Skocz do zawartości
IGNORED

576p vs. 720p, zwezony obraz... i cos

burz

Rekomendowane odpowiedzi

Bawie sie nowym nabytkiem (kabelek HDMI oraz Denon 2910) i mam pewne watpliwosci dot. obrazu.

1. Otoz przy puszczeniu na panasa 700 sygnalu 720p mam poziomo zwezony obraz, po okolo 4-5 cm od gory i u dolu. Byl tez przesuniety w dol i w prawo, ale to akurat ustawilem w dvd i jest OK. Zweznia nie moge skorygowac. Gdy puszcze 576p - obraz jest OK, idealnie na calej matrycy.

2. Kilka razy podczas wyswietlania filmu pojawiaja sie migniecia/zaklocenia obrazu. Intensywniejsze w trybie progressive mode auto1, na auto2 mniej widoczne, ale jednak... Ki diabel?

Podobne cos mialem na starym dvd panasa po RGB, ale wtedy trzeba bylo w projektorze ustawic cinema reality na OFF (jest to zreszta napisane w instrukcji 700) i problem znikal. Po HDMI w progressive opcja cinema reality jest wygaszona. Co zrobic?

3. Zastanawiam sie, jak teoretycznie lepiej przesylac sygnal do projektora: 576p, czy 720p (to ze wzgledu na paski, patrz p. 1)?

Obraz skalowany w dvd jest odrobinke gladszy, ale trudno stwierdzic, czy lepszy. Natomiast skalowany przez projektor (bo chyba projektor skaluje 576p, zeby dostosowac do matrycy 720?) jest prawdopodobnie odrobinke wyrazniejszy. To na filmie (SW cz.3, fragmenty wyswietlane na 576p i 720p do znudzenia, az rozbolaly mnie oczy). Z kolei na obrazie testowym THX na tejze plycie SW 3 - paseczki, chyba ostatnia plansza przed fragmentem filmu - w jednym jak i drugim trybie byla identyczna rozdzielczosc. Czyli widoczne paseczki od najgrubszych do najcienszych po prawej stronie.

Ty tyle o pierwszej w nocy:))) Bede wdzieczny za kazdy glos w powyzszych kwestiach.

pozdr, burz

https://www.audiostereo.pl/topic/24695-576p-vs-720p-zwezony-obraz-i-cos/

Puszczaj obraz 576p i zostaw skalowanie projektorowi, różnicy w roździelczości nie zauważysz a przez kabel będzie musiało płynąć znacznie mniej infomacji. Najwidocznej masz problemy z kablem.

Miałem ten sam problem na kabelku "firmowym " Panasonica dołączonym do dvd ,obraz był po skalowaniu węższy, może gładszy , ale moim zdaniem był również bledszy, taki mdły trochę, słabiej kontrastowy, dlatego puszczałem na 625 bez skalowania bo wydawało mi się lepiej i nie było zniekształceń. Teraz potrzebowałem dłuższego kabla, więc zakupiłem najtańszy na allegro 15m za 120 zł i sprawdziłem z ciekawości skalowanie. Otóż ze zdziwieniem stwierdziłem że obraz nie jest już zniekształcony(węższy), nie ma już różnicy w kontraście na minus, jest chyba trochę gładszy, może minimalnie dokładniejszy, ale tak naprawde trudno obiektywnie stwierdzić bo różnice jeśli są to są naprawdę minimalne, natomiast zdarza się że czasem obraz zamigocze co jest oznaką tego że kabel nie radzi sobie z wyższymi częstotliwościam. Czytałem że starsze kable supry również mają problemy z wyższymi częstotliwościami i dopiero radzi sobie z tym ten najnowszy.Nie wiem czy warto rzeczywiście wyrzucić tak dużą kase na kabel HDMI, trzeba by było porównać bezpośrednio, ale z obserwacji widać że ceny lecą w dół bo format staje się coraz bardziej popularny.Ja jeszcze trochę poczekam, pożyczę do domu jakiś dobry kabelek i jeśli rzeczywiście różnica mnie porazi(w co wątpię) to będe zbierał na kabel, ale narazie stwierdzam że najtańszy kabel bez skalowania radzi sobie wyśmienicie.

>>burz

troszkę czuję się zobowiązany do odpowiedzi, bo osobiście polecałem go na tej grupie.

najlepiej będzie jak osobiście zapytasz w BestAudio.

ja sygnał po kablu HDMI mogę sprawdzić wyłączenie z wykorzystaniem komputera. mój stacjonarny DVD (Philips 963SA) nie ma cyfrowego wyjścia.

w przypadku sygnału z PC-ta pzy rozdzielczości 1280x720 obraz na projektorze wyświetla się poprawnie i jest odczytywany jako 720p/60. w opcjach menu należy wcześniej wyłączyć Overscan

nie sprawdzałem jak obraz wygląda w innej rozdzielczości bo nie miałem takiej konieczności. rozdzielczość 1280x720 to natywna rozdzielczość mojej 900-tki, więc optymalna do oglądania.

to chyba problem konfiguracji (sprzętu), a nie samego kabla.

wpisz w google "2910+ae-700". znajdziesz kilka ciekawych linków, np. zajrzyj sobie tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

spróbuj potestować z komputerem

Ukryta Zawartość

mialem podobny problem z moim denonem 3910 i panasem 700, tzn. zaraz po zakupie playera pozyczylem sobie kabelek hdmi od znajomego i byla to supra (tylko kurcze nie wiem ktory model). U mnie z kolei objawialo sie to tym ze przy skalowaniu do 720p obraz robil sie zwezony i to o dobre kilka cm (cos kolo 10) i co jakis czas migotal, ale przesuniecia obrazu nie zauwazylem. Przy 576 zwezenia nie bylo. Naczytalem sie troche w sieci o tym jakie ludzie maja problemy z uzyskaniem zadawalajacej jakosci obrazu po hdmi i wiekszosc opinii dotyczyla wady kabla... sam zreszta tez tak mysle. Ja kupilem sobie kabelek oehlbach 5m (mial byc 15m, ale cena byla zaporowa i przestawilem sobie klocki blizej projektora i wyszlo 5m) i roznice zauwazylem natychmiast (zadnych zwezen, migotan...po prostu wszystko tak jak ma byc).

->Meloman

Moglbys napisac co to jest ten overscan w panasie ?

1. Zwężenie obrazu w 720p to tylko zmnieszenie jego geometrycznych rozmiarów. To obraz 576p jest znacznie okrojony z każdej ze stron mimo że wypełnia cały ekran (sprawdźcie to na planszy kontrolnej do "piksel cropping"). Wielkość zwężenia obrazu w 720p jest w AE700 w znacznym stopniu od wersji firmware (najmniejsza w R1.07).

2. "White flashing" występuje tylko przy współpracy 700-ki z HDMI i został wyeliminowano już od wersji firmware R1.05

3. Najlepszy obraz jeśli chodzi o rozdzielczość to z sygnału upsamlingowanego do 1080i, ale trochę błędów wynikających z konwersji do rozdzielczości natywnej projektora 1280x720. Moim skromnym zdaniem HDMI 720p to optimum.

Tak czy inaczej polecam upgrade firmware do R1.07, jeśli nie samemu (bo adrenalinka może skoczyć zbyt wysoko)to w serwisie (na zachód od Łaby bo w naszych to chyba zbyt skomplikowane), kosztuje 15 euro.

Dzieki polo za konkretna odpowiedz.

Mam firmware R1.03, Polecasz f-w R1.07. Czym sie rozni od wczesniejszego, bo od mojego, rozumiem - "White flashing"?

No i jak mozna TO zrobic samemu?

pozdr, burz

Wszystko jest na stronie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu jest schemat kabelka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.