Skocz do zawartości
IGNORED

jakich używacie lutownic?

saczek_XTRM

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli jednak kolbówka - w stacji lutowniczej zyskuje większość.

Podpowiedzcie mi co z mocą - widzę że w cenie ok 100-120zł ciężko o coś mocniejszego niż 40W - a lutować chce np.kabelki 2mm2 do terminali.

Ja mam taką samą jak ta zielona na zdjęciu tylko pomarańczową ;)

Grotów nie kupuję - wystarczy zdjąć izolację z kawałka drutu, kombinerki i gotowe. Tym bardziej że jak się lutuje coś naprawdę grubego, do tego cyną 96Sn4Ag to trzeba solidnie przygrzać i groty lecą błyskiem.

Oczywiście do prac prezyzyjniejszych średnio się nadaje...

z tymi 100W to przesadziłem. nie musi być tej mocy - choć bywa to wygodne. z 30-40W w kolbie też polutujesz. ja w domu bawię się 968, podobnie jak kolega wyżej :). choć smd nieraz jadę kolbówką.

zatem brać taką :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy np. taką

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaką kupić lutownicę (jaka moc i rodzaj) do lutowania zwykłych elementów RLC w zwrotnicach i kabli głośnikowych z terminalami??

Nie potrzebuję sprzętu do SMD bo się na tym nie znam.

Pozdrawiam

Nie zaszkodziłoby mieć obie , ale odnosząc się do Twojego wpisu polecam transformatorówkę.

Bardziej Ci się przyda.

• 2 tygodnie później...

Co sądzicie o tej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 lata później...

Czuję się w obowiązku przestrzec przed stacją lutowniczą Xitronic LF369D. Ładnie wygląda i miała niezłe opinie więc kupiłem. Dopiero po fakcie wyczytałem, że niestety siada elektronika sterująca temperaturą. Elektronika ta oczywiście padła również u mnie i to kilka miesięcy po skończeniu się gwarancji. Otworzyłem to cudo i zobaczyłem od środka i jest to lipa. Nie ma termopary a temperatura ustawiana jest na taką jakA powinna być teoretycznie lecz nic jej nie kontroluje. Powoduje to, że kolba przy trudniejszym lutowaniu (duże płaszczyzny) przestaje sobie radzić. Poza tym, system zasilania jakoś mnie nie przekonuje bo jest to prymitywne sterowanie ATmegą diaka i potem triaka i z tego grzałki zasilanej napięciem 230V. Zgoda szybko to się nagrzewa ale pomijając tę funkcję i brak wyświetlania teoretycznej temperatury, podobny układ zrobiłem awaryjnie na kilka dni, czekając na porządną stację lutowniczą, za ok. osiem złotych. Po otrzymaniu porządnej lutownicy, XITRONIKA Z RADOŚCIĄ WYRZUCIŁĘM DO PIWNICY.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Nie chcę robić reklamy, więc nie wymienię marki ale są stacje z porządną elektroniką zasilane napięciem 24V i do tego chyba wieczne. Cena niewiele większa od Xitronica. W każdym bądź razie już od ok. 230-250 zł można kupić niezłą stację lutowniczą z gwarancją na 24 msc w przeciwieństwie do 12 msc Xitronica.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Chcesz mieć dobrą lutownicę ?

Nie kombinuj kup Wellera

Niemiec to niemiec

Nie jest to chińczyk ale made in germany

Jakość ?

Szczytowa

Ile ?

Jak sie trafi WSD81 można kupić za około 400 PLN do tego kolbe za 100-150 PLN często nówke

Słabsze (albo prostsze) czyli z reg analogową reg temp można kupić za 200-300 PLN plus cena kolby.

Drogo ?

Jesli uważasz ze wydanie 4x150 albo 4x200 PLN za chinczyka (nawet niby szczytowego) to tanio a w dodatku wieczne problemy to pogratulować ekonomii

Zasada jest prosta i podyktowana hasłem Bidnego nie stać na tanie rozwiązania

Oczywiście zaraz sie tu pojawią piewcy róznych wynalazków ale jak ktoś nie miał w użyciu Wellera to na ogół nie wie co to jest.

A jak już mam używać jakiegoś xitronica etc to juz wolę wrócić do starej ruskiej kolby

Czuję się w obowiązku przestrzec przed stacją lutowniczą Xitronic LF369D

Też taką kupiłem.

Na razie zrobiłem nią kilka wzmacniaczy - dość dużo połączeń.

Jedno co zauważyłem to że czasem jak mam ustawione 300 stopni to na " oko " grzeje się bardziej zaraz po włączeniu.

I muszę zjechać do powiedzmy 250ciu i podciągnąć znowu wyżej - i jest OK.

Na razie :/

to ten paść kosztuje 200 :)

Ma też plusy - wygodna kolba, chociaż paskudny, twardy kabel łączący ją z regulatorem i duży wybór, tanich grotów. Poza tym, dość dobre przewody, zdecydowanie lepsze jakościowo od przeciętnego chinskiego g..... , co wpływa na bezpieczeństwo jej użytkowania.

Ok. 8 lat namiętnie korzystałem z lutownicy AOYUE 936 i byłem z niej jak najbardziej zadowolony. Pracowała prawie bez przerwy po kilka godzin dziennie. Przez ten czas wymieniłem w niej chyba 2 kolby i kilka grotów. Jest to jednak lutownica tylko 30W i większe rzeczy mogą ją przystawiać. Ma za to stabilizacje temperatury w grocie!

Ostatnio postanowiłem ją jednak zdradzić i kupiłem za 100zł 936D. Jak na razie jestem pod dużym wrażeniem tej lutownicy! Moc jest wystarczająca nawet do lutowania większych pól masy (60W), temperatura stabilizowana jest bardzo szybko i przede wszystkim pokazuje jaka aktualnie panuje w grzałce. Tylko grot zajechałem na dosłownie jednym wzmacniaczu, ale są tanie i jest ich multum dostępnych. Osobiście przypadł mi do gustu T-I.

Do tego oczywiście dobrze mieć lutole transformatorową do lutowania kabli i jakiś blach oraz gorące powietrze, jak się jaki układzik krzywo przylutuje lub trzeba wymienić.

Ja wiem że te wszystkie chinczyki mają paskudne groty zaraz sie utelniją i nie trzymają za nic cyny :)

I nie chcę tez za nic jej trzymać (wolałem juz prymitywne ruskie lutownice) z prymitywnymi miedzianymi grotami wystarczało tylko takie pilnikiem pociągnać :)

Groty Weller ma prawie nie zniszczalne i sie praktycznie nie utleniają jak sie utleniają znaczy ze trafiliśmy na chińską podróbkę :)

Grzałka to juz prawdziwy HiEnd nagrzewa sie w mniej niz 30 s (chyba nawet szybciej)

Kabel Siliconowy jakość nie trzeba mówić ....

Ostatnio kupiłem lutownice na gorące powietrze 858D (wystepuje pod różnymi nazwami) oczywiscie to pasudztwo chińskie ale tu akurat nie musi być weller (bo cena to około 3000 PLN) pierwsze co zrobiłe to wymieniłem kabel :) bo orbinał był tak sztywny jak .... :)

Jako ze potrzebne był min 8 przewodowy zaczełem szukać siliconowego ... niestety nikt nie miał nawet w farnellu no chyba ze sie kupiło by szpulkę :) np 100m :) a wieć znalazłem w jednym sklepie dość miękki zwykły 10 przewodowy 0,25 mm przewody prądowe wieć połączyłem równolegle po 2, a reszta poszła na sygnałowe. Oczywiście zamontowałem odiętki a kabel ma ok 2 m co zapewnia mi ze dostanę nim w dowolne miejsce biurka :) plus zawsze coś zostanie :)

Do rozlutowywania też służy weller, DS80 :) do tego celu zmodyfikowałem WSD81 a więć wyprowadziałem z niej sygnał do pompki (kompresora) który robi za pompkę próżniową, super próżni nie wytwarza :) ale wystarcza :)

DS80 lub DSX80 można kupić za 300 - 500 PLN ale to jest 10x lepsze niz wszelkie aoyki i inne paściowate chinskie wynalazki :)

Przy rozlutowywaniu należy przez operacją max usunac wszelkie kaflaonie pasty etc gdyż zaraz zapchamy rozlutownice a na sciankach odłozy sie syf który ciężko będzie usunać ...dotyczy to też chinskich rozlutownic ....

• 9 miesięcy później...

Chciałem sie dowiedzieć czy jest normalne by markowa stacja lutownicza o mocy 50w lutowala gorzej od zwyklej lutownicy pistoletowej. Mialem nadzieję na szybkie i proste lutowanie że da rade nagrzać nią wieksze powierzchnie lutowane, przewody itp a tu porazka?

Jak sie przechodzi z transformatorówki na stacje to tak jest :)

50W to nie za dużo, do większych powierzchni i grubszych kabli. Trzeba jeszcze lepie opanować technikę lutowania, ale niedosyt grzania pozostanie.

Do "grubszych" spraw to przydałaby się większa moc.

Wczesniej miałem zwyklą polską pistoletową moc 60W temp.max 450stopni grot w niej był posrebrzany.Nagrzewa sie bardzo szybko bez problemu mozna uzywac cyn bezolowiowych z wyzsza temperaturą topnienia.

Obecnie mam Weller Wesp20 o mocy 50W max. temp do ustawienia 450stopni. Na tym Wellerze lutowanie cyną bezołowiową to chyba nie jest mozliwe. Jak próbowałem rozgrzać kawalek pokrytego zwykłą cyną przewodu 2,5mm2 to pistoletową nie bylo problemu na tym Wellerze to wydaje sie chyba prawie niemozliwe. Mam jeszcze zwyklą kolbową coś ok 40W ale nią nie lutowalem wlaśnie ze względu że lutowalo sie bardzo kiepsko.

A ja mam PT 937+ o mocy 40W i lutuje mi się nią bardzo dobrze nawet duże pady pod kondensatory snap-in. Trzeba do dużych powierzchni ustawić większą temperaturę, używam tradycyjne spoiwo lutownicze z ołowiem i z topnikiem, żaden bezołowiowy badziew i szczerze mówiąc nie zdarzył mi się zimny lut a lutuję tą stacją już ładnych parę lat.

Ustawiałem temp 400stopni i tylko dla krotkiego eksperymentu na 450 stopni.

Grot wydaje się byc standartowym w kształcie cos jak końcowka śrubokręta koncowka grota ma szerokość ok2,5mm.

Odkopałem starą chińska kolbówkę o mocy 40W za 60zl.Radzi sobie lepiej przynajmniej roztopi nałożoną cynę na przewodzie 2,5mm2. Pistoletową też nie ma problemu jest nawet jeszcze lepiej.

Z tym Wellerem jest cos nie tak i nie wydaje mi się by bylo to tylko kwestia wprawy.On nie potreafi rozpuścić tej cyny na kawalku tego przewoduw sposób szybki plynny. Opierając kawalek cyny o grubosci 1mm o grot chinskiej nie czuć oporu cyna topi sie momentalnie zaś opierając o grot Wellera czuć wyrazny opór i potrzebakrótkiej chwili by cyna zaczęła sie ona topić.

W praktyce może sie okazać że wylutowanie przewodunp z terminali głosnikowych to spory problem.

Grot zmieniłem na inny ktory był w zestawie wydawal sie byc nieużywany.

Ten sam problem.Miernik z pomiarem temperatury mam ale wcielo mi gdzieś tą końcówkę do pomiaru.Czyzby to kolba tzn. grzalka w niej?

Stacja była uzywana ale wizualnie bardzo swieza, kilka grotow nie uzywanych.Dlatego też ja kupilem.

CZy po osiagnięciu zadanej temperatury dioda powinna zgasnac czy caly czas ma migać.Bo u mnie tylko na chwilę gasnie a pózniej caly czas miga.

Ktoś ma taką stację ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.