Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki był Twój pierwszy sprzet?

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Mimo tego ze jestem mlodego pokolenia moje przygody nie zaczely sie od I-poda tylko od monofonocznego radia tranzystotrowego DANA na baterie( bylem na tyle cwany ze podlaczylem to pod zasilacz:)) do tego radyjka podlaczylem jakąs kolumne znalezioną na strychu z tego co pamietam byla z 1979roku. I gralo mi to dopoki nie zaczelo charczec. Poznej Odkupilem od kolegi bodajze za 15PLN-ów amplituner Amator2B hulallo fajnie:)pozniej technics jeden ,drugi itd.

Na przełomie lat 80/90 gdy pojawiły się zachodnie boomboxy i kaseciaki sporo ludzi dosłownie wyrzuciło swój stary sprzęt, mając ten tani zachodni za dużo lepszy.

Pamiętam taki pierwszy kaseciak samsunga w myśl piosenki budki suflera "tak piękny aż starch", trzeba było kilku lat aby udało mi się ztwierdzić że słuchając go nic nie słyszę :-) (fatalne zauroczenie).

Wydaje mi się że to stąd bieże się taka ogromna chęć młodych melomanów do BASU,BASU,BASU i wciskania kontura.

Po prostu ten tani sprzęt nie ma basu i sopranu, i wogóle mało co ma więc jak się uda dorwać do takiej "toscy" czy radmora i tonsilowych kolumn z 40cm gdn......to choo hoo.

A tak nawiasem mówiąc miałem okazję podpiać amatora do moich kolumn i zdziwiłem się jak nieźle zagrał, a przede wszystkim z jaką energią!

A pamięta może ktoś pierwszą polską mega-wierzę melodię?

Jak byłem mały to to widziałem, lampowe z szufladowym (!!) szpulowcem na "radiową" taśmę, radiem i piezoelektrycznym gramofonem?

Pierwszy był jamnik Samsunga kupiony przez mame cos koło 92r Pozniej boommbox z cd którego brat dostał na komunie. Po jakims czasie odkryłem że od 15 lat stoi u mnie w domu na szafce Unitra Atena Stereo. Radyjka to nie odbierało ale wpadł mi do głowy genialny pomysł aby to podłączyć do tego grundiga i odziwo zagrało zdecydowanie lepiej niż grundig na własnych głosnikach. Pozniej atenka współpracowała z kompem i było tak jeszcze tydzien temu. Wtedy to zastąpił ją Denon DRA-385RD i kolumny Tonsil Mistral :)

Moj pierwszy sprzęt to adapter bambino na którym zarzynałem czarne krązki z klasyką....magnetofon grundig+ radio z ktorego nagrywałem klasykę..potem jakiś jamnik z cd..w końcu wieża Samsunga....od wielu lat Technics..a obecnie jestem szczęśliwym posiadaczem wzmaka Cambridge 540 A + Cd Cambridge Azur 640C +srebrzone kable , które grają z moimi Sonatami 100 i o dziwo!! grają cudnie!! jest przestrzeń, scena..wszystko ok..

Pierwsze było monofoniczne radio lampowe Turandot

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) które moi rodzice po zakupieniu jakiegoś gówienka postanowili wyrzucić na śmietnik - więc je przygarnąłem. Rasowy audiofilski lampowy dźwięk, 2 szerokopasmowe głośniki -:) Pamiętam że podłączałem do niego jakiś głośnik estradowy od kolegi. Do tego gramofon Foni Combo z wkładką UF50 i mały magnetofonik na licencji Thomsona (chyba mk 122 albo jakoś tak). Potem na 1 komunię dostałem Grundiga (Kasprzaka) RB3200 i byłem wielkim szczęśliwcem. Pamiętam że można go było używać również jako wzmacniacz po wciśnięciu przycisku zapisu w magnetofonie. I przy próbie podłączenia mojej kolumienki do niego (przez gniazdo słuchawkowe) spalił sie ukł. scalony wzmacniacza m.cz - przy próbie jego naprawienia sprzęt nadawał się już tylko na śmietnik.Potem dostałem walkmana i odkryłem stereo, potem była Tosca 303 którą bardzo mile wspominam , deck od mini wieży i do tego głośniki DIY wzorowane na Altusach (tyle że ze sklejki , głębsze i z kopułką) które graja do dzisiaj w pokoju mojej córki. Potem przeszedłem etap Technicsów i Radmora 5412. Aha - miałem też przez jakiś czas Altusy chyba wersja eksportowa do Francji, pamiętam że były brązowe i z kopułkami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W Składnicy Harcerskiej zakupiłem radzieckie radyjko "Junost" do zmontowamia samemu, wszystko sam polutowałem i zagrało, ponoć lepiej od łatwiejszej do złożenia "Zwiezdoczki".

Zestaw HIFI Kleopatra + deck sharpa jak na tamte czasy rodzynek przywieziony z londynu + unitry głośniki ... uch sporo przeżyły te klocki całe moje audio dzieciństwo ...

Cyryl jeszcze niedawno grał pod Naimem. Teraz stoi na szafie, bo jakoś żal mi go wyrzucić. Nie - nie był pierwszy. Pierwszym był gramofon umieszczony w nogach lampowego radia Arkona. Uczyłem się na nim trudnej sztuki scratchu będą nie wątpliwie jej pionierem w Polsce - niestety zupełnie niedocenionym. To samo radio występuje jako symbol luksusu w filmie "Przygoda noworoczna" z 1963 roku. Można je tam dokładnie obejrzeć w przeciwieństwie do gramofonu, który zagadkowych przyczyn nie jest używany - bohaterzy korzystają z innego. A może nie byłem jednak pierwszy? Bo dla tego mojego nie skończyło się to dobrze. A następny pojawił się dopiero po kilku latach (rodzice woleli zaczekać aż mi przejdzie). Też był mono tylko z "automatyką". Całkiem ładny z czerwoną plastikową skrzynką. A potem było pierwsze stereo - Cyryl. Ten właśnie stojący dziś na szafie. Wyciągnąłem go ze schowka, gdy postanowiłem znowu posłuchać starych płyt. Aby go uruchomić musiałem go oddać do warsztatu. O tyle warto było, że gdy padł mu wzmacniacz miast oddać go ponownie do naprawy kupiłem już taki "prawdziwy" wzmacniacz. Przez chwilę była to Unitra 304S - przez którą Cyryl (i mój pierwszy tuner Technics ST-9038) był podłączony do takich najtańszych głośniczków od kompa. A potem kupiłem w komisie wzmacniacz Naima (oddając w rozliczeniu Unitrę) i potem dopiero, gdy już zagościłem na tym forum, był pierwszy odtwarzacz CD. Stary CEC 540CD...

Mógłbym zacząć inaczej, że zaczęło się wtedy, gdy po zmianie pracy zostałem pozbawiony radia i by nie siedzieć w ciszy zacząłem sobie puszczać płyty na komputerze. Kupowałem je na wyprzedażach w hali na Koszykach. Wśród pierwszych był Handel, na pewno też Vivaldi. I tak wsiąkłem w klasykę. Potem do domu kupiłem sobie za radą siostry takie lepsze głośniczki z subem (po "odsłuchu" w sklepie) i pewnie bym ugrzązł w tym na dłużej, gdyby nie hałaśliwy napęd CD w komputerze. Była jeszcze mikrowieża (niedawno sprezentowana siostrze) - a potem już "poważniejsze" klocki. Z tych poważniejszych był tuner radiowy i słabość do tunerów radiowych mi pozostała do dziś. Zwłaszcza do tych "ślicznych".

Rafał

Jeszcze masz tego Cyryla?

Opowiadałeś o nim już bardzo dawno temu, na prawdę Twoje uczucie do niego jest rozbrajające:-).

Miałem okazje posłuchać tego cacka i jak na piezo i wbudowany wzmaczyk to zaskakująco dobrze gra.

Pozdrawiam serdecznie!

(:-))-

Biedna Arkona jeszcze w pełni sprawna trafiła na działkę i nieopatrznie została zostawiona tam na zimę. Zjadły ją jak Popiela myszy ;-(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zydelek, 19 Lut 2006, 13:31

>Zgrubsza wiemy kto od czego zaczynał:) Ciekaw jestem czy ktoś posiada jeszcze ten pierwszy sprzęt.

>Ja mam jeszcze (na chodzie) ZK 140 i stare kolumny od Fonomastra.

Zydelek, żartujesz?

no pewnie. Przeciez to sa skarby. Zk140T, Faust, Unitra Continental wszystko gdzies u rodziców staoi (jesli mój ojcec czegoś nie przerobił na mikser do drinków albo radiostacje).

Własnie podałeś mi pomysł. Jurto do nich zadzwonie i spróbuje to wszystko odzyskac. W końcu to część mojego spadku :-) no i mojegpo dzieciństwa.

pozdr.

F:)

Firebird-> jak mi zdejmą gips (nie mogę teraz prowadzić auta), to podjadę do "staruszków" zabrać ZK140. Mój model magnetofonu jest z roku 1967. Model lampowy- 4-ro scieżkowy. Mam jeszcze stare taśmy. Ciekaw jestem ile ostało sie ze starych zapisów. Obawiam się, że taśmy sie rozmagnesowały, ale cóż. Zrobię też fotki tego zabytku:):)

Witam

Juz kiedyś pisałem o tym, ale przypomnę. Moje pierwsze audio to: tzw. "mały" Grundig (kaseciak monofoniczny) podłączony do radia Taraban 2 (sąsiad z góry zawsze wiedziałkiedy się budzę), później RMS Klaudia 2 (kaseciak ale juz stereo - strasznie wciągał taśmy), do którego dokumiłem kolumny Tonsil 50W i słuchawki Tonsil SD-501 (mam je do dzisiaj w idealnym stanie), po czym zastąpił go CONDOR - polski radiomagnetofon, taki srebry + wspomniane Tonsile .... ależ to był wtedy wypas, następnie była już Unitra Tosca + wyżej wymienione Tonsile, no i pierwszy CD Technics - byłem wtedy gość ;)... ehh łza się w oku kręci...

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

Najpierw miałem Elizabetkę po tacie, z gramofonem Daniel, kolumny Tonsil z zestawu. Potem kupiłem Diorę WS704 z magneciakiem z tej serii, dalej miałem Tonsile. Diora ciąle się psuła więc zastąpiłem ją Technicsem SUV 500, SLPG 480A i kaseciakiem. Kupiłem Monitor 3 Paradigma. Sprzedałem Technicsa, za wyjątkiem cd i posiadłem NAD'a 312, potem był C 320. Teraz gram na Gainclonie z PRE Veterana, Rotelu RCD 02 i Paradigmach, które zaraz dostaną nowe kopułki i zwrotnice. Zestaw "akademikowy" to C 320 i CD 471 Philipsa. To moja krótka historyjka.

Moja Atenka stoi sobie na szafce i spogląda z zazdroscią na nowy sprzęt który ja wygryzł :) Oczywiście ciągle jest na chodzie (74r).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje ZK 140 T nie przeżyło! Naciągnęły się paski napędu, i poszło do piwnicy (chyba jeszcze gdzieś się tam kurzy). Radio ATENA stereo już dawno zostało zezłomowane, gramofon unitry WG cośtam też nie istnieje. Z następnego zestawu MERKURY gra, ale strasznie podki trzeszczą, gramofon Fryderyk ma iszkodzoną regulację prędkości, a DAMĘ PIK sprzedałem w połowie lat 80tych

Ale to były czasy....

>WOJTEK2

pamiętam Turandota miał mój wujek i grał b. porządnie i żałowałem że u wujka się marnuje. Miał rozbudowane sekcje fal krótkich i Luksemburg nieżle grał, tudzież RWE!

Moim najważniejszym sprzętem pierwszym było radio lampowe Adagio - w latach 60-tych radio było podstawowym żródłem muzyki "młodzieżowej" , potem był DST-L 302 czy 402, dorobiłem do niego dekoder stereo na MC1310, magnetofon ZK-140T z rasowanym prądem podkładu (szukanie niskoszumowych taśm AN-25,35, szok jak włożyłem jakąś BASF), potem wzmak diy oczywiście na STK015, potem wzmak na 2N3055 (schemat estradowego Dynacorda kondensatorem na wyjściu z takiej czarnej książki) i pojawił się gramofon deck pierwszy polski z wkładką magnetyczną (Shure) a pierwsze kolumny od pierwszego Fonomastera (z papierowymi wysokotonowymi póżniej zamienione na kopółki). Wtedy pamiętam że miałem sprzęt najgłośniej grający w okolicy i tak pozostało zresztą.

pierwsze stereo

Kasprzak RMS 451,

potem: mini wieza diora z magnetofonem etiuda klumny space 50, duza wieza diora z "szuflada" kolumny altus 75, itd

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przed chwilą poinformował mnie mój brat, że znalazł oryginalny mikrofon od ZK140 (lampowego- a nie tego z literką "T"), który był już tranzystorowy. Pamietam jak w dzieciństwie nagrywało sie głosy z uroczystości rodzinnych, wierszyki:):) a potem nagrywałem swoje lekcje domowe gry na pianinie, by następnie odsłuchiwać poprawność mej wirtuozerii :):) (w cudzysłowiu oczywiście) :):)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.