)Podstawki pod sorundy to moja sprawa. Sorundy wiszą dosyć wysoko ale dopiero takie ich usytuowanie oddało najlepszą przestrzeń i są pochylone w dół co nie odzwierciedliło zdjęcie - próbowane były praktycznie wszystkie możliwe wysokości. Ale przecież ty wiesz lepiej w końcu "usłyszałeś" to na zdjęciu.

7)Estetyka jest jaka jest - dopiero się urządzam, a jeżeli chodzi o zegarek za 6.50zł - kupił bym go nawet jakby kosztował 50zł - poprostu mi się podoba. Ty wolisz kupować cenę - Gratuluję!!

8)Tuner zdjąłem z centralnego - to rzeczywiście był głupi pomysł. Punkt Dla ciebie(;

9)Od ustawiania, wybierania i kupowania rzeczy do mojego domu jestem JA! Jak masz problemy emocjonalne zapraszam do psychologa.

10)Mam zasłony które niwelują odbicie światła z za okna ale nie było takiej potrzeby zasłaniania w chwili robienia zdjęcia. Jeżeli ty masz cały czas zasłonięte okna w domu to już dlaczego taki z ciebie bufon - zdecydowany brak światłą potrafi namieszać w głowie.

11)Poszukaj czy na zdjęciu widać w kolumnach otwory na mocowanie maskownic do nich - podpowiem Ci - Nie widać bo ich nie ma:) Kolumny mają zmienioną okleinę i pozbyłem się przy okazji nie potrzebnych otworów.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

ŻAL MI TAKICH BURAKÓW CO TO PO ZDJĘCIU WIEDZĄ JAK KONKRETNA INSTALACJA AV GRA. ALE PROSZĘ PAŃSTWA PAN MANIEK74 TAK WŁAŚNIE OCENIA DŹWIĘK. FENOMEN!!!

Ps

Ilu takich buraków jak maniek74 zagości jeszcze na tym forum?

Żal..jeszcze raz żal.

maniek74

Chyba cie poniosło. Co ty masz do ludzi??? Może kd jest jego a pokój mamy,babci i chłop sie cieszy ze w ogóle ma gdzie postawić graty. Jest milion opcji. Proponuje trochę kultury. Zapytaj co go skłoniło do takiego wystroju a potem się śmiej. "Moim zdaniem miał kasę na remont a kupił kino i żona go zabije;) "

kooniuszy nie pękaj maniek ma pewnie kasy jak lodu i gardzi ludźmi co posiadają mniej nisz on. Kup audiofilski stolik za 1500zl a pewnie zagra super heheheheheh (padnę) Nie odwiedzaj IKEA.

Liczyłem się z ty że przeczytam wiele negatywnych opinii, ale tytuł postu brzmi - Nasze instalacje KD niech nas zobaczą.

Pomieszczenie nie jest moje ,docelowe jest w planach. Inne ustawienie nie wchodzi w opcje z powodu braku miejsca.

Cantral leży na ziemi gdy nie gra , jak coś oglądam ląduje między ampli a TV.

:))

żałosne...

naprawdę jestem pod wrażeniem z jakim zacięciem bronicie... tego coś:)

a wyzwiskami uważaj kolego,

bo możesz mieć kłopoty z wymiarem sprawiedliwości

szczególnie dlatego, że robisz to na piśmie

Człowiek uczy się do końca życia, ja z wypowidzi Kolegi kooniuszy dowiedziałem się, że posiada Sorundy...nic dodać - nic ująć :)

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Z wypowiedzi oczywiście miało być, tak mnie te "Sorundy" rozbawiły...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

kooniuszy, 4 Kwi 2010, 16:09

>No to się teraz naczytasz jakie to masz nie profesjonalne meble pod sprzęt, złe ustawienie i takie

>tam. Ja żałuję że zamieściłem tu zdjęcie swojego sprzętu.

Nie ma czego zalowac. Zawsze to nowe doswiadczenie. Trzeba sie liczyc z krytyka, chociaz ta dotyczaca Twojego systemu nieco przesadzona. A tak serio nie jest zle, widzialem gorsze instalacje, jak chociazby podlogowki podwieszone pod sufitem. Tutaj miejsce tego suba jest troche slabe wydaje mi sie, a stolik jest spoko.

Pozdrawiam.

Wesolych Swiat chlopaki ;)

Bardzo ciężko pogodzić multifunkcjonalność i na dodatek obecność dzieci. Jak na razie w gwizdkach ma 3:0 dla juniora.

Ukryta Zawartość

post-12783-100007935 1270470946_thumb.jpg

post-12783-100007936 1270470946_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z krytyką która ma na celu pomoc tak jak wspomniał Krakowiak trzeba się liczyć, ale z bezczelnym i chamskim szyderstwem trzeba walczyć!!!

Autor tematu chciał, aby każdy pokazywał swoje instalacje, po to aby inni mieli pożytek, bo może coś zaczerpną z czyjegoś pomysłu.

Nie sądzę że chciał aby to był tylko wątek dla „burżuazji” co za swe klocki płacą grube tysiące.

Jaki pożytek dla przeciętnego Kowalskiego przyniosą zdjęcia i dyskusje tylko o wypasionych KD w którym sam projektor jest droższy niż auto które sam posiada?

Właśnie dzięki temu, że ludzie zamieszczają przeróżne konfiguracje w przeróżnych przedziałach cenowych taki Kowalski nie musi kląć pod nosem: „ Ci bogaci to mają szczęście, a mnie nic się od życia nie należy”, ale śmiało może dążyć do czegoś, co jest w jego zasięgu i co go w pełni usatysfakcjonuje.

A ludzie mają rózne potrzeby; jeden musi mieć coś super, drugi coś dobrego, a trzeciemu wystarczy coś pospolitego

-wszystko to jest piękne jeżeli decyduje o tym tylko nasz gust-każdy jest zadowolony, bo ma to co mu pasuje.

Niestety jest coś , co w głównej mierze decyduje o tym, co kupujemy.

Czyli pieniądze, pieniądze, i jeszcze raz pieniądze

Od nich zależy to jak drogi sprzęt kupujemy, i przede wszystkim jakie mamy warunki lokalowe.

Jeżeli kasy jest jak lodu to robimy sobie oddzielną sale kinową i za przeproszeniem mamy wszystko inne w dupie!

Wtedy nie musisz zważać na opinię np. rodziców w których mieszkaniu mieszkasz, brata, czy siostry z którą dzielisz pokój(w Polsce to nic nowego, ze nie każdy ma swój pokój a co dopiero swój dom) albo

żony która też może by chciała sobie normalnie meble i kwiatki po pokoju rozstawić ,a w końcu dzieci, które jak to dzieci są wszędzie i wszystkim chcą się bawić.

Nie musisz robić sobie wyrzutów że może zrezygnować z zabawy w KD (bo nie ma bardzo na nie miejsca i pieniędzy) na rzecz rodziny którą kochasz i dla której wiesz ze ze swoją masą sprzętów jesteś cięzarem

(chyba że np kolumna podłogowa stojąca często w dzwiach tak ze wchodząc do pokoju trzeba uwazac zeby się nie wywalic to normalna rzecz)

Ja z jednym przyopadkiem wymienionym wyżej muszę się liczyć i wiem, że większość forumowiczów także, więc szczerze zazdrościmy wszystkim, którzy takich problemów nie mają.

Nie uważajcie się jednak za gorszych, bo na pewno nimi nie jestescie

Kino Domowe jest jedną z atrakcji w życiu a nie jego sensem, jeśli niektórzy myślą inaczej to żal mi ich do bólu

Mam tandetne meble, które skręcałem sam i tandetny, dudżetowy do bólu zestaw KD gdzie o z grozo nie ma głośnika centralnego, subwoofer jest firmy krzak a surroundy z innej stajni całkiem niż fronty wszystko kompromisowo ustawiane w dodatku wszystko w innym kolorze.

Mało tego często na kolumnach moja żona kładzie ubrania, gdy układa w szafie, na subwooferze ksiązki a w całym pokoju walają się kobiece tandetne gażety i w ogole wiele rzeczy jest w duchu gustu kobiecości mojej drugiej połówki

I co? To już nie jest kino domowe?

Wole swoją tanią, codzienną tandetę w 14m2 pełną ciepła i spokoju niż drogie ogromne super futurystyczne symetryczne i pełne surowości prywatne domowe sale kinowe

ToJednak to wszystko rzecz gustu, ja wolę spędzać wiele wolnycjh chwil słuchając muzyki i oglądając filmy na tym co mam, cieszyć się tym razem z moją żoną, niż ciągle latać po pokoju i poprawiac cos nieustannie, bo jeden kabelek jest 1cm za dlugi niż inny albo stolik słabo gra bo kosztował tylko 1000zł, a powinien 3 razy tyle

To tak ogólnie chciałem niektórym zaznaczyć, może trochę im się rozjaśni w łepetynach.

A teraz już tylko do Mańka

Przestań myśleć schematami, bo to że są jakieś normy to nie znaczy, że są one złotym środkiem zawsze i wszędzie.

To Twoje myślenie właśnie jest żałosne, a nie sposób ustawienia zestawu przez Koniuszy'ego

On właśnie wkleił zdjęcia, żeby się pochwalic, a nie sluchać dytrymałów, że to powinno być tak, a to tak

Jak byś zapytał np. czy masz jakieś odbicia niekożystne albo coś w tym stylu a potem mu sugerował że niech to i to poprtawi to może będzie lepiej to było by super z Twojej strony.

Nawet mógłbys go zganić(choć nie tak jak teraz)-miałbys podstawę

A tak zchowałeś się jak zwyczajny prostak

Sypiesz oklepanymi kanonami w tej branży zakładając że masz racjęi jeszcze piszesz żeby nie pyskował.

Szczyt ignorancji z Twojej strony!

Byłeś u niego w domu?

Słyszałeś jak to gra wszystko?

Jakie ustawienie np. suba jest najlepsze?

Nie!

pozdrawiam

ps. sorry ze taki długi wpis

Więc po co ten władczy ton?

• Pokaż nowe odpowiedzi