Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ile kosztuje akceptowany przez Ciebie nowy silnik shimano?
W jakiej części silniki te są zamienne między sobą? A może punkt montażu silnika jest dostosowany do tego jedynego?
To zależy jaki silnik. Np. u siebie mam zainstalowany ep8000. Nowy silnik obecnie to 2,5kpln. Kompatybilność montażu z nowszą wersją jest zachowana, ale nie wiem czy nowy silnik będzie kompatybilny z pozostałymi komponentami jak bateria, sterowniki, etc.

32 minuty temu, Stream napisał:

Full do rekreacyjnej jazdy? Po co?

Twój kręgosłup Ci podziękuje! Do rekreacyjnej jazdy samochodem też wystarczy brak zawieszenia z tyłu?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Twój kręgosłup Ci podziękuje! Do rekreacyjnej jazdy samochodem też wystarczy brak zawieszenia z tyłu?

Dla komfortu i dobrostanu kręgosłupa w jeździe rekreacyjnej wystarczy sztyca amortyzowana. Tylny amortyzator ma przede wszystkim utrzymać przyczepność tylnego koła w czasie dynamicznej jazdy w trudnym terenie. 90% rowerów trekingowych, miejskich, crossowych nie ma tylnego zawieszenia, bo jest tam zwyczajnie niepotrzebne.

Dla komfortu i dobrostanu kręgosłupa w jeździe rekreacyjnej wystarczy sztyca amortyzowana. Tylny amortyzator ma przede wszystkim utrzymać przyczepność tylnego koła w czasie dynamicznej jazdy w trudnym terenie. 90% rowerów trekingowych, miejskich, crossowych nie ma tylnego zawieszenia, bo jest tam zwyczajnie niepotrzebne.
Tu się zgodzę dodałbym jeszcze amortyzację podczas skoków.

Chociaż obecnie często się widzi mieszczuchy na pełnej amortyzacji.

35 minut temu, GB napisał:

Chociaż obecnie często się widzi mieszczuchy na pełnej amortyzacji.

W tych mieszczuchach to najczęściej z tyłu zwykła sprężyna i niełożyskowane zawiasy, które tylko niepotrzebnie komplikują budowę roweru. Sztyca amortyzowana dużo lepsza do takich rowerów. A do skoków jak najbardziej full🙂

4 godziny temu, Stream napisał:

Pod wpływem bólów około kręgosłupa zmieniłem hardtaila na fulla. Czuję amortyzację drobnych nierówności a rower płynie . Te większe,  widoczne i tak amortyzuje sie kolanami.  W kwestii amortyzacji ważne jest odpowiednie do wagi ciśnienie opon bo to one właśnie są pierwszym kontaktem amortyzującym nierówności. Dużym plusem była wymiana  2.2 na 2.4 . Miękko a rower płynie.Co do kręgosłupa to okazał się być w porządku a źródłem drażniącego bólu w pośladku okazało się przewlekle napięcie mięśnia gruszkowatego. 

Czyli po prostu spięte dupsko 🙂 Polecam wałek i rolowanie (również tyłka) 2/3 razy w tygodniu. Pomaga.
Skoro masz opony 2.4 to mam nadzieję, że je zalałeś a nie jeździsz na dętce? Jakbyś miał jeszcze do tego szerokie obręcze (inaczej wykłada się opona), to byłaby już bajka.

13 minut temu, Allmr napisał:

Czyli po prostu spięte dupsko 🙂 Polecam wałek i rolowanie (również tyłka) 2/3 razy w tygodniu. Pomaga.
Skoro masz opony 2.4 to mam nadzieję, że je zalałeś a nie jeździsz na dętce? Jakbyś miał jeszcze do tego szerokie obręcze (inaczej wykłada się opona), to byłaby już bajka.

Zalałem, zalałem....a co do dupska używam elektrycznego masażera, który to najlepsza z żoną kupiła kiedyś pod wpływem chwili. Oprócz masażu ma fajną funkcje jednoczesnego podgrzewania. Działa.

Edytowane przez Tyrion.L
wyjaśnienie

Wlasnie zmajstrowalem sobie extra mocowanie starego smartfona, ktory uzywam do nawigacji/Komoot i dodatkowego zasilania -> powerbank. Niestety takie smartfony sa szybko rozladowane, szczegolnie przy niskich temperaturach. Ciekawe, na ile wystarczy taki powerbank.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_8689.thumb.jpg.a1bfceb73a61d64855ffa4fb1837a546.jpg
IMG_8691.thumb.jpg.305fe6f138f75f17cb5cf2026331546e.jpg

IMG_8694.thumb.jpg.1485cfae66376f94612114266a9f5278.jpg

IMG_8695.thumb.jpg.c4b1b3a47dc48a38d793f51f89b02494.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, xajas napisał:

Wlasnie zmajstrowalem sobie extra mocowanie starego smartfona, ktory uzywam do nawigacji/Komoot i dodatkowego zasilania -> powerbank. Niestety takie smartfony sa szybko rozladowane, szczegolnie przy niskich temperaturach. Ciekawe, na ile wystarczy taki powerbank.

Ukryta Zawartość

IMG_8689.thumb.jpg.a1bfceb73a61d64855ffa4fb1837a546.jpg
IMG_8691.thumb.jpg.305fe6f138f75f17cb5cf2026331546e.jpg

IMG_8694.thumb.jpg.1485cfae66376f94612114266a9f5278.jpg

IMG_8695.thumb.jpg.c4b1b3a47dc48a38d793f51f89b02494.jpg

Nie wiem czy powerbank w elektryku to rozwiązanie którym bym się pochwalił. Można korzystać z zasilania roweru do ładowania USB, są też takie lampki będące powerbankami... ogólnie to takie rozwiązanie "na szybko" raczej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

41 minut temu, Tyrion.L napisał:

Zalałem, zalałem....a co do dupska używam elektrycznego masażera, który to najlepsza z żoną kupiła kiedyś pod wpływem chwili. Oprócz masażu ma fajną funkcje jednoczesnego podgrzewania. Działa.

Też dobre rozwiązanie, ale na wałek działasz większą siłą, prawie całego ciężaru ciała. A jak zapewne się przekonałeś, żeby gruszkowaty rozluźnić, to trzeba trochę docisnąć. Generalnie wredne miejsce, potrafi też pociągnąć, aż do kolana.

Tani i dobry (nie gładki):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możesz też używać do rolowania nóg i pleców.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy powerbank w elektryku to rozwiązanie którym bym się pochwalił. Można korzystać z zasilania roweru do ładowania USB, są też takie lampki będące powerbankami... ogólnie to takie rozwiązanie "na szybko" raczej.

Tak, sa takie gotowe „kity“ z okablowanie itd.
Ale probowales juz ciagnac te kable z akumulatora/silnika przez rame do kierownicy? Naklad pracy?

Ten dinksik to jedna srobeczka i 5 minut roboty. A powerbank lezy w szufladzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 10.04.2025 o 10:27, xajas napisał:

w tej „damce“ jestem „rozkochany“. Jedzi sie tak genialnie, ze mogl bym caly dzien na niej jezdzic. Do piekarza, na zakupy, jeszcze raz zakupy, na gimnastyke, na odwiedziny, do pracy,…Ciagle szukam sobie celow, by znowu zasiac na rower i znowu sie przejechac. Genialne! A auto mozna zapomniec

Ukryta Zawartość

Ja tak mam od co najmniej 30 lat. Kocham jazdę rowerem, a auto używam bardzo sporadycznie...właściwie tylko wtedy, gdy rowerem nie załatwię jakiejś sprawy.

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, xajas napisał:

Ale probowales juz ciagnac te kable z akumulatora/silnika przez rame do kierownicy? Naklad pracy?

No tak, jest to ciężka zabawa żeby przeciągnąć te kable. Słabo że producenci elektryków nie robią gniazd ładowania usb na kierownicy. Do turystyki myślałem o czymś takim:

Ukryta Zawartość

Oczywiście pojemność na jeden dzień, a większy power bank już w torbie.

Ukryta Zawartość

Też dobre rozwiązanie, ale na wałek działasz większą siłą, prawie całego ciężaru ciała. A jak zapewne się przekonałeś, żeby gruszkowaty rozluźnić, to trzeba trochę docisnąć. Generalnie wredne miejsce, potrafi też pociągnąć, aż do kolana.
Tani i dobry (nie gładki):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możesz też używać do rolowania nóg i pleców.

Apropos walki do rolowania. Komu black roles i podobne sa za male, za twarde, za drogie,… moze wyprobowac izolacje instalacji ogrzewania.
Mialem resztki, nadzialem na resztki rurek instalacji elektrycznej , wyprobowalem i dziala.

IMG_8712.thumb.jpg.f5927bc78738ab436f619d35ca2b71f0.jpg

IMG_8713.thumb.jpg.ed7ea0d1f2b88b1c68d228e745b5af78.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja ostatnio więcej chodzę niż jeżdżę. Rowerem tylko do pracy, jakoś dłuższych tras nie chcę mi się robić ns tym rowerze.

Ukryta Zawartość

Screenshot_2025-04-13-09-35-52-25_99c04817c0de5652397fc8b56c3b3817.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szkice

Reanimowałem i sam zrobiłem serwis mojego  stalowego kona unit rama cromo reynoldsa 🙂 jak ktos w temacie , troszkę było zabawy bo chciałem zachować koła więc musiałem zamówić piasty na przeszczep joytecha przełożone nasmarowane,  konusy kulki oski pasowały,  haki lekko trzeba było worownac bo mocowania osiek w systemie nie przelotowym osadzaja sie i lekko gwintem żłobią ale wyrównane pilnikiem 🙂  hample tloczki czyszczone i ponownie zalane zaczęły bardziej rosponsywnie hamować, tarcze naprostowane i przeszlifowane papierem podobnie klocki , sztyca nasmarowana lepiej chodzi, łożyska sterów tez, cały support tez rozebrany i grzebniete łozyska oczyszczone i nasmarowane  nawet w metalowych pedalach zrobione łożyska, tylna przerzutka rozebrana kółka łożyska czyszczone i nasmarowane , kaseta i łańcuch umyta i oczyszczona  , bebęnek dosmarowany i na końcu regulacja przerzytki chodzi stary sram gx 11 malinowo,   rower pod miasto lekki teren , na sztywnym widelcu opony 3 cale na 27,5 , kiera lekko podniesiona ale bmx , bardzo przyjmenie sie jezdzi jak  crouserem, cięzar pozycji przeniesiony jest na tyl wiec odciąża barki ale dociąża poslady ale sztyca po nasmarowaniu robi robote, kiedyś miałem na nim siodełko skórzane brooksa ze sprężynami  może powrócę ,, duzo pracy ale nie duzy nakład i wielka satysfakcja  🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mikson

Focal + Naim

8 godzin temu, xajas napisał:

Chwila, 60km 12 godzin?

Czysty odjazd

Ukryta Zawartość

w lato z synem zrobiłem petle wokoło śniardwy od spychowa wyszło ponad 130km w 12h z małymi odpoczynkami i jedzonkiem bo zrobiło sie goraco ok 30stopni

🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mikson

Focal + Naim

1 minutę temu, mikson napisał:

w lato z synem zrobiłem petle wokoło śniardwy od spychowa wyszło ponad 130km w 12h z małymi odpoczynkami i jedzonkiem bo zrobiło sie goraco ok 30stopni

🙂

Pieszo?

Tak, a ja jak zwykle w weekend trochę poskakałem. Tym razem los nie był tak łaskaw i na sam koniec uślizgnął przednie koło.

Gleba zaliczona, ale jak to mówią rowerowcy mtbowcy: kto się nie wyjeb.e ten nie będzie w niebie.

Miłego oglądania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 13.04.2025 o 13:10, xajas napisał:

Chwila, 60km 12 godzin?

Czysty odjazd

Ukryta Zawartość

A Ty jak wybierasz się na wycieczkę rowerową to zapierdzielasz non-stop i bijesz rekordy? 😉

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, soundchaser napisał:

A Ty jak wybierasz się na wycieczkę rowerową to zapierdzielasz non-stop i bijesz rekordy? 😉

To było Edk, takie moje coroczne piesze wędrówki 

A Ty jak wybierasz się na wycieczkę rowerową to zapierdzielasz non-stop i bijesz rekordy?

Przeciez tu nie chodzi o czas. Tu chodzi o pomad 50km. A to nie byla wycieczka rowerowa. On to zrobil na nogach
8 minut temu, xajas napisał:

Przeciez tu nie chodzi o czas. Tu chodzi o pomad 50km. A to nie byla wycieczka rowerowa. On to zrobil na nogach

Ukryta Zawartość

Na rowerze też się używa nóg 🙂

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.