Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie da sie jechac „bez pomiaru mocy“. Nie mam takiego wylacznika, ktory by ten pomiar deaktywowal.
Co moge wylaczyc to wspomaganie
Moge raz przejechac pare metrow bez wspomagania, to zobaczymy ile kalorii pokaze.

Moim zdaniem tetno nie wystarczy do obliczenia zuzytej energii. To zalezy od stopnia wytrenowania i wielu innych faktorow (np. waga)

No wiem, że u ciebie nie ma. Ale są rowery bez pomiaru mocy, które te dane pokazują. Odnoszę się np. do zdjęcia z aplikacji, które zamieścił Przemak. Nie ma pomiaru mocy, a widzisz kalorie. I chodzi mi o to, że gdyby nie miał pomiaru tętna, to na 99% nie dostałby danych o kaloriach.

U nie w Graminie działa to tak, że priorytetowo zasysa dane z pomiaru mocy. Jeżeli jadę rowerem bez pomiaru, to bierze dane z vo2max, czyli pośrednio z tętna. Jeżeli nie ma żadnych z tych danych, to nie pokaże zużytych kalorii.

No wiem, że u ciebie nie ma. Ale są rowery bez pomiaru mocy, które te dane pokazują. Odnoszę się np. do zdjęcia z aplikacji, które zamieścił Przemak. Nie ma pomiaru mocy, a widzisz kalorie. I chodzi mi o to, że gdyby nie miał pomiaru tętna, to na 99% nie dostałby danych o kaloriach.
U nie w Graminie działa to tak, że priorytetowo zasysa dane z pomiaru mocy. Jeżeli jadę rowerem bez pomiaru, to bierze dane z vo2max, czyli pośrednio z tętna. Jeżeli nie ma żadnych z tych danych, to nie pokaże zużytych kalorii.

A, OK, ale to wtedy nie eBike.
Gdzie twoj Garmin zasysa dane z pomiaru mocy? Gdzie jest mierzona ta moc?

Są różne rozwiązania. Teraz mam akurat w korbie, ale pomiar może być też w pedałkach. Kilka lat temu popularne były w tylnej piaście, ale teraz chyba nikt już takich nie stosuje. 

Np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W którym Garminie tak jest?

Wydaje mi się, że 1040 bez tętna i mocy pokaże spalone kalorie. Pomijam fakt dokładności takiego pomiaru.

11 godzin temu, jackk napisał:

A próg mleczanowy strefy czy chociaż tętno max macie wyznaczone bo te pomiary kal to pic na wode No chyba ze powyższe jest znane. O mocy nawet nie pisze. Ja dzisiaj po pracy krótko ale wiało niezłe tak koło 50 km/h.

Ukryta Zawartość

Ja miałem kiedyś, teraz mniej więcej mi się zgadza, oczywiście z modyfikacjami. Oczywiście, że trzeba to mieć mniej więcej ogarnięte a nie 220-wiek, bo to się nie zgadza z niczym. Ale nie o to chodzi. Chodziło mi o cokolwiek, co można porównać. Moc, tętno, kalorie, cokolwiek. Jeżdżę od kilku lat w "mieszanych" grupach - elektryki i normalne - i tego wprost porównać się nie da. Elektryk w każdych warunkach i na najmniejszym wspomaganiu odjeżdża reszcie jak chce - i to nawet gdy elektryk jest fullem na oponach 2,8 a koledzy mają hardtaile.

Godzinę temu, Allmr napisał:

To jest screen z aplikacji garmina 😉 

Tak, najlepiej moc, może być tętno, a jak nie ma nic to strava wyliczy biorąc dane wprowadzone przez użytkownika i nie znając człowieka a widząc wiek zawyża prawie dwukrotnie 😉

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

20 minut temu, GB napisał:

W którym Garminie tak jest?

Wydaje mi się, że 1040 bez tętna i mocy pokaże spalone kalorie. Pomijam fakt dokładności takiego pomiaru.

Ja mam Edge 520 i Forrunner 935. Nie upieram się, bo praktycznie nie jeżdżę bez opaski. 

No dobra sprawdziłem - dane zaciąga z pomiaru mocy, ewentualnie Vo2max, tętna. Natomiast jeśli nie dysponujemy takimi urządzeniami, to szacuje kalorie na podstawie ogólnych informacji, czyli: wiek, płeć, wagę, wzrost, rodzaj aktywności, Czyli w takim przypadku jest to rzeczywiście mocny szacunek.

Otworzyłem swoje aktywności w Connect, bo pamiętałem że ostatnio padła mi bateria w opasce i sprawdziłem - kcal niższe o ok 30% od nazwijmy to "standardowych'

Nigdy się tym za bardzo nie interesowałem, bo akurat kcal są dla mnie kompletnie bez znaczenia.

9 minut temu, Allmr napisał:

sprawdziłem - kcal niższe o ok 30% od nazwijmy to "standardowych'

A mi strava zawyża prawie dwukrotnie 😉

10 minut temu, Allmr napisał:

akurat kcal są dla mnie kompletnie bez znaczenia.

Do czasu kolego, do czasu... 😉

nagrywamy.com

30 minut temu, przemak napisał:

To jest screen z aplikacji garmina 😉 

Tak, najlepiej moc, może być tętno, a jak nie ma nic to strava wyliczy biorąc dane wprowadzone przez użytkownika i nie znając człowieka a widząc wiek zawyża prawie dwukrotnie 😉

A mi strava zawyża prawie dwukrotnie 

Wiem, poznaję apkę.

Właśnie o to mi chodzi, że jak nie masz indywidualnych, własnych danych typu moc czy strefy tętna, to cała reszta jest tylko mocnym szacunkiem, algorytmem z wpisanych liczb.

Ja mam Edge 520 i Forrunner 935. Nie upieram się, bo praktycznie nie jeżdżę bez opaski. 
No dobra sprawdziłem - dane zaciąga z pomiaru mocy, ewentualnie Vo2max, tętna. Natomiast jeśli nie dysponujemy takimi urządzeniami, to szacuje kalorie na podstawie ogólnych informacji, czyli: wiek, płeć, wagę, wzrost, rodzaj aktywności, Czyli w takim przypadku jest to rzeczywiście mocny szacunek.
Otworzyłem swoje aktywności w Connect, bo pamiętałem że ostatnio padła mi bateria w opasce i sprawdziłem - kcal niższe o ok 30% od nazwijmy to "standardowych'
Nigdy się tym za bardzo nie interesowałem, bo akurat kcal są dla mnie kompletnie bez znaczenia.
Nie wiem, czy urządzenia garmin, nie korzystają jakoś z danych historycznych do bardziej precyzyjnego określania spalonych kalorii.

Ostatnio zmieniłem 1030 na 1040 i ze świeżym urządzeniem bez historii pojechałem na jazdę po górach. Dystans 100km i ponad 2k up.
Okazało się, że 1040 wyliczył mi ponad 4500kalorii, gdzie ten sam dystans jechała koleżanka i jej garmin pokazał 2500.

Rozumiem, że mogą być różnice: wiek, płeć, vomax - ale rozbieżność była znaczna.

2500 to dużo za mało, moim zdaniem. No chyba, że waży 40kg i jechała tempem spacerowym.

Twoje nowe urządzenie pewnie od razu zsynchronizowałeś z apką i pewnie zaciągnął wszystkie dane.

Jechaliście na tętnie?

Jeszcze raz zajrzałem do moich danych i np wycieczka w górach:

87km, śr. tętno 149, max. 182, wznios 2400, czas 5.30h i kalorie 4700

3 godziny temu, przemak napisał:

Elektryk w każdych warunkach i na najmniejszym wspomaganiu odjeżdża reszcie jak chce - i to nawet gdy elektryk jest fullem na oponach 2,8 a koledzy mają hardtaile.

Nie zawsze. Powyzej 25km/h wspomaganie sie wylancza. A na prostej 25km/h (nawet w lesie) to zadna sztuka. Czyli powyzej 25km/h w elektryku musisz poruszac 26kG wlasnymi "nogami". Wtedy nie masz szans w porownaniu z normalnym nie-elektrykiem.

Przewage masz tylko pod gorke albo oszczedzajac wlasne sily przy predkosciach ponizej 25km/h

Wczesniej mialem identycznego nie-elektryka (13kG lzejszy) i na typowej popoludniowej, plaskiej rundzie bylem srednio o 5km/h szybszy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
34 minuty temu, xajas napisał:

Nie zawsze.

Przecież wiadomo, że nie po równym na asfalcie 😉

35 minut temu, xajas napisał:

Wczesniej mialem identycznego nie-elektryka (13kG lzejszy) i na typowej popoludniowej, plaskiej rundzie bylem srednio o 5km/h szybszy

Hmmmm... Spróbuj teraz 😉

3 godziny temu, Allmr napisał:

Wiem, poznaję apkę.

Właśnie o to mi chodzi, że jak nie masz indywidualnych, własnych danych typu moc czy strefy tętna, to cała reszta jest tylko mocnym szacunkiem, algorytmem z wpisanych liczb.

Te szacunki są teraz całkiem niezłe. Pamiętajmy, że to jest wielki biznes z jednej strony i ogromna baza danych z drugiej. Oczywiście, zawsze ktoś wyleci poza widełki, ale generalnie to działa. 

nagrywamy.com

2500 to dużo za mało, moim zdaniem. No chyba, że waży 40kg i jechała tempem spacerowym.
Twoje nowe urządzenie pewnie od razu zsynchronizowałeś z apką i pewnie zaciągnął wszystkie dane.
Jechaliście na tętnie?
Jeszcze raz zajrzałem do moich danych i np wycieczka w górach:
87km, śr. tętno 149, max. 182, wznios 2400, czas 5.30h i kalorie 4700

Tak to wyglądało. Dane miałem zsynchronizowane.

Może i dla niej było to tępo spacerowe, dla mnie walka o przetrwanie.

Ps. Było prawie 2k up.16b3f7975202da023c11f7d15f4bb744.jpg

Widze ze sprowokowalem dyskusje... Wiadomo ze pomiar mocy zalatwia sprawe ale... nie sadze zeby te pomiary w lelektrykach (mowie o pomiarze od sily nog nie od silnika) byly dokladne. Obecnie uzywane w normalnych rowerach w wiekszosci to pomiar na korbie (jedno albo dwustronny). Te sa bardzo dokladne pod warunkiem czestej kalibracji. Garmin tez nie jest bez wad. Ten pomiar VO2 to tez troche pic na wode i na pewno niezbyt dokladny. Dla mnie duza wada jest ze nie znalazlem jak mozna wpisac tetno spoczynkowe (recznie) bo to co podaje np. w Connect jest zupelnie bez sensu. Ogolnie te kalorie podawane to dla mnie nie sa istotne jest wiele innych parametrow ktore maja znaczenie.

12 hours ago, xajas said:

Gdzie takie trasy robia, przecinki gladkie jak „od linijki“

Ukryta Zawartość

IMG_2571.thumb.jpg.d1fa828f9bc72fe03da5abf704cc9d62.jpg

Jakie „mleczany“ ?
Mleko to tylko do kawy. A po kawie podskakuje tetno.

Jak to gdzie? Nie pisze? Poza tym to szosa i troche szutrow/gravela bo ostatnio sporo na MTB bo lize rany po paru glebach i wygodniej mi sie jezdzi na moim Exceed (glownie chodzi o uchwyt). No ale chyba na ten weekend znowu wskocze na szose...i zaczne naprawde jezdzic, che, che!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewnie masz rację z tym pomiarem mocy w elektryku, też tak przypuszczam, ale dla użytkowników tak naprawdę nie ma to większego znaczenia. Raczej kolejna ciekawostka.

Tętno spoczynkowe też do niczego nie jest ci potrzebne.

Natomiast VO2max nie czepiałbym się. Robiłem 2 razy badania wydolnościowe i wyszły mi takie same parametry jak w garminie. Pytanie jak często zmieniacz progi tętna/mocy w urządzeniu? Bo niestety co roku są trochę inne. I z wiekiem niestety się nie poprawiają.

Co do korb z pomiarem - Rotora nie trzeba było kalibrować, wystarczyło raz przed sezonem, teraz shimano kalibruję przed każdą jazdą. Taki wymóg producenta, ale zanim założę kask to już jest skalibrowane, także to żaden kłopot. Natomiast trzeba zdawać sobie sprawę, że każde urządzenie podaje różne dane i sugerowanie się Watami kolegi z innego roweru zupełnie nie ma sensu. 

10 hours ago, Allmr said:

Tętno spoczynkowe też do niczego nie jest ci potrzebne.

Chodzilo mi o to ze Garmin podaje jakies bzdurne tetna dla mnie (140) bo nie nosze zegarka albo opaski w dzien. Na tej podstawie 'proponuje' jakies treningi czas odnowy uwagi czyli bzdury ktore ja ignoruje. Powinna byc opcja dla manualnego ustawienia. To mialem na mysli.

Tetno spoczynkowe jest wazne z punktu widzenia np. wytrenowania czy przetrenowania. Zmierzenie rano tetna zajmuje 30 sek i warto to zrobic.

10 hours ago, Allmr said:

Natomiast VO2max nie czepiałbym się. Robiłem 2 razy badania wydolnościowe i wyszły mi takie same parametry jak w garminie. Pytanie jak często zmieniacz progi tętna/mocy w urządzeniu? Bo niestety co roku są trochę inne. I z wiekiem niestety się nie poprawiają.

Dlatego tak naprawde najeazniejszym parametrem jest FTP. Oczywiscie to juz dla tych co jezdza powaznie.

Edytowane przez jackk
39 minutes ago, Allmr said:

Poziom wytrenowania/zmęczenia zauważysz na progach i tętnie max, a nie spoczynkowym.

Tetno max? To wlasnie tetno max jest malo przydatne. Moc max tak ale nie tetno. Bedziesz na kazdym treningu sprawdzal czy mozesz na nie wejsc? Powodzenia.

Pełna zgoda co do FTP, natomiast tętno spoczynkowe jest nie istotne. Ważne są progi.
Poziom wytrenowania/zmęczenia zauważysz na progach i tętnie max, a nie spoczynkowym.

Chwila chwila, ja tam nie jestem ekspertem, ale… czy czas jaki potrzebujemy na regeneracje, czyli czas, po ktorym po wysilku (dowolnego progu) potrzebujemy, by nasze tetno spadlo do poziomu tetna spoczynkowego, nie jest indykatorem poziomu wytrenowania?
5 hours ago, Stream said:

Jest.

Ukryta Zawartość

Prosty artykuł i chociaż dla biegaczy wiele wyjaśnia. Dokładnie o to mi chodziło.

Ukryta Zawartość

Poproszę o przykłady treningów opartych na wartości tętna spoczynkowego. Mogą być z włączeniem regeneracji.
Poproszę o przykłady wyznaczenia progów tętna w oparciu o tętno spoczynkowe.
Poproszę o przykłady monitorów aktywności, które bazują na tętnie spoczynkowym.

Internet jest kopalną wiedzy, więc na pewno z łatwością znajdziecie  takie informacje i podlinkujecie.

Tętno spoczynkowe może świadczyć o stopniu wytrenowania, ale bardzo duży wpływ ma na to również dieta, poziom stresu, a przede wszystkim genetyka.
Oczywiście można obserwować jak się zmienia w dłuższym cyklu treningowym, i stanowi to jedną z wielu informacji którą trzeba obserwować, ale dla codziennych treningów nie ma większego znaczenia. Albo może inaczej - nie jest kluczową informacją.
Kluczowe znaczenie mają natomiast progi wyznaczone indywidualne dla każdego zawodnika w oparciu o testy obciążeniowe. I na podstawie tychże progów, czasu treningu w poszczególnych zakresach, "łatwości" wchodzenia w progi , itd. można określić stan organizmu, w tym najważniejszą rzecz, czyli czas na regenerację.
Całe książki są napisane na ten temat, więc skrótowo na forum audio to można jedynie rzucić na to lekkie światło. Żeby profesjonalnie podejść do tematu należałoby także wiedzieć co to jest próg mleczanowy, VO2max, HRmax. Można np. zajrzeć tu: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie we wsi (Mazowsze) piękny weekend, dzisiaj 17 stopni. Udało się 3 godz. pojeździć po lesie w pięknych okolicznościach przyrody, wypić piwko z kolegami. Ubrałem się jak d*bil, rano było zimnawo, a po godzinie już nie miałem z czego się rozpinać, żeby się nie zagotować.
Mimo, że lało codziennie w tygodniu, to w lesie całkowita susza, żadnej kałuży. Ale u mnie głównie pioch, pioch i pioch, więc wszystko wsiąka.
A od jutra ma lać. Znowu.

Edytowane przez Allmr

Ja może jutro (zależnie od pogody).

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

nie ma zlej pogody (patrz ponizej)
Wlasnie spedzilismy kilka dni nad Tegernsee, i mimo „mokrej“ pogody, zrobilismy kilka malych rundek. I co spotykamy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_3479.thumb.jpg.a5e3a34bd739a6d3d20ba80c5bf883d8.jpg

Apropos Tegernsee
W sasiedztwie byla wielka akcja. Przydybali kumpla Putina, miliardera, i znalezli zapiendrolone cuda bajery za wiele milionow.

IMG_3477.jpgIMG_3475.jpgIMG_3476.jpg

cala okolica, podobnie jak Starnbergersee, Ammersee,... jest ulubiona i wykupiona przez ruskich oligarchow

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaispirowany Przemaka kamerka zamocowalem stare GoPro8 i nagralem kilka scenek z wycieczki. Apka Quick zmajstrowala maly filmik, ale niestety po zaladowaniu do youtube traci wiele na jakosci.

Chyba musze znalezc inne nastawienia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, xajas napisał:

po zaladowaniu do youtube

dej linka.

U nas dziś leje i wieje - nici z rowerów to chociaż sobie popatrzę. 😞

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.