Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W tym tygodniu testuje rower elektryczny - kross level boost 3.0. Nigdy dluzej nie jeździłem na elektryku więc to nowość totalna dla mnie.

Ciekawe doświadczenie. Podczas jazdy pod wiatr, nastepuje prawdziwy opad szczęki. Doładowanie naprawde robi wrażenie i mocno pomaga. 

Na razie było jezdzone po równym. W weekend pojezdze po górkach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W tym tygodniu testuje rower elektryczny - kross level boost 3.0. Nigdy dluzej nie jeździłem na elektryku więc to nowość totalna dla mnie.
Ciekawe doświadczenie. Podczas jazdy pod wiatr, nastepuje prawdziwy opad szczęki. Doładowanie naprawde robi wrażenie i mocno pomaga. 
Na razie było jezdzone po równym. W weekend pojezdze po górkach.

Ukryta Zawartość

No. Pod wiatr to najlepsza frajda. Ale i podjazdy które nie raz już wkurzają nie są już problemem.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, xajas napisał:

Ile kosztuje taki kross

Noo nie jest tani. 17 tyś.  Design, kultura pracy na najwyższym poziomie.

Ciekawe jak się sprawdzi w terenie trudniejszym?

Rower nie kupiony tylko wypożyczony więc jak najbardziej obiektywnie na niego patrzę.

No. Pod wiatr to najlepsza frajda. Ale i podjazdy które nie raz już wkurzają nie są już problemem.
Jak nastawiam się na zjazdy i jadę do typowych bike parków to zabieram z sobą elektryczne wspomaganie.

Podjazdy wtedy robię z buta i nie dostaję tak po dupie, że starczy mi siły na zjazdy.

PS. Właśnie sobie uświadomiłem, że dawno nie jeździłem elektrykiem.ad6d9e9131969e501213c645de56ba4a.jpg

9 godzin temu, aryman napisał:

Noo nie jest tani. 17 tyś. 

Nie jest tani? To jest ROZBÓJ!!! Ja za Niemca full suspension z najlepszym motorem Boscha dałem 18. Przecież ten Kross nawet nie stał koło takiego. Fakt, że teraz nieco podrożał ale c'mon!

Zostaw tego Krossa i zamawiaj Cube. Szkoda kasy.

9 godzin temu, aryman napisał:

Design, kultura pracy na najwyższym poziomie.

Prawda że design ładny. Póki nie powiększyłem fotki myślałem, że to Haibike. 🙂

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Tu jest czysty odjazd: Simplon!

roloff
pasek zebaty
14 biegow elektrycznie
fabrycznie range extender
nawigacja
oswietlenie

Ukryta Zawartość

IMG_2475.thumb.jpg.81141fc017d6a62355f5b94e9c2782fb.jpg
IMG_2474.thumb.jpg.c01a7781c1a72a9ca0fa3e10db038571.jpg
IMG_2478.thumb.jpg.39e3f2ab35f83d5a340ceba34b79f753.jpg
IMG_2480.thumb.jpg.74c708b4445e7d28459dccf3b507cc10.jpg

11.000€

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, xajas napisał:

Tu jest czysty odjazd: Simplon!

roloff
pasek zebaty
14 biegow elektrycznie
fabrycznie range extender
nawigacja
oswietlenie

Ukryta Zawartość

IMG_2475.thumb.jpg.81141fc017d6a62355f5b94e9c2782fb.jpg
IMG_2474.thumb.jpg.c01a7781c1a72a9ca0fa3e10db038571.jpg
IMG_2478.thumb.jpg.39e3f2ab35f83d5a340ceba34b79f753.jpg
IMG_2480.thumb.jpg.74c708b4445e7d28459dccf3b507cc10.jpg

11.000€

Noo Kuwa ale jaka kasa 😀

4 godziny temu, il Dottore napisał:

Nie jest tani? To jest ROZBÓJ!!! Ja za Niemca full suspension z najlepszym motorem Boscha dałem 18. Przecież ten Kross nawet nie stał koło takiego. Fakt, że teraz nieco podrożał ale c'mon!

Zostaw tego Krossa i zamawiaj Cube. Szkoda kasy.

Prawda że design ładny. Póki nie powiększyłem fotki myślałem, że to Haibike. 🙂

Na elektrykach nie znam się. To jest pierwszy na jakim jeżdżę.  Jeśli chodzi o silniki  to wiadomo , że top to jest bosh i Yamaha. W krossie jest Shimano więc wstydu tez nie powinno być..

Na razie wszystko się pięknie ,, kreci".

Jutro będzie prawdziwy dzień próby.

Slayer na słuchawkach i ogień w górę!😀

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czym wy pany szpanujecie? Rowerami ze wspomaganiem? To może kupcie sobie motorowery, "frajda" jeszcze większa. W ostateczności może być motorynka.
🙂
Sorry, nie rozumiem tego.

1 hour ago, burz said:

Czym wy pany szpanujecie? Rowerami ze wspomaganiem? To może kupcie sobie motorowery, "frajda" jeszcze większa. W ostateczności może być motorynka.
🙂

Ja tyz nie. Albo jakiś motor crossowy to jest dopiero frajda.

Taa, a ziemia jest plaska, a subwoofery nie nadaja sie do muzyki…

To ten sam horyzont
ale jaka kasa

Jak popatrzysz na to, co sie dzieje z cenami na rynku eMTB, to stwierdzisz ze niemalze kazdy topowy eMTB to w tej chwili > 10k€ (i to bez tych powyzszych bajerow).

Czyli de facto powyzszy Simplon jest „tani“

Zobacz ile kosztuje sama Rohloff, i to nie elektryczna, bez automatyki i paska

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, burz napisał:

🙂

W sumie, to nie ma się co dziwić, przecież to są już starsi panowie. 

9 godzin temu, burz napisał:

To może kupcie sobie motorowery, "frajda" jeszcze większa. W ostateczności może być motorynka.

No nie, bo motorower czy motorynka hałasują. Oczywiście można kupić (i to tanio) terenowy motorower elektryczny i dawać czadu nawet 80km/h, ale zapominasz o dwóch rzeczach.

1/ na rowerze elektrycznym musisz pedałować

2/ wspomaganie nie działa powyżej 25km/h

Tak czy owak - jestem wielkim entuzjastą elektromobilności na 2 kółkach i gdybym mieszkał w Polsce to na pewno bym sobie kupił taki motorek elektryczny (KTM, Segway, Sur Ron), woził go na plażę i zasuwał bałtyckim brzegiem. Czemu nie? Przecież to musi być zajebista frajda.

2 godziny temu, kghm napisał:

przecież to są już starsi panowie

Jeśli wydajesz na dentystę więcej niż na wódkę, to wiedz, że coś się dzieje! 🙂

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

3 godziny temu, xajas napisał:

Jak popatrzysz na to, co sie dzieje z cenami na rynku eMTB, to stwierdzisz ze niemalze kazdy topowy eMTB to w tej chwili > 10k€ (i to bez tych powyzszych bajerow).

Chyba w ostatniej chwili kupiłem "tanie" elektryczne full suspension. Rynek faktycznie oszalał.

2 godziny temu, il Dottore napisał:

2/ wspomaganie nie działa powyżej 25km/h

Oficjalnie i seryjnie tak jest. 

Jeśli jednak udasz się do serwisu, który posiada odpowiednie oprogramowanie to można to obejść. I wtedy jest prawdziwy fun z jazdy.😀

5 godzin temu, xajas napisał:

Czyli de facto powyzszy Simplon jest „tani“

Ukryta Zawartość

Zobacz ile kosztuje sama Rohloff, i to nie elektryczna, bez automatyki i paskaIMG_2486.png

11 godzin temu, burz napisał:

🙂

Ja to traktuje jako ciekawostkę. Wypozyczylem, pojezdzilem. Fajny jest ten moment doladowania. Super wjezdza sie pod gore. Genialnie jedzie sie pod wiatr. 

Na stale zostaje jednak z rowerem analogowym. Swoje trzeba wykręcić i wypocic. 😀  

Ja akurat muszę się ruszać. Inaczej magiczne 100 kg już dawno byłoby przekroczone 🤣

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rower elektryczny ma bardzo dużą przewagę nad crossem - bez względu na to czy elektryczny czy spalinowy oraz nad każdym innym motorowerem. Można nim legalnie jeździć po lasach.

Dziś pojechałem się pomęczyć, choć miało padać. I chyba wygrałem. Czernica, Tajemna, Świerkowa i Suliwoods zaliczone.

Teraz jeszcze Ślęża: Żmija.378aae57046b37b93451790ac7041790.jpg9178805525b20ee36da5eb8a925dc468.jpg99326aef97ac396c16eccad1165554d3.jpg3263825b9269ef1a8b00255b9ecc7ff6.jpg5ca3e8d4d5f962d7834371ad7af18d89.jpgd135f01c337ce75de74f27df28c185b7.jpgdcda6c2171168812f099510bdb358a7f.jpgc6b6980d8a82a2a0c3b7c22bc6343ef4.jpg

6 godzin temu, xajas napisał:

Simplon

Znalazłem tam cudo dla żony - trekkingowa damka full suspension z carbonu z opcją Rollhofa. To jest Mercedes trekkingowy. 🙂 Ale Mercedes tańszy. 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, GB napisał:

ower elektryczny ma bardzo dużą przewagę nad crossem - bez względu na to czy elektryczny czy spalinowy oraz nad każdym innym motorowerem. Można nim legalnie jeździć po lasach.

I  po ścieżkach rowerowych

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

W tym rzecz, że nie wszyscy muszą jeździć po lasach.

Podobnie, jak nie wszyscy (brzuchaci, i "kalecy" na własne życzenie) muszą wjechać wyciągiem / kolejką (której budowa przetrzebiła kawał lasu) na górę, szczyt, przełęcz.

I zjeść w wybudowanej tamże, śmierdzącej knajpie, schabowego z kapustą, popić piwskiem, i przepalić szlugiem.

Edytowane przez bananamoon
W tym rzecz, że nie wszyscy muszą jeździć po lasach.
Podobnie, jak nie wszyscy (brzuchaci, i "kalecy" na własne życzenie) muszą wjechać wyciągiem / kolejką (której budowa przetrzebiła kawał lasu) na górę, szczyt, przełęcz.
I zjeść w wybudowanej tamże, śmierdzącej knajpie, schabowego z kapustą, popić piwskiem, i przepalić szlugiem.

Ja nie pisałem, że muszą, ale jak mają elektryka to mogą to robić zgodnie z literą prawa, co w przypadku motorowerów nie jest możliwe.

PS A z drugiej strony jeśli to zrobią to za pewne stracą ten brzuch. W brew pozorom jazda elektrykiem również pali zbędne kalorie.

Będąc precyzyjnym - pisałeś o przewadze roweru elektrycznego, i o zgrozo, spalinowego (tak rozpoczynasz zdanie), nad rowerem górskim.

No chyba, że czegoś nie rozumiem (lub niefortunnie sformułowałeś wypowiedź?) - mianowicie tego, że rowerem-rowerem nie można wjechać do lasu (he, he).

A ja odniosłem się do rzeczy odmiennej niż kodeks przemieszczania się w terenach zalesionych.

Tak, miałem na myśli rowery elektryczne lecz w ujęciu szerszym - jako kolejny ludzki przyczynek do leniwej ekspansywności.

Będąc precyzyjnym - pisałeś o przewadze roweru elektrycznego, i o zgrozo, spalinowego (tak rozpoczynasz zdanie), nad rowerem górskim.
No chyba, że czegoś nie rozumiem (lub niefortunnie sformułowałeś wypowiedź?) - mianowicie tego, że rowerem-rowerem nie można wjechać do lasu (he, he).

A ja odniosłem się do rzeczy odmiennej niż kodeks przemieszczania się w terenach zalesionych.
Tak, miałem na myśli rowery elektryczne lecz w ujęciu szerszym - jako kolejny ludzki przyczynek do leniwej ekspansywności.

Tak, masz rację, źle odmieniłem - powinno być: "crossem elektrycznym lub spalinowym".

Rower elektryczny, nie do końca jest leniwą ekspansywnością - a na pewno taki jest motorower.

Nie wiem, czy jeździłeś kiedyś elektrykiem.

Przytoczę tu swój przykład. Jakieś 3 lata temu stwierdziłem, że muszę zacząć coś zrobić ze sobą. Miałem wtedy prawie 120kg i moja główna aktywność to motocykl i telewizor.

Bardzo lubię góry i las - dlatego pierwsze, co wtedy zrobiłem to sprzedałem motor i kupiłem elektryka, którym rozpocząłem eksplorację okolicznych gór i lasów. To pozwoliło mi na zmniejszenie wagi do 90ciu.

Dziś mam klasyka i elektryka. Jeżdżę tym i tym. Jak pisałem wyżej, kiedy jadę do bike parku, gdzie mtb'owcy do góry jadą kolejką linową lub wwożeni są autami - ja kręcę elektrykiem.
Może nie jestem tak styrany, jak wtedy, kiedy podjeżdżam klasykiem, ale zawsze koszulka jest mokra od potu.

PS.
Należy zauważyć, że miano roweru elektrycznego używamy dla pedalaka, który ma wspomaganie elektryczne do 25km/h i jedzie tylko i wyłącznie wtedy, kiedy kręcisz pedałami.

Obecnie jest dużo pojazdów elektrycznych podobnych do rowerów lub rowerów przerabianych na elektryczne, które posiadają taką funkcjonalność, że, aby jechać wystarczy nacisnąć tylko stosowny przycisk.

Najlepsze jest to, jak użytkownicy motorowerów próbują się nawzajem przekonywać, i wszystkich dookoła jakie to jest ciężkie jeżdżenie. Zamiast oglądać filmiki przejedź 50 km po górach, zrób 2000m przewyższenia i opisz swoje wrażenia. Oczywiście jak już dojdziesz do siebie po takiej wycieczce.

Już pisałem to wcześniej - kupiłem ojcu elektryka. Ale ojciec ma 75 lat. Nie jara się siodełkami, kierownicami, superkurtkami, a pewnie przejeżdża więcej niż elektryczni lansiarze z tego forum.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.