Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, stench napisał:

Od dawna stosuję spinki, więc przysłowiowy raz w roku zdejmuję łańcuch i funduję mu kąpiel w plastikowej butelce po mleku połączoną z szejkowaniem. Ze środka wypływa masa brudu.

Tak też zrobiłem dla eksperymentu. Umyłem po sezonie łańcuch , dwa płukania tym preparatem cx80 z teflonem czarny syf wypłynał, a wydawał się zewnętrznie generalnie nie uwalony tak bardzo. Dużo brudu siedzi w ogniwach widocznie i ich okolicy, jeżeli jest to lepiące to ściaga piach pyłi tworzy dodatkową pastę ścierną na kasecie kołkach przerzutki czy korbie. Wszystko się zużywa ale można też zadbać aby łańcuch nie przenosił syfu na inne koła na których siedzi również skracając ich życie. Sam łańcuch zdejmuje się w minutę kombinerkami przez spinkę. Szkoda że shimano nie robi blokady przerzutki w pozycji serwisowej jak sram ,to przyspieszyło by zdjęcie i założenie bo jedną rekę trzeba walczyć dodatkowo z przerzutką 😉.

Focal + Naim

Do obsługi łańcucha warto kupić "trzecią rękę"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
19 godzin temu, mikson napisał:

Szkoda że shimano nie robi blokady przerzutki w pozycji serwisowej jak sram ,to przyspieszyło by zdjęcie i założenie bo jedną rekę trzeba walczyć dodatkowo z przerzutką

A ja zdejmuję łańcuch z tarcz przednich, że zwyczajnie zwisa i nie trzeba walczyć z przerzutką i naciągniętym łańcuchem.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

3 minuty temu, przmor napisał:

Zdążają się takie hybrydy

Jak rozpoznać obręcz hybrydową? Po prostu musi mieć płaszczyznę dla klocka hamulcowego?

-----

5 minut temu, Stream napisał:

Tak, jeśli chce się zniszczyć obręcz.🙂V brejki wymagają dostosowanej do nich obręczy.

Dzięki, tak myślałem.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Teraz, szymon1977 napisał:

Po prostu musi mieć płaszczyznę dla klocka hamulcowego?

Obręcz pod v-brejk jest lekko pogrubiona w miejscu styku z klockiem hamulcowym i ma oczywiście szlif, który powoduje dokładny kontakt klocka z obręczą.

20 minut temu, Stream napisał:

Obręcz pod v-brejk jest lekko pogrubiona w miejscu styku z klockiem hamulcowym

Tego raczej na oko nie ocenię.

20 minut temu, Stream napisał:

ma oczywiście szlif, który powoduje dokładny kontakt klocka z obręczą.

Ale fabrycznie nowa jest pomalowana czy goła blacha?

W dniu 14.05.2025 o 12:44, soundchaser napisał:

To niedobrze. Ten brud uszczelnia i likwiduje luzy. 😜

tak trzeba złapać po przekątnej i delikatnie nacisnąć, ważne żeby spinka po przekątnej miała miejsce na wysunięcie po drugiej przekątnej 🙂 , generalnie na początku jest opór bo jest uklad zatrzaskowy , operacja 30 sek, to nie latanie w kosmos, trzeba tylko wyczuc w miare stabilne ulozenie pod kombinerkami 🙂 w zasadzie łatwe

Ukryta Zawartość

W dniu 15.05.2025 o 22:22, soundchaser napisał:

Serio? Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić.

zdjęcie wyżej 🙂

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

• Redaktorzy
1 minutę temu, mikson napisał:

tak trzeba złapać po przekątnej i delikatnie nacisnąć, ważne żeby spinka po przekątnej miała miejsce na wysunięcie po drugiej przekątnej 🙂 , generalnie na początku jest opór bo jest uklad zatrzaskowy , operacja 30 sek, to nie latanie w kosmos, trzeba tylko wyczuc w miare stabilne ulozenie pod kombinerkami 🙂 w zasadzie łatwe

Otóż to. Robię tak od lat. Używam do tej operacji szczypiec Knipex Cobra. Generalnie wszystkimi szczypcami pójdzie, tylko pamiętać o łapaniu po przekątnej.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

13 minut temu, burz napisał:

Goła blacha alu. 

Coś mi się kojarzy, że moj pierwszy MTB na 200GS miał cantilever i obręcze malowane w całości na czarno 🙂

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.