Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Mite, Staff, odsluchy, schematy

systex

Rekomendowane odpowiedzi

Dla 4 Ohm:

55 Hz - 10cm

53 Hz - 11,12cm

50 Hz - 12,94 cm

Niestety wersja 4 Ohm ma nieco gorsze parametry. Sam też mam 4 Ohm :(

Te wartości są takie same jak dla wersji 8 Ohm, bo decyduje tutaj Fs i Vas które dla obu wersji głośnika sa takie same (0dpowiednio 53 Hz i 11 l).

Kuzyn murzyna

Tym niemniej w oryginalnych mite była wersja 4 ohm. Taka też jest u mnie. Port br mam przycięty na długość 125 mm (mały błąd przy mierzeniu, czasami tak bywa ...).

Tym niemniej w oryginalnych mite była wersja 4 ohm. Taka też jest u mnie. Port br mam przycięty na długość 125 mm (mały błąd przy mierzeniu, czasami tak bywa ...).

Na początku Mite były w wersji 4 Ohm, teraz robią 8-omowe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kuzyn murzyna

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

W/g mnie powinieneś poczekać na te głośniki i zrobić szablon do nich. Mają blaszane, gięte kosze - może być niewielka różnica pomiędzy egzemplarzami (0,5 - 1 mm)

Do Slawek_2005-S1 - terminale możesz kupić w polinku, jakiekolwiek Ci się będą podobały.

Tak mi przyszło do głowy, zima nuda, zrobię se te klony Totema. Przeglądam wątek, ze 30ta strona i tak sobie myślę - jakiej muzy Oni słuchają na swoich Totemach? :)

Ja dla przykładu słucham w zasadzie wszystkiego. A mietki najlepiej odnajdują się w muzyce jazzowej, bluesie, muzyce klasycznej, wokalu (moje subiektywne odczucie). Jeśli jesteś z wlkp, zawsze możesz wpaść na odsłuch.:) W chwili obecnej zrezygnowałem z klonów tonsil siesta, z Heco professional, oraz z monitorów marki Pilot (będących de facto najlepszymi kolumnami jakie dotychczas miałem) - Wszystkie one zostały odstawione na rzecz totemów :) Czasem podłączam sobie któreś z w/w, jednak zdecydowaną większość czasu grają mietki.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Wyślij prywatną wiadomość

Grupa Użytkownicy

Postów 55

Rejestracja 14.03.2011

Napisano 31.12.2011 - 16:02

Szukam tanich skrzynek do mite (stan surowy bez forniru/okleiny)

0

+

Dopisuję się do poszukiwań stolarza.

Przepociłem już prawie te 130 stron wątku na tym forum (na innym forum też, takim bardziej cwaniaczkoelektrycznym)i stwierdzam że jest bardzo chaotyczny. Klony, klony klonów itd. Może jest gdzieś zebrane wszystko do "kupy", tzn zwrotnice, skrzynki?

Przepociłem już prawie te 130 stron wątku na tym forum (na innym forum też, takim bardziej cwaniaczkoelektrycznym)i stwierdzam że jest bardzo chaotyczny. Klony, klony klonów itd. Może jest gdzieś zebrane wszystko do "kupy", tzn zwrotnice, skrzynki?

Poniżej trzy strony znalezione w sieci.

Zaznaczam że nie jestem ich autorem, ale niestety nie pamiętam kto ten dokument stworzył (to zdanie napisałem ze względu na ACTA:).

Oczywiście wartość cewki odnosi się do GDN-a w wersji 4 Ohm.

Ukryta Zawartość

post-21311-0-37570500-1328351649_thumb.jpg

post-21311-0-61164300-1328351657_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kuzyn murzyna

Poniżej trzy strony znalezione w sieci.

Zaznaczam że nie jestem ich autorem, ale niestety nie pamiętam kto ten dokument stworzył (to zdanie napisałem ze względu na ACTA:).

Oczywiście wartość cewki odnosi się do GDN-a w wersji 4 Ohm.

To mój projekt;-)

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

To mój projekt;-)

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

Marcin - mam nadzieję że mnie nie pozwiesz :)

No a głośniki w końcu w fazie czy przeciw....? Dzięki za odzew w wątku który ma już prawie 6 lat.

W przeciwfazie.

Kuzyn murzyna

W jakich widełkach cenowych zamyka się projekt. Min -max.

Obstawiam, że w przedziale - 450-600zł.

Mnie osobiście skrzynki kosztowały 150zł (wykończone, zakupione za pośrednictwem popularnego serwisu aukcyjnego)

Terminale - +/- 30zł.

Okablowanie +/- 30zł.

B/R - +/- 15zł.

Głośniki - 200zł (odbiór osobisty we Wrześni, więc wysyłka odpadła)

Zwrotnice - +/- 150zł-200zł (już dokładnie nie pamietam, ale na pewno nie więcej niż 200zł)

To by było na tyle w moim przypadku.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Czy przy kompletowaniu głośników z Tonsila tez napotkaliście na "rozrzut " wykonawczy.

Mimo jednakowego oznakowania na magnesie (13/40/2) kosz lakierowany jest czasem w połysku a czasem matowy.Podobnie faktura membran nie jest taka sama

Podobnie niechlujnie są doklejane piankowe uszczenienia różniące się grubością.Niewielkie dysproporcje , ale zawsze jak to made in poland.

Tak jest przy sprzedaży wysyłkowej .Pewnie zakup na miejscu spowodowałby uniknięcie różnic.Mam nadzieję że nie przenosi się to na dżwięk.

ewidentny brak reżimu technologii.

Ukryta Zawartość

post-30841-0-59740200-1328642971_thumb.jpg

post-30841-0-90371900-1328643158_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do mnie przyjechały w takim stanie. W korespondencji mejlowej z działem sprzedaży ustaliłem, że nie ma to znaczenia dla dźwięku. Ale wygląda strasznie. Nie są całkowicie odklejone tylko same brzegi poodchodziły. Paskuda.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może ma ktoś odstąpić jakieś sensowne a niedrogie kable do wewnętrznego okablowania Totemów? Może ktoś musiał kupować dłuższe odcinki i posiada nadwyżki? Ewentualne propozycje na priv.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Ciągniemy temat dalej ....

Czy mogą być rury BR z Polinku o wymiarch wylot 36mm (zewnątrz skrzyni) 26 mm wew skrzyni i długość do przyciecia 145..

Oczywiście, ja takie mam. Długość rury najlepiej dobrać na podstawie pomiarów impedancji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.