Skocz do zawartości
IGNORED

gniazda sieciowe we wzmacniaczu

belmondo

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem aktywnym uczestnikiem FORUM, ale wchodzę na nie prawie codziennie, mam wrażenie jakbym znał was wszystkich osobiście - tak trzymać.

Kiedyś przeczytałem, że podpinając CD do gniazda sieciowego we wzmacniaczu (oczywiście jak jest taka opcja, najczęściej w "japończykach"), działamy jakbyśmy podpinali go przez kondycjoner.

Co Wy na to? Mnie się wydaje, iż nie jast to pozbawione sensu i niniejszym chciałem podsunąć Wam ten pomusł.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/2387-gniazda-sieciowe-we-wzmacniaczu/

belmondo, ten pogląd być może wziął się stąd, że w niektórych urzadzeniach instalowano (instaluje się) fliltry na wejściu (zasilania) i jeżeli gniazdo przyłączeniowe było podpięte do tego filtra ....

Ale twierdzenia, że to jest tak, jakby przez kondycjoner jest podłączone, wydaja się być przesadzone. Po prostu filtrowane.

Gniazdo sieciowe we wzmacniaczu jest podłączone normalnie do sieci, tylko przez wyłącznik sieciowy wzmacniacza. A ten nie działa, jak kondycjoner. W niektórych wzmacniaczach być może nie jest ono nawet odłączane przez wyłącznik sieciowy.

Janusz z Torunia

Aaa... To niewykluczone, że jest jakiś filtr we wzmaku jeszcze przed transformatorem. Jeżeli tak, to możliwe, że rzeczywiście coś to daje.

Ale przypuszczam, że w odtwarzaczu CD też może być taki filtr. I prawdopodobnie dodatkowe filtrowanie poprzez filtr wzmacniacza już niewiele zmienia.

Janusz z Torunia

• Redaktorzy

Widzialem gdzies przy takim rozwiazaniu ferryt zalozony na zasilaniu wbudowanego gniazdka. Ale generalnie rozwiazanie z gniazdami wbudowanymi we wzmacniacz jest b. rzadkie, i prawie wylacznie ogranicza sie do niskobudzetowych urzadzen, w ktorych chodzi przede wszystkim o wygode.

- > jozwa maryn

Dowiedziałęm sie, że np. we wzmakach lampowych na rynek niemiecki istnieje obowiązek stosowania filtrów na zasilaniu. Inaczej produkt nie przejdzie - jakieś przepisy. Dowiedziałem się przypadkowo - od konstruktora.

Coś na ten temat było też wspomniane w wątku amplifona.

Pozdr.

Hmm... Po Waszych wpisach rozkręciłem wzmacniacz i stwierdzam, że to żeczywiście bez sensu, ale daję głowe, iż to nie ja wymyśliłem tylko kiedyś, kiedyś jeden z szanownych recenzentów w Audio lub HFim.

Pozdrawiam.

gniazda sieciowe we wzmakach dzialaja zwykle jak przedluzacze i rozgaleziacze

czy wsadzicie do gniazdka czy do wzmaka wsio adno tyle ze platanina kabli zostaje za klockami a go gniazdka idzie jeden kabel-estetyka

co do filtrow przciwzakloceniowych to sie je montuje ale w trosce o pozostale urzadzenia domowe a nie same np wzmaki lampowe

chodzi o to ze jak ktos ma audiofilska lodowke albo kuchenke mikrofalowa i zainwestowal kupe kasy w kondycjonery do nich.....

sami rozumiecie:-)

NIe właczaj do tych gniazd tunera ,cd -bo przez to poprostu zasiewasz te urzadzenia i rosnie poziom zniekształeceń harmonicznych nie jest do duzo ale około 0,2% przy 1 khz i mocy wzmaka ok 10 W ..kiedys był normalny opis w bodajze niemieckim Audio..na ten temat..a ze wydał mi sie ciekawy to go zapamietałem.. z technicznego punktu widzenia..inny kondycjoner powinien byc do np cd a całkiem inny do wzmaka( wiadomo wiekszy pobór mocy} w cedeku sa zegary i wrazliwe przetworniki c/a z koleii we wzmaku jak siec jest zasyfiona rosna szumy ..poziom zniekształceń itd..

• 4 miesiące później...

A ja mam takie gniazdko w tunerze Technicsa. Nigdy go nie używałem ale dodaję, by wiedzę braci poszerzyć.

A zapewnienia, że takie gniazdka w wzmacniaczach to plus pamietam z HiM. Szczególny zachwyt recenzenta wywołały w Radmorze bodaj 5112 ale też tam chyba coś było w te gniazda wbudowane. Tyle o wiedzy przeczytanej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.