Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp lampowy Nr3

Maverick

Rekomendowane odpowiedzi

Dominicanos, 28 Lip 2010, 14:55

>Czy ktos moze probowal dac rozne lampy tzn. dla wzmocnienia napieciowego inna i do wtornika

>katodowego inna? Ja sie przymierzam do ecc83 i wtornik na e88cc. Co o tym myslicie?

Ponoć praktykuje się takie działania. Pozwala to wykorzystywać zalety różnych lamp. Niestety opcja dostępna dla posiadaczy PCB z osobnymi lampami dla stopni, a nie dla kanałów.

Symetryzację żarzenia właśnie zmontowałem 2 x 100 r tak jak w projekcie, - zmasowałem żarzenie i brum jak ręka odjął, no może nie do końca, bo słyszalny jest z kilkunastu centymetrów, ale to i tak lepiej bo poprzednio było nie do zniesienia, no ale żeby nie było tak kolorowo to w jednym kanale mam h…rne oscylacje jakieś, pojawiają się trzaski i falowanie membrany. Ki diabeł ?

Kurcze, że przy pocie na wyjściu nie ma żadnych problemów.

>>>>>>>pojawiają się trzaski i falowanie membrany. Ki diabeł ?

Trzaskow u siebie nie zauwazylem ale falowanie owszem.Walczylem z tym dosc dlugo i wsumie nie zdzialalem wielkiego,jedynie troche ograniczylem.Wg mnie te oscylacje pochodza od zasilania anodowego.Teraz troche brak czasu ale jak znajde czas to zrobie stabilizacje napiecia anodowego.

Dominicanos, 28 Lip 2010, 14:55

>Czy ktos moze probowal dac rozne lampy tzn. dla wzmocnienia napieciowego inna i do wtornika katodowego inna? Ja się przymierzam do ecc83 i wtornik na e88cc.<

nie lepiej na wtórnik ECC81 ?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Seweryn, 29 Lip 2010, 09:57

>no ale żeby nie było tak kolorowo to w jednym kanale

>mam h…rne oscylacje jakieś, pojawiają się trzaski i falowanie membrany. Ki diabeł ?

A jak zamienisz lampki na kanałach to przenosi się na drugi? Może lampa padnięta jest...

Dzięki za wszystkie sugestie

A więc:

Lampy zamieniałem miejscami, montowałem też drugi kpl, podłączyłem drugą końcówkę aby wyeliminować obecną i falowanie ( oczywiście delikatne ) pozostaje, zauważyłem jednak że te objawy mają tendencje do ustępowania, trzaski w zasadzie całkowicie znikły, pojawiają się tylko w pierwszych minutach pracy pre, może rezy się wygrzewają bo mają za sobą dopiero 1 h pracy :), no ale czemu takie objawy mam w jednym kanale ?, jest możliwość aby podczas lutowania przegrzać któryś element ?

Piny pod lampy ok., podstawki nówki goldpin czy coś w tym rodzaju wiec wykluczam.

• 2 tygodnie później...

Czy środkowa nogę stabilizatora, połączona z diodą łącze z masa układu czy z minusem? bo na stronie audiotonu piszą, że do masy a na rysunkach łącza z minusem. chodzi oczywiście o stabilizator 7806.Na razie mam podłączone bez diody (napięcie ma 6,1V ale chce podnieś do zalecanych 6,3V )

jakie dać pojemności za stabem? ja dałem 2x 100uf BC comp ( te niebieskie) dźwięk ogólnie do przodu ale niskich tonów dużo mniej. Z góry dzięki z ODP.

czy ktoś już to złożył na płytkach z ostatniego zamówienia?

Nie znam się na elektronice, ale mam płytki i kupione elementy to będę musiał sobie poradzić. Proszę o wyraźne fotki zasilania i wk-wa.

symetryzowanie żarzenia to znaczy że oba wyjścia zasilacza zarzenia łaczymy przez takie same rezystory 50-100 omów do maszy.Jeśli takie rezystory masz od razu na płytce zasilacza zarzenia to ich punkt wspólny łaczysz do masy.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

czy diodę podnoszącą napięcie do 6,3 (stabilizator 7806) łączy sie z masa czy z minusem żarzenia ?

Na rysunkach jest połączone z żarzeniem a na płytce z masa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

czy takie elementy mogą być dla lampy ecc82 ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

ja dałem wima 100n w miejsce R1 tam gdzie na schemacie powyżej zwora, zniknęły trzaski które miałem w czasie przeskoków drabinki rezystorowej no i "pompowanko" w głośnikach praktycznie znikło, lampy też nie są już tak wrażliwe na mikrofonowanie jak bez tego kona.

czyli dałeś kondensator na wejściu sygnału. ja szukam raczej innego sposobu aby nie dodawać nic zbędnego do toru audio. możne zwiększanie pojemności w zasilaniu anodowym??? . obecnie mam 220uf, rezystor 1 kilo dalej- 100uf, rez 1kilo, dalej -- 100uf.

Witam

Skończyłem obudowę wiec wstawiam zdjęcia.

Wszystkim którzy pomogli w uruchomieniu jeszcze raz dziękuję.

Na ostatnim zdjęciu z monoblokami gainclone.

Ukryta Zawartość

post-26087-059187700 1285248119_thumb.jpg

post-26087-007383200 1285248138_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>pingwing

Obudowy to mdf 19mm+19mm+12mm wyfrezowane i sklejone. Fornir to amazaque klejony momentem. Po pracy wrzucę fotki wnętrza.

>witek64

Moje cd to stary (ale trochę odświeżony ) Marantz CD-52MkII. Jak gra? Pierwsze co mnie uderzyło to przestrzeń i łatwość oderwania dźwięku od głośników. Bardzo dużo szczegółów i duża wieloplanowa scena. W porównaniu do CA azur A640v2 którego mam .... nie ma co porównywać kambodża do sprzedania.

>Muzg

Narazie mam tylko cd tak więc jedno wejście wystarcza. Co do puszek na trafa to są to grube emaliowane garnki z marketu za 15zł którym odpiłowałem uszy i pomalowałem. Może mało audiofilsko ale kosztowało niewiele i dobrze wygląda.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.