Skocz do zawartości
IGNORED

Duch w lampie

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

>koteczek

Dziekuje koteczku za blyskawiczna odpowiedz ! :)

Tak, rozumiem, ze takie "absolutne zobiektywizowanie" tych jakosci

byloby Trudne, a do tego Nudne ! Chodzilo mi raczej o "przelozenie"

"jakosci ducha" :) na cos "na zab" dla organu wzroku (ktory najintensywniej wykorzystujemy).

Pozdrawiam

Chodzilo mi raczej o "przelozenie"

>"jakosci ducha" :) na cos "na zab" dla organu wzroku (ktory najintensywniej wykorzystujemy).

Jak jestes wzrokowcem, sugeruje sluchajac lampy wyobrazic sobie pyszna kobiete oraz fakt, ze jej talenty wokalne nie musza byc tak istotne jak manualne :).

>koteczek

Przy zamawianiu lamp - jak np. tej w sklepie tubedepot

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

sklep za dodatkową opłatą wybierze egzeplarz posiadający lepsze parametry - "Tube testing options".

Rozumiem, że warto dodatkowo dopłacić za wybranie lampki z ogólnie wyższą jakością ("Hi-Gain")... jednak dodatkowy teścik to dodatkowe $.

jaki z pozostałych testów lradziłbys nie pomijać?

Lampki bedą aplikowane do wzmacniacza słuchawkowego.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak sobie czytam jak chłopcy radośnie żonglują lampkami, wstawiają nowe, wyciągają stare i przyszło mi do głowy pytanie: co właściwie dzieje się z tymi wyciągniętymi lampkami. które przegrały w waszych konkursach piękności ? Czy je gdzieś sprzedajecie ? Chyba nie, bo jakoś nie natknałem się na ogłoszenia o treści "sprzedam parę używanych lamp 300B", no, ale ja dość rzadko może przeglądam ogłoszenia, Do kosza wyrzucacie ? Co prawda ktoś tak napisał ale to chyba był czarny humor :) Problem używanych lamp wydaje mi się białą plamą audio.

Nie wiem co inni robia z uzywanymi lampami, ja mam do lamp stosunek analno-retencyjny. Trzymam i nie oddaje nikomu. Lubie je kolekcjonowac jak trofea mysliwskie. Czesto wracam do nich wtykajac do innego wzmacniacza.Czesto ta sama lampa zachowyje sie inaczej w zaleznosci od tego co jest w torze sygnalu.

Lampy sa jak ksiazki albo obrazy przodkow. Jak mozna sprzedac portret dziadka, nawet tego z sladami po ospie.

• 2 miesiące później...

Wszystkim kolegom używającym lamp ECC83 zwracam uwagę, że firma Groove Tubes rozprowadza obecnie kopie sławnych NOS Mullarda w dość przystępnej cenie. W najbliższym czasie mają do mnie dotrzeć, to napiszę, czy warte są grzechu.

Piotr Ryka, 2 Cze 2006, 19:57

>Wszystkim kolegom używającym lamp ECC83 zwracam uwagę, że firma Groove Tubes rozprowadza obecnie

>kopie sławnych NOS Mullarda w dość przystępnej cenie. W najbliższym czasie mają do mnie dotrzeć, to

>napiszę, czy warte są grzechu.

Witam

Który to model?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedno - jest polski dystrybutor

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pp

Nie byłbym taki pewny, bo jak chciałem z USA, to się okazało, że są przejściowe braki w zaopatrzeniu (sic!), podczas gdy polski dystrybutor miał, a w każdym razie przyjął zamówienie. Zobaczymy jak się z niego wywiąże.

->Piotr Ryka

>Nie byłbym taki pewny, bo jak chciałem z USA, to się okazało, że są przejściowe braki w zaopatrzeniu

>(sic!), podczas gdy polski dystrybutor miał, a w każdym razie przyjął zamówienie. Zobaczymy jak się

>z niego wywiąże.

Też sie nie moge doczekać jak sie sprawa potoczy dalej.Podali może jakieś terminy realizacji tego zmówienia?

• 2 tygodnie później...

Zapewne wiele osób przynajmniej z ciekawości chce spróbować jak to z tą lampą naprawdę jest. Niby taaakie ograniczenia (mówię tu o w miarę budżetowych wzmacniaczach) a jednak korci.

Ja również dałem się złapać na haczyk po odsłuchaniu kilku wzmacniaczy lampowych i dziś sam poszukam tego ducha, o którym tu wszyscy piszecie :-))) Słuchałem sprzętu nie w kij dmuchał i boję się, że to co przyjdzie tylko mnie zniechęci. Na początek PP 2x25W na EL84 (po 4 na kanał), mniej ciepła od EL34 ale za to lepsze skraje. To w teorii, zobaczymy jak dojdzie.

Pytanie do miłośników duchów lampowych i innych zjawisk nadprzyrodzonych.

W słuchawkowcu na wejsciu mam zamiast E88CC zmoskowaną ruską 6N1P

Z dzwięku jestem zadowolony ale 6N1P ma olbrzymi prąd żarzenia 600mA .

Trafo które zasila układ przy dwóch takich lampkach jest bardzo obciążone

tak że napięcie żarzenia spadło mi do 5,8V . Rozsądne byłoby użycie jakiegoś zachodniego

odpowiednika o mniejszym prądzie gdzie standartem jest 300mA . Zmniejszająć obciążenie

jest szansa na wzrost napięcia.

Czytałem że lampy z ZSRR mają tolerancję napięcia żarzenia nawet do 10% czyli

teoretycznie wszystko jest O.K

Chciałbym jednak spróbować jakiegoś zamiennika , coś godnego z mid-price .

Tesle i RFT czyba sobie daruję a do Siemensa ze względu na cenę nie palę się.

ECC88 z sredniego przedzialu cenowego, ale milego dla ucha: Tungstram, Philips SQ na zlotych pazurkach.

Nie ignoruj RFT, naleza do grona dobrych lamp. Jak masz troche czasu i szczescia, upolujesz na Wolumenie Siemensy i Telefunkeny z odzyskow za ludzkie ceny. Milego polowania. Rownie przyjemnego jak sluchanie.

Oraz duzo bardzej intelektualnie stymulujace od wymiany kabli sieciowych.

>koteczek

Czy są dwie wersje SQ , na złotych i srebrnych pazurkach ?

Jak do tego ma się wersja zwykła Philipsa ? Zastanawiam się też nad 6922 JAN Philipsa.

Tungsramów na allegro ostatnio nie ma , RFT podobno w tej konstrukcji nie spisuje się.

Co do zabawy siecióweczkami to nie mam czasu i ochoty , wystarczającą ilosc możliwosci

daje mi wymiana kondensatoków,rezystorków , diódek itp.

Dzisiaj zmieniłem zwykły mostek w zasilaniu anodowym na diody Schottkiego i góra jest nie do poznania,

nabrała blasku , lekkosci .

>Arsen Lupin

Sovteki i EH biorę pod uwagę ale jak nie dostanę NOSów.

Z radzieckich myślę o 6N23P-EW

pozdrawiam,

O.K. dzięki w niedalekiej przyszłosci postaram się zbudować zasilacz na lampie .

W tej chwili idę po najmniejszej lini oporu :)

Podobno super lampowe brzmienie ( chodzi mi o wszystkie pozytywne cechy lampiaków)

jest dopiero z klasycznym zasilaczem na bańce.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.