Skocz do zawartości
IGNORED

-28 stopni C,jak sobie radzicie?

tomek7776

Rekomendowane odpowiedzi

Moja 14-letnia Toyota Corolla (1.6 4A-FE) odpala i jezdzi w takie mrozy bez żadnych problemów. A ile ma przejechane nikt nie wie, widziałem dwie takie same z zadbanym środkiem i 800tys przebiegu:)

Śmiesznie jest rano na parkingu. Audi, Ople itd męcza się a ja podchodzę, odpalam od strzała i odjeżdzam:)

Narazie - 15 w nocy i rano tez nissan odpalil za pierwszym razem, skrzynia biegow potrzebowala 2-3 minut na dojscie do formy.

W przyszlym tygodniu chce wyprobowac etanol E-85 jako paliwo, zobaczymy jak wtedy bedzie samochod palil i jechal.

-28 stopni Honda odyssey, olej tak gesty ze rozrusznik ledwo kreci,ale zapala,auto rusza,jedzie jak na hamulcu recznym,po 20min,jest Ok.

dzis ma byc ponizej -30st C.

• Redaktorzy

No to cześć, dzisiaj rano przy minus dwudziestu-pary mój Sokół Millennium powiedział: "stary, gdzie z tym kluczykiem?" i nie odpalił. Za wolno kręcił silnikiem, olej za gęsty. A jak, kurna, pytałem dwa tygodnie w proroczym natchnieniu o olej zimowy, to mi powiedzieli "Panie, teraz już nie trzeba, są uniwersalne". Aha, jasne... Nie piłowałem akumulatora do zdechu, jest więc szansa na przyszłość. Ale raczej nie na jutro.

Nie na jutro a na wiosne ;)

Nie ma czegos takiego na rynku jak olej o nazwie letni/zimowy sa natomiast oleje o roznej gestosci i samemu tzreba sobie dobrac. Ja np zmeiniam olej co 3 miesiace wiec na zime moge wlac odwiedni.

Dlatego szukam alternatywnych, ekologicznych, tanszych zrodel zasilania samochodu.

Jak sprawdzi sie Etanol to:

- 1,2 pln taniej za litr

- parkingi za darmo (miesiecznie 250 pln)

- wjazd do centrum STH za darmo (miesiecznie 250 pln)

Czyli wiecej km lub taniej.

Prawdziwe mrozy są jedynie w dziesiejszych czasach na Podlasiu i Mazurach. W pozostałej części Polski to jedynie przedzimie! Prawda Tomek? U nas -24st. nawet w dzień to normalka. Wtedy to dopiero mozna sprawdzić jakim jest auto jakie posiadamy :):):) Do -15 tu to ja mówię, ze jest ciepełko:):)

Wrocław

Tylko - 18 na wysokości 7 piętra.

Samochód stoi nieodpalany od września (i chyba tak już zostanie)

Wyjście po piwo - bolesne.

Mijam 2 laski - jedna do drugiej : tego od dawna nie zakładałam, ale dzisiaj...(?!)...

Hiena-podrobka, 22 Sty 2006, 18:00

>Moja 14-letnia Toyota Corolla (1.6 4A-FE) odpala i jezdzi w takie mrozy bez żadnych problemów.

Mój znajomy posiada Corollę 1.8 Diesiel z 1991 r. Przedwczoraj przy - 22st.C odpalił ją z kluczyka w 0,5 sek, wcale nie wyjmował wcześniej na noc akumulatora. Uruchamianie się tego Diesla to chyba niedościgniony wzór dla innych, nawet późniejsze Toyoty już się tak super nie uruchamiają.

mnie się podoba................................................................;)))

należę to tych bardzo mocno zahartowanych na szczęście hehe.... chetnie bym się wybrał gzdies teraz na jakąs wyprawę w góry.......;) oczywiście amatorską hehehe....

w kazdym razie ja nie narzekam na aurę, ostatnia dekada nalazała raczej do ciepłych i zimy mielismy "lajtowe"... teraz mamy sporo sniegu i trzepnąło mrozem to nam źle..........!!! ozdwyczailismy się od zimna i tyle...

grube skarpety, porządnie sie ubrać w ogóle i nie narzekać..............!!!............;)))

zbig>

mieszkam niedaleko Katowic i też widuję gile w lecie tak że do żadnej puszczy nie trzeba się wybierać żeby je zobaczyć...;)

sorki za trzy posty pod rząd ale niedokładnie czytałem wpisy i tak pisałem po kolei heh...;)

Edson

cos w tych starszych toyotach jednak jest,bo te nowe to totalna kicha,ani 1,4VVTi mi nie odpala prawidlowo,ani avensis turbodiesel.

ta ostatnia palila mi do -18.

obecnie wcale.

Frank

no fakt,czemu ma trwac jak najdluzej?

Przed chwilą słuchałem TVN_METEO i nagle:

Podajemy komunikat dla audiofili.

Niska wilgotność powietrza i wysokie ciśnienie sięgające 1050 hPa korzystnie wpływają na percepcję dźwięków przez większość osób.

Brak wiatru i opadów wpłynął na obniżenie poziomu hałasu tła.

Ze względu na niskie temperatury należy zwrócić uwagę na zabezpieczenie uszu podczas przebywania na zewnątrz budynków.

Średnie wartości napięcia w sieci

Warszawa 231 V, przybyło 2

Białystok 227 V, ubyło 4

Rzeszów 229 V, bez zmian

Kraków 233 V, przybyło 5

Wrocław 230 V, ubyło 1

Poznań 231 V, ubyło 1

Gdańsk 228 V, ubyło 3

Szczecin 232, przybyło 2

Wpływ sieciówek na brzmienie: średni

Życzymy wszystkim udanych odsłuchów.

U mnie porażka. Nie dość, że auto nie odpaliło mimo wielu prób z kablami podłączonymi do samochodu szwagra - cwaniaczek jeździ Mercedesem :))) - i wlewanej do baku dykty :))), to na dodatek zamarzła rura z wodą biegnąca w ścianie. Najgorsze jest to, że na razie odwilży nie widać. Ciekawe jak długo będę bez wody i do kiedy będę musiał wszędzie uderzać z buta?

Podobno dziś w nocy ma być najzimniej więc u mnie (warszawa) testy jutro rano (jeden ojca drugi mój).

Mercedes C CDI 220 o Ford Focus Tdci 2.0 na zwnątrz. Obydwa z roczników 2005 więc zobaczymy ile warte są obecnie robione diesle :)))

Wogóle sobie nie radzimy :) Ale na szczęście mieszkam w Wielkopolsce i nie jest tak tragicznie jak bardziej na wschód.

Przynajmniej teraz można się napić dobrze schłodzonej ekologicznie wódki i trochę się rozgrzać!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tomek7776

Tak, dokładnie. Ostatnia prawdziwa Toyota to E10 orodukowana w latach 92-97, ja mam jeszcze E9 (87-92). Kupiłem ją okazyjnie i podejrzewam, że ze względu na bezawaryjność zostanie u mnie jako drugi samochód, po prostu szkoda jej sprzedawać za grosze. Te własnie toyoty jako ostatnie były produkowane w Japonii a ich pierwsze literki VINu to JT, potem już Wielka Brytania, Turcją (sic!). Podobnie rzecz się ma z Hondami, z tym że póżniejsze lata produkcji są o wiele bardziej udane od analogicznych toyot. Właśnie odebrałem dziewczynę z pracy, pomimo ok 24 stopni mrozu nie miałem żadnych problemów a wszystkie zakręty brałem na ręcznym:)

Jeżdziłeś Hondą (Acurą) Legend z połowy lat 90-tych (3.2, V6, 205kM)? Zachorowałem na czarne coupe z jasnym środkiem, jestem blisko realizacji:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.