Skocz do zawartości
IGNORED

jaki CD wybrac do sumy 2000zl?

ase

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie mam wzmacniacz dzielony Rotela(RB 981/RC972), kolumny to Avance Signature Mk3 i jestem na etapie poszukiwania do tego zestawu kompaktu(może być on z drugiej ręki) Chciałbym ocieplić dotychczasowe brzmienie i obniżyć troche górę pasma, żeby dzwiek stał sie bardziej spokojny

za podpowiedzi z góry dziękuję

https://www.audiostereo.pl/topic/25458-jaki-cd-wybrac-do-sumy-2000zl/

Witam

jeżeli szukasz ciepłego odtwarzacza w cenie do 2tys. zł to z używanych mógłbym Ci polecić Musical Fidelity X-Ray lub Musical Fidelity AC3, lub też Densen Beat.

Jeżeli chodzi Ci o nowy CD to faworytów jest 3 - Harman Kardon 970 (nowy na allegro za 1290), Cambridge Audio 640v.2 (nowy na allegro 1350) lub Nad 542 (nowy na allegro 1650) lecz z nich trochę ociepli tylko HK 970 lub Nad 542.

Nie tylko CD ociepli Ci dźwięk. Możesz kupić też interkonekt Van der Hul 1 lub 2 oraz kable VdH the Wind - efekt również będzie widoczny. Jeżeli chcesz ocieplić brzmienie 3 nowych CD które podałem wyżej, możesz też między CD a wzmacniacz włożyć bufor lampowy Musical Fidelity X-10 D (trafiają się używane za ok 350 zł - wymienisz w nim lampy na nowe za 40 zł i będziesz miał jak nowy).

NAD 54x to na pewno nie ociepli Ci brzmienia. On gra efektownym dźwiękiem z bardzo dużą ilością wysokich tonów, czyli jest to dokładne przeciwieństwo tego czego szuka ase. :)

PS: ase, moze masz jakies kable które wyostrzają brzmienie a nawet o tym nie wiesz? Red dawn? ;-)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

ase - moj przyjaciel sprzedaje wlasnie cacko - marantz cd94mk2. akurat do wydania 1999 a dzwiek za 7999 :) polecam - patrz dzial ogloszen. A ze jest z Wawy - mysle, ze nawet bedziesz mogl sobie odsluchac spokojnie u siebie w systemie.

dziekuje bardzo za porady i podpowiedzi. Dzwoniąc dzisiaj po salonach napotkałem na stary model Cambridg Audio d500se(model z ekspozycji,na gwarancji)za 1000zł. Wielu znajomych mówi że jest to naprawde dobre rozwiązanie na ocieplenie brzmienia a do tego cena jak najbardziej przystepna. Czy jest ten Cd naprawdę taki przyjemny w odsłuchu, słyszałem o problemach tego modelu z mechanizmem(zawieszanie sie podczas czytania płyt?)

ase, 28 Mar 2006, 11:58

>dziekuje bardzo za porady i podpowiedzi. Dzwoniąc dzisiaj po salonach napotkałem na stary model

>Cambridg Audio d500se(model z ekspozycji,na gwarancji)za 1000zł. Wielu znajomych mówi że jest to

>naprawde dobre rozwiązanie na ocieplenie brzmienia a do tego cena jak najbardziej przystepna. Czy

>jest ten Cd naprawdę taki przyjemny w odsłuchu, słyszałem o problemach tego modelu z

>mechanizmem(zawieszanie sie podczas czytania płyt?)

Majac relatywnie dobre kolumny i wzmocnienie udanie sie po Cambridg Audio d500se jest moim zdaniem krokiem wstecz. Dobre zrodlo jest bardzo wazne. Majac 2000 zl mozna wyszukac cos ze sredniakow zamiast kupowac typowy CDP budzetowy. Naprawde szkoda sie natezac.

Sprobuj porownac (posluchac) porzadny CDP nawet z II reki z CA D500 SE i wszystko bedzie jasne.

pzdrw

soso

• Redaktorzy

"trochę" dokładając można kupić bardzo muzykalne źródło - Opera Consonance CD 120 Linear - ostatnio miałem okazję go posłuchać. Wrażenia bardzo pozytywne - gorąca rekomendacja

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

ktoś sprzedaje nad 500 z drugiej ręki - tu czy na hifi.pl -mam 500 w domu - słuchałem go kiedyś z Regą - bo ten sam dysrybutor - nad idzie ze dwa kroki dalej, moim zdaniem, spróbuj potargować może sprzedawca upuści

soso

A porównywałeś z czymś tę Regę?Bo bardzo chętnie porównałbym ją z moim Sonym 930+Stelmach+Piotrek608 a nie mam za bardzo gdzie.A może ktoś z forumowiczów ma ochotę na takie porównanie?

>jeżeli szukasz ciepłego odtwarzacza w cenie do 2tys. zł to z używanych mógłbym Ci polecić Musical

>Fidelity X-Ray...

Potwierdzam i polecam.

>Jeżeli chodzi Ci o nowy CD to faworytów jest 3

> Harman Kardon 970 (nowy na allegro za 1290)

Odradzam. Górna część pasma nie do przyjęcia.

>Cambridge Audio 640v.2

Góra bardzo szczegółowa. Gra bardzo dobrze z "ocieplonym" wzmacniaczem. Musiałbyś posłuchać na własnym zestawie.

p.

yamen

qrczak, 28 Mar 2006, 12:45

>soso

>A porównywałeś z czymś tę Regę?Bo bardzo chętnie porównałbym ją z moim Sonym 930+Stelmach+Piotrek608

>a nie mam za bardzo gdzie.A może ktoś z forumowiczów ma ochotę na takie porównanie?

Rega Planet 2000 to byl sztandarowy CDP i naprawde udany model. Wyroznial sie detalicznoscia i neutralnoscia. Potem panowie od Regi przesadzili i nowszy model Jupiter poza odlotowym designem poszedl w strone lagodnosci i muzykalnosci kosztem dynamiki (i to powaznym!). Dodajac do tego cene – trudno sie na ten model zdecydowac. Ale Rega Planet i to koniecznie 2000 to udany model. Na listach w niemieckich pisemkach jest wypunktowany jak CDP za dwukrotnie wieksze pieniadze. Podobne brzmienie do Arcam-ow.

Ja sam porownywalem z Roksanem Caspian (wulcano) i Audio Analogue (podobne granie).

Pzdrw

soso

rzeczywiście kompakt Cd cambridge audio 500se może odstawać klasą(jakościową i cenową)od pozostałego sprzetu ktory juz posiadam(Rotel rb 981 i kol Avance mk3)może stanowić taki rodzaj najsłabszego ogniwa. Ale czy mam sobie go juz zupełnie odpuścić?Może coś do kompletu w takim razie i jakieś propozycje odnoście Cd Rotela?czy w zestawieniu ze wzmacniaczem w dalszym ciągu dzwiek bedzie metaliczny(troche za bardzo natarczywy)?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.