Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zimno więc musialem ocieplacze na buty ,,odkurzyć ". No i dalej pięknie się jeździ 😀

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20221127_130902_copy_465x1008_1.jpg

20221127_130817_copy_1008x465.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejne zabawki - dzisiaj przetestowałem ogrzewane wkładki do butów. Zmarzlak jestem, zawsze mi marzną końcówki. Genialne te wkladki, zwłaszcza za 25pln. Przez niecałe dwie godziny zjadły cały power bank xiaomi 10000mAh, przy temperaturze 4 stopnie i silnym wietrze jechałem w letnich butach i letnich cienkich skarpetkach i nic! Stopy super, za to ręce znaczy palce mi zmarzły, więc... już zamówiłem ogrzewane rękawiczki 😉

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Myślałem że cośtam będę czuł, ale w tych ciuchach zimowych power bank nawet ciężki w tylnej kieszeni jest niezauważalny. Trudniej spodnie założyć z tymi drutami w środku 😉

nagrywamy.com

W dniu 23.11.2022 o 18:29, przemak napisał:

Wosk na krótko. Ja najczęściej ten (albo poprzedni model, w każdym razie motorex):

Ukryta Zawartość

niby na suche ale na trochę mokre też 😉

Na mokre to staram się unikać, ale jak trzeba to zielony finishline albo klasycznie vexol (też zielony) 😉 

U mnie wosk na 200 km leciutko starcza. I to w  różnych warunkach.

Monum natomaist słabo się sprawdzał zimą i w ogóle w warunkach deszczowych łapał rdze łańcuch szybko.

A teraz używam pro wax i działa to bardzo dobrze. Warto nałożyć 2 warstwy w odsępie conajmniej 4 godzin a ostatnią najlepiej nocą i rano rower gotowy, potem tylko przetrzeć szmatką i nałożyć kolejną. 

Ukryta Zawartość

U mnie wosk na 200 km leciutko starcza. I to w  różnych warunkach.
Monum natomaist słabo się sprawdzał zimą i w ogóle w warunkach deszczowych łapał rdze łańcuch szybko.

A teraz używam pro wax i działa to bardzo dobrze. Warto nałożyć 2 warstwy w odsępie conajmniej 4 godzin a ostatnią najlepiej nocą i rano rower gotowy, potem tylko przetrzeć szmatką i nałożyć kolejną. 

Mówisz? Ja po Monum zniechęciłem się do wosku. Starczał w sumie na 10-20km a później łańcuch głośny się robił.

Myślałem że cośtam będę czuł, ale w tych ciuchach zimowych power bank nawet ciężki w tylnej kieszeni jest niezauważalny. Trudniej spodnie założyć z tymi drutami w środku
Jak mazniesz zimą na rowerze, to znaczy, że za wolno jeździsz.

4 minuty temu, GB napisał:

Mówisz? Ja po Monum zniechęciłem się do wosku. Starczał w sumie na 10-20km a później łańcuch głośny się robił.

Na monum dużo osób narzeka, chyba ma więcej wrogów niż zwolenników.

Ja dałem 80 zł za wosk pro wax ale mam go już ponad pół roku i wystarczy na kilka miesięcy jeszcze. Napęd nieporównywalnie czystszy niż na oleju. 

8 minut temu, GB napisał:

A jak głośność pracy napędu? W szególności po 40-50ciu km.

Nie zauważam, tzn nie słyszę. Jak już jadę w trasę to ponad 100 km. I po takiej wycieczce rzadko kiedy smaruję woskiem od nowa a jeżdżę codziennie do pracy na rowerze 

U mnie i tak jakieś dźwięki są, bo mam skrzywioną mocno przerzutkę i w niektórych przełożeniach gdzieś tam coś zachacza. ale kultura pracy na duży plus przy wosku

Edytowane przez Szkice
Nie zauważam, tzn nie słyszę. Jak już jadę w trasę to ponad 100 km. I po takiej wycieczce rzadko kiedy smaruję woskiem od nowa a jeżdżę codziennie do pracy na rowerze 
U mnie i tak jakieś dźwięki są, bo mam skrzywioną mocno przerzutkę i w niektórych przełożeniach gdzieś tam coś zachacza. ale kultura pracy na duży plus przy wosku
Ja mam tak samo, śmigam do pracy codziennie, a ostatnio przez pogodę łańcuch uwalony jak nie wiem co. Kupię tego co polecasz i zobaczę.

2 minuty temu, GB napisał:

Ja mam tak samo, śmigam do pracy codziennie, a ostatnio przez pogodę łańcuch uwalony jak nie wiem co. Kupię tego co polecasz i zobaczę.

Mam nadzieję że u Ciebie się sprawdzi.

Ale wyczyść bardzo dobrze napęd, łańcuch, kasetę, korbę - czym tam masz. Ja czyszczę benzyną ekstrakcyjną i deegreserem co szajbajk polecał - odltuszczacz. Wycieram i zostawiam na kilka godzin i dopiero potem nakładam pierwszą warstwę 

Ukryta Zawartość

Teraz, Szkice napisał:

Mam nadzieję że u Ciebie się sprawdzi.

Ale wyczyść bardzo dobrze napęd, łańcuch, kasetę, korbę - czym tam masz. Ja czyszczę benzyną ekstrakcyjną i deegreserem co szajbajk polecał - odltuszczacz. Wycieram i zostawiam na kilka godzin i dopiero potem nakładam pierwszą warstwę 

Screenshot_2022-11-30-19-04-12-78_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

U mnie łańcuch się świeci a rower uwalony błotem 😛

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie łańcuch się świeci a rower uwalony błotem
Ja używamy pianki do czyszczenia łańcucha. Nakładam, czekam chwilę, a później wszystko: łańcuch, kasetę oraz korbę z zębatkami szczotkuję. Na koniec kacherem spłukuję.

Wycieram a łańcuch przedmuchuje z wody sprężonym powietrzem do sucha. Tak wiec, wszystko wygląda jak nowe po takim czyszczeniu.

3 minuty temu, GB napisał:

Ja używamy pianki do czyszczenia łańcucha. Nakładam, czekam chwilę, a później wszystko: łańcuch, kasetę oraz korbę z zębatkami szczotkuję. Na koniec kacherem spłukuję.

Wycieram a łańcuch przedmuchuje z wody sprężonym powietrzem do sucha. Tak wiec, wszystko wygląda jak nowe po takim czyszczeniu.

Ja używam czasem pianki fenwicks. 

Mycie karcherem to droga ku nieszczęściu. Ciśnienie wody skutecznie włazi w suport, łożyska kół, zawieszenie, itd. Lepiej spłukać wężem pod normalnym ciśnieniem.

5 godzin temu, Allmr napisał:

Mycie karcherem to droga ku nieszczęściu. Ciśnienie wody skutecznie włazi w suport, łożyska kół, zawieszenie, itd. Lepiej spłukać wężem pod normalnym ciśnieniem.

Wystarczy skierować strumień wody na dół i myć od góry a nie wprost walić wodą w piasty i support

Ja używamy specjalnej myjki niskociśnieniowej do mycia rowerów, tak więc nie ma problemu.

Głupota ludzi jest dziedziczna od pokoleń 
I tak kieruje strumień, pomimo niskiego ciśnienia.

Ja raz tylko byłem myć rower na myjni ale to bez sensu bo i tak muszę potem jechać do domu. Ja używam zwykłego węża a w rurach mnam dobre ciśnienie i ro wystarcza spokojnie. 

Rozglądam się za maszyną na przyszły rok na wiosnę, ceny zapewne poszybują jeszcze do góry ale czy miał ktoś coś wspólnego z tymi modelami rowerów>?  

Od ponad roku przeglądam setki mdolei graveli i te na dłuzej przykuły moją uwagę. Cenowo znośnie... 

Merdia ma bardziej mtbową geometrię - pewnie nie obejdzie się by choć na chwile wsiąść na jeden i drugi, bo póki co całe życie na mtb

Ukryta Zawartość

ac.PNG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja raz tylko byłem myć rower na myjni ale to bez sensu bo i tak muszę potem jechać do domu. Ja używam zwykłego węża a w rurach mnam dobre ciśnienie i ro wystarcza spokojnie. 
Ja używam takiego wynalazku. Mogę polecić.

Na baterię, własny zbiornik na 4l wody, starcza na jeden rower.

Robię to tak:

Miejski myję w garażu, górskie po jeździe opłukuje na miejscu z największego błota a detailing w garażu.
83f374dad67b20f2a56060c47e017021.jpg

4 godziny temu, GB napisał:

Ja używam takiego wynalazku. Mogę polecić.

Ja też to sobie kupiłem i jest naprawdę OK. Myjka jest niskociśnieniowa, więc pełne bezpieczeństwo nawet dla e-bike. Broń Was Panie Boże używać "normalnego" high pressure Karchera do roweru!

4 godziny temu, Szkice napisał:

Rozglądam się za maszyną na przyszły rok na wiosnę

Ta Merida ładniutka w żółtym lakierze. Ale nie doradzę co do wyboru bo koło rasowego gravela nawet nie stałem.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Rozglądam się za maszyną na przyszły rok na wiosnę, ceny zapewne poszybują jeszcze do góry ale czy miał ktoś coś wspólnego z tymi modelami rowerów>?  
Od ponad roku przeglądam setki mdolei graveli i te na dłuzej przykuły moją uwagę. Cenowo znośnie... 

Merdia ma bardziej mtbową geometrię - pewnie nie obejdzie się by choć na chwile wsiąść na jeden i drugi, bo póki co całe życie na mtb

Ukryta Zawartość

ac.thumb.PNG.7696ee2a61ce5cb6fddda91e8509e49d.PNG
Naprawę potrzebujesz grawela? Mtb nie wystarczy?

Co do cen, to chyba jest teraz odwrotnie, sprzedaż spada bo kryzys, firmy rowerowe są zatowarowane, dlatego teraz opuszczają ceny dając rabaty.

Merdę mam mtb na prądzie, jest ok. Jedyny problem z nią to włącznik, ale ten to shitmano wyprodukowało.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, GB napisał:

Naprawę potrzebujesz grawela? Mtb nie wystarczy?

Co do cen, to chyba jest teraz odwrotnie, sprzedaż spada bo kryzys, firmy rowerowe są zatowarowane, dlatego teraz opuszczają ceny dając rabaty.

Merdę mam mtb na prądzie, jest ok. Jedyny problem z nią to włącznik, ale ten to shitmano wyprodukowało.

Mtb u mnie u tak zostaje.

A na dłuższych trasach jedno - kilku dniowych sądzę że gravel lepiej się sprawdzi. Zwłaszcza, że terenowo to i tak głównie asfalt jest 

35 minut temu, GB napisał:

Takie buty. Zima.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dc69293b83d3a21665c4701ccb491a7d.jpg2e1c2e00ee675a2a0cc839b59e4d42f2.jpga9789af5e82336b1c6617622598d1bff.jpgb6ccd65feaff4838b8dd0d65e1b5c72d.jpge407cfb47fd9208c3fc330995ce395fd.jpgcdd12779fb71bdf1c2c2bfce0d3c1429.jpg26412071d556bfe7d027c0e93c2ddb92.jpg

Z tymi bananami to doj**ałeś 🤣

Fajne tereny. Ja ostatnio nie mam kompletnie chęci na jazdę a zimą to w ogóle. Zresztą czeka mnie wymiana supportu i kasety + łańcuch 

Te chwyty to ergony?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szkice
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.