Skocz do zawartości
IGNORED

Jocko Clocko

Lenny

Rekomendowane odpowiedzi

>Leszek B, 26 Cze 2006, 11:34

Tranzystor wymień na jakiś BF, możesz też spróbować dać mniejszy rezystor emiterowy.

Tak na oko, to ten Q2 pracuje przy dość małym prądzie emitera, a fT w funkcji prądu

emitera to coś typu odwróconej paraboli z maksimum w stronę wyższych prądów

(dla takich tranzystorów może być np 10-20mA). Przy wyższym prądzie może się wzbudzi.

Inny problem, że możesz mieć kwarc tzw. owertonowy który wzbudza się na nieparzystych

harmonicznych, dla 45MHz pewnie na trzeciej. Wymaga to innego układu generatora niestety.

Ale pierwsze co powinieneś spróbować to zmiana Q2 np. na BF199 i bez kwarca ustaw

prąd emitera np. 1mA.

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

witam

Jeżeli kwarc jest do pracy na owertonie [a przy 45MHz nie widzę innej możliwości] nie da się zmusić zegara do pracy tak wysoko bez obwodów rezonansowych, bo się wzbudzi na częstotliwości podstawowej [15 MHz]. Oczywiście zmniejszenie pojemności przy tranzystorze generatora jest właściwe. Zmiana tranzystora na szybszy też może pomóc.

Widzę dwa rozwiązania (nie jestem specjalistą od W.Cz., więc nie wiem które lepsze :D):

1. Najłatwiejsze do spróbowania - dadanie cewki do bazy Q1. Jej wartość powinna być taka, aby w połączeniu z C1 i C2 tworzyła równoległy obw. rezonansowy na 45 MHz [pojemność równą szeregowemu połączeniu C podstawiamy do znanego i lubianego zworu na układ LC]. Będą to jakieś pojedyncze uH.

2 sposób - zamiast C3 i C4 dajemy szeregowy układ rezonansowy również nastrojony na odp. częstotliwość.

Indeksy pojemności podaję jak na rys. poniżej.

pozdrawiam

Leszek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3491-100009688 1170295462_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przejrzę w domu Bieńkowskiego i coś wypatrzę. Z tego, co pamiętam

jest tam parę ciekawych generatorów overtonowych.

Rozwiązanie podane wyżej raczej nie jest optymalne, ponieważ zmiana

indukcyjności cewki zmienia częstotliwość generatora (przeciąganie kwarcu)

i wprowadzamy nowe źródło wrażliwości na temperaturę df/dT.

BTW może Koledzy podpowiedzą jakiś freeware'owy prosty edytorek schematów?

Taki, żeby coś szybko i bez wodotrysków wrzucić na forum?

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

>Rozwiązanie podane wyżej raczej nie jest optymalne, ponieważ zmiana

>indukcyjności cewki zmienia częstotliwość generatora (przeciąganie kwarcu)

>i wprowadzamy nowe źródło wrażliwości na temperaturę df/dT.

Sama częstotliwość zegara nie musi przeciez być co do tysięcznych części Hertza taka jak w odtwarzaczu, poza tym co nam przeszkadza dać w obwodzie rezonansowym większą pojemność niż wynika to ze wzoru na rezonans - przeciągniemy go w ten sposób pojemnością i będzie grało.

Wpływ temperatury na częstotliwość wg mnie całkowicie pomijalny - powtarzam, że jej dokładność [cześtotliwości] prawie nas nie obchodzi. Ciężko mi sobie wyobrazić, aby temperatura zminiała się tak szybko, by wprowadzać zmiany częstotliwości tak szybkie by można je było zaliczyć jako jitter...

Czekam na propozycje schematu na owertonie, któy zachowa podstawową zaletę zegara Jocko - sygnał zegarowy przechodzi przez kwarc, który jest nie tylko rezonatorem ale też pewnego rodzaju filtrem.

L.

Miałem chwilkę czasu więc na szybko zabawiłem się z zegrakiem.Udało mi się wzbudzić zegar na tranzystorze T1 jako 2SC3197.Kondensatory w pierwszym podejściu zmniejszyłem do C1- 100pF, C2-56pF.Na oscyloskopie pojawił się przebieg sinusoidalny ale wiem że nie jest to pomiar odniesienia bo oscyloskop jest za słaby (25Mhz).

Pomiar miernikiem częstotliwości pokazał coś ok 30Mhz.

Następnie C1 zmniejszyłem do 22pF , zas C2 do 12pF i na oscyloskopie nie udało się zsynchronizować przebiegu(prawodłowy objaw) a miernik częstotliwości w końcu pokazał 45,160MHz na fabrycznym kwarcu z CD.

Mam nadzieję że Kwarc z Omigu nie spowoduje przerwania pracy generatorka. :)

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Żeby była jasność w skład tzw. kitu nie wchodzi kwarc. Kit dla 16.. i 11.. MHz nie różnią się elementami, oczywiście można pobawić się dwoma kondensatorami ale wg. mnie gra nie warta jest świeczki, no chyba że ktoś lubi :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.