Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Pięknie się to wszystko prezentuje. Mam pytanko amplituner to Rotel RSX-1055 ,a dvd Rotel RDV 1060? Czy źle zgaduję? Kolumny Dali seria Helicon? Do odsłuchów stereo używasz zestawu z ampli i dvd rotela tak? Pozdrawiam!

Troszkę inaczej :)

Używam przedwzmacniacza/procesora RSP 1068 z końcówkami mocy RMB-1075 i RB-1070.

W trybie stereo bypass daje mi to w pełni analogowe wzmocnienie dźwięku z CD.

Jako odtwarzacz CD używałem Myryad'a - ale został sprzedany, w planach coś innego :)

Tak to w starym domu wyglądało:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Telewizor też jest tymczasowy - ważniejsze było wykończenie domu niż nowy sprzęt póki co.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez lukasz_wysocki

jeszcze tydzień i wkleję swoje foty (może..) ... hm troszku wstydzę się jak patrzę na te wypasy hm... moja ciasna kawalerka i pokój - sypialnia taaaak a tu kina prywatne, baseny, siłownie itp. jestem minimalistą z konieczności choć kocham muzykę i filmy, a tu kolumny pod sufit, dźwięk miażdży pewno uszy pięknych żon i ich słodkich tyciuteńkich piesków ala yorkshire ... ale co mi tam krytykujcie, lżyjcie to przynajmniej wyciągnę wnioski, ale na prywatne kino domowe ( pomieszczenie) to nie mam co liczyć w tym życiu na 100 %- pozdrawiam serdecznie ps. mam kaca naprawdę gratuluję pomysłów a kilka kin domowych ścięło mnie w pień pozdrawiam was wszystkich---- maniaków na audiostero !!! i wszystkiego naj w nowym roku!!!!!

Świetny zestaw tylko co to za subik takie maleństwo?? Czy to tylko złudzenie?? Co to za Dali?? A co z tylnymi kolumnami i centralem?

Świetny zestaw tylko co to za subik takie maleństwo?? Czy to tylko złudzenie?? Co to za Dali?? A co z tylnymi kolumnami i centralem?

Dzięki :)

Subik to jakaś malutka Yamaha. Nawet jej nie włączam na razie :)

W planach konstrukcja potwora DIY - już jestem dość daleko w tym temacie, ale tak jak pisałem, na razie priorytetem było wykończenie nowego domu a nie sprzęt.

Zresztą tak do końca nie jestem przekonany, czy rzeczywiście potrzebuję sub'a.

Dali to Suite 2.8. Bardzo przyjemna konstrukcja.

Centralny jest, ale czeka na nowy stolik pod sprzęt (stolarz ma się wyrobić w lutym) - tam będzie miejsce do postawienia.

Maleństwo TV też będzie inne - plauję co najmniej 50", tak przemyślana jest konstrukcja tej ściany.

Tylne głośniki są - właściwie na razie są gniazda w ścianach i w suficie, a głośniki są spakowane w kartony :)

Pozdrawiam

Dzięki :)

Subik to jakaś malutka Yamaha. Nawet jej nie włączam na razie :)

W planach konstrukcja potwora DIY - już jestem dość daleko w tym temacie, ale tak jak pisałem, na razie priorytetem było wykończenie nowego domu a nie sprzęt.

Zresztą tak do końca nie jestem przekonany, czy rzeczywiście potrzebuję sub'a.

Dali to Suite 2.8. Bardzo przyjemna konstrukcja.

Centralny jest, ale czeka na nowy stolik pod sprzęt (stolarz ma się wyrobić w lutym) - tam będzie miejsce do postawienia.

Maleństwo TV też będzie inne - plauję co najmniej 50", tak przemyślana jest konstrukcja tej ściany.

Tylne głośniki są - właściwie na razie są gniazda w ścianach i w suficie, a głośniki są spakowane w kartony :)

Pozdrawiam

Ładnie to wszystko wygląda, choć muszę się przyznać że ściany z piaskowca już mi się przejadły - pewnie dlatego że sam sobie taką zrobiłem 3 lata temu :-) Widziałem gdzieś w tv piaskowiec ułożony w orientacji pionowej i pomalowany na grafitowy kolor - miła odmiana i fajna koncepcja choć w salonie może być ryzykowna.

Docelowy tv proponuje zawiesić na na wysokości wzroku (środek ekranu na wys. wzroku) - wysokość wzroku gdy siedzisz bo mam niestety wrażenie że w większości instalacji ekranów np. w gazetach - projektant ustalał wysokość stojąc :-)

witam

w końcu się zebrałem żeby zrobić kilka zdjęć mojego kina.

Pokój w bloku, ok 20m2 sprzęt ustawiony na dłuższej ścianie.

Ekran zwykła roleta, sam malowałem pasy, miała być tymczsowa. Podstawa 200cm podstawa powierzchni do oglądania 170cm.

Ekran oddalony około 270cm od słuchacza.

Na zdjęciach widać mojej produkcji panele pochłaniające za kolumnami i kupione ćwierćwałki 2x100cm w prawym narożniku, promień 30cm, do tego panele prostokątne grubość 17cm wysokość 200cm.

Dodatkowo duży panel rozpraszjący w postaci kolekcji płyt za słuchaczem, włochaty dywan i grube zasłony.

Poprawa akustyki pokoju zdecydowanie poprawiła odsłuchy szególnie w stereo.

Sprzęt w "o mnie"

pozdrawiam

zgrabnie to wyglada musze powiedziec. Te panele twojej roboty to welna?

I find your lack of faith disturbing...

Panele to dokładnie to

Ukryta Zawartość

grubość 10cm, rama drewniana obita materiałem jak firany, zawieszone są tak że minimalnie odstają od ściany.

polecam zabawę

Ukryta Zawartość

Belfi, co konkretnia daja Ci te ustroje?

Aku-Płyta zrobilem ocieplenie calego dachu, gdyz przede wszystkim ma swietne wlasnosci termoizolacyjne, a przy okazji takze akustyczne - wygluszajace.

Napisz prosze jak wplynely na dzwiek i akustyke Twojego pomieszczenia?

Generalnie strałem się poprawić akustykę pomieszczenia. Zmniejszyć pogłos i odbicia dźwięku.

Dlatego starałem się eliminowć duże płaskie powierzchnie i wprowadzić do pomieszczenia jak najwięcej elementów pochłaniających i rozpraszajacych. Zasłony, dywan, narożny regał z książkami + "bardziej profesjonalne" ćwierćwałki i inne elementy z pianki widoczne na zdjęciach.

Działałem zgodnie z zasadą wytłumienia za kolumnami i rozproszenia za słuchaczem. Jeśli chodzi o pierwsze odbicia po bokach to z jednej stronu mam okno a z drugiej wolną przestrzeń. Trudno było coś tu postawić.

Tak naprawdę dopiero całość zabiegów wpłynęła korzystnie na odsłuch. Wprowadzenie jednego ustroju jest bardzo mało zauważalne.

Nie odpowiem Ci co konkretnie dały te dwa ustroje pochłaniające dźwięk za kolumnami. Nie bawiłem się eliminację poszczególnych elemetów i ocenę jak wpłynęły. Tym bardziej, że w między czasie zmieniłem i kolumny i elektronikę.

Na pewno wchodząc do pokoju jest zauważalenie ciszej. Nawet dialogi z TV są czytelniejsze.

Sprzęt mam ustawiony tak że zajmuje powiedzmy połowę pokoju. Więc powierzchnia odsłuchu jest mała, a sprzęt nie ma zbyt dużo przestrzeni wokół siebie. Wprowadzenie wytłumienia za i z boku kolumn dało więcej "powietrza", kolumny zniknęły, scena jest szersza i głąbsza, dźwiek odrywa się od kolumn. Dodatkowo polepszyła się kontrola niskich częstotliwości.

Efekt ustrojów pochłaniających, zarówno tych z Akupłyty jak i z pianki jest zauważalny, wystarczy przyłożyć do nich ucho i ma się wrażenie jakby się ogłuchło.

Zulbarowy, jeśli dach masz dodatkowo obłożony np: płytami kartongips, to uzyskałeś jedynie izolację akustyczną, nie wpłynęło to np: na zmniejszenie pogłosu wewnątrz pomieszczenia.

Można wyobrazić sobie skrajną sytuację absolutnie pustego pokoju. Np wprowadzanie się do nowego mieszkania. W miarę wnoszenia mebli, sofy, dywanu itd. zdecydowanie polepsza się akustyka. Nalezy iść w tym kierunku zachowując kompromis między wytłumieniem i rozproszeniem.

pozdrawiam

Panele to dokładnie to

Ukryta Zawartość

grubość 10cm, rama drewniana obita materiałem jak firany, zawieszone są tak że minimalnie odstają od ściany.

polecam zabawę

Witaj, pytanko , czy taki panel ma sens , spełni swoją rolę jeżeli mam bas-reflex tylko z przodu? I jeszcze jedno wełna powinna byc twardą płytą, czy lepiej miękką matą ? Zastanawiam się co lepiej kupić ? Nie chodzi o cenę bo jest minimalna różnica.

Miłego dnia.

Ukryta Zawartość

Po 9 miesiacach od zakupu (Len ze mnie) zaczalem montowac ekran ktory lezal dot ej pory spokojnie w kinie. Rama juz jest. Jutro naciagne material. Potem musze sie zastanowic jak to zawiesic na karton gipsie. Nie wiem czy uda mi sie w profil tradic ;( a ekran troche wazy

max720, moim zdaniem ma sens każdy zabieg wpływający pozytywnie na poprawę akustyki pomieszczenia, a zastosowanie takich prostych paneli to zadanie spełnia. Ale wprowadzenie tylko np: 2 podobnych paneli jak u mnie, prawdopodobnie nic nie zmieni. Pisałem, że dopiero suma wszystkich zastosowanych rozwiązań dała zauważlny efekt.

Moje kolumny też dmuchają do przodu. Zastosowanie ma snes z innych, opisanych przeze mnie powodów.

Myślę, że wełna powinna mieć jak największą gęstosć a przez to i wagę. Wybierz taką którą producent zaleca w izolacji akustycznej to chyba znaczy, że ma najlepsze właściwości pochłaniające. Twardą wełnę będzie Ci łatwiej kroić do odpowiednich rozmarów i umieścić w ramie.

Tu fajnie to wygląda i na pewno daje efekt, no ale potrzeba osobnego pomieszczenia.

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Do takich celow jak na zalaczonym linku nadadza sie obrazy na grubym krosnie (moga byx wypelnione welna lub gabka). Ja tak zrobilem u siebie. Zdjecia gdzies tu wrzucałem

Hm, nie mozna edytowac. Tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to pokazywalem

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam. Przejrzałem cały temat i dołączone zdjęcia. Chciałbym poruszyć temat wygłuszenia / wytłumienia gotowego pomieszczenia przeznaczonego tylko do oglądania filmów. Chodzi mi o rozmieszczenie paneli akustycznych (pianek/gąbek) na ścianach i suficie. Szukałem informacji w internecie, coś tam jest, ale zazwyczaj natrafiałem na strony firm, które zajmują się akustyką pomieszczeń. Ja natomiast chciałbym tańszym kosztem wytłumić pokój. Mam już gotową "salę kinową" jedynie brak mi wiedzy na temat rozmieszczenia paneli akustycznych. Czy możecie coś doradzić?

Info pomieszczenia:

Wymiary: szer. 4m x dł. 4m x wys. 2,45m

Podgląd:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Przejrzałem cały temat i dołączone zdjęcia. Chciałbym poruszyć temat wygłuszenia / wytłumienia gotowego pomieszczenia przeznaczonego tylko do oglądania filmów. Chodzi mi o rozmieszczenie paneli akustycznych (pianek/gąbek) na ścianach i suficie. Szukałem informacji w internecie, coś tam jest, ale zazwyczaj natrafiałem na strony firm, które zajmują się akustyką pomieszczeń. Ja natomiast chciałbym tańszym kosztem wytłumić pokój. Mam już gotową "salę kinową" jedynie brak mi wiedzy na temat rozmieszczenia paneli akustycznych. Czy możecie coś doradzić?

Info pomieszczenia:

Wymiary: szer. 4m x dł. 4m x wys. 2,45m

Podgląd:

Ukryta Zawartość

Ja mam wszystk ozrobione domowym sposobem tak, zeby mi sie dobrze sluchalo ale i przebywalo w kinie.

Rozmieszczenie paneli masz np na tych obrazkach:

Ukryta Zawartość

albo na tych

Tutaj masz link to ciekawego artykułu. Na 3 stronie podajze sa rysunki pokazujace rozmieszczenie paneli akustycznych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A oto moja instalacja KD. Proszę o opinie :) Pomieszczenie ok. 20m2. Sprzęt to: TV Philips 42" PFL8404h, DVD Pioneer DV565A, BD Pioneer BDP-120, Xbox 360. Ampli - Onkyo 607. Front - Yamaha NS-777 (Bi-amp), Central - Yamaha ns-c444, surr. Yamaha-ns-333. Suba na razie brak, na brak basu z 777 nie narzekam ;) ale dla odciążenia systemu niedługo Paradigm DSP-3400.

Ukryta Zawartość

p1030574.jpg

p1030577w.jpg

Pozdrawiam :)

p1030573l.jpg

p1030567pc.jpg

p1030578w.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fr@ntz

A oto moja instalacja KD. Proszę o opinie :)

Co to za rower ???

PS. Trochę pusto na ścianach ...

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

jest super ten ufo-misiek na ksiazkach ;]

do rowera nie doczekalem bo za male zdjecia wrzuciles....

Edytowane przez FIRMA

Respect za to, ze szisza nie stoi na podlodze. :)

Ustawienie bardzo niesymetryczne ale rozumiem, ze skoro gra dobrze a warunki nie pozwalaja to nie ma co poprawiac. Brak progu w drzwiach spowodowal znaczne utrudnienia w polozeniu kabli - nie lepiej bylo puscic kable po drugiej scianie? Moze wtedy dalyby sie upchnac pod listwa przypodlogowa w dylatacji parkietu. Nawet jesli bylyby wtedy dluzsze to byloby bardziej estetycznie. Chyba ze cos w tym rogu pokoju, ktorego nie ma na zdjeciach uniemozliwia takie rozwiazanie.

server unreachable;--

Fronty i central ustawione symetrycznie co do centymetra, jeden surr. też, tylko z jednym (prawym) był problem, po prostu nie dało się inaczej, ale za to dana jest na niego odpowiednia korekcja w ampli. Całość brzmi bardzo dobrze, niech Was nie mylą puste ściany, dzięki różnym mniej widocznym i naturalnym zabiegom (mięsista kanapa, gruby dywan, zasłony, poduszki w różnych częściach pokoju, maskotki, plakaty, książki, płyty...) pokój jest dobrze zaadaptowany akustycznie. (jestem pianistą, słuch mam absolutny, więc uwierzcie na słowo ;)) Odnośnie kabli, będą założone białe maskownice, więc ten problem wizualny zniknie, po drugiej stronie położenie ich było wręcz niewykonalne. Odnośnie roweru to stoi on tu tylko w zimie, z resztą jest całkiem stylowy, więc robi za ozdobę, i nie przeszkadza :)

Co to za rower ???

PS. Trochę pusto na ścianach ...

Czy posiadanie kawalka nie upstrzonej obrazkami, frędzlami, figurkami, drzeworytami, firanami, ustrojami, paprotkami ściany przekracza poziom akceptacji niektórych forumowiczow?

A moze to forum muratora?

Czy posiadanie kawalka nie upstrzonej obrazkami, frędzlami, figurkami, drzeworytami, firanami, ustrojami, paprotkami ściany przekracza poziom akceptacji niektórych forumowiczow?

Też masz "łysy" pokój, że się tak oburzasz?

Czy nie po to jest forum, by wyrażać swoje opinie?

Gdyby ktoś robił to na złość i wypisywał głupoty, oburzenie byłoby jak najbardziej stosowne.

Kolega ma w większości puste ściany. Z tego co widać, wiszą fotki za szkłem.

Nie chodzi o to by było jakoś. Ma być dobrze ;o) A w gołych ścianach nie będzie nigdy dobrze ...

I nie chodzi o robienie syfu i folklorystycznej wystawy na ścianach.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Witam,

Ja niestety jeszcze nie moge pochwalic sie zdjeciami bo mieszkanie sie dopiero wykancza. Chcialem za to poprosic o rade w ustawieniu glosnikow w dosyc nietypowym ukladzie pokoju. Zalaczam prowizoryczny obrazek gdzie widac gdzie bedzie stal telewizor i kanapa (ze wzgledu na polkolista sciane niestety troche pod katem). Wstawilem tam tez przykladowy uklad glosnikow o jakim myslalem, ale jest raczej prowizoryczny.

Generalnie poniewaz pomieszczenie jest malo ustawne, a ja raczej chcialbym ukryc system audio niz wyciagnac go na glowny plan, myslalem o malych, ale wydajnych glośniczkach jak Bose lub np. Dali (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Myslalem o podwieszeniu ich jakos pod sufitem bo wtedy moge to zrobic w kazdym miejscu (tak zeby nie zaslanialy okien i zebym sie o nie nie potykal przy kazdej okazji).

Bede bardzo wdzieczny za podpowiedzi na dylematy:

- jakie odleglosci zachowac? czy rozmieszczenie pod katem to dobry pomysl?

- czy wieszanie pod sufitem moze miec jakis znaczacy negatywny wplyw na odbior?

- czy w takie firmy jak Dali czy Bose warto inwestowac? (jezeli tak to ktora z nich? jezeli nie to jakie sa alternatywy w mniejszych gabarytach?)

Pozdrawiam wszystkich,

Kamil

post-33396-034395600 1297899722_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W końcu zrobiłem zdjęcia i mogę się pochwalić moją salą kinową :P Co prawda jeszcze brak projektora (Benq W600+) i paneli akustycznych (pianka poliestrowa), ale ogólnie prace nad pokojem są ukończone w 95%.

Oto mój sprzęt:

Amplituner: Pioneer VSX-520K

Odtwarzacz DVD: Medion (tani, ma HDMI, slot kart, USB)

Odtwarzacz VHS: Sony (może już nie na topie, ale mam)

Głośniki: Koda AV 707 v.2

Sub: Koda SW 1000 v.2

Na półkach przeszło 570 oryginalnych filmów DVD :)

Co do kosztów:

- farba na ściany i sufit: ok. 250zł

- półki na DVD: ok. 200zł

- stolik pod sprzęt: 225zł

- fotele: for free

- rolety okienne: ok. 450zł

- ampli + głośniki + sub: 2100zł

- odtwarzacz DVD: ok. 170zł

- kable głośnikowe 2x2,5mm: 1,70zł/m (25m)

- kabel HDMI 10m: ok. 100zł

- kabel HDMI 0,75m: ok. 50zł

- kable Coaxial 0,75, + 3m: ok 80zł

room1.jpgroom2.jpg

Edytowane przez PMRudy

Dobrze widzę, ZK-140 koło kalafiora? :)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

(...)Co prawda jeszcze brak projektora (Benq W600+) i paneli akustycznych (pianka poliestrowa)(...)

Świetne podejście do tematu :o) nareszcie ...

A czy mogę coś doradzić?

Tak?

Dziękuje :o)

Nie kupuj tej pianki !!! Ona nie nie jest akustyczna !!! Ona jest jedynie miękka i jako tako wygląda ;o)

Kup/zrób panele z wełny skalnej - na sufit, za plecy i dodaj ciemną "szmatę" na podłogę i będzie ... jedno z fajniejszych pomieszczeń KD.

[...]Kup/zrób panele z wełny skalnej - na sufit, za plecy i dodaj ciemną "szmatę" na podłogę i będzie ... [...]

Wełna skalna? Możesz bliżej opisać? Miałeś z tym do czynienia?

• Pokaż nowe odpowiedzi