Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki głośnik najlepiej kupic??

ownerofdark

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

"Ale 1000w to zaledwie 4 kolumny... troche malo jak dla mnie"

To ma być nagłośnienie estrady ścianą głośników? Jeśli tak to faktycznie nie to forum, nie mamy zakładki estradowej, nikt się tu na tym nie zna.

Może i się zna, ale to forum nie zajmuje się tą tematyką. Za 300zł, to możesz zjeść obiad w dobrej restauracji, natomiast estradowe wydmuchy kosztują trochę więcej. Sam z racji braków lokalowych przez jakieś 3 miesiące trzymałem takiego potworka 1800W w pokoiku. Wierz mi podłączałem do tego gitarkę i heda na lampkach 75W i przy 13:00 na budziku nie dało się wytrzymać dłużej niż pół minuty w pokoju.

Polecam gazetkę Estrada i Studio - zreszta na tym forum jest osoba, która pisze dla tej gazetki artykuliki, ale nie zdradzę kto to jest.

chyba że może jakiś wynalazek typu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

napisałeś w temacie ze zależy Ci na dobrym brzmieniu - ale z tego co zrozumiałem to Tobie nie zależy Ci na brzmieniu tylko na mocy i głośności. Tak wiec dla Ciebie odpowiedni będzie sprzęt estradowy - twardy, mocny i głośny bas.

Dla mnie dobrze brzmiący to basik cieplutki, mięciutki ale zarazem dość szybki i niezagłuszający pozostałych instrumentów.

To stwierdzenie jest całkowicie nie na miejscu... :/ :"chodzisz w dresach? zgadłem?:D"

Nie chodze w dresach i nie bede w nich chodzil... jesli chcesz to ja Ci daje wolna reke, chodz w czym chcesz nawet w samej bieliznie

Już myślałem że pójdą kalumnie a tu proszę:)

Mnie też się odpowiedź podobała i 2 raz bym się pewnie tak nie spytał choć nadal nie rozumiem czego kolega szuka na naszym forum?

Niestety tak to jest że problematyka tego wątku jest typowa dla pewnych środowisk, co by nie mówić:(

Pozostaje mi liczyć że kolega się nawróci od irracjonalnych zapędów...

>ownerofdark

Napisz coś więcej o Twoim nagłośnieniu. Może te 1000W liczysz jakoś inaczej, albo jest to moc szczytowa. Nie przyjmuję do wiadomości, że mając kolumienki stereo, które posiadają moc muzyczną 1000W każda (bo chyba nie sumujesz mocy wszystkich kolumn?) nie można nagłośnić pomieszczenia nawet 50m^2 z zadowalającym poziomem głośności. Przy takiej mocy uwierz mi powinny wylecieć szyby, a conajmniej powinieneś uszkodzić słuch. Ja kolumienką estradową o z głośnikiem o mocy 250W zagłuszam w pomieszczeniu 25m^2 perkusję mimo wzmacniacza, który z biedą oddaje 150W.

Czekam na jakieś info o sprzęcie - może to nie 1000W, a wzmacniacz to nie 2x400W.

Nie nerwujsja. Jeśli te 1000W to suma mocy wszystkich głośniczków - nawet jeśli RMS, to może faktycznie być słabiutko. Zwykle pisząc 1000W mamy na mysli, że jest to 2x1000W i dodatkowo, że moc kolumienki określa moc najsilniejszego głosniczka - zwykle niskotonowego, bo to ten głośnik dostarcza największej mocy muzycznej - czyli ciśnienia fali akustycznej. Sam sobie odpowiedz jaka jest rzeczywista moc Twojego zestawu.

Jeśli o mnie chodzi, to chciałem Ci raczej coś doradzić i dowiedzieć się więcej o systemie. Gdybyś poczytał więcej wątków, to wiedziałbyś, że pierwsza rzecz, o którą pytaja delikwenta, to co z czym gra (ma grać) i jakie są preferencje słuchającego.

Jeśli chcesz mieć mocny basik, to tylko jakaś estradówka, albo ATC. W żadnym z tych przypadków niestety nie ma mowy o tanich głośniczkach - no chyba, że potrzebujesz bum-boxa sztuka dla sztuki.

>wovo

Grałem sobie przez jakieś 10-12 latek na wiosełku. Nawet w dwóch kapelkach, ale czysto amatorsko. Została mi stara gitarka, piecyk, dwie kolumienki estradowe i głowa lampowa przerobiona ze wzmacniacza radiowęzłowego. Stare czasy :)

Rekin - perkusję zagłuszałem Hughes&Kettner Attax 100 na jednym Celestion Rocktron Vintage przy gałce głośności ponad pół skali.

Heh - tam przesterowania pojawiały się dopiero po 3/4 skali:)

Sorki za OT.

>chyba że może jakiś wynalazek typu:

Ukryta Zawartość

wez daj spokoj, ten glosnik poza tym ze jest duzy to nawet nazwy ani symbolu nie ma

a koledze ownerofdark radzilbym dokladnie przemyslec co chce uzyskac bo te dane ktore podal sa sprzeczne. Za 300zl nie da sie nawet kupic JEDNEGO dobrego glosnika niskotonowego, w szczegolnosci takiego ktory wytrzyma 400W rms przez dluzszy czas i jeszcze do tego bedzie mial dobra efektywnosc. To se ne da, no chyba ze chodzi ci o Alpierda tzn Alpharda ale to nie sa dobre glosniki!!!

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.