Skocz do zawartości
IGNORED

co zrobic by stłumić wysokie ?

mike27

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepiej zrobic to w zwrotnicy za pomoca l-pad'a, wtedy nie grzebiesz we wzmacniaczu, no i moze dopisze ze inaczej sie nie da chyba ze przykryjesz czyms glosnik co nie ma chyba sensu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - a może takie pierścienie ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli pociąga nas 'paździocha', to w obwód wysokotonowy wlutowujemy rezystor o mocy kilku watów oraz rezystancji zależnej od tego, co chcemy osiągnąć. Generalnie jeżeli jego rezystancja będzie równa impedancji / rezystancji głośnika [proszę nie uściślać ;-) ], to spowodujemy stłumienie o 6dB. Natomiast dla wartości równej 50% otrzymasz około 3,5 dB, co będzie zapewne wartością przez Ciebie pożądaną ;-)

A wytłumić pomieszczenie należy z głową a nie ogólnie. Efekty mogą okazać się gorsze od pierwotnej sytuacji. Ale fakt faktem, to najrozsądniejsze rozwiązanie w takim przypadku, choć niekoniecznie tańsze...

Nie chcialbym byc zlosliwy ani rozpoczynac dyskusji egzystencjalnych.

Co to sa wysokie? A moze wszystko jedno co to sa wysokie?

Dlaczego nie korektor? Nie zrozumialem dowcipu...

Po co kupujemy kolumny o tak zj...nej charakterystyce czestotliwosciowej? Audiofylskie napysy byli?

Przede wszystkim nie należy od razu brać się za kolumny. Producenci z reguły jednak robią różne pomiary, więc lepiej nie ruszać. Tony wysokie to niewątpliwie bardzo trudny temat - granica miedzy dźwiękiem rozjaśnionym a zciemnionym jest bardzo wąska. Dobrym przykładem może być zachowanie moich KEFów iQ3 w różnych pomieszczeniach (z tą samą elektroniką). W jednym góra jest nieco wycofana - dominuje bas i średnica, a w drugim góra wychodzi na pierwszy plan chwilami nawet za agresywnie.

Drugą sprawą jest subiektywne odbieranie wysokich tonów - czasem jest tak, że góra nie jest za głośna, ale cały czas zwraca na siebie uwagę zbyt niską jakością. Tonsil Excellence wbrew powszechnej m.in na tym forum opinii nie mają góry wyeksponowanej - serwują jej mniej więcej tyle co uważane za "ciemne" iQ3, ale żeby osiągnąć zadowalającą jakość tej góry trzeba się nieźle napocić - bardzo wiele zależy od kabli i ustawienia. Po paru dniach odsłuchów i porównań można dojść do ciekawej sytuacji, że iQ3 postawione "jak bądź" szybciej powodują ból głowy niż porządnie ustawione Ex1S (w tym samym pomieszczeniu). Paranoja?

Jak widać najpierw trzeba poeksperymentować, a dopiero potem ewentualnie rozbierać kolumny i w nich grzebać - bo można sporo zepsuć.

- Najprosciej jest polozyc na kolumny (przed wysokotonowiec) gruby koc.

- Najrozsadniej jest ingerowac w dzielnik napiecia wysokotonowca wspominanym rezistorem. W wiekszosci konstrukcji i tak jest obecny - wiec zabieg polega na zmianie go na inny z inna wartoscia.

mike27

Ja też miałem podobny problem co Ty. Kiedy klasnąłem w moim pokoju to z pewnych kierunków słychać było echo. Przy puszczaniu sygnału 20 Hz - 20 kHz ściszałem coraz bardziej wzmaka po 6 sek. trwania sygnału.

Pomogło to za głową:

Ukryta Zawartość

(pasek 200 cm x 50 cm na wys. głowy)

A za kolumnami to

Ukryta Zawartość

Oczywiście trzeba przykryć to czymś ładnym, no chyba że lubisz Jacksona Pollocka.

W suficie miałem dwa haczyki po lampach i powiesiłem tam takie okragłe papierowe klosze z IKEA wypchane watoliną.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mike, jezeli w kazdej kolumnie wytniesz 3-4dB, to będzie ich za mało, możesz być tego pewien. To raz.

Tak jak kolega pisał należy zastosowac l-pad, a nie pojedynczy szeregowy rezystor, bo zmieni Ci się imp. głośnika i co za tym idzie strojenie zwrotnicy. Może to powodować inne efekty specjalne w srednicy, czego chciemy jak rozumiem uniknąc? To dwa. Możesz spróbować zapakować kondensator(strzelam) wartości1-2uF równolegle z wysokotonówką. Wtedy bez ruszania częstotliwości podziału wysokie tony będą "zwierane" jeżeli będą za mocno "zwierane", to w szereg z tym kondensatorem możesz pokombinować dołożyć jakis rezystor(strzelam)1-6uF. To trzy. Można też wpiąc IC na mikrofonowym Gothamie GAC2v1 i też będzie mniej góry. To cztery:)

No napisz wkoncu jakie to kolumny lub chociaz jaki glosnik, nie ma sie co wstydzic (w razie cos pisze), bedzie ci latwiej pomoc a moze juz ktos obnizal jego (lub ich) skutecznosc l-padem

ten wątek to czysta teoria,

mike27 narysuj swoje pomieszczenie (wymiary i sprzęty), jak są ustawione kolumny, jakie to kolumny, jaki sprzęt itp.

wlutować rezystor to żaden problem, a na mój nos to coś mi się zdaje, że mogą być tylko problemy...

Mam podobny problem w samochodzie :( Mówicie że wystarczy mocny rezystor? Boje sie tylko o to strojenie zwrotnicy... czy przez ten rezystor może się zmienić częstotliwość podziału tak jak ktoś wyżej napisał? To by było niebezpieczne bo można by spalić wysokotonówkę..

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

"Misfit, 17 Sty 2006, 16:43

>Mam podobny problem w samochodzie :( Mówicie że wystarczy mocny rezystor? Boje sie tylko o to

>strojenie zwrotnicy... czy przez ten rezystor może się zmienić częstotliwość podziału tak jak ktoś

>wyżej napisał? To by było niebezpieczne bo można by spalić wysokotonówkę.."

Zwrotnice do samochodow z reguly maja juz do wyboru kilka rzeystorow. Albo sa zworki, albo kilka roznych mozliwosci podlaczenia. Co tam masz zabudowane?

Tak, zwrotnica ma 2 ustawienia, ale na tym -3dB dla wysokotonówek one jeszcze są za głośne. Wynika to z tego że wysokotonówki są ustawione na wprost uszu a niskotonowe są w drzwiach na dole (tego nie zmienię). Zestaw Infinity.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.