Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jadę na myjnie samochodową samoobsługową. Myję rower pod wysokim ciśnieniem z uwzględnieniem łańcucha. Zaraz po myciu łańcuch wycieram i oliwię.

Wymieniam lańcuch, gdy naciągnie się tak, że nie jest możliwe dobre wyregulowanie przerzutek.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

8 minut temu, trueman napisał:

Załóżmy że wyczyściłeś wszystko. Wychodzisz na rower robiąc np. 10km to te wszystkie cząstki spowrotem są na łańcuchu. Dla tego mówię że w praktyce jest to wystarczające. 

Są na a nie w tulejach i sworzniach łańcucha zabezpieczonego przed założeniem antyadhezyjnymi środkami smarnymi i dużo czasu upłynie nim się tam dostaną, no chyba że wciśniemy je wodą pod ciśnieniem do środka i przy okazji z tamtąd usuniemy smar...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

@Less

Gorszego sposobu chyba nie ma. Po roku masz zniszczone piasty, wszystkie możliwe łożyska, itp. 

Nie wolno myć myjką ciśnieniową.

Edytowane przez Allmr
1 minutę temu, Allmr napisał:

Gorszego sposobu chyba nie ma. Po roku masz zniszczone piasty, wszystkie możliwe łożyska, itp. 

Nie wolno myć myjką ciśnieniową.

Ale ta wygoda czyszczenia....😁

Staram się nie celować prosto w okolice łożysk. Rower wytrzymał przy takim traktowaniu długie lata, fachowy serwis, do którego od czasu do czasu jeżdżę, nie zgłasza uwag.

Teraz, ASURA napisał:

Exactly!

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Teraz, ASURA napisał:

Ja oczywiście też czasami tak robię, ale bardzo , bardzo rzadko, z reguły tylko gdzieś na wyjeździe jak nie mam innej możliwości.

6 minut temu, ASURA napisał:

Są na a nie w tulejach i sworzniach łańcucha zabezpieczonego przed założeniem antyadhezyjnymi środkami smarnymi i dużo czasu upłynie nim się tam dostaną, no chyba że wciśniemy je wodą pod ciśnieniem do środka i przy okazji z tamtąd usuniemy smar...

W praktyce może taki łańcuch wytrzymuje ci na 20kkm i kupiłeś 20 lat temu trzy takie łańcuchy i na nich jeździsz do dzisiaj? 

Teraz, trueman napisał:

W praktyce może taki łańcuch wytrzymuje ci na 20kkm i kupiłeś 20 lat temu trzy takie łańcuchy i na nich jeździsz do dzisiaj? 

tego w ogóle nie pisałem co sugerujesz, pomyliły Ci się osoby

Pisałem łańcuch 500-1000km i złom co by się na niepotrzebne koszty nie narażać

1 minutę temu, ASURA napisał:

tego w ogóle nie pisałem co sugerujesz, pomyliły Ci się osoby

Pisałem łańcuch 500-1000km i złom co by się na niepotrzebne koszty nie narażać

Aha już myślałem że masz napęd z aprobatą niezależnej agencji kosmicznej na lot w kosmos 😁

6 minut temu, Less napisał:

Inna rzecz, że nie myję roweru co tydzień. Może 3 - 4 razy w roku/
Częste mycie skraca życie

Od mycia pękają ramy, warto pamiętać! 😉

Co do łańcucha - trzy łańcuchy na przemian (ja używam dwóch) trzykrotnie (czy dwukrotnie) przedłużają życie kasety, co w moim przypadku dwóch łańcuchów wystarcza praktycznie na całe życie napędu (albo i całego rowerka), który i tak przychodzi ochota zmienić wcześniej niż później. Benzyna służy mi spokojnie rok, osady osiadają i zwykle używam zlanej w miarę czystej benzyny do szejkowania. Niestety, współczesne wąskie łańcuchy są coraz mniej trwałe i nie ma się czemu dziwić.

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

13 minut temu, przemak napisał:

Co do łańcucha - trzy łańcuchy na przemian

Ale dalej każdy nie dłużej niż 500-1000km jak to ma się przysłowiowej kupy trzymać i nie gubić podziału zębatek w rowerze które w lepszych rowerach potrafią kosztować

4 godziny temu, trueman napisał:

Benzyna ekstrakcyjna dobrze czyści. Tylko że robisz tzw. Shake. W Butelce. Tylko że musi być najlepiej spinka. Ja używam kmc one wszystkie takie posiadają. 

Ja nigdy nie ściągałem łańcucha w rowerze. Szmatka z benzyną albo z odtłuszczaczem czy szczotka i jest perfekt. Nigdy mi się nie zerwał łańcuch podczas jazdy. Dlatego przeważnie mam łańcuch bez spinki

3 godziny temu, Szkice napisał:

Ja nigdy nie ściągałem łańcucha w rowerze. Szmatka z benzyną albo z odtłuszczaczem czy szczotka i jest perfekt. Nigdy mi się nie zerwał łańcuch podczas jazdy. Dlatego przeważnie mam łańcuch bez spinki

Łańcuch się zrywa od przerzucania pod obciążeniem, zwłaszcza z przodu. Raz w życiu rowerowym pod górę mi się zdarzyło, i to nie na spince przecież. Szejkowanie łańcucha, aczkolwiek upierdliwe i śmierdzące (albo drogie, gdy używamy ekologicznych środków) jest najlepszą metodą czyszczenia. Spinki są OK, nawet shimano się złamało.

nagrywamy.com

Widziałem wielokrotnie kolegów, którzy wracali z tymi piankami, z rowerem na plecach. Niestety nie są takie fantastyczne jak w opisach. Próbuj.

Edytowane przez Allmr
Widziałem wielokrotnie kolegów, którzy wracali z tymi piankami, z rowerem na plecach. Niestety nie są takie fantastyczne jak w opisach. Próbuj.
Ano, już jedną mam i się sprawuje.

A z ciekawości, co te pianki zawiniły, że musieli rowery na plecach nieść?

Super promocja na Cube. Tym bardziej, że Euro tanie.

16 tysi - tylko brać! Duża bateria, Sram i Magura!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

12 minut temu, il Dottore napisał:

Super promocja na Cube. Tym bardziej, że Euro tanie.

16 tysi - tylko brać! Duża bateria, Sram i Magura!

Ukryta Zawartość

Za tą cenę brałbym Gravela od Polskiej firmy Loca bike albo Hultaj  na stalowej ramie. Dodatkowo miał bym rower zrobiony pod siebie, poczawszy od malowania aż po każdą część 🙂   

Wiem nikt nie pyrał al epomarzyć można

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szkice
Po prostu przecięte opony. 
Chociaż z drugiej strony, bez pianki też by się przecięły.
W sumie głównym zadaniem wkładki jest ochrona obręczy przy dobiciach podczas jazdy na niskim ciśnieniu. Dodatkowo zapobieganie przy dobiciach przecinanie opony poprzez jej przyszczypnięcie podczas dobicia.

W przypadku jaki opisujesz opona musiała ulec rozdarciu na jakiejś zewnętrznej przeszkodzie typu ostry kamień, skała, etc.

Na takie mechaniczne rozdarcie opony nie mam raczej mocnych i wkładka nie pomoże. Ryzyko ewentualnego rozdarcia można ograniczać - nie wyeliminować całkowicie, przez dobór ciężkiej opony, ze wzmocnionymi ściankami i twardą mieszanką po bokach np. takiej jak poniżej.

c56dc441da69fc3f593f66972204a14e.jpg

Raczej mimo wkładki to były solidne dobicia.
Ja na ciężkie trasy jestem zwolennikiem opon z mocnymi bokami. Zazwyczaj używałem Specialized Ground Control Grid. Niestety takie rozwiązanie też ma minusy, głównie wysoka masa (taka opona waży prawie kilogram) i zdecydowanie niższy komfort. Rzuca człowiekiem jak workiem ziemniaków.

Raczej mimo wkładki to były solidne dobicia.
Ja na ciężkie trasy jestem zwolennikiem opon z mocnymi bokami. Zazwyczaj używałem Specialized Ground Control Grid. Niestety takie rozwiązanie też ma minusy, głównie wysoka masa (taka opona waży prawie kilogram) i zdecydowanie niższy komfort. Rzuca człowiekiem jak workiem ziemniaków.
To prawda, minus to waga - ta na obrazku nawet chyba nie całe 1,5kg.

Jednak planowany montaż w tym przypadku to elektryk, gdzie masa spada na drugorzędny plan.

Tu chodzi mi głównie o pancerność rozwiązania, gdyż obecna opona podobnej klasy jest już zajechana i wygląda jak dobry ser szwajcarski. Pomimo jej sznurowania przepuszcza powietrze, co przy każdym wypadzie wymaga 2-3 krotnego dompompowania koła.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.