Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz w roli przedwzmacniacza?

fxx

Rekomendowane odpowiedzi

mam nastepujacy problem:

przy moich poszukiwaniach (inny wątek) pojawiło sie pytanie czy zamiast wzmacniacza zintegrowanego nie zdecydować sie na końcówki mocy i pozostawić Primare w roli przedwzmacniacza czy takie rozwiązanie ma sens?

finansowy na pewno bo koszt przedwzmacniacza na pewno będzie wyższy niż mogę uzyskać za Primare,

nikt tak jednak nie robi więc pytanie dlaczego czy to zą tak zły pomysł?

https://www.audiostereo.pl/topic/24016-wzmacniacz-w-roli-przedwzmacniacza/

Przez jakiś czas korzystałem z samej sekcji przedwzmacniacza w Azurze 640A (Cambridge Audio). Dlaczego? Ano zlożyłem sobie (tak z ciekawości) Gainclona właśnie jako końcówkę mocy i nie za bardzo miałem czym go wysterować. Azur grał więc wyłącznie jako pre-. Po podpięciu Clona przyrost jakościowy brzmienia był ogromny.

Raz się pofatygowałem przepiąć z powrotem kable głośnikowe do Azura i szybciutko stwierdziłem, że zmarnowałem właśnie 5 minut ze swojego życia na bezsensowną czynność. Pocieszyłem się troszkę tym, że odkurzyłem przy okazji szafkę.

Podejrzewałem jednocześnie, że pewnie sekcja przedwzmacniacza w mojej integrze jest "podobnych lotów" jak i końcówka mocy. No i szukałem jakiegoś preampa. Po paru ładnych tygodniach Bozia się uśmiechnęła i w rewelacyjnej cenie udało mi się kupić nowy przedwzmacniacz NAD'a S100. Na początku było tak sobie ale po tygodniu wygrzewania to mi kopara spadała na każdej płycie. Nie sądze aby ten S100 jakoś super grał - po prostu pozwala pokazać końcówce mocy co tak na prawdę ona potrafi. Azur nawet nie próbował tego robić, a powinien, bo chyba właśnie o to chodzi przy preampie....

Powyższy tekst lekko nie o Twoim sprzęcie ale ja mam takie doświadczenia z podzieleniem wzmacniacza.

Jak kupisz dobrą końcówkę mocy to nawet sterując nią z integry będziesz miał poprawę. Ale jak chcesz poznać co ona na prawdę potrafi to wyłącznie dobry przedwzmacniacz! Jest jeden minus tej zabawy: dochodzi Ci jeden komplet kabli. I to zarówno do wyszukania i odsłuchania ale przede wszystkim do kupienia....

Słuchając rozumu....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.