Skocz do zawartości
IGNORED

GAINCLONE vs. BRANDS

kobayashi

Rekomendowane odpowiedzi

ja korzystam z wzmacniacza na dwóch układach LM4780 w wersij zmostkowanej i kolumnach B&W i zastanawiam się czy moja ostania inwestycja ma sens (GRUNDIG FINE ARTS) bo jak narazie to sam niewiem czego więcej mógłbym się spodziewać odnośnie akustyki wzmacniacza. Jestem oczarowany tym jak lm zasuwa przesztrzenią głębią zakrasem i dynamiką (prosze o pomoc w wymienianiu superlatyw) przy 2 * 500VA trafo jakoś trudno zauważyć mi braki w dynamice mimo małych pojemności kondensatorów ;)

Witajcie, pozwólcie dodać mi swoje trzy grosze. Zacznę od tego, iż jestem posiadaczem wzmacniacza DIY na LM3876, zrobiłem go w 1998-9 roku. Nie ma to nic wspólnego z tzw. Gainclone'm. Były to lata, w których ciężko było w Polsce o LM'a. W końcu udało mi się go sprowadzić z GB. I nagle olśnienie! Ta kość przeznaczona do TV i wież stereo jest niesamowita! Krótko : w konfrontacji ze wzmacniaczami i amplitunerami do 2500 zł (SONY to poprostu wstyd) wygrywa bez dyskusji. Dalej, konfrontacja z kilkoma układami DIY, m.in. sławny HEXFET, potem "perun" na tr. Toshiba, idt., mogę jeszcze długo wymieniać "zwyciężone " układy. Jedynym godnym rywalem dla LM.... jest tzw. ABOX, notabene układ z roku 1978 ! I co, nie dane mi jeszcze było usłyszeć Gainclona np. w wydaniu Petera Daniela lub Veterana, a szkoda. I te gadki negatywne o Gainclonie sobie darujcie. Najpierw go posłuchajcie, porównajcie z tym, co macie w domu (najlepiej z kolegami przy DOBRYM piwie). Niejeden z Was się zdziwi, a niejeden pierwszy raz w życiu usłyszy, co to hi-fi. Pozdrawiam

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

terminus

racja wzmak godny uwagi lecz potrzebuje towarzystwa wysokoefektywnych kolumn żeby pokazał na co go stać . Miałem okazje słuchać na 3 parach kolumn i potrafił zagrać bajecznie ale i tragicznie .

U mnie pracuje z Beymami 92-95 dB. Pozdrawiam

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Gainclone doczekal sie tez wzmianki w Wikipedia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jar1, 23 Sie 2006, 10:11

>>>Mam pytanie, gdzie i kiedy będzie można posłuchac Patka w Warszawie ?

>>

>>Może KAIM?

>

>Zrobilibyśmy porównanie z Ugodą ;-)

I z monoblokami Delta Studio ;) oraz rzecz jasna klonikiem Alpeh by Jar1 :)

• 2 tygodnie później...

No i stało się! Dołączyłem do kręgu wyznawców kultu GAINCLONE'a. Nie chciałem wcześniej opisywać zalet tej konstrukcji, aby mój opis był nieobiektywnie euforyczny (pewnie tego nie uniknę). Mój clonik oparty jast na płytkach DETOM'a, panasoniki 1500 mikro, elna, 2x8 MUR 860, transformator 400VA 2x22V for audio by toroidy.pl (okablowanie srebrne na wejsciu-duża zmiana na + w porównaniu z beztlenówką w ekranie-klotz), czyli absolutne minimum, a mimo to dźwiękiem zdeklasował mojego densenika b-100. Bidulka działa teraz tylko jako pasywny przedwzmacniacz z selektorem źródeł. Nie będę zbytnio odkrywczy w moich spostrzeżeniach. Pierwsze co się rzuca w uszy to niesamowita swoboda przekazu, dzwięki są przestrzenne i niestłamszone, jak już człowiek ochłonie clon atakuje go wspaniałą detalicznością (nic wspólnego z rozjaśnieniem). Każdy zakres pasma jest wysokiej próby. Bas niski, punktowy, wielobarwny a kiedy trzeba potrafi kopnąć-więcej basu mi nie potrzeba-równowaga zostałaby zachwiana. Średnica jest otwarta, detaliczna, bezpośrednia ale nie ostra. Góra...wspaniała...kupa t zw. planktonu, całe pokłady. Teraz wiem jaki potencjał moich radmorów ls-40 był marnowany. Jako źródeł używam zamiennie marantz'a cd-40 z densenem jako przedwzmacniaczem (dźwiek potężniejszy, dalszy, mniej szczegółowy) i sony cdp 950 z wyjścia regulowanego ( detaliczniej , blizej, piękna góra). Jak przestanę się wstydzić zamieszczę fotki mojego wilka w owczej skórze. Pozdrawiam.

Ich sprawa. Współczuję im albo wręcz zazdroszczę. Znależli to czego szukali,ale dla mnie nie jest to przedmiot pożądania a tym bardziej w tym rejonie cen. Co nie znaczy ,że powrócę do zainteresowania GC za 7 stów lub 2,5 tysiąca.

Nie jestem audiofilem przez duże A może nawet nie przez małe, nie jestem gotowy wydać na kable głośnikowe 1000 zł a na wzmak 10000 zł, więc jeżeli uzyskuję brzmienie które w danym momencie mojego "rozwoju" mnie zaspokaja i zadowala jestem szczęśliwy. Mała rzecz a cieszy. Może odpluję moje smutne dla niektórych wynurzenia...może za jakieś 5000-10000 zł w sprzecie...hehe. Zauważyłem pewną prawidłowość, działanie systemu ochronnego audiofila (wyparcie). Ludzie którzy włożyli w sprzęt ciężkie pieniądze nie dopuszczają możiwości że inny -tańszy, mniej renomowany sprzet moze grać lepiej, ewentualnie porównywalnie bądź pomijalnie gorzej, wtedy czują się szczęśliwi, spełnieni z ustalonym systemem (sic!) wartości. Napewno znacie z autopsji podobne przypadki. Urażonych przepraszam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.