Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil wprow.nowe zestawy P-R-E-M-I-U-M

Polik

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słuchał już ktoś może -podobno brzmienie maja na przysłowiową piątkę :) Wydaje mi się że zastosowano bdb przetworniki w tej konstrukcji -zastanawiam sie czy to nie przypadkiem kolumny na bazie EXCELENCE takie EXCELENCE II :) -pod inną nazwą PRENIUM...

P.S Czyli Tonsil jednak żyje :)

POZDRAWIAM WSZYSTKICH

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24117-tonsil-wprownowe-zestawy-p-r-e-m-i-u-m/

Premium nie słuchałem ale rozmawiałem z pracownikiem Tonsila kupując swoje Maestro II 180.Powiedział mi że głośniki średnio-niskotonowe są modyfikacją tych z Excellence zaś typowe brzmienie dla Ex-1F (lekko wyostrzone na górze) zostało poprawione.P.S. Jest to mój pierwszy wpis po trzech miesiącach czytania na forum postów.Polik z twoich wpisów wywnioskowałem że jesteś chyba posiadaczem też takich kolumn jak moje.Jak oceniłbyś ich brzmienie?Dlaczego prawie wszyscy na tym forum nienawidzą Tonsila? Pracownik Tonsila przekazał mi ciekawą informacje że sprzedaje dużo więcej kolumn na rynek niemiecki niż na polski (patriotyzm nie jesi silną stroną naszego narodu). Pozdrawiam

> Słuchał już ktoś może -podobno brzmienie maja na przysłowiową piątkę :)

Słuchałęm. Piątki bym nie dał bo brzmią po prostu tanio, ale mocna czwórka się należy. Był to jednak egzemplarz prosto z pudełka. Po wygrzaniu może i piątka by się należała. Szczegóły w zakładce Kino Domowe.

Pozdrówka!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

tomo3, 28 Sty 2006, 08:41

> Dlaczego prawie wszyscy na tym forum nienawidzą Tonsila?

Bo "prawdziwi" audiofile muszą mieć audiofilską markę co by ją potem umieścić w opisie i być z niej dumnym ;PP

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Może ktoś podpowie co to za kolumienki grały na zeszłorocznym AS w pokoju Tonsila. Prezentacja była w niedzielę i niestety ich nie słuchałem, ale kolega był pod tak dużym wrażeniem, że do dziś często o nich wspomina. A jest wymagający. Podobno miały kształt zwezający się ku tylowi, ala lutnia.

Qubric, 28 Sty 2006, 08:44

Altusy sprzedałem i kupiłem Mestro II(1100zł nowe prosto z fabryki).Mam okazje kupić Excellence 1F za 600zł w idealnym stanie(pracowałyby jako tyły).Zastanawiam się nad tym zakupem gdyż ich charakter może nie pasować do Yamahy 620.

Czy ktoś ma Excellence podłączone do Yamahy.

->lancaster

Na AS grały kolumny Omega.Jeśli chcesz wiedzieć więcej , zajrzyj do tego wątku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> Tomo 3

To smutne ale prawdziwe bo u nas lepiej sprzeda sie kolumna Polska składana w Polsce ale pod zagranicznym Logo i znapisem Made in coś tam .

Pamietam że w którymś z wątków o kolumnach Mission tak twierdzono że to w polsce składane kolumny , nie wiem ile w tym prawdy ale ile by nie było niestety wolimy co nie polskie , szczególnie jeśli chodzi o droższe wyroby . Wciąż panuje komunistyczny mit dobre bo ,, z Pewexu "

w połowie lat 90 prawie wszystkie Missiony były made in Tonsil ale firma troche to zaprzepaściła.swoja droga tez jestem ciekaw brzmienia Omeg. Aktualnie dysponuje Tannoy`ami Sensys 2 ( nomem omen obudowy z Diory ..) al;e załuje za nie kupiłem z 1/2 ceny Exellenców bo róznice jakościowe niewielkie.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• Redaktorzy

"Dlaczego prawie wszyscy na tym forum nienawidzą Tonsila? Pracownik Tonsila przekazał mi ciekawą informacje że sprzedaje dużo więcej kolumn na rynek niemiecki niż na polski (patriotyzm nie jesi silną stroną naszego narodu).'

Kompletne glupstwa. Mnóstwo osób na forum ma polski sprzęt, tylko raczej nie produkcji Tonsilu. A Omegi mają być produkowane tylko na zamówienie. Wpłacisz pieniądze, to ci kupią obudowę w Diorze i zrobią głośniki. Niech ktoś zaeksperymentuje i zamówi, to sobie posłuchamy. To tylko 4000 złotych, nie?

O tak - bardzo polski sprzet... Jak np. Velum i Trembler... Choć komponenty też w nich chińskie.

O kolumnach głosnikowych lepiej nie wspominac bo to żałosne - może stolarz jest w nich polski jeszcze. Byc może najwięcej wkładu krajowego jest w elektronice, gdyz nawet jesli cześci nie sa polskie to przynajmniej wkład intelektualny, który w takich wyrobach musi być dość duży.

jacm

Bo Missiony były robione i składane w polsce (a jak nie wierzysz dalej to wejdź sobie chociazby na stronę tonsila, i tam zaprezentowane są zdjęcia z cyklu produkcyjnego i widać tam podlogowe Missiony, oraz kartony do których zostaja pakowane)

Znajomy sprzedawca tonsilowski stwierdził, że Premium ma zastąpić kiepsko sprzedający się model Excellence. Mnie "na oko" po głośnikach patrząc wygląda to jak Ch@t w ładniejszych skrzynkach.

jozwa maryn, 28 Sty 2006, 13:45

>Omegi mają być produkowane tylko na zamówienie. Wpłacisz pieniądze, to ci kupią obudowę w Diorze i zrobią głośniki. Niech ktoś zaeksperymentuje i zamówi, to sobie posłuchamy. To tylko 4000 złotych, nie?<

Czyżby Tonsil odpowiedział na Twój e-mail? I czego się spodziewałeś? Jesli na majątku siedzi Syndyk i nie ma pieniędzy na promocję, to nikt nie zaryzykuje zabawy w jakies testowanie wyrobów. A tym bardziej nie dopuszczą żebyś obsmarowywał ich wyroby w gazetce.

To jest Józwa tak jak ze stosunkami (za przeproszeniem) Polsko-Rosyjskimi. Najpierw każdy zafajdany dziennikarzyna na nich psioczy gdzie może, przy kazdej okazji się zapluwa a i bez okazji znajduje ku temu okazje. A potem kłapie mordą jeszcze głośniej o to, że rurociąg z gazem bokiem puścili.

Naprawdę - Jozwa nie widzisz zalezności pomiędzy stylem recenzji w Polskiej prasie, a niechęcią Tonsilu do układania się z prasą???

Skoro np. Niemiecki rynek jest dla nich łatwiejszy to mnie jakoś wcale nie dziwi takie podejście ;)

shu, 29 Sty 2006, 00:58

Jednak to nie jest ani Excellence ani Cz@t.

Premium ma inny głośnik wysokotonowy niż oba wymienione. Na oko jego kopułka wygląda na taką jak była w TLC Classik (oczywiście tylko z zewnątrz bo nie wiem co tam jest).

Obudowa też jest bardziej klasyczna niż w Excellence i Cz@t i już z tego powodu może być lepiej akceptowana przez klientów.

W Omegach - tak jak w Excellence - idą w stronę oryginalnego wzornictwa. Może gdyby zapakowali bebechy Omeg w obudowę jak w Premium i wystawili cenę najwyżej o 1/3 wyższą od nich, miałyby większe szanse na seryjną produkcję.

jacm, 28 Sty 2006, 11:52

AHFC zamieszczał listę kolumn produkowanych przez Tonsil dla innych producentów. W wątku pt. "Aplikacja GDN 18/60" -

Ukryta Zawartość

Cyt: "20 Maj 2004, 12:25

Zrobiłem. trochę się tego nazbierało. Pewnie parę modeli jeszcze jest nie uwzględnionych.

Firma Model

Nokia 8403

Grundig Box 4300

Grundig Box 4700

Grundig Box 5600

Grundig MBX-10

Grundig MBX100

Sanyo ?

Phonar ?

Denon SC-VS 200 S

Denon SC 400

Denon SC 600

Denon SC 1000

Denon SC 450

Denon SC 650

Denon SC 1050

Denon SC-M 07

Denon SC 400 SX

Denon SC 600 SX

Denon SC 1000 SX

Denon SC 550

Denon SC 550CC

Denon SC-VC 100S

Denon SC-VB 100S

Denon SC-F 07

Denon SC-G 601S

Denon SC-F1

Denon SC-F100LX

Denon SC-F100

Denon SC-35

Denon SC-G101

Wharfedale Diamond 7.1

Wharfedale Diamond 7.2

Wharfedale Diamond 7.3

Wharfedale Diamond activ

Wharfedale SP-83

Wharfedale SP-85

Wharfedale SP-87

Wharfedale Emerald 93

Wharfedale Emerald 95

Wharfedale Emerald 97

Wharfedale Valdus 100

Wharfedale Valdus 200

Wharfedale Valdus 300

Wharfedale Valdus 400

Wharfedale Valdus 500

Arcus RW 100

Arcus RW 200

Arcus RW 300

Visonic E-152

Mission 700

Mission 701

Mission 702e

Mission 704

Mission 704a

Mission 70c1

Sony SS-MB115

Sony SS-FCR115

Sony SS-CR190

Hitachi HS-HSM1E

MB Quart QL 10

MB Quart QL 20

MB Quart QL 40

MB Quart QL 60

MB Quart Spx8

MB Quart SP-2

MB Quart SP-4

MB Quart SP-1

MB Quart QL 30CTR

MB Quart QLE-52

MB Quart QLE-62

Heco Interior ??

Heco Interior ??

Heco Interior ??"

Ukryta Zawartość

wolałem napisać że nie wiem do końca ile w tym prawdy bo tego wątku ze zdjeciami z lini produkcyjnej nie czytałem tylko słyszałem o nim , ale dzięki za wyjaśnienie .

• Redaktorzy

"To jest Józwa tak jak ze stosunkami (za przeproszeniem) Polsko-Rosyjskimi. Najpierw każdy zafajdany dziennikarzyna na nich psioczy gdzie może, przy kazdej okazji się zapluwa a i bez okazji znajduje ku temu okazje. A potem kłapie mordą jeszcze głośniej o to, że rurociąg z gazem bokiem puścili.

Naprawdę - Jozwa nie widzisz zalezności pomiędzy stylem recenzji w Polskiej prasie, a niechęcią Tonsilu do układania się z prasą???

Skoro np. Niemiecki rynek jest dla nich łatwiejszy to mnie jakoś wcale nie dziwi takie podejście"

Po pierwsze - oczywiście, nie odpowiedzieli. Skąd ten pomysł? Mam inne źródła informacji, nie tylko to, co mi firmy łaskawie udostępnią lub nie. A co do zacytowanej twojej wypowiedzi - jak zwykle bzdury, ale byle agresywnie. Za to nareszcie wiem, kto odpowiada za plajtę obu mutacji firmy Tonsil (T. SA a teraz T. Polska) - prasa. Nie rada nadzorcza, nie prywatny właścicel (T.SA), państwowy właściciel (T.Polska), nie zarządy kolejne wreszcie - tylko prasa. Jak nie przymierzając za niezgułę Kaczyńskiego i nieruchawy rząd Marcinkiewicza.

Qubric, przecież napisałem, że na oko. Głośnik wysokotonowy zapewne inny, ale już niskotonowe rozmiarem i wyglądem prezentują się zupełnie jak te z Ch@ta. Czy tak jest czy nie jest nie wiem, nie przyglądałem im się w salonie i wnioskuje tylko z zdjęcia.

Co do obudowy to moim zdaniem jest zbyt klasyczna, Excellence wyglądały zacznie ciekawiej. Nie wiem z jakiego materiału jest front tych kolumn, ale mam nadzieje, że w rzeczywistości prezentuje się lepiej niż na zdjęciu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głośnik wysokotonowy w kolumnach Premium to stary , dobry(?) GDWK 10/8019 w wersji bez ferrofluidu (moim zdaniem bardziej udany).Jeśli chodzi o wofery , to sa to podobno nowe opracowania głośników znanych m.in. z czatów i noszą symbol GDN 13/50/9/1 (nie wiem , jaki jest zakres zmian).Układ jest dwudrożny , zasilany zwrotnicą 2-go rzędu.Jeśli chodzi o obudowy , to są wykonane z płyty mdf , o grubości ok. 2cm.Przód i tył jest malowany czarną farbą pozostałe ścianki pokryto winylową okleiną.Osobiście uważam , że gdyby cena była nieco niższa (ok. 1200-1500zł) , a nabywcy podeszli do tematu ich zakupu bez uprzedzeń związanych z nazwą producenta , to kolumny te mogły by zostać rynkowym przebojem w swojej cenie.Niestety , rzeczywistość jest nieco inna , więc obawia się że większość wybierze jednak (bezpieczny) zakup zestawów uznanych producentów i zestawy Premium pozostaną tylko obiektem dyskusji wśród osób , które w większości znają je tylko ze zdjęć ;-( .Chyba że... Tonsil znowu zacznie wypłacać wynagrodzenie swoim pracownikom „w naturze” i kolumny pojawią się na allegro w cenie ok. 1000 zł.Wtedy nic tylko brać !

Z tego co wiem to para podłogówek kosztuje ok 1100 zł i jest to cena ca łkiem adekwatna , chyba ze ktos jest amatorem KD w tej cenia. Ale to inna bajka

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

shu, 29 Sty 2006, 10:24

Głośniki niskotonowe w Cz@t i Excellence sa takie same – podobno różnią się tylko ekranowaniem. Kopułka jest już inna co widać. Obudowy akurat są w porządku. Mogliby trochę bardziej sfazować krawędzie. Tonsil zawsze miał jakaś taka manie robienia dość szerokich obudów. Mnie się również nie podoba ich wyprofilowanie otworu BR – nie pasuje, bo głośniki w podfrezowaniach, a rura wystaje, w dodatku taka malutka pituńka ;)

Jozwa,

Dobrze się czujesz w roli głupiego mądrali? Możesz mi pokazać gdzie napisałem coś na temat winy??? O tym czyja była to wina rozmawiaj sobie ze spowiednikiem albo innym specjalistą od osądzania uczynków.

Gdybym był Tonsilem to właśnie w ramach poprawy reputacji nie dawałbym polskim pismom kolumn do recenzji - zwłaszcza czytając twoje wpisy na forum.

Poza tym na etapie, na którym jest Tonsil po prostu powinien olać polski rynek, bo tutaj to już żeby na uszach stawal marki sobie nie wyrobi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.