Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchalim w KAiM

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

jar1, 12 Mar 2006, 11:59

>Nie wiem jak musiałby grać sam zestaw, by dźwiek sie 'spasował' i sprawial wrażenie poprawnego w

>całym zakresie pasma.

Ja chyba wiem, musiałby grać z gramofonem bez phonostage;-)

Osobiście ani Guardianów, ani Pretorianów nie słuchałem. Mówię z doświadczenia. Słyszałem po prostu zbyt wiele systemów, gdzie wymiana tylko jednago kabla była dla systemu make or brake.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth

Theta zagra tak jak jej pozwoli kabel śieciowy, czyli może być jasno, normalnie, a można też jej brzmienie przygasić.

Te DAC są wyjątkowo czułe na kable zsilające, którymi można modelować ich brzmienie. Trzeba tylko pokombinować.

>> Elberoth, 12 Mar 2006, 11:10

"Elektronika BATa jest trochę "ciężkawa""

Do tej pory miałem okazję przysłuchiwać się wyrobom BAT'a jedynie na wystawach, raz podobały mi się bardziej raz mniej - jak to na wystawach.

Przez ostatnie 4 sesje klubowe (wprawdzie tylko jednego zestawu) sporo sobie posłuchałem BAT'a w warunkach, może nie najlepszych akustycznie, ale dobrze mi znanych i z ustabilizowaną resztą systemu. I nie słyszę w tym sprzęcie osiężałości. Mało tego, gdyby nie lekka ociężałość Lektora zestaw wydawałby mi się wyostrzony - w kulturalnych granicach, ale zawsze.

Wydaje mi się, że taki wzmacniacz jak BAT, może tylko pomóc kolumnom przy prezentacji (każdym), a nie zaszkodzić, no chyba, że kolumny nie pozwolą na rozwinięcie jego możliwości. Chyba właśnie z takim zjawiskiem mieliśmy do czynienia.

pozdrawiam

awas

wzbudziło moje podejrzenia to o zalewie basem (którego nadmiar miał prawo zakryć resztę pasma, głównie średnicę) . W każdym razie i tak proszę o info nt wymiarów pomieszczenia, to informacja równie istotna jak konfiguracja systemu. Z tego co pamniętam ze zdjęć, pomieszczenie nie jest jakoś specjalnie adaptowane akustycznie (bastrapy, ustroje wygłuszające, rozpraszacze) ?

Nie no proszę nie przesadzajmy, pentagony grają, McGyverowe grały, RLSy grały, HGP grały, jedne lepiej drugie gorzej ale grały. Nagle okaże się że S&L nie grały bo pomieszczenie kompletnie do niczego?

Po prostu chciałbym wiedzieć na przyszłość w jakim pomieszczeniu gra to co opisujecie.

Możliwe, że S&L coś sknocił w tych kolumnach, lub w ogóle sknocił nowe Guardiany, nie wiem wy słuchaliście więc z pewnością wiecie czy nie grały kolumny, czy też kolumny grały, a razem z nimi pokój.

Nie chce mi sie bronic S&L bo popierwsze nie mam w tym interesu, a po drugie po prostu mi się nie chcę.

Pisze o tym tylko i wyłącznie dlatego, że 15 lat w branży hi-end oduczyło mnie wydawania takich kategorycznych sądów i to po jednym odsłuchu w przypadkowym systemie.

PS. Swego zdania co de elektroniki BATa nie zmieniam. Osoby które będa miały okazję do konfrontacji z innymi wzmacniaczami za podobne pieniądze (a nie tylko z uomnym hi-fi), dojdą do tego samego wniosku co ja.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

To nie są kategoryczne sądy tylko wrażenia z odsłuchu, bynajmniej nie w jednym systemie. Znaczna część z członków klubu słuchała Guardianów również w Soundarcie. W KAiM mieliśmy dwa wzmacniacze, dwa odtwarzacze i jeden DAC. Coś wątpię czy w tym wszystkim więcej przypadku niż w większości profesjonalnych recenzji.

Elberoth

Jest dokładnie tak, jak napisał Zbig. Słuchaliśmy na różnym sprzęcie, ja słuchałem także w sklepie -salonie Sound Artu i podzielam opinie kolegów - te kolumny brzmią tak sobie a najgorsza ich cecha jest brak wysokich, jakby je ktoś wyłączył. I nie pomoże tu 15 lat doświadczenia branzy, tym bardziej że napisałeś, że tych kolumn nie słuchałes. A przecież doświadczony audiofil nie wydaje sądów bez odsłuchów :-)

Pozdrawiam Stempur

Elberoth -->

ja niestety 0 lat w branży :) ... może dlatego wydałem jdnoznaczną i kategoryczną opinię ;)

... w moim subiektywnym odczuciu kolumny S&L Guardian stanowią jedno WIELKIE nieporozumienie !!!

chociaż wcale nie zdziwi mnie gdy jakiś pismak z gazety będzie dostawał łorgazmów podczas ich odsłuchu ;)

zdezintegrowany_3PO

ps. nawet w przypadkowo zestrojonym systemie kolumny powinny zagrać przynajmniej przyzwoicie ... na tyle przyzwoicie by słuchacz miał chęć słuchać ich dalej oraz kombinować z pozostałymi elementami toru by wydobyć z nich maksymalny potencjał ...

Jeśli jednak kolumny drażnią już od pierwszych taktów... trzeba być ich właścicielem, konstruktorem lub desperatem by poświęcić im setki godzin na wygrzewanie i poszukiwanie świętego GRAALA który im przypasuje!

Na szczeście w piątek zawita do KAIM Ancient Audio i mam nadzieję że będzie to udana prezentacja :)

Tu nie chodzi o"branzowość" w twoim rozumieniu tego słowa. Tylko o doświadczenie. Z biegiem lat staję się po prostu coraz ostrożniejszy w wydawaniu jednoznacznie negatywnych opinii, bo wiem ile razy się pomyliłem w moich osądach, i ile rzeczy może na nie wpłynąć.

To wszystko co mam do powiedzenia w sprawie kolumn których nie słuchałem i co chciałem przekazać.

a co ma do tego doswiadczenie w branzy(?)? jesli nie ma gorszego i lepszego sprzetu to po ch*ja wszystkie porownania? np. teraz wymieniam, sobie lampki w preampie , tydzien slucham na jednych tydzien na drugich i wiem czym sie roznia od siebie i jak mi ktos bedzie pier**lil ze mam pokoj nie taki bo za kanciasty , albo przetwornik czy cos to go wysmieje , bo cos jest rozne od czegos i cos jest obiektywnie lepsze , a cos jest gorsze, w pelni nie zgadzam sie z melodią niektorych recenzentow ze wszystko jest subiektywne , bo wtedy zawsze sa kryci bez wzgledu na to co napisza...

co do enszynta to ten zestaw za 200 tys brzmi zalosnie , bo nie ma basu, dynamiki w skali makro i to sa moje zarzuty podstawowe jesli mowimy o sprzecie za te pieniadze, jesliby kosztowal 30 tys to czapki z glow, zreszta sam wytworca zdaje sobie z tego sprawe i nie hanbi tego systemu mocniejsza muza tylko zapuszcza jakas kameralistyke, pitu pitu nie daj Boze cos co by obnazylo braki tego w zalozeniu chyba referencyjnego(?) zestawu...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

'Nie chce mi sie bronic S&L bo popierwsze nie mam w tym interesu, a po drugie po prostu mi się nie chcę.'

tu kazdy wie ze jakbys mial interes to bys bronil jak lew...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Chciałem bardzo podziękować za spotkanie. Było szalenie sympatycznie. Fajnie spotkać tylu pokrewnych świrów naraz... ;-) Na dodatek w różnym stadium zaawansowania choroby... ;-) Ponadto, dowartościował mnie ślepy test: oryginał-kopia-gorsza kopia - cieszę się, że usłyszałem to samo, co jar1 oraz Poirot. Może nie wszystko w tej chorobie polega na autosugestii? Bo już czytając tutaj setny wpis na ten temat, zaczynałem się powoli łamać... ;-) Jeśli nie macie nic przeciwko temu, chętnie bym się wprosił jeszcze na piątkowy odsłuch AA.

elektro - tatuś krzywdził w dzieciństwie ?

• Redaktorzy

"Nie no proszę nie przesadzajmy, pentagony grają, McGyverowe grały, RLSy grały, HGP grały, jedne lepiej drugie gorzej ale grały. Nagle okaże się że S&L nie grały bo pomieszczenie kompletnie do niczego?"

Pomieszczenie jest faktycznie słabe, zwłaszcza biorąc pod uwagę rozmiary S&L. Ale w zupełnie innym pomieszczeniu (SoundArt) też grały nieciekawie, tak więc pokój jest w tym wypadku raczej mało winny.

• Redaktorzy

"dźwięk jaki wydobywają z siebie Guardiany jeśli w ogóle można to nazwać dźwiękiem ;) ... to ogromny bass zalewający całą scenę ... brak wysokich tonów no i to co dla mnie dyskwalifikuje konstrukcję - ułomne średnie tony !!!"

To z kolei częściowo potwierdza tezę o słabości pomieszczenia. W SoundArcie były głosy, że basu jest za mało.

• Redaktorzy

RM, electro jest stałym elementem forum już od dłuższego czasu. Niestety, ma maniery zbliżone do Qubrica i skłonność do wyrażania kategorycznych opinii, również bez odsłuchu. Trzeba znosić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.