Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory- audiofilskiej :-) jakości.

??wirek

Rekomendowane odpowiedzi

Monitory- audiofilskiej :-) jakości. Chodzi mi o taką zamkniętą przeszłość, monitory CRT. Mam taki stary monitor Hundai DeluxScan S570-

JEST 17,19CALOWY ODPOWIEDNIK????.

Podoba mi się po prostu jakość barw. Świetnie harmonizują ze sobą. Fenomenalne jest to, że mimo bardzo długiego stażu "nie wypala się"- mam nawet skłonność do ściemniania obrazu. Czasem mnie korci żeby zdjąć obudowę i odczytać typ kineskopu. Musi luminofor jak jakieś dobre wino.. :-)

Po pewnych zachowaniach tego pudła wydaje mi się jakby miał ten stary patent "ruski"- przy włączaniu, przed rozgrzaniem katody jakby miał wbudowany "rozrusznik", stopniowe rozjaśnianie do stanu "nominalnego".

Taaa, nie wszystko jest mierzalne, ta jakość koloru.. SonyCRT- narzekano na przejaskrawienie, niezrównoważenie barw.

[sorry, wcale nie korzystałem z wyszukiwarki- jakby co, podrzućcie link do "splagiatowanego" wątku]

A jeśli takiego nie ma:

co sądzicie o jakości barw, ostrości w monitorach, też w LCD, plazmach..?

https://www.audiostereo.pl/topic/23406-monitory-audiofilskiej-jako%C5%9Bci/

Masz szczęście bo chyba trafiłeś na dobry egzemplarz, 3 z 3 jakie widziałem miały problemy z jasnością, były po prostu cholernie ciemne a kolory w nich były jak przez mgiełkę, przyjemne dla oka i tak - audiofilskie bo nieprawdziwe ;-)

Ostatnio byłem zmuszony zmienić monitor na którym pracuję. Decyzja musiała być szybko podjęta no i fundusz przez to nie za wielki- do 2 tys. CRT kupić już ciężko, zacząłem rozglądać się wśród LCD. Jednak to załamka. Barwy do bani albo brak kolorów. Zresztą jeśli chce się mieć jako-takie kolory to potrzeba jasność ustawić na 100%. A taki poziom jasności dla moich oczu to tak super ostre sybilanty dla uszu. Myślałem, że zostanie mi jedynie rynek wtórny i CRT. Jednak w MM udało mi się zmusić jakiegoś pracownika, by podłączył mi budżetowe EIZO bezpośrednio do komputera (ogólnie się nie da, jak się da to już pakujemy do pudełka i niech Pan zabiera...). I to chyba jedyny monitor który zadowolił moje oczy. Fakt to jeszcze nie to, jednak fundusz w tej chwili był ograniczony i nie mogłem sobie pozwolić na kupienie czegoś lepszego, pozwalającego na dokładne skalibrowanie kolorów. Myślałem też nad Formac'iem, całkiem przyzwoity obraz i fajny wygląd, jednak zniechęciły mnie warunki gwarancji. Więc tak sobie myślę, że te panele LCD troche takie spore wzięcie mają poprzez sukcesywny marketing.

Marketing marketingiem, ale współżyjąc z komputerem ;-) po wiele godzin dziennie nie wyobrażam sobie już życia bez LCD. Owszem, kolory są gorsze, zdjęcia i filmy wygladają odrobine brzydziej. Ale jak trzeba pisać i czytać to LCD są niezastapione. Przy CRT oczy wysiadają dużo szybciej.

> żwirek

>co sądzicie o jakości barw, ostrości w monitorach, też w LCD, plazmach..?

W pracy siedzę przed Eizo FlexScan S1910 (19"). Ze całkowitym spokojem wymiata wszystkie CRT i LCD innych firm, wszystko co do tej pory zrobiono w tym temacie. Barwy w dowolnym CRT czy LCD i tym Eizo nie dają się nawet porównać. To zupełnie inny świat.

Niestety to cacko kosztuje ok. 2,6 kzł.

yamen

Jeżeli myślisz o dobrych (i stabilnych) barwach w 19 calowym wyświetlaczu to polecam:

LCD - wyższa półka (kalibracja semi-sprzętowa):

NEC SpectraView

EIZO (seria ColorEdge)

Średnia pólka:

Formac Gallery

LaCie

Jeżeli jednak 19" CRT to n.p.Mitsubishi 930SB z drugiej ręki. Dawniej dobre modele 19 CRT, o ile są jeszcze są dostępne, mają obecnie kiepskie kineskopy z resztek magazynowych producenta.

->liberas

Poziom jasności w LCD na 100% jest "morderstwem dla oczu". Zwykle to kilka razy więcej niż przewiduje norma (120-140 cd/m2). Generalnie monitor LCD znacznie trudniej ustawić niż CRT ponieważ wyświetla mniej liniowo. Wyświetlanie barw poprawiają zewnętrzne kalibratory sprzętowe (od kilkuset złotychw górę). Jakość (wierność i stabilność) barw w LCD wcale nie jest gorsza od monitorów CRT, pomijając jedynie poziom czerni. W wypadku TOP-owych monitorów LCD (ceny powyżej 15k zł), możliwości wyświetlania barw (gamut) są nawet większe niż najlepszego CRT i nie jest to marketing tylko wynik pomiarów spektrfotometrem.

> Gustaw

Zdadzam się z tym co napisałeś, jednak nie mogę tego odnieść do mojego Eizo. Poziom jasności i kontrastu można w nim zbić prawie do zera i mimo to oraz jest czytelny. Ostrość... tu kazdy CRT się chowa. Obraz wygąda jak pocztówka i w żadnej mierze nie razi oczu. Używam tego LCD do zdalnego zarządzania serwerami. Siedzę przed nim czasem po 10 godzin dziennie i oczy nie są zmęczone. Używając nawet najlepszego CRT już dawno nosił bym okulary, a póki co ich nie używam mimo że mam 45 lat. Co do barw to jest to bajka. Ten LCD np. jako jeden z nielicznych monitorów posiada regulację saturacji barw (można regulować ich nasycenie). A czerń ? ;) Cóż kiedy coś jest czarne to jest czarne, nawet gdy dasz max kontrast i jaskrawość. To naprawdę trzeba zobaczyć. Rzecz w 100 % jest warta swojej ceny.

ZAZNACZAM nie jestem w żaden sposób związany z firmą Eizo lub którymkolwiek z jej dystrybutorów.

yamen

-> Yamen

>Zdadzam się z tym co napisałeś, jednak nie mogę tego odnieść do mojego Eizo.

Chyba nie do końca precyzyjnie wyjaśniłem ale chodziło mi tylko o to aby nie ustawiać monitorów LCD na 100% jasności. Jasność powyżej 200 kandeli (niektóre LCD mają powyżej 500) na m2 jest morderstwem dla oczu i nie tędy droga do uzyskania lepszych barw.

LCD bez problemu pokazują dobrze barwy przy jasności 100-120 cd/m2, czyli przy takiej jak dobre CRT. Obraz, po kątem jego czytelności, pokazują bez problemu na niższej wartości.

Co do czerni, to niestety nie jest ona absolutna tak jak ma się to w CRT. Do tradycyjnych zastosowań, nie jest to problem, ale w kontroli barwy na ekranie w poligrafii (soft proofing) lub kinematografii, potrafi to jednak przszkadzać.

Co do regulacji saturacji lub balansu barw w LCD to radzę z tym uważać. Nie wgłębiając się w szczegóły techniczne, "gmerając" w tych nastawach obcina się (nieświadomie) paletę dostępnych kolorów.

Z Twoim modelem nie miałem do czynienia a raczej z serią Eizo ColorEdge 210 i 220 (z kalibracją, do kontroli koloru). Generalnie, Eizo to dobra firma.

> foxbat

> te serwery to w trybie graficznym?

Hih ;) Nie, no skąd. :) Mam jedynie stację roboczą graficzną. Serwerami zarządzam zdalnie poprzez terminal (ssh). A skoro już muszę to oczy są dla mnie najważniejsze. Innna sprawa że coraz bardziej mam dość odgórnych zarządzeń, firm komputerowych i techniki w ogóle (może poza audio).

Jakaś mała wyspa, plaża, opalone, miejscowe (młode !) kobitki to mi się tak powoli marzy. hah ;)

yamen

• Redaktorzy

Jesli chodzi o niedrogie a dobre CRT, to zawsze popierałem Samsunga. Pewnie da się jeszcze skądś jakąś 19" wygrzebać. Co do LCD, to mam doświadczenie z tanszą Iiyamą - 19" za jakieś 2800 czy cos kolo tego. Dobra, mogę polecić.

z monitorami to jest różnie - w pracy mam 19" LCD szajsunga - obraz ostry ale po godzinie dostaje za przeproszeniem pierdolca - jasność i tak już mam zmniejszoną na 15%, kontrast podobnie bo strasznie dawało po oczach - nie wiem co ale strasznie męczy mnie taki obraz (może to wina podświetlania) - w chacie mam neca fe 750+ na diamondtronie (to taki trinitron tyle, że produkcji nec-mitsubishi) i przed nim mogę siedzieć po 14 godzin i nic mnie nie boli mimo ustawionych 85hz (da się więcej ale kosztem jakości) - o kolorach nawet nie wspomnę, że są o niebo realistyczniejsze niż na elcedeku....

> josef

Masz rację. Przez ostatnie 5 lat przerobiłem dość dokładnie temat LCD. Wiele z nich świeci wprost koszmarnie. Miałem kilka modeli Sony z wyższej półki. To są dopiero neony. ;) Łeb odpada. Mało tego że świeci to jak żarówa, to obraz nie jest jednolity, przekoloryzowany etc. Co ciekawe ceny tych Soniaków nie są wcale małe. Z LCD tak jak z audio, trudno dziś znaleść dobry wyrób.

yamen

Gość

(Konto usunięte)

A ja mam zwykłego Benq 19" i jestem z niego bardzo zadowolony :)

Na poprzedznim monitorze crt jakimś LG po kilku godzinach "siedzenia" w necie szczypały i łzawiły mi oczy.

Teraz od ponad roku ( po zakupie lcd) nie zdarzyło się to ani razu , a bywało że posiedzenia trwały o wiele ,wiele dłużej :)

Ponadto wydaje mi się , że na lcd obraz jest bardziej szczegółowy/ analityczny ( tak po audiofilsku) , choć zastrzegam , że tych lepciejszych monitorów crt nie oglądałem zbyt uważnie .

• Redaktorzy

No, po pozytywnym roboczym doświadczeniu z Iiyamą, postanowiłem brnąć dalej w LCD - do domciu będzie nowa 19" Eizo. Świat idzie naprzód, tylko w hi-fi jakby nie bardzo.

>Ponadto wydaje mi się , że na lcd obraz jest bardziej szczegółowy/ analityczny

ale tylko laczac cyfrowo DVI a to dlatego, ze mamy wtedy w natywnej rozdzielczosci 100% pokrycie pixela logicznego z pixelem fizyczym co jest niemozliwe do uzyskania na monirotach crt lub d-sub.

>Co to jest monitor d-sub? Chodzi o analogowe łącze?

tak laczenie za pomoca wtyczki 15 pinowej, transmisja analogowa - to co bylo od dawna uzywane i jset nadal w pospolitych monitorach. Laczenie przez BNC (monitory crt do DSP) oferuje lepsza jakosc obrazu ale nadal jset analogowe przez co oczywiscie gorsze od polaczen cyfrowych jak np. dvi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.