Skocz do zawartości
IGNORED

Kolum.Paradigm Monitor9v.4 i AVR Harman

goskagreg

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka opini na temat tego co sie dzieje w konfiguracji Kolum.Paradigm Monitor9v.4 i AVR Harman Kardonamplituner kina domowego -Ale po kolei...: .To podłączone jest czteroma bananowymi wtykami- 4 na kolumne a dwa wyjąscia na amplituner. I pograło to 1,5 godziny.Zaczęły kolumny odlanczać amplituner lub na odwrót ( ? ) Ampl. nagrzał się mocno i czy radio czy płytka słuchana na odtwarzaczu dvd 31 HK - przy sredniej, naprawdę średniej głośności odłączał się amplituner. Przy kolejnej próbie podłączenia ampl. 635 ( druga sztuka -na wypadek gdyby był wadliwy ampl. ) to samo!. Kolumna jedna na niebiesko zabłysła i tyle. P. wymienił średniotonowy głośnik i mam kolumny w domu. I teraz problem: przytoczę dwie opinie ( osób wg mnie znających się na rzeczy ),,

1.

Niekorzystny przebieg impedancji glosnikow - minimum spada bardzo

nisko. Wartosc podana w opisie to wartosc srednia a nie minimalna.

lub..2. duza czulosc amplitunera na niskie impedancje - jest co prawda w

stanie oddac duza moc przy glosnikach o duzej impedancji ale przy

glosnikach o niskiej impedancji pada na kolanach i zachowuje sie jak by

mial zwarcie na wyjsciu.

2.

Skoro wzmacniacz jest całkowicie sprawny, to wadliwa musiała być kolumna.

Przyczyną spalenia się głosnika sredniotonowego mogła być wada jego samego, lub też jakis bład w montażu zwrotnicy, który spowodował przeciażenie.

Zaznacze że sprzęt montował sklep, więc pozwinna być kwestia podłączenia raczej brana pod uwagę na samym końcu, tym bardziej że próbowali na podłaczeniu zwykłym na jeden kabel i to samo.

Sklep twierdzi iż kolumny PM 9v.4 mają spadek impadencji do 3 ohm..!!! ale instrukcja i Polpak krzyczy że niemożliwe!!!

Czy można sprawdzić to?? spadek imadencjii? Samemu w domu, czy też z pomocą kogoś znającego się?

I jeszce jedno, czy podłączenie PARADIGM SUBWOOFER AKTYWNY PS-1200 v.4..moze odciążyć kolumny i wtedy ampl. nie będzie się odłączał?? Jeżeli to jest przyczyną..?Tylko że czy dokładanie kasy do sub. aby basy przeszły na jego barki, nie jest aby dopłacaniem do interesu?? Bo wtedy zamiast PM 9 mogłabym kupić kolumny tańsze, słabsze a bas i tak będzie grał...

Nie wiem czy ja dobrze rozumuje ale nie mam co zrobić z tym problemem i mam czas do po świętach aby sie zdecydować czy zostawiam taką konfigurację..????

Jestem z Krakowa i jeżeli osoba znająca się na przypadkach takich mogłaby mi pomóc to proszę.

goska

https://www.audiostereo.pl/topic/25750-kolumparadigm-monitor9v4-i-avr-harman/

HK 635 nie powinien mieć kłopotów z napędzeniem Paradigmów, trudno powiedzieć czy to ten konkretny ampli czy kolumna zawiniła, sprawna seria Monitor nie ma spadków do 3 ohmów.....

Skąd taka pewność? Tak twierdzi serwis..ale skoro teraz też się wyłączy ...? Nie grałam jeszcze dłużej i mocno bo dzis zamontowali a praca czekała...ale..635 HK jest mocny i wszyscy się dziwili..Co prawda mam gwarancję ale nie chciałabym znowu zostać bez muzyki:-(

I nie będzie grało nic...:-( Ok masz rację trzeba testować. Jest to druga sztuka wzmacniacza-amplitunera. Wiec nie sądze aby dwa były zepsute..Klumny naprawili , Polpak wymienił głolsnik średniotonowy...czekałam na sprzęt co mi pograł 1.5 godz. 3 tygodnie...

A co do głosności na nowych kolumnach..jak to jest ..pisze że musi sie dotrzeć , poustawiać do "siebie" sprzęt...? Co to znaczy? Jezeli skala głosności HK to od -10 ( sprzet sie pali! ) do + 60 czyli ściszony zupełnie..słuchanie w skali jakiej jest bezpieczne..przynajmniej na poczatek , czyli nowego sprzetu? ( na około 25 + mozna powiedzieć ze jest głośno...nawet bardzo..)

:-)

Dzęki serdeczne. Pogram dziś...:-)..napisze jutro jak było... a może jeszce zapytam o jedno..subwofeer...? Coś mi podpowiesz? Czy to co mam plus SUBWOOFER AKTYWNY PARADIGM PS-1200 v.4....to dobrze?? Bo podłączyli mi na próbę i ma sobie to basuu..że ojj:-) tylko że..ma jakieś znaczenie dla obiążenia wzmac.??

Jeśli w ampli ustawisz przody na small i w subie lub w menu ampli częstotliwość odcięcia na np. 80 hz to je odciążysz, bo basem zajmnie się sub, a przody będą grały dopiero od powyżej 80 hz - w kinie to się sprawdza, ale w muzyce niekoniecznie.....

no własnie!! Tak ustawili..czyli powiedzieli że jest na small..( jak to się fachowo nazywa? )..i powiedzieli że w takim ustawieniu nie ma prawa się wyłanczać.( że lepiej nie przestawiać na large...)...choć mam bas w kolumnach na +4 ( jest do 10 ) i te basy słychac...ale sub. ma faktycznie dech!!..nie wiem jak kino domowe....ale puszczałam dzis płytki ( i to mp3 jak na razie ) i gra fajnie..Kurcze tak dużo nie rozumiem z tego co czytam na forum a chciałoby się wszystko wiedzieć...Wiem że ze mnie żadna adiofilka..no ale bez muzyki to nie wyobrażam sobie życia..

Martwi mnie tez ustawianie tego 635 ...to sama czarna magia..

>liberas,

no tak ..sprawdź..ale jak??? ....Zresztą pewnie sama i tak nie zrobię tego..:-(

kurcze..słowo "pomocy!! " pcha się samo..

Narazie grało wszystko..tylko że dłużej pogram w nocy dziś.. Czy jeżeli byłoby jak piszesz Liberas, to grałoby dłużej?? I dopiero po czasie coś by się działo??

Na small - czyli "małe" ampli jest odciążony, bo kolumny "nie ciągną" tyle prądu, ale to wysoki model ampli nie powinien mieć trudności z ustawieniem "large"...w ogóle ten głośnik w Paradigmach nie powinien się spalić...moze cos nie tak z instalacją elektryczną w domu...albo spadki napiecia duże......nie mam pojęcia....trochę to dziwne wszystko...

Też tak uważam że dziwne i dlatego drąże....i szukam..spadki napięcia..kolega wcześniej napisał,.żebym sprawdziła...A ja nawet sąsiada nie mam:-))) ....jest jakiś sprzęt co sprawdzi spadki napiecia? Lub że coś nie tak z instalacją jest??

a na large to przełącze tylko w obecności kogoś kto się zna na tym..jeszce coś podłącze na odwrót..

Jest możliwość taka jeszce że wszystko jest ok tylko fabrycznie przyjechała kolumna do mnie zła i tyle...zdażają się wady fabryczne...? chyba tak..?

Fajny masz wpis w "o mnie" :)) ........

:-))) dziekuje..:-) przestrzeń jest ogromna to fakt...i wysoko i jest to na pewno anty-pokój odsłuchowy..

Zapraszam na odsłuch i jak znajdziesz chwilkę:-)

Z sub gra rewelacyjnie , tylko żałuje że nie wzięłam PM11....:-( no ale masz rację..powolutku...następne będą mocniejsze:-)..a życie różnie się układa mogę gdzie indziej mieszkać za 2 lata..

:-)

przyznam Ci się że jak usłyszałam pierwszy raz jak zagrały kolumny z HK to wszystkie włoski i włosy:-) mi postawiły się na baczność..dreszcze!! a uśmiech to miałam od ucha do ucha:-)) piękne..i ...i po godzinie z minutami pyk i koniec ..się wyłączyło..... normalnie przez 2 min. nie było wiekszej tragedi na świecie dla mnie.:-( ...Dlatego teraz tak ostrożnie z tym...

Dzięki za zaproszenie, jak będę w Krakowie to dam znać :)

Do tego ampli zawsze mozesz dokupić końcówkę mocy - np. Rotela RMB 1075 :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gosia, amplituner na zewnetrznych koncowkach (nawet dosyc topowy) gra jak marzenie. Zobacz w o mnie moja konfiguracje, bez zewnetrznych koncowek mocy zestaw brzmial mniej wiecej na 40% swoich mozliwosci.

Swoja droga moje Dynki tez nie sa latwym obciazeniem, podobnie jak Twoje Paradigmy.

Wez pod uwage, ze amplitunery AV musza napedzic min. 5 kanałów a w wiekszosci przypadkow maja jedno trafo odpowiadajace dawnej dwukanalowej integrze.

Tak wiec spokojniutko skladaj kaske na monobloki. Szczegolnie ze lubisz glosno posluchac (witaj w klubie ;) )

Barni...

Popatrzyłam, wczytałam się i..prosze o przetłumaczenie..:-(

Mówiło mi kilka osób iż ten kolumny mają szczególne wymagania i są trudne..za trudne dla amplitunerów kina domowego..ale tez naokoło wszysycy twierdzą iż ten mocny 635 HK spokojnie poradzi sobie z nimi...Monobloki..? A tak w języku dla mnie typowej nieznajacej się na temacie osobie??Wzmacniacz ? amplituner stereo?

Z sub te PM 9 nie grają jak bez..nie wiem jakie ma znaczene dla dźwieku jaki słyszymy i dla męczenia się kolumny..to jak ładnie rusza się jeden i drugi głośnik w trakcie głosnej muzy..?? Bo bez sub one chodziły aż miło a teraz to drgają ledwo ledwo....:-( ja wiem że sub odciąza z basów kolumny ale nie kosztem dźwięku.. z drugiej strony co wymagać w ogromnym wysookim pomieszceniu 70 m kw bez zasłon i z jednym dywanem małym...:-( Czy naprawde nie ma specjalistyu w Krakowie , który by przyszedł, posłuchał, ustawił, podłaczył inny sprzęt i powiedział......co i jak???? Barni czy to jest normalne że ampl się nagrzewa tak że od góry jest ciepły..ciepły naprawde...z boku nie dvd stoi na ampl a ciepły juz jest po poł godziny grania....Normalne? Nie zdązyłam pograż dłużej niż godzine wiec nie wiem czy znowu się wyłączy po 1,5 godziny jak kiedyś...

Owszem lubię słuchac głośno dynamiczną muzykę i mam warunki ( praktycznie zero sąsiada na rok min jeszce ) więc mogę......tylko że czuje że przepłacam za sprzęt w konfiguracji jakiej nie pokazuje na co go stać...

Jeśli masz bezpieczniki druciaki, to ten co daje prąd na sprzęt wykręć i wkręć kilka razy. Śmieszne ale potwierdzone w szczególnych wypadkach. Możesz też przenieść sprzęt do gniazdka od innego bezpiecznika i sprawdzić, czy coś pomoże. Powiem Tobie, że ja mieszkam w bloku, gdzie takie cuda, jak odłączanie końcówek, czy też nieprawidłowe działanie i uszkadzanie przekaźników (chyba tak to się nazywa) jest normalne. I z sąsiadami nie możemy wywalczyć naprawy sytuacji od administracji, która twierdzi, że wszystko ok. A wzmacniacz wariuje mi nagminnie, czasem dłużej nie gra niż gra... A ile pieniędzy i czasu poświęciłem na dojście do tego, że jednak nie elektronika jest przyczyną całej sytuacji.

Liberas

Mam "esy"...to jest kamienica po remoncie, instalacje skończyli robić jakiś rok temu, może dwa...wzystko raczej nowe. Narazie sprzęt chodził ale godzine..a co dalej..wyjdzie w praniu:-)

Moja końcówka mocy też znacznie się nagrzewa, ale nigdy jeszcze się nie wyłączyła :) Ustaw barwy tonu na zero i potem daj trochę czadu - może aż tak się nie nagrzeje :)

bylem w jednym sklepie i sluchalem azura 640a i c z AE evo1

koles podlaczyl i podkrecam glosnosc a tutaj gra cichutko i pach odlacza sie wzmak, i tak pare razy, koles robil duze oczy, okazalo sie ze kable ktore sam zrobil (banany) zle zrobil @_@

czasami ludzie w sklepach myla sie w banalnych rzeczach

Canti..

:-)) No ale odrazu się odłączyło., prawda??? a mi gra teraz i przedtem grało jakiś czas, więc pewnie jeżeli by były źle to mogą po jakimś czasie się ujawniać takie błędy? Może jak się porusa nimi, poustawia inaczej kolumne to wtedy może ruszy się coś w kabelkach i bum...To też wezmę pod uwage ale muszę mieć w zamian inne kabelki;-(

Zyzio..

pogram na wyłączonym....tylko znowu wieczorem....bo ja nie w domu jestem..:-(

w domku nie mam komputera,,

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.