Skocz do zawartości
IGNORED

CD pod tunning do powiedzmy 300 zł...

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Można troszkę doszlifować górę w Grundigu, co zresztą łatwo zrobić ale trzeba uważać, żeby nie było zbyt ostro bo wtedy zaczyna coś się tracić. Naprawdę łatwy w tuningu cedek, tyle żeby nie przegiąć.

ps. Kable głośnikowe też jednak są ważne w systemie ;).

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

no ja wam powiem tak. Elektronika jako baza pod tunning przedewszystkim, ale wyglad też chce żeby ten klocek miał, wiem...ktośpowie "to kup ESa za 3kzł", ale przecież ten CD będe chciał kiedyś sprzedać, a dużo łatwiej sprzedać ładny odtwarzacz niż brzydkiego philipsa czy grundiga no nie ??

Wovo daj mi sowj adres to ci te ksera wysle :)

DCD tak maksymalnie winien byc za 250zł ale oczywiscie piotrek608 napisał na forum audiostereo ze to dobry klocek i audiofile chetnie za niego płaca po 400zł..

Piotrek608, 12 Maj 2006, 14:44

>Wovo daj mi sowj adres to ci te ksera wysle :)

>DCD tak maksymalnie winien byc za 250zł ale oczywiscie piotrek608 napisał na forum audiostereo ze to

>dobry klocek i audiofile chetnie za niego płaca po 400zł..

No to teraz kto musi o tym denonie napisac, by cena spadla do 250zl?

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Foxbat...kto nawet jakbym teraz napisał ze dcd1460 to kupa gówna i wogóle nie gra to i tak nikt mi nie uwierzy..gorzej ..obawiam sie ze dopiero to podniesie jego cene...

Wovo mam juz adres dzieki wysyłam pieronem:)

Witam wszystkich

Skoro o grundigach mowa to kilka dni temu kupiłem Grundiga CD8400mkII. Kupiłem go dla lasera, ale z ciekawości podłączyłem go także do mojego systemu na małe słuchanko. Niestety brzmienie z niego absolutnie mi nie odpowiada. Mało wysokich (schowane za kocem), średnica też niemrawa a na dokładkę bardzo dużo dudniącego basu. Sory ale w kwestii balansu tonalnego to mój DVD pioneera za 1kz prezentuje wyższy poziom. Sprawdzę jutro jeszcze z innym interkonektem, ale raczej rewolucji się nie spodziewam. Najgorsze jednak w tym grudnigu jest rozmycie dzwięku. bardzo trudno zlokalizować położenie instrumentów. Scena stereofoniczna jest mało czytelna. Dzwięk pływa. Na szczęście ten grundig nie musi być elementem mojego systemu...

pozdrawiam

jaro001 - trzeba wiedzieć, które modele są warte uwagi. było ich tylko kilka. reszta to przeciętność a czasami zwykły szajs. Był jednak złoty okres tej firmy i zastosowano rozwiązania inne niż u konkurencji, choć baza była z Philipsa.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo >

Na pewno jest tak jak piszesz. Nie wątpię. Swoim wpisem chciałem tylko wtrącić małą dygresję bo ja kupiłem cd grundiga tylko w celu wymontowania z niego lasera. Reszta poza laserem była dodatkiem - bonusem :-)

pozdrawiam

Rambo

Kable podobają się wszystkim którzy je otrzymali :) Przestrzenne i ciepłe. Zrobiłem inetrkonekt jest lepszy od grundiga oryginału zachowując jego barwe poprawia 3D i realnośc wokali które i tak sa znakomite i minimalnie lepszy bas zarazem . Jak zrobie wiecej to podeśle .

Myslę rambo ze jeszce długo bedzie pokutowac w Polsce opinia ze Grundig to cos gorszego i nic godnego uwagi nie robił , ale to na korzyść tych którzy wiedza co innego bo jeszce ceny sa przystepne i przez pare lat zgromadziłem całkiem niezłe rodzynki :) . Na forum jest tylko 32 tematy w tym połowa nie na temat jeżeli chodzi o audio nie istniała w swiadomosci audiofili dlatego niektórzy tfu robią bo skąd młodzi audiofile mieli słuchac grundiga z roku produkcji 1978 :) . Można zobaczyć Grundiga w Polsce jedynie na mojej stronie a zagranicą tez niewiele może z 3 strony . Trend się zmienia małymi kroczkami ludzi ciekawi co to jest i dlaczego jest takie dobre . Kto spróbował nie załuje jak Ty czy mbl czy stryjek, koval i jeszcze paru ludzi spoza forum . Mysle ze grupa zadowolonych posiadaczy Grundiga bedzie rosła :)

Bemol

Ten o którym pisze to do systemów grundiga i sanyo . Interkonekt pasujący alternatywa do oryginalnego Grundiga z którymi krucho. i nikt jeszce w europie nie dopasował żeby było tanio . Kolumnowe ktos inny dopasował znający temat wiedza kto i niebyło sensu ponosic koszty szukania . Ja tylko dostałem troche metrów bo jest juz nieprodukowany od paru lat . W innych systemach niekoniecznie musi grac dobrze. TYle jest kabli ze produkowanie jakiegoś uniwersalnego kabla niema sensu .Moja opinia to że nie ma złych kabli tylko są żle dopasowane do reszty sytemu . Twoja 94 ma barwe grundiga ale jest znacznie lepsza mam nadzieje że nadal Ci sie podoba to dzwiek z pewną magią i w dobrze dobranym systemie napewno odpłaci sie duza przyjemnoscia słuchania .

• 7 miesięcy później...

Odświeżam wątek ponieważ kupiłem Philipsa 304 mk2 i zamierzam go nieco zmodyfikować ale jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie . Rozróżniam kondensator od rezystora i cewki ale nie zawsze ;p.

Pytanie pierwsze - jak bezpiecznie rozebrać urządzenie na odrębne płytki , napęd itd . W szczególności , jak odłączyć napęd ( rozładowac kondenastory i które kondensatory ) aby nie ,,przestrzelić" lasera podczas jego ponownego podłączenia kiedy kondensatory się gwałtownie rozładują . ( A moze to nie jest prawda ,że takie zjawisko ma miejsce ? )

PS

Odtwarzacz gra bardzo ciekawie , świeżo ,detalicznie i całkiem barwnie ale nieco sucho . Ma też lekko wycofane skraje pasma , szczególnie bas , którego ewidentnie brakuje . Góra tez jest troche jednostajna . No ale w porównaniu z 614 , którą kiedyś miałem to inna bajka . Może po modach powalczy z moimi obecnymi CDekami .

Załączam fotki - ilośc kurzu mnie przyjemnie zaskoczyła ponieważ wnioskuję z tego ,że nie był grzebanya ale to ,że farba z przycisków sterowania sama odłazi to skandal .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3970-100001335 1170307401_thumb.JPG

post-3970-100001336 1170307399_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

kolejne zdjęcia

Ukryta Zawartość

post-3970-100001333 1170307403_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

dzięki Bikozowi będę miał również ten model DZIŚ... niegrzebany z pilotem.. sprawny..

będziemy obmyślać co z nim zrobić, napewno raczej posłuży jako transport więc cały analog wyleci.. mam zegar LC, graty w postaci kondów, traf w wersji audio itp itd.. zobaczymy.. trafko na wyjściu cyfrowym trzeba będzie wymienić pewnie.. i jeszcze pare innych audioqrwafilskich gadżetów w postaci kolców hehe i mat bitumicznych.. montaż gniazde IEC itp itd...

ABs, 20 Gru 2006, 12:43

Chętnie odkupię te 304 mk2 ale na części ,więc jesli masz jakiś uszkodzony ale w dobrym stanie optycznym to daj znać na prywatne wiadomości .

pozdr.

...there is no spoon...

Idealnie, właśnie miałem taki zkładać temat.

Jaki CD do 300zł polecacie? Myślałem o Pioneerze PD-S701, ale najlepszych opinii nie ma. Będzie zastępować CDP-750.

Mam dwa CD, jak w opisie "o mnie". Który z nich jest według Was lepszym materiałem do ewentualnego tuningu? Zamierzam pozbyć się jednego z nich i narazie nie wiem który sobie zostawić. Wiecie ile mogą być warte?

Ja w temacie. Mam Philipsa CD 721.

D.K. coś w nim robił, ale to tajemnica fachowca.

Czy warto w niego jeszcze inwestować ( Philipsa :)).

Jaki ma on napęd i jakiego DAC-a ?

Ja chyba śnię , cena tego Philipsa 304mk2 przekroczyła już 1kPLN ! Nie często osiągały 500 PLN ( w zasdzie 350 -450 ) a tu proszę .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

'Predzej czy wczesniej', bez odpowiedniej konserwacji ten CD bedzie robil psoty i figle, mojemu po ok miesiacu zaczelo szwankowac zasilanie, na razie czeka na nowy rok i gruntowny przeglad. Bardzo fajny CD, ale czas nie jest zbyt laskawy nawet dla takiego czolgu :-(

1000PLN? buaahahahah co za dureń wyłoży tyle kasy na tego grata? To naprawdę dobry CD ale bez przesady nie ma co się za mocno podniecać, chyba że ktoś tak bardzo kocha macać CDM1... Normalnie padnie kilka pozytywnych wypowiedzi na forum i ludzie sikają po gaciach - podobnie jest z Sony w wersji ES - niedawno byl taki co niski model 2xxES chciał za .... 500 zeta, i to w dodatku fabryczny, żeby chociaż po jakimś solidnym modzie to bym sam się nie zdziwił !!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.