Skocz do zawartości
IGNORED

Symasym wzmacniacz

bodopriva

Rekomendowane odpowiedzi

wovo, 27 Lis 2006, 21:25

>a ja teraz wam niespodzianke zrobie ... zamienie mojego (nie uruchomionego) symasyma na GC, ale w

>wersji z BG-N i dual mono. chętni na prv. Co w nim trzeba zrobić ?? załatwic 3 blachy aluminiowe, i

>wsjo ze sobą połaczyć kablami. No i to GC nie na desce naturalnie. info na prv.

Jakos tego nie moge zrozumiec, juz gdzies widzialem podobny tekst. Zamieniasz, ten, jak to zwiesz super sprzet symasym na to co nazywales gownem GC? Skad taki pomysl? Czy ja cos zle czytam..?

no jednak musze parę słów wyjaśnieć napisać dlaczego tak, a nie inaczej :-)

1. bo radiatory są duże

2. bo jakoś mi się Smyk nie grzeje

3. bo tak jest ładniej

4. bo tak ma pre- (a pracuje w klasie A na duużo mniejszym radiatorze i jakoś nie ma problemu z odprowadzaniem ciepła)

:-)

a tak na poważnie to sprzęt u mnie stoi tak, że jest w sumie zabudowany szafką od TV z góry, a wolną przestrzeń ma akurat z przodu i z tyłu (stoi na środku pokoju), a więc jak w morde powietrze cyrkuluje jedynie w poziomie, co idealnie wpisuje się w ustawienie radiatora.

Nie demonizujmy! Te radiatory to 30cmx9cm, a więc tak na prawdę zapas jest olbrzymi.

Słuchając rozumu....

Być może ktoś dysponuje czasem i checią, żeby napisać dokumentację do płytek z ostatniego zamówienia Symasyma. Wiem, że mozna szukać w necie, ale pewnie wielu osobom ułatwiłoby to montarz i chyba podniosło "wartość" całego tematu Symasyma. Można by sobie od razu z forum wydrukować.

gregin... gdzieś indziej napisałem że Ty wielu rzeczy jeszcze nie rozumisz. Nie pisze że na tym GC chcę czegokolwiek słuchać. Twój wpis jest całkowicie z dupy wyjęty i nie potrzebny.

Witam. Dzisiaj odpaliłem mojego Symasyma, wzmacniacz nazywa się Fortis. Nie będe na razie mówił jak gra bo a) wyglada do dupy (psuje samopoczucie) b) elementy sa nowe c) kable są na "pałe". Umieszcze 7 fotek i poniżej opis (wg. kolejności):

foto1: Fortis ok. godziny 16:00. Zasilacze na miejscu, podlaczone zasilanie.

foto2: Końcówka mocy przygotowana do wsadzenia i do grania.

foto3: Widoczny sposób poprowadzenia ~230V z filtra sieciowego do kostki na przodzie wzmacniacza.

foto4: Fortis ok godziny 19:00, przygotowany do odpalenia.

W tym miejscu napisze że odpalałem po kolei, najpierw zasilacze lewy/prawy, później końcówki. Odpaliło bez żadnych problemów, wszystko za pierwszym razem.

foto5: Już grający Fortis w pokoiku odsłuchowym z wstępnie zrobionym podświetleniem gałki.

foto6: Tak to wyglada jak jest ciemno...

Prace będą trwały, wiele przede mną, szacuje że z pół roku sięjeszcze z nim pomęcze zanim zagra na poziomi jaki mnie zadowoli. Na razie kaplica, ale zobaczymy... nic nie oceniam. Dzięki i pozdrowionka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3694-100002419 1170305804_thumb.jpg

post-3694-100002420 1170305802_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Dzisiaj odpaliłem mojego Symasyma, wzmacniacz nazywa się Fortis. Nie będe na razie mówił jak gra bo a) wyglada do dupy (psuje samopoczucie) b) elementy sa nowe c) kable są na "pałe". Umieszcze 7 fotek i poniżej opis (wg. kolejności):

foto1: Fortis ok. godziny 16:00. Zasilacze na miejscu, podlaczone zasilanie.

foto2: Końcówka mocy przygotowana do wsadzenia i do grania.

foto3: Widoczny sposób poprowadzenia ~230V z filtra sieciowego do kostki na przodzie wzmacniacza.

foto4: Fortis ok godziny 19:00, przygotowany do odpalenia.

W tym miejscu napisze że odpalałem po kolei, najpierw zasilacze lewy/prawy, później końcówki. Odpaliło bez żadnych problemów, wszystko za pierwszym razem.

foto5: Już grający Fortis w pokoiku odsłuchowym z wstępnie zrobionym podświetleniem gałki.

foto6: Tak to wyglada jak jest ciemno...

Prace będą trwały, wiele przede mną, szacuje że z pół roku sięjeszcze z nim pomęcze zanim zagra na poziomi jaki mnie zadowoli. Na razie kaplica, ale zobaczymy... nic nie oceniam. Dzięki i pozdrowionka.

Ukryta Zawartość

post-3694-100002416 1170305808_thumb.jpg

post-3694-100002417 1170305806_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sorry, że dwa razy, mam cos z netem, a oto kolejna porcja fotek...

Ukryta Zawartość

post-3694-100002413 1170305812_thumb.jpg

post-3694-100002414 1170305810_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki kubedes... na razie to jest poczwara, i gra źle... blehhh

A co do gniazda sieciowego to załaczam dokładną fotke tych okolic, jak widać i filtr sieciowy (bo jest to filtr) jest w puszce ekranującej, jak i sam Alps jest za 2mm aluminium, wszystko jest na potencjale ziemi, więc nic sie nie dzieje, z kolumn jest cisza, naprawde grobowa cisza. Wiem że moze ty wyglada troche wbrew sztuce, ale jest bardzo solidnie przemyślane i jest dobrze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Jako, że jest to mój pierwszy post na forum mam nadzieją, że szacowne grono wykaże wiele zrozumienia zechce odpowiedzieć na lamerskie pytanie.

Kompletuję elementy do symasym i chcę kupić tranzystor U$6 - MJE15031 (oczywiście pozostałe też kupię).

W sklepie www.tme.pl jest taki MJE15031G:

Ukryta Zawartość

natomiast w onsemi

Ukryta Zawartość

są dwa MJE15031 i MJE15031G rozumiem że to są zamienniki.

w tme w opisie podane jest napięcie 120V a w onsemi 150V

I stąd moje pytanie czy mogę spokojnie kupić w tme MJE15031G i użyć do symasym?

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wovo

front to płaskownik 10mm? qrcze sam się zastanawiam co użyć na front bo szukam blachy 6-8mm (taka jest w S100) ale wymiękam bo nigdzie nie mogę znaleźć

z drugiej strony między 8 a 10mm to już prawie żadna różnica, więc może jednak skuszę się na płaskownik, bo taki to mogę kupić praktycznie parę ulic od mojego domu.... ale zawsze to 2-4 mm więcej do przewiercania czy też frezowania

Słuchając rozumu....

Foni, tak to 10mm alum przefrezowane takze gała przez nie przechodzi na wylot.

a teraz cośz serii HYPNO :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a) nie bardzo wiem gdzie miałbym to pre wstawić, b) jakoś nie przekonuje mnie pre na OPach, a lampy nie wchodza w gre, nie ma miejsca poprostu. Fakt, jak na +-48V to Fortis jest słaby, nie widać tego po nim, nie odkrece gały na maxa, ale żeby to miało byc ok 200W to w zyciu, GC wydaje się mocniejsze. Ale i tak dynamika pierwsza klasa.

a dlaczego gra źle ?? Bo nie jest nic a nic muzykalny, gra lekko ale dlatego że musi, nei ma duszy, nie wciaga w to co tworzy... dam mu pograć a potem jak siewkur**** to Hitano wsadze, do tego duze WIMA MKS i go zmule ...

Panowie,specjalisci...powiedzcie mi,co lepiej :

a)zrbic symasyma na duzyma napieciu i potęznym trafie z potkiem na podczerwien(to juz tylko szczegół)

b)kupic cos w stylu Marantz pm-72,80, lub bydlaka z sony serii es albo jakiegos Denona z serii xx60 minimum 860-wszystko do jakichs 900zł

W przyszłosci miałoby to pedzic Infinity Kappa 8.1 lub 8.2

Symasym... duże napięcie to nie wszystko, a za ok 1kzł zrobisz coś podobnego do mojego. ESki sichowają, Marantz i Denon nie wiem... Nie sztuka zrobić mocny wzmacniacz ale taki, który dobrze kontroluje głośnik i ma dynamike...ES raczej z dwoma ostatnimi odpada.

Huston...we have a problem...

Po podłaczeniu obudowy wzmacniacza do uziemienia (bolca w gniazdku) pojawił sięszpetny brum słyszalny z pokoju obok. Brum mnie wkurza, ale jeśli odłacze pudło od uziemienia to podczas np. dotykania gały cos mi z kolumn strzela (róznica potencjałów człowiek-wzmacniacz). Wybadałem, że idealna, podkreślam idealna cisza, jak równiez nie ma stuków, kiedy jednocześnie do pudła sa podłaczone i masa i uziemienie no i ok... ale jedno ale ... cały syf z uziemienia może przejść na mase i coś spieprzyć... dlatego mam do Was pytanko. Jak ta mase podłaczyć z pudłem, ale zeby nie dopuścić takze do przeniesienia się syfu z uziemienia ?? Albo może macie swoje sposoby na łaczenie pudło-masa-uziemienie ?? Z góry dzięki wszystkim za odpowiedź. Pozdrawiam

Jaki syf z uziemienia ? O czym ty mówisz ?

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

wovo, 1 Gru 2006, 23:59

Obudowa bezpośrednio na potencjale ziemi, czyli kabla ochronnego we wtyczce, masa podłączona do obudowy przez rezystor ok 100R i cewke (jakiś mały rdzeń, z 100 obrotów) równolegle zlożone.

być może zrobiła się klsyczna pętla "'0" z gniazd i połączona masa urządzeń kablem sygnałowym

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

wovo, 1 Gru 2006, 21:23

Rozumiem.W kazdym badz razie chodzi mi o to zeby dał rade z kappami.Tylko ze ja jeszcze bym chciał zrobic selektor(tuner,cd,PC) i potka na podczerwień.A z denonów to tylko 1560 a z marantzów pm75 i 95

wovo, 1 Gru 2006, 21:23

Rozumiem.W kazdym badz razie chodzi mi o to zeby dał rade z kappami.Tylko ze ja jeszcze bym chciał zrobic selektor(tuner,cd,PC) i potka na podczerwień.A z denonów to tylko 1560 a z marantzów pm75 i 95

żadna pętla, nie jestem lama żeby zapętlać mase ani zero.... poradze sobie z tym za chwile... tylko zjem :P

Co do Kapp to je wyrwie, Kappy nie sa mega kolumnami i zapewniam że taki sym jak ja mam da sobie z nimi rade bez problemu, to nie GC o mocy 50W i 2000uF w filtrze...

Jakby ktoś miał pretensję, to wszystko przez Mulsa, bo mnie wywołał na początku wątku :)))

Rodo dał ciekawy link na stronę Cartonaudio -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Są tam uruchomione moduły na oko przypominające symasyma (dobra, dobra, wiem ze zapewne są inne) oraz moduły na TDA przypominające wyglądem gainclone na LM3875 (także w wersji mostkowej).

Podawane parametry wyglądają zachęcająco - dla przykładu jeden kanał z zasilaczem (bez trafo) wzmacniacza MOS402 o mocy 380W/4om to 260zł. Scalony wzmacniacz TDA300 z zasilaczem (bez trafo) o mocy 180W/8om to wydatek 120zł.

Moduły przygotowane do montażu

Wbrew pozorom pytanie nie będzie brzmiało czy warto się tak męczyć (ja uważam ze nie warto, ale ja jestem Qubric :) lecz zupełnie inaczej. Przyznam jednak, że po tekstach, które zwykle żenią forumowi DIYowcy, taka porada wydawałaby się bardziej konstruktywna.

Jak układowo te moduły mają się do symasyma i do gainclone (podobieństwa różnice)?

Co sądzicie o jakości zastosowanych elementów i ich wpływie na jakość brzmienia?

Napisano tam o zastosowaniach MOS402 do celów estradowych i studyjnych, więc jak zrealizować na nich w pełni zbalansowany kanał (Peter Daniel pokazywał jak to zrobić z gainclonem, a jak to będzie z tym MOS czy TDA?)?

Nie pytam czy ktoś je porównywał odsłuchowo z wytworami myśli forumowej (z symasym i gainclone), bo jestem przekonany, że nie.

Ukryta Zawartość

Na razie nic nie pisze jak to gra. Pewne jest, że ten wzmacniacz musi miec pre, bez pre tego nawet poprawnym graniem nie można nazwać, jesli ktoś uwaza że symasym z pasywkągra dobrze, to moge powiedzieć z ręką na sercu że jest głuchy. Ja walcze ... relacje na bierząco

Wovo

Mam identyczne wrażenia jak Ty, co prawda Smasyma słuchałem krótko, ale za to w trzech różnych konfiguracjach, poczynając o trójdrożnych Credo na Scan-speakach, poprzez klony Proaca 2.5 na wysokoefektywnych Tubach Fidelio ze wstęgą Auruma kończąc. Efekt wszędzie taki sam, grał poprawnie, nie wciągał, nie grał muzykalnie. Jedyne co mi się podobało to dynamika. GC jak dla mnie zagrał dużo lepiej pod względem muzykalności (z GC porównywałem na Proacach), Drakula też zagrała lepiej (na Credo), lepiej zagrał też First Watt na Fidelo.

Smasym, którego miałem nie był mój i był zrobiony na najzwyklejszych elementach, może tu tkwi przyczyna. W sumie to neutralnie grał, tylko trochę szaro. Myślę, że dobry lampowy pre może tchnąć życie w ten wzmacniacz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.