Skocz do zawartości
IGNORED

kto mi poskłada bufor lampowy.

bocianvip

Rekomendowane odpowiedzi

bocianvip - jeśli chcesz jak piszesz poeksperymentować z audio należałoby wpierw zapoznać się z fachową literaturą i fachowymi terminami

tutaj na forum panują pewne zwyczaje i obowiązują fachowe terminy, warto je znać.

to forum jest wręcz naszpikowane fachową terminologią, dopóki nie opanujesz choć podstaw nie pogadamy sobie

Czy np. zetknąłeś się z terminem - zgraja klonów naganiaczy? afera naganiaczy?

Poczytaj, poobserwuj - nie ma lekko - jak opanujesz fachowe terminy - oszczędzisz "kupe" kasy i zdrowia.

Less, 6 Kwi 2006, 12:13

Oczywiście. Pisałem to w kontekście oferowanych naiwnym buforów lampowych, które mają "dodać lampowego ciepła". No, dodają, ale dobrze wiedzieć co to za "ciepło" i czym się za to płaci. Kierowałem raczej do naszego kolegi "Bardzo Ważnego bociana".

Jeżeli wszystko zniekształca, to z dwojga złego lepsze zniekształcenie ocieplające, niż tnące po uszach.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

a może szanowne grono poleci mi jakiś niedrogi przedwzmacniacz gramofonowy...i czy warto wogule zawracać sobie głowe czyms takim..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub czyms podobnym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) prosze ostro nie krytykować...

nadmienie,że posiadam wbudowany przedwzmacniacz phono w moj wzmacniacz...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

bocianvip>

Jeśli chcesz kupić taki bufor lampowy to mogę ci taki sprzedać. Leży u mnie nie używany. Jeśli jesteś z Poznania to mogę ci taki wypożyczyć. Sprawdzisz sobie jak gra i będziesz wiedział, czy warto czy nie.

>bocianvip

Możesz się zainteresować tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - sprawdzone przez wielu, proste, gra bardzo przyzwoicie :-). Po wielu pre RIAA , które złożyłem gram również na nim.

Pozdrawiam

Ps. Tu masz wszystko na ten temat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

...Krystian Majer...

w takim razie czekam na zdjęcia ... [email protected]

raczej w gre wchodzi tylko kupno,jestem z małopolskiego..rezydowałek kiedys w poznaniu...w monie tam byłem lotnisko krzesiny..ach piękne czasy..wspomnienia...

prosze gotowy projekt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bocianvip -> Ten regulowany bufor jest latwiejszy do zamontowania. Wszystko gotowe tylko potrzebujesz dobry zasilacz 12V. Tubalizer:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie do cholery - troche logiky do tego wszytkiego. Przecies kazdemu musi byc jasne, ze wepchniecie jednej lampy do toru niemoze spowodowac to samo, co lampowa koncowka mocy.

Kiedy zaloze okulary z niebieskimi szklami, to beda przepusczali tylko i wylacznie niebieska czesc swiatla i bede widzial wszytko na niebiesko. Obojetnie, czy bede patrzyl na goraca kobiete, czy na lody waniliowe. Kiedy wiec mamy koncowke tranzystorowa i niepodoba nam sie jej brzmienie, to zrobi nam ona to brzmienie zawsze i z czegokolwiek - zinterpretuje muzyke po swojemu, niezaleznie, czy bedziemie gdzies mieli wepchnieta lampe. Dla tego sie nazywa koncowka, bo jest na koncu!

Pozatym naprawde trzeba sobie najpierw wyjasnic, co wogole potrzeba i co sie oczekuje, zamiast mieszania bufora, wzmaczniacza sluchawkowego i przedwzmaczniacza gramofonu w jednym - lampowym worku.

>IvanM, 9 Kwi 2006, 17:20

>>Panowie do cholery - troche logiky do tego wszytkiego.

Logiki to to Kolego nie szukaj, to jest forum audiostereo hifi i cośtam jeszcze ;-).

Prawdziwie audiofilskie brzmienie opiera się logice (patrz wątki o kablach).

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Ivan - bufor produkuje (intencjonalnie) znieksztalcenia w postaci harmonicznych parzystych, wzmacniacz wzmacnia je razem z sygnalem "wlasciwym" dodajac swoje znieksztalcenia, w ktorych dominuja nieparzyste harmoniczne (ale ich calkowita ilosc jest wzglednie mala). Sluch ma zas te wlasciwosc, ze przestaje slyszec h. nieparzyste w obecnosci silniej zaznaczonych h. parzystych (zjawisko maskowania). Jest logika ?

@dudivan

Niema w tym logiky. Przy lampach ciagle ktos sie podnieca parzystymi harmonicznymi z reguly niemajac pojecia o czym mowi. Signal muzyczny to nie sinusoida ale nawet jak bedziemy mowili o sinusoidach i zapuscimy sobie 1kHz - to pierwsza harmoniczna bedzie miala 2kHz i druga=parzysta 4kHz. A te 4kHz beda cholernie mile dla naszego ucha - rozumiem.

Ale zapuscimy sobie 2kHz i pierwsza harmoniczna bedzie tez 4kHz. I juz bedzie brzmiala niemile dla naszego ucha - po przecies nieparzysta - nawet jak bedzie to identyczny przebieg z powyzszym.

No i zapuscimy muzyke ktora w sobie ma czestotliwosci calego spektra i bedziemy mieli balagan jak byk i ze to niebedzie signal periodyczny, to i cale parzyste i nieparzyste mamy w cebuli.

A sluch nasz dziad jeden potrafi i tak rozrozniac, co je nieparzyste i co parzyste - ale 16kHz parzysta harmoniczna potrafi mu zamaskowac naprz. 8kHz nieparzysta?

Pozwole sobie pozostac przy logike bez parzystych znieksztalcen.

IvanM, 10 Kwi 2006, 17:58

IvanM, daj sobie chłopie spokój, tutaj z teorią, nawet najlepszą się nie przebijesz.

Chciałem Ci to wcześniej wyjaśnić, ale jakiś chochlik wyciął mi słówko "nie" i moja

wypowiedź straciła sens, co oczywiście nikogo nie zdziwiło :-)

Teraz tak, jak miało być:

Logiki to to Kolego nie szukaj, to jest forum audiostereo hifi i cośtam jeszcze ;-).

Prawdziwie audiofilskie brzmienie NIE opiera się logice (patrz wątki o kablach).

przyjacielskie pozdrowienia

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

->Ale zapuscimy sobie 2kHz i pierwsza harmoniczna bedzie tez 4kHz. I juz bedzie brzmiala niemile dla naszego ucha - po przecies nieparzysta - nawet jak bedzie to identyczny przebieg z powyzszym.

Pierwsza harmoniczna to częstotliwość podstawowa, więc to co napisałeś to nie do końca prawda.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.