Skocz do zawartości
IGNORED

Podkręcanie lasera w PD 8700 ???

Piotrek666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taki problem z pioneerem pd 8700 że jak trafi na gorszej płycie na większą rysę to cofa się o 30sek do 1min w tył i tak w kółko. Na 100% jest to wina napędu gdyż przy innym napędzie było ok. Dobrze nagrane CDr, piraty i oryginały czyta bez problemu (czyli jakieś 80% płyt). Nie pomogło czyszczenie soczewki (izopropanolem) ani przesmarowanie prowadnicy (rozprowadziłem nadmiar białego smaru z elementów na prowadnicy). Laser wizualnie jest stanie idealnym (tak jak i cały CD) więc raczej nie był dużo słuchany.

Więc pomyślałem żeby podkręcić laser. Gdzie znajduje sie taki potencjometr w moim modelu (głowica PEA 1030)? i na jak bardzo może to skrócić żywotność lasera (podkręcić chce o max 10 min)???

Z góry dzięki za pomoc. Mile widziana fotka tego potęcjometru albo opis gdzie się znajduje. Chyba że macie jeszcze jakieś inne pomysły co mu moze dolegać

https://www.audiostereo.pl/topic/25207-podkr%C4%99canie-lasera-w-pd-8700/

Na taśmie od głowicy jest rzeczywiście potencjometr o oznaczeniu VR1 - laser power. Możesz popróbować ale:

1. zaznacz dokładnie miejsce, w którym masz inicjalnie ustaswiony ten potencjometr, żeby móc powrócić, gdy to nie pomoże,

2. nie spodziewaj się cudów :-) być może rozregulowane jest coś innego.

Wg serwisówki do PD-8700/7700/PD-31 (7700 ma taką samą część cyfrową i napęd, różnice są w części analogowej (2 trafa, 2 przetworniki, oddzielna płytka audio). Do regulacji napędu trzeba mieć oscyloskop, najlepiej dwukanałowy z sondami 10:1, niektóre regulacje wymagają generatora oraz specjalnej płyty testowej YEDS-7. Sam CD-k ma tryb testowy służący do regulacji napędu, punktów regulacyjnycyh razem jest bodajże 8...

Na ucho/oko tego raczej nie zrobisz a możesz rozwalić to, co jest.

Sam mam lekki problem z napędem w swoim CD-ku - na niektórych płytach (oryginały, innych nie uznaję) CD-k czasami nie chwyta pierwszego utworu, na niecentrycznych potrafi nie załapać 2-go i 3-ciego. Zabawa z mocą diody wręcz pogarszała odczyt. Ale moze u Ciebie pomoże, masz inne objawy.

Napęd w 7700/8700 na serwisówce jest zaznaczony jako: Pick up ass'y PWY1013. Nigdzie nie doszukałem się PEA1030. Spytaj Discomaniac'a, może coś więcej wie, czy PWY1013=PEA1030. Jakoś nigdzie nie mogę dokopać się do informacji o rzeczonym PWY1013.

Serwisówkę można nabyć w Klar-Elektronics -> www.klar-elektronics.com.pl

Chodzi o tą malutką śrubeczkę w środku taśmy przy samej płycie głównej? u mnie oznaczone to jest jako LDPWR (więc prawdopodobnie Laser Diode PoWeR ??)

Do oscyloskopu mam dostęp bez problemu, więc jak masz poopisywane te regulacje w formie elektronicznej to będę wdzieczny jak zapodasz na maila

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w dziale Lista - DAC (przetworników) są wypisane pioneery i tam jest pea 1030, pwy jest tylko 1010

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie mam wersji elektronicznej, tylko papierowa i to średniej jakości. W weekend może zrobię fotki cyfrówką i podeślę Ci. Na temat PWY1013 nic nie znalazłem w sieci, stąd też moje wątpliwości ale... serwisówka jest w sumie ostateczną instancją.

Regulacja lasera jest na tasiemce, zwiększasz prad kręcąc w prawo. Jeśli laser jest w dobrym stanie to CD czyta poprawnie w szerokim zakresie regulacji, na wypalonym natomiast trudno ustawić i kalibracja jest bardzo czuła. Z objawów wynika, że trzeba podregulowac serwo a nie laser, bez oscyloskopu też można wystarczająco dobrze ustawić, tylko koniecznie zaznacz lub narysuj ustawienie 4 PR-ków aby można było wrócić a najlepiej daj komuś kto ma doświadczenie z regulacjami CD. na początek z tego co pamiętam to ruszyłbym najdalszy od płyty czołowej potencjometr, jak popukasz aby zgubił ścieżkę powinien wracać w poprzednie miejsce, jeśli jest źle to sie cofa lub idzie do przodu.

W trakcie usuwania konta.

Dodam jeszcze 3 regulacje w samym napędzie, te wiążą się ze śledzeniem ścieżki w płaszczyźnie V i H :-).

_bogdan - jakąś metodologię ruszania tych nastaw przyjąłeś, czy metodą "macajewa"?

oczywiście jak to określasz metodą macajewa :-) W ten sposób przywróciłem do życia mnóstwom odtwarzaczy, nawet zdarzało mi się poprawiać w miarę nowe CD Wystarczy kilka płytek: jakaś bardzo porysowana, oryginalna i nagrywana bo ustawienia szczególnie tego PR-ka o którym mówiłem uśredniam do różnych płytek - optymalny punkt kalibracji moze być nieco inny .

W trakcie usuwania konta.

głowica pwa 1030 jako jedna z niewielu ma regulacje mechaniczną

niktóre modele pionnera przychodziły z fabryki roztrojone i trzeba było poprawiać

miałem kilka modeli i każdy dało sie mechanicznie lub elektrycznie poprawić

trzeba wejś w tryb testowy i mieć oscyloskop

wiem bo pracowałem 10 lat temu w serwisie pionnera

madly - mega podziękowania :]

Jak na razie nie wygląda to prosto ale jak znajdę trochę czasu (i może kogoś do pomocy) to powinienem się z tym oswoić

jeszcze raz wielkie dzięki

• 7 lat później...

oczywiście jak to określasz metodą macajewa :-) W ten sposób przywróciłem do życia mnóstwom odtwarzaczy, nawet zdarzało mi się poprawiać w miarę nowe CD Wystarczy kilka płytek: jakaś bardzo porysowana, oryginalna i nagrywana bo ustawienia szczególnie tego PR-ka o którym mówiłem uśredniam do różnych płytek - optymalny punkt kalibracji moze być nieco inny .

Witam czy mozna poznac jakies szczegoly takiej regulacji ,od ktorego pr-ka zaczac itd . Dzieki

Nie ma zadnej "prymitywnej metody" regulacji. Aby przeprowadzić prawidłową regulacje trzeba mieć service manual, prawdopodobnie płytki kalibracyjne, sprzęt pomiarowy i duuużo wiedzy. Na oko to na ogół ....

Rozumiem , wczoraj pioneer czytal plyty i bez problemu rozpoznawal tracki na plytce, dzis rano wlaczam i juz nie chce ich zobaczyc , wiem ,ze jak dotkne odrobinke mocy lasera doslownie o mikron w prawo ,cd znowu zacznie czytac ale pewnie nastepnego ranka bedzie to samo .Czy to moze byc rozregulowany laser czy raczej jego powolna smierc?

jaka jest szansa ze po zalozeniu nowego nie trzeba bedzie go kalibrowac?

Trzeba będzie .

Kup drugi taki sam odtwarzacz z pewnego źródła ale powiedzmy poobijany żeby było taniej.

Oryginalny laser jest niewiele tańszy od całego odtwarzacza . Nie tak dawno sprzedawałem taki oryginalny bo są tańsze , a CHRL - nie polecam.

Możesz też kupić PD-7700 i przełożyć lasery a te pr-ki na pcb ustawić jak w dawcy ale nie na oko tylko pomierzone rezystancje i od tych wartości minimalnymi ruchami ustawiać w swoim.

Nie ruszaj tylko PR-ka na taśmie !

To że laser " szumiał " to miał szumieć. Tak zachowuje się laser na słabych płytach albo padający - podkręcony.

Reanimowałem takie Pioneery ale to masa roboty .

Lepiej kupić drugi odtwarzacz .

A najlepiej to PD-7700 jako napęd ( jak chcesz zostać przy Pioneerze ) i zewnętrznego DACa

Ok wiec wybór padl na PD-S801 jest w stanie idealnym bezposrednio z niemiec za ta sama kwote za jaka musialbym kupic laser ,tyle ze laser musialby trafic jeszcze do jakiegos elektronika na ustawienie :( ,mam nadzieje ze nie bedzie juz problemu z pd-s801. Ma moze ktos doswiadczenie z tym modelem ? z tego co wiem to mlodszy brat pd-8700

Trzeba będzie .

Kup drugi taki sam odtwarzacz z pewnego źródła ale powiedzmy poobijany żeby było taniej.

Oryginalny laser jest niewiele tańszy od całego odtwarzacza . Nie tak dawno sprzedawałem taki oryginalny bo są tańsze , a CHRL - nie polecam.

Możesz też kupić PD-7700 i przełożyć lasery a te pr-ki na pcb ustawić jak w dawcy ale nie na oko tylko pomierzone rezystancje i od tych wartości minimalnymi ruchami ustawiać w swoim.

Nie ruszaj tylko PR-ka na taśmie !

To że laser " szumiał " to miał szumieć. Tak zachowuje się laser na słabych płytach albo padający - podkręcony.

Reanimowałem takie Pioneery ale to masa roboty .

Lepiej kupić drugi odtwarzacz .

A najlepiej to PD-7700 jako napęd ( jak chcesz zostać przy Pioneerze ) i zewnętrznego DACa

Zaufam i zrobie jak radzisz , dorwalem pd-s801 za kase jaka kosztuje laser... Zasugerowales kupienie zewnetrznego DACa , czy to wiele wniesie w jakosc brzemienia?

Zaufam i zrobie jak radzisz , dorwalem pd-s801 za kase jaka kosztuje laser... Zasugerowales kupienie zewnetrznego DACa , czy to wiele wniesie w jakosc brzemienia?

Wszystko jest kwestią kasy .

Jako napęd do DACa lepszy jest Marantz CD52 , najlepiej w wersji MKIISE a jak Pioneer to PD-9700 który ma wyjście coaxialne .

Jak chcesz zostać przy tym Pioneerze to jak pisałem kup choćby rDACa Arcama za 1000zł a poprawa brzmienia będzie znaczna .

I może zostaw i graj sobie na PD-S801

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.