Skocz do zawartości
IGNORED

GAINCLONE vs. BRANDS

kobayashi

Rekomendowane odpowiedzi

antoś

Dzięki, za łopatologiczne wytlumaczenie.

Widzę że dużo eksperymentujesz:)

BG N przy LMach- tu troszkę się rozczarowałem, bo myślałem,że zaoszczędze i dam zamiast BG N przy mostku Siemensy MKV 30uF - nic to nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło- pójdą na zasilanie DACa:)

Dla ścisłości. Przez jeden mostek rozumiem 8 diód,( jedna płytka).

Nie znam "nausznie" tych kondów Siemensa , są bardzo chwalone...trzeba jednak sprawdzić je w konkretnej konfiguracji.

>antoś

A czy w takim razie próbowałeś dual mono na trafach 400V/24V z grubym drutem? Wydaje mi się, że to by była najlepsza konfiguracja.

P.S. Z tym jednym mostkiem, to trochę namieszałeś. Troszkę nie czaiłem o co Ci chodzi. ;)

Acha czyli dwa mostki;)- o to mi chodziło

Siemensy MKV grają bardzo, bardzo dobrze w sygnale jak i zasilaniu mialem je przy mostku z Panasonicami FA przy chipach, w związku ze stopniową przesiadką na BG, Caddocki i Rikeny, chciałem ich użyć. Jednak umieszczenie ich przy chipach jest nierealne ze względu na wymiary jak i trochę małą pojemność.

Niedługo będe miał dual mono, nie ma krótszych oscinków zasilajacych niż w dual mono. Z tego wzgledu się zdecywosałem. Wszystko bedzie ułożone jak puuzle, z trafa odcinki wtórnego(1.8mm) po kilka cm(2-3) do mostka, od spodu na mostku wlutowane std, dalej ok 2-3 cm tym samym drutem, co trafo, a jak będzie za grubaśny, zeby go upchnąć to daje srebrzankę 1.2mm-w takiej próbie dźwiek był bdb.

Dalej lm p2p i słuchamy.

Pozdrawiam

Moja końcówka obecnie wygląda tak. Nie wiem czy można nazwać ją Gainclone, ponieważ w efekcie procesu dopasowujacego do systemu porzuciłem kilka kluczowych dla tek konstrukcji zasad. Przy czipie widać 4 kondy są to kanapki FM/FC po 1000 mikro, na mostku BGN 100/Mbgo-2, dual mono. Większa pojemnosc filtrująca spowodowala wieksza pewnośc siebie basu, nie zdominował on pasma. W obecnym czasie jestem naprawde zadowolony z brzmienia, niestety ucierpiała trochę estetyk konstrukcjia, przeróbki jej nie służa. Przy zasilaniu +- 33v dla zmodyfikowanych paradigmów z kopułką Vify i nowa zwrotką dynamika jest zaskakująca. Jesli symasym ma o wiele wieksza to ja wymiękam. steruje przedwzmacniaczem. Warto dopasowywac GC do indywidualnego systemu, jest to na pewno tańsza metoda.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

grip, 11 Wrz 2006, 09:03

z tym napięciem (400/24V) dual-mono też próbowałem z tym że na pojedyńczym trafie to były dwa mostki po 8 diód.

Ta kombinacja choć bardziej wydajna prądowo brzmiała chwilami agresywnie, góry było duzo za dużo

Narazie korzytsam z tego samego trafa i obydwa Lm`y są połączone pod jeden mostek.

Chcemy ze Shark700 spróboiwać trafa 800VA/24 z tym że nie wiem jaką grubość ma ten drut.

Jeśli będzie lepiej to trzeba będzie zamówić podobne trafo.

Oczywiście na jednym mostku wyczuwa się leki cliping w porównianiu do wersji dwumostkowej ale nie jest to aż tak wyrazne jak z trafem 200.

Antoś ,

Siemens MKV nie trzeba testować. Są zajebiste. Praktycznie wszedzie, gdzie je nie włożysz. Dlatego otacza je juz ogromna legenda..No i olej tak fajnie chlupie, jak w sardynkach.

Ze zwiekszaniem mocy trafa można przechytrzyć.

Jeżeli trafo nie ma podwójnych odczepów, to raczej jedno trafo-jeden mostek.

Hmmm... Podziwiam Petera. Clona za 1500,- funtów tutaj Peter nie sprzeda. Ale nadmuchana pro-clonowska propaganda spowodowała,że ludzie zamawiają u niego częsci.... Przypadkiem wszedłem na stronę DIY....

Moderatorzy ? Do dzieła !

zildjian, 12 Wrz 2006, 09:42

Czy niechęć do clona nie za bardzo wpływa u Ciebie na niechęć do ludzi?

Akcja "gainclon" przynajmniej rozbudza u młodych ludzich własne poszukiwania.

Niechęć to złe słowo. Po prostu ,clone nie podoba mi się i tyle. Cieszę się,że Peter i/lub jego brytyjski dystrybutor jest dobrze oceniany w UK press w odniesieniu do przedwzmacniacza "transfomatorowego" - np. HiFi+ i HIFi News.

Co do meritum, a co? nieprawda?

>Ale nadmuchana pro-clonowska propaganda spowodowała,że ludzie zamawiają u niego częsci.

Owszem, zamawiaja - ale tego, czy on na tym zarabia - nie wiemy. Ceny są jawne i dostępne dla wszystkich i ci, co zamawiaja, uważają, że im sie to opłaca.

Zresztą w tym przypadku sprawa jest jasna - Wszyscy znają Petera i wiedzą czym się zajmuje. Nie ma obłudy.

Rozumiem, że clon może się nie podobać, może sie rowniez nie podobać to, że dużej grupie sie on podoba itd...

Ale szukanie innych 'argumentów' na udawadnianie słabość gainclona to chyba nieporozumienie.

zildjian

To jak przypadkiem wszedłeś na zakładkę DIY to czytaj chociaż uważnie... bo mi się nie wydaje , żeby Peter byl właścicielem Parts Connection i digikeya, a część bierze kity od Petera i co z tego?- część kupuje te same części do GC z PCX, więc nie widzę tu wielkiej działalności komercyjnej.

Panowie,

Nie uruchamiam piekiełka. Po prostu,zwróciło to moją uwagę. "Zamówienie u Petera..." itd,itd,itp,itp. Kontekst Gainclone'a. I tylko Gainclone'a. NOS Dac'a nie słyszałem i nigdy się doń nie odnosiłem.

>zildjian

Peter to człowiek dzięki któremu większość forumowiczów ma dostęp do podzespołów, których w naszym pięknym kraju nie uświadczysz. Czy na tym zarabia? Guzik mnie to obchodzi!!! I tak taniej tego typu klamotów nie dostaniesz.

Koniec tematu!

• 2 tygodnie później...

No i jest Patek w Warszawie :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>też na stronach KAiM-a, czasami tam zaglądam :))

Nie wiem, czy to politycznie sie do tego tak bezceremonialnie przyznawać :-)

Nie wiem, czy obalimy mity - pierwsze włączenie mi sie podobało ;-)

• 3 miesiące później...

A wiecie dlaczego nie warto rozmawiać o gainclone? ponieważ każde słowo o głupocie ją eksponuje bardziej niż na to zasłuzyła. o ile w ogóle.....

to samo dotyczy patków peterów deanilów i ionnych niby biznesików i oszustów

ta ta Peter Daniel pisze: "Ogolnie, z wyzszym napieciem, dzwiek jest bardziej dynamiczny i intensywny, bardziej jak muzyka na zywo." pewnie w ogóle gainclone to muzyka na żywo.......chyba jak sobie tego clona peter w dupsko wsadzisz to bedziesz mial live reprodukcje jęków ..i tak beda lepsze niz to co te gowno gra

>> revert

Masz jakieś kompleksy czy co, że tyle jadu upuszczasz ??

Może bierzesz niektóre wypowiedzi zbyt dosłownie ?

NIe uważam GC za jakiś cód - ale nie powiem, że to śmieć.

To bardzo żywo, przestrzennie i detalicznie grający wzmak za mała kasę, w dodatku potrafiący porwać ludzi do poszukiwań jeszcze lepszego dźwięku.

A że dobrze zrobiony GC potrafi zagrać lepiej od drogiego firmowego pieca ... no cóż można się zdenerwować

revert -"preamp Mark Levinson No 32 i wzmacniacz 33 H, xlo signature, napęd accuphase , kolumny niestety jeszcze sonus faber cremona ale to sie zmieni"

Masz rację,można się wk***ić jak tyle kasy na elektronikę poszło w błoto.

No i te ograniczenie tylko do audiofilskich płyt.

Szlag by mnie trafił.

podziwiam ogromna zawzietosc z jaka ludzie chca poprawic LM-a!! tak kiedys walczono z maluchami aby mniej palily byly szybsze itd. Ciekawe droga wiedzie przez wyszukiwanie coraz tonowych kondensatorow i rezystorow? w koncu cena za to badzieiwie osiaga cene znacznie lepszych wzm w postaci kitow ale na zwyklych elementach. Prawda jest taka z enawet jak polaczycie to zlotym drutem czy nawet zalejecie w szklo to i tak bedzie to gralo jak scalak do TV.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.