Skocz do zawartości
IGNORED

Lutowanie końcówek kabli gł. do widełek

noxnox

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

ostatniu kupiłem widełki do kabelków głośnikowych. kablelki do zwykłe OFC w biWiringu. Poprzednio podłączone były do kolumn bez żadnego obrobienia. Teran po stronie kolumn dołożyłem widełki i kable przylutowałem do nich.

Wydaje mi się ze gra to lepiej, jakby dźwięk zyskał na przestrzeni

czy to możliwe czy to autosugestia?

• 1 rok później...

Kazdy dodatkowy element laczenia jest zbedny, a zatem jezeli miales gole kable, to przy zalozeniu, ze nie byly utlenione, dolozenie widelek jest dzialaniem in minus z sonicznego punktu widzenia.

Osobiscie jestem zdania, ze polaczenie mowinno byc realizowane minimalistycznie (jezeli widelki, to malutkie, z cienkich blaszek, jak najmniej dodatkowego metalu). Przy niektorych rozwiazaniach "audiofilsko" wygladajace konektory (banany, widelki), tj. grube, wielkie, zlocone i obowiazkowo z napisami, moga pogorszyc jakosc dzwieku (np. dynamike czy punkt basu) i byc o wiele gorszym rozwiazaniem, anizeli np. tanie widly i bananki 'no-name', ktore wykonano w sposob minimalistyczny (im mniej dodatkowego metalu, tym lepiej). To tyle tytulem mojej dotychczasowej praktyki. Generalnie tez widly daja lepsze rezultaty, anizeli banany.

A czy lutowac, czy robic na zacisk (srube w widlach/bananie), to raczej nie ma znaczenia.

Z doswiadczenia wiem, ze dobre rezultaty daja kable srebrzone typu 'single-core' 1mm^2(dla wysokotonowki) oraz np. podwojny 'single-core' dla mid/woofera. W przypadku "wiazki" malych drucikow sygnal nie jest tak dynamiczny i ma wyraznie mniej konturu (co wydaje sie logiczne, gdyz w przypadku np. 100-elementowej wiazki czasteczki po prostu "biegaja" po calosci przekroju, po wszystkich wiazkach, pokonujac dodatkowo znajdujaca sie pomiedzy warstwe powietrza - jest generalnie wiekszy balagan w strumieniu, brak takiego uporzadkowania jak w przypadku 'single-core'). Ta ogolna teoria zostala sprawdzona doswiadczalnie i u mnie dziala :)

Pozdrawiam,

Lete

"punkt basu" - innymi slowy, po prostu impuls basu, jego szybkosc natarcia, kontrola, kontur.

>A jak jest w przypadku z terorią "biegania" w przypadku kanla zbudowanego z cienkich wiązek, które

>pojedyńczo są izolowane?

Masz na mysli ekranowanie kazdego z np. 100-125 i wiecej drucikow znajdujacych sie w jednej zyle kabla (np. miedz OFC)? Ja nie spotkalem sie z takimi rozwiazaniami - bylaby to raczej droga impreza, a i efekt dzwiekowo watpliwy. Czasem izoluje sie i ekranuje "zbiorczo" w kilku wiazkach po kilkanascie, kilkadziesiat zyl w ramach takiego przewodu, ale kazy z osobna... Hmmm :)

Generalnie to kwestie wynikajace z fizyki, "strumienia czasteczek" w przekroju, oporu, impedancji i natezenia pradu. Moim zdaniem lepiej graja przewody z mniejsza iloscia zyl w wiazce (o ile jest) lub po prostu single-core dla wysokotonowki (tu przekroje powyzej 0,5-1mm^2 nie sa raczej wskazane) lub kilka ekranowanych pojedynczych, ale grubszych drutow dla glosnikow mid/woofer (docelowo o przekroju lacznym 1-2,5mm^2).

Pozdrawiam,

Lete

Cocine, 6 Lip 2007, 12:50

>A jak jest w przypadku z terorią "biegania" w przypadku kanla zbudowanego z cienkich wiązek, które

>pojedyńczo są izolowane?

Wciąż mamy wtedy oddziaływania elektromagnetyczne między przewodnikami :) Dlatego też producenci zaplatają wówczas warkocze.

Generalnie zgadzam się z lete że najlepiej przykręcić gołe kable. Ew możliwie najciensze widełki. Najgorszą opcją wg mnie są banany - jak czasem widzę jak one się ledwo trzymają w gniazdach to jestem mocno zdziwiony że to w ogóle jeszcze gra - przecież tam płyną całkiem konkretne prądy.

Co do tematu wątku - jeśli obciąłeś koncówki kabli przed lutowaniem to całkiem możliwy jest efekt który opisujesz. Po jakimś czasie kable się utleniają i styk jest już kiepski. Ja miałem identycznie ale w drógą stronę - miałem kable z widłami. Obciąłem widły i skręciłem przewód. Zaczęło grać.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

• 7 miesięcy później...

A co z kablami bez banaków?

Jak podłączacie do kolumn gołę kable to koncówki bielicie cyną czy nie??

Tak samo do bananków i widełek. Zaciskacie zwykłe czy przejechane cyną, żeby się nie rozłaziły i nie łamały pod śrubą??

Moim zdaniem mocowanie gołych kabli wcale nie jest dobre , choć zgadzam się że od strony sonicznej powinno być najlepszym rozwiązaniem. Przede wszystkim jeżeli mamy do czynienia z sztywnym kablem solid core np AntyCables to każde jego poruszenie może wywołać obluzowanie go gnieździe i uwolnienie się go, co w rezultacie może skończyć się zwarciem wyjścia i awarią wzmacniacza. Przykręcenie zarówno po obwodzie gniazda jak i śrubą w środku daje tem sam efekt. Po jakimś czasie, ze względu na zjawiasko spręzynowania i samoodkręcania się nakrętki mamy poluzowanie się styku.

Widły mają zdecydowanie większy punkt styku z gniazdem, wobec czego zjawisko samoodkręcania się praktycznie nie istnieje, ze względu na duży opór tarcia. Mam porównanie np Harmoniców które mają bardzo duże widły i mimo znacznej masy kabla i poruszania nim nigdy nie zdażyło mi się zastać sytuacji poluzowania się go w gnieździe. Z solid core Antycable praktycznie przy każdym poruszeniu kabla muszę go trochę dokręcić.

Dlatego tez skłaniam się ku zarobieniu go widłami lub bananami, tylko zastanawiam się, czy zarobić to np poprzez zaciskanie Airloc, czy też zalutowanie wideł.

Gdzie robią w przyzwoiitej cenie zakańczanie kabli w technologii Airloc ? CZy ten typ zakańczania sprawdza się z solid core ?

Czy zastosowanie takich zwyklych widelek lub bananków czyli np. takich pozlacanych Nakamichi, jakie mozna kupic na Allegro w cenie kilku zł moze znacznie pogorszyć dzwięk, czy moze zastosowanie ich moze dac lepsze efekty odsłuchowe??

Zasada jest jedna ( jat w handlu) : im mniej pośredników tym lepiej.

Jeżeli widełki , czy bananki to najlepszej jakości , najlepiej przewód do nich lutować ,

jeżeli jednak ma być przykręcony śrubą , to na pobieloną końcówki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.