Skocz do zawartości
IGNORED

Panowie spokojnie... Jaki CD???

cino

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem że ostatnio i wczesniej i ogólnie tematów "Jaki Cd?" było wbród i jeszcze więcej.

W moim przypadku potrzebuje cd w zestawieniu mission 702e (tunning w omnie) + harman kardon PM655. Tymczasem gra to z Technics-em SL-PG200A ale chciałbym go wymienić i stąd moje pytanie. Kable to narazie skrętka komputerowa ale po zakupie cd w następnej kolejności zajme się wymiana kabli, ale po kolei.... Oczywiście w grę wchodzi wyłącznie sprzęt używany.

Mocno zastanawiam się nad Kenwood DP 7030 i całkiem możliwe że na tym poprzestane poszukiwania.

Akai CD-57 o mało już go nie kupiłem ale licytacja rozpędziła sie za mocno.

Inne typy to modele Sony np. CDP 950, CDP 227ESD, CDP X229ES a może jakis QS??

Pioneer PD-S801, PD-S901 a może inne modele?

Denon, Onkyo ? Jeśli tak to niewiem jakiego modelu szukać.

Jest jeszcze jedna sprawa zależy mi na cd które nadawałoby sie w przyszłości do przerówbki u Pana Stelmacha ale nie jest to sprawa priorytetowa.

Zależy mi na szczegółach, jak największej przestrzeni (jak największej za te pieniądze:) oraz przejżystości, brzmienie zrównoważone bez naciskania na żadne pasmo a napewno nie na bas gdyz tego mam tyle ile trzeba a na pewno nie za mało. Licze że każdy z wymienionych pobije tego Technicsa na głowe, chociaż w niektórych utworach pasuje mi jego brzmienie.

Mózyka (w o mnie) różnoraka pomijając disco, techno, polski rap i hip hop.

Mam nadzieje że nakreśliłem sytuacje i licze na pomoc ze strony szanownych forumowiczów.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/24084-panowie-spokojnie-jaki-cd/

A prawde mówiąc napaliłem się już na tego Kenwooda z powodu wysokiego modelu oraz porządnej budowy (porządne zasilanie reszta też wyglada conajmniej dobrze) ale niewiedziałem że ma taki słaby napęd. Cena około 200zł też jest zachęcająca. A co na to inni??

A tu bebechy 7030

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

moze sie komus narazie badz nie;) ale jesli lubisz niezła przestrzen i super analitycznosc bez wyostrzen to proponuje to Akai 57.Ma 2x PCM 56P tak jak sony 670 który słuchałem.Słuchałem tez cdp 950 i musze powiedziec ze cdp 670 na BB mi sie bardziej podobał a to za sprawa przestrzeni,detali i tej super rozdzielczosci i dynamiki jak na tak tanie CD!.CDP 950 na TDA 1541 niby ze wyzszy model i z bardziej kultowym przetwornikiem to jesli chodzi o przestrzen i przejrzystosci jak i potege brzmienia ustepował PCM56.

Hmm to Akai jak tylko pojawi sie na allegro jest bardzo szybko rozchwytywane badz licytacja zależy od tego kto ma szybszy net i komu "szybciej odświerza stronę".

Plus na korzyść odtwarzaczy sony jest też to (oprócz decydującego- dzwięku) jest to że posiadam amplituner sony więc w przypadku zakupu bez pilota będe mógł sie posługiwać tym samym.

Na allegro niestety nie ma wymienionego przez Ciebie modelu, ale jeśli by był to cena byłaby raczej niska?

Odpuść sobie to Akai, miałem CD-57, CD-55 i jest to kiszka. Z Akai co można polecić to CD-73, CD-93 i discomaniak71 chwali CD-79. Miałem dwa egzemplarze CD-55 w jednym dac był BB, w drugim AD.

Różnica w mechanice między Akai a naprzykład obecnie używanym Sony XA-2ES kolosalna.

A mam jeszcze pytanie czy jakieś modele cd hk są godne polecenia? Oczywiście pytam o jakieś starsze modele, ale na allegro raczej ciągle te same modele i wybór raczej żadny.

Wiem że troche wymyślam ale niechciałbym po kupnie wymieniac pozostałych elementów więc cd musi być "trafiony" drobne niedociągnięcia moge jedynie korygować odpowiednim doborem kabli.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pioneer PD-S 901 zabije brzmieniem cale to towarzystwo. Jest duuuzo lepszy od konkurencji. To przedsmak serii Reference. Jak gra? Ma go ktos na forum - zapytaj. Lepszy bylby tylko Sony CDP X 707 ES ale musisz za niego duzo zaplacic. Pozdrawiam.

PS Akai CD 79 jest raczej zbyt ciezkie do kupienia.

PD-S 901 słuchałem u andrei29. Bardzo udany klocek, z miękkim przyjemnym dźwiękiem.

I do tego dobra podstawa do apgrejdu. Do tego mechanika bardzo cicha. Godny polecenia.

I można go znaleść za 600-700 zetów.

Jeśli chcesz wyżej, jak wspominałem wcześniej to tylko na CDP-707ES.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niektóre oczywiście do natychmiastowego tuningu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Znasz PD-S 901? Wiesz ile kosztowal? To ze z drugiej reki dzis kosztuje nieduzo nie znaczy ze jest zly. Jest bardzo dobry. Wymienilem tylko dwa najlepsze cd w zestawieniu. Jesli nie slyszales prosze nie wypowiadaj sie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Lenam zaden z tych cdekow z 8700 wlacznie do piet nie dorosl 901. Faktem jest ze sa lepsze cdeki Pioneera (9300 73 75 93 i 95 - i tylko te). Sony 707 ale z drugiej reki to inna polka cenowa.

Nie wiem, czy to do mnie było skierowane pytanie, ale tak czy owak odpowiem. Tak, słuchałem. I Pioneera i Sonego. Ceny znam doskonale - i nowych i aktualne rynkowe. Uważam, że rynkowa cena Sonego jest przesadzona. Ale takie życie. :) Atrakcyjność marki + duży popyt na rynku niemieckim powoduje właśnie taką sytuację. Jeśli weźmiesz średnie ceny z ostatniego roku tego Pioneera (110 euro) i tego Sonego (531 euro) to wychodzi, że Sony powinien być ok. 5 razy lepszy. No cóż, nie zgadzam się z takim twierdzeniem, ale to moje subiektywne podejście.

Tak na marginesie, Disco - czy Ty zawsze musisz tak antagonizować dyskusję?

Po co uwagi w stylu: "Jeśli nie słyszałeś, proszę nie wypowiadaj się" ?

Rozumiem, że masz rzadki dar antycypowania? Bo ja jakoś nie pomnę, abym pisał wcześniej, że wzmiankowanych modeli CD nie słuchałem.

A właśnie takie uwagi, taki ton doprowadzają do niepotrzebnych i niezwiązanych z tematem utarczek słownych.

Pozdrawiam!

W tym miejscu pozwolę sobie przypomnieć temat wątku: "Panowie spokojnie..." ;-))

>>Disco

Domyślam się, że 901 jest lepsza od tych, które oferowane są w podanych linkach. Sam wiem, co potrafi gorsza przecież nieco 802. Ale i te podane, zwłaszcza po tuningu, warte są chyba rozważenia przy zakładanym budżecie.

zwolennik łagodności

Ja mam PD-S 901 Pioneer.Jak bedzie do kupienia sprawny ,polecam.Czy jest lepszy od wymienionych ,tego nie wiem.Po prostu tamtych nie słyszłem.Pd-S 901 potrafi zagrymasic nawet na orginalnej płytce bez skaz.Ale zdarza sie to bardzo rzadko.901 gra łagodnie ,ciepło ,analogowo prawie.Cofnięta delikatnie góra pasma,ale bardzo detaliczna i niemecząca.Tak gra u mnie .Kolumny to lekko modyfikowane tannoy M2.Ale za to troche jasny wzmacniacz,wiec wszystko się ładnie komponuje.Swietne wokale(Chris Rea) to niewątpliwa zaleta PD-S 901.I ładny jest .Discomaniac71 często dobrze radzi...Tu sie nie zawiodłem choc kupiłem praktycznie w ciemno.

Grundig High Fidelity

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

drakuul

o mnie | ignoruj

stat: 499 / 243 / 0

27 Sty 2006, 09:25

Ale przecież Pioneer pd-s 901 i Sony CDP-X707ES to zupełnie inna półka cenowa!

Nie róbcie człowiekowi mętlika w głowie.

Zatem pomyslalem ze uwazasz ze Sony jest tez znacznie lepszy proporcjonalnie do ceny - co nie jest prawda. Twoj ostatni wpis wszystko wyjasnil. Pozdrawiam.

Tak panowie ale tego pionka nie znajde taniej niż 500zł co nie znaczy że go nie kupie ale tymczasem rozważam inne mozliwości. Z allegro w kwestii sonego też nie ma zawiele możliwości, chyba czas poszukać ogłoszeń spoza allegro a może ktoś z forumowiczów ma coś ciekawego w swojej ofercie sprzedaży?

A co myślicie o tym??

Ukryta Zawartość

Ktos zna ten cd-ek może jest użytkownikiem bądz miał?? Prosze o opinie.

Ukryta Zawartość

Poki co nie sprzedaje 707 bo moja Baska zagroziła rozwodem jak sie dowiedziała o mojej checi sprzedazy:(

Kenwood dp7030 to fajny cedek praktycznie zbudowany na podbudowie cdp-x222es sony tyle ze wdupili w niego kiepska mechanike oparta o niedostepny laser KSS152A!! dp7030 gra sobie tak bo w 222es jest dwa daki a w 7030 jest tylko jeden..

Polecam rownież denony dcd 1420, 1520, 1460, 1560, 2560, 2700, 1290 niektore trzeba tuningowac ale jak to napisał elfan na poczatku postu sa tam burr browny które kosmicznie wyprzedzaja roznorakie cd oparte o tda1541...do tego deno z zsady stosował moze klekoczaca ale bardzo solidna i dobrze czytajaca mechanikę.

Z normalnymi laserami za 80-100zł co jakos słabo wychodzi pioneerom

Prawde mówiąc mam teraz mały mętlik w głowie. Wiem jedno Kenwood odpada przede wszystkim z powodu słabego napedu co w przypadku wymiany będzie dużym problemem. Pioneer PD-S901 jest troche za drogi choc jeśli nie dojde do żadnego sensownego rozwiązania z czasem może byc jedynym sensownym rozwiązaniem. Sony Piotrka608 zdecydowanie odpada z prostej przyczyny - nie rozbijam małżeństw:)

Hmm Piotrze zabiłeś mi cwieka tymi denonami, nie brałem ich zbytnio pod uwage (w sumie niewiem czemu) będe musiał lepiej im sie przyjżeć, ale modele które wymagają natychmiastowego tunningu odpadaja gdyż cena cd+tunning przekroczy mój budżet. Po prostu chce kupić posłuchać przez jakiś czas, pózniej ewentualny tunning a nie w odwrotnej kolejności.

Nadal rozważam modele Sony, ale żaden z allegro nie przekonuje mnie albo wiadomości na jego temat są za małe.

Doszedłem do jeszcze jednego wniosku, potrzebuje cd z regulacją głośności i oczywiście pilotem, w większości przypadków pilot można dokupić, a w przypadku modelu sony taki pilot posiadam od amplitunera.

Czy nie znalazłem sę w punkcie wyjścia??

Jeśli chcesz CD pod Stelmacha to wejdz na jego stronę i znajdziesz tam odpowiednie modele.

Sony ES a szczególnie te starsze modele są chyba "niezniszczalne", ale niestety wewnątrz zaćpane i nie do każdego DAC Stelmacha da się wsadzić.

Piotrek 608

Z tymi kosmicznymi różnicami między TDA i BB to już "kosmicznie" przesadziłeś :-)

No ale gusta też mogą się kosmicznie różnić :-)

>cino

na twoim miejscu zdecydowałbym się na Stelmacha, jest to chyba najlepszy w tej chwili stosunek cena/jakość.

Mimo wszystko powiększyłbym budżet o te parę stówek.

Jeśli chodzi o Denony. Sam jestem użytkownikiem Denona 2560. To bardzo solidna maszyna, zbudowana wręcz pancernie. Po zakupie go, dźwięk był miękki i analogowy, ale niestety zbyt mało konturowy i czysty. Dopiero modyfikacje Piotrka608 spowodowały, że wzniósł się o dobrą klasę do góry. Dźwięk otworzył się i wyszedł do słuchacza. Pokazało się bardzo wyraźnie kilka planów na dużej głębi.

Niestety Denon 2560 rzadko pokazuje się na rynku, częściej można go spotkać zza Odrą, ale cena jest o wiele wyższa niż u nas.

pozdrawiam jodel

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.