Skocz do zawartości
IGNORED

Symasym wzmacniacz

bodopriva

Rekomendowane odpowiedzi

Jak na razie czesci mało bo mi toeoidy zamknęli :P ale generalnie wszystko do przodu :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

wovo, 21 Lip 2006, 12:51

>Jak na razie czesci mało bo mi toeoidy zamknęli :P

Toroidy zaiste od poniedziałku. Lachowski będzie nawijał po urlopie ;)

Żeby tylko bez pośpiechu.

Wovo> 3 pytania.

Co to za kondy na zdjęciu?

Jakie trafo zamawiasz? (1 sztuka? jakie moce i napięcia?)

Jakie dajesz kondy zamiast wymienionych MKS2?

pzdr

k.

Ukryta Zawartość

Kto polutowal to polutowal.

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Wiec tak. trafa będa 2. konstrukcja od wejścia do wyjścia dual mono z idealną symetrią. Trafka 250/300VA 2x34V AC z Toroidów rzecz jasna. Kondy na zdieciu to Samwha HC 10000uF/63V w ilości 6 sztuk na strone.

Co do MKS2 to gdzie są MKS2 ?? :> jeśli chodzi Ci o te kondy na aplikacji smykAsmyka to ile sięda wypcham Silver micą , to czego sięnie da będe chciał wypchać czymś innym, a nie będzie tego wiele bo wszystkie boczniki wywale... nie ma sensu w sprzężenie dawać FCka, MUSE albo BG i potem udupićgo jakąś gównianą WIMA. To jest moje zdanie. A jeśli chodzi Ci o kondy wejściowe to tylko i wyłacznie SCR, jak starczy miejsca to zrobie ukłon w strone McGyvera i wstawie podobno świetne Boshe 8uF/400V.

Dzisiaj dotarł do mnie nówka Alps RK27. Od razu wymysliłem żeby zrobić na jednej PCB Alpsa, pre i desymetryzatorki. Wzmacniacz będzie wyposażony w soft start w opóźnienie dołaczania głosników (na razie bez zabezpieczeń bo nie mam dobrej aplikacji).

Pytanko mam takie ... czy dobrze mi wyszło, że w wersji smykAsmyka na 2 parach potrzeba 5A bezpieczniki na każdy z biegunów zasilania ?? troche wierzyć mi się nie chce ...

Witam !!!!!!!!!!!!

Chętnie kupię PCB do Symasym wzmacniacz w wersji stereo . Niewiem czy były jeszcze inne wersje z większą iloscią tranów ??? . Czym się różniły ???

Pozdrawiam

Kajo

Witam. Mam pytanie. W moim smykAsmyku wszystko kondensatory elektrolityczne to będą FCki lub MUSE. Teraz pytanie... czy bocznikować 1000uF i 100uF ?? bo 470uF od sprzężenia podejżewam że jest grzechem bocznikowanie.

Wovo

To czy bocznikowac czy nie to odpowiedz sobie sam, wystarczy pomyslec. Jezeli wie sie po co sie bocznikuje to wtedy mozna zrobic to swiadomie. Napisz dlaczego jest grzechem bocznikowac ten od sprzezenia.

Tak, bocznikowanie niwelujeefekt indykcyjności kondensatora, ale jaką indukcyjność na 1000uF albo 100uF ?? żadną... a dlaczego bocznikowanie 470uF jest grzechem ?? Jest to kondensator od sprzężenia zwrotnego wiec bardzo ważny o ile nie najważniejszy kondensator całego wzmacniacza. To on w dużej mierze decyduje o brzmieniu wzmacnaicza. Można tam wstawić ST a można BG-Nx... a jeśli ktoś jak np. j wstawiam tam FCka...kondensator dobry... a po jaką cholere bocznikowac go kondensatorem 100nF jak jakaś tania i dupiata WIMA ?? to wg. mnie nie ma sensu pchać tam dobry kondensator żeby go potem spieprzyć jakimś małym gówienkiem.

Eksperyment będzie ... najpierw chce wsadzić FCka, potem MUSE, a jak się wkur... to kupie BG-Nx, ale nigdy go nie zbocznikuje. To jest dla mnie jak bocznikowanie kondensatora wyjściowego albo wejściowego ... śmieszne poprostu ... poza tym WIMA w tor to najgorsze co można zrobić.

Uważam że 1000uF to za mała pojemnosćżeby ją bocznikować, tym bardziej tej klasy kondensatory. Przecież tutaj właśnie chodzi, aby kondensator wnosił to swoje "coś" w brzmienie, a bocznik to "coś" zmienia. Poprostu nie e ... a co to sprzężenia na BG-Nx to pierwsze słysze ... dlaczego tak myślisz ?? Przeciez nawet słynna Ugoda od jar1 ma BG-N w sprzężeniu.

Wovo

Nie wiem czy ktos juz ci napisal ze jestes bardzo upartym czlowiekiem (jak nie to jestem pierwszy).

Jak juz cos piszesz to uargumentuj, nie po cholere tylko w jakims konkretnym celu. Wymieniasz serie dobrych kondensatorow mam nadzieje ze wypisujac kody tych kondensatorow zajrzales wczesniej do noty katalogowej. Ps Panas robi kondensatory znacznie lepsze niz FC, tylko ze FC jest popularny i juz ludzia w krew wszedl. 470uF powinien byc dobry, przedewszystkim powinien miec bardzo mala uplywnosc, kondensator ten nie jest w torze sygnalu wiec pewne bajki o kondensatorze prosze zachowac dla siebie, wg niektorych wzmak, ktory takowy posiada jest totalnie do dupy (nie wymieniam z nicka). Ps jak sie ma uplywnosc FC do BG-NX ??? Autor wzmacniacza pisal dokladnie dlaczego jest taki a nie inny uklad sprzezenia, zachecam do lektury. Nie bez powodu tam sa pewne elementy, nawet zmiana MJL na Toshiby powodowala oscylacje na wyjsciu. Odsylam do lektury.

sprzężenie zwrotne to nie tor sygnałowy ?? prosze Cię ... poza tym jeśli ktoś nie chce kożystac z tego co pisze to nikt go nie zmusza, oza tym Twoja wypowiedź brzmi jakbyś chciał powiedzieć że FC jest feeee... a może i dla Ciebie jest fe... ja się ostatnio mile na tych kondensatorach zaskoczyłem, poza tym jak pisze będe próbował z innymi. A to że panas robie o wiele lepsze kondy nie ma tu nic do rzeczy skoro w sumie nie da ich się dostać.

dokłądnie... jeśli tam sięcoś spieprzy to wzmacniacz może sienawet zadymić. Dlatego mówie ze będe próbował z różnymi kondensatorami, ale nie będe ich bocznikował, chyba że jakąś Silver Mica na próbe ale nie żadną gównianą WIMA.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.