Skocz do zawartości
IGNORED

CD pod tunning do powiedzmy 300 zł...

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Polećcie mi prosze jakiś CD do tunningu do wartości 300 zł ... patrze , czytam i już mam wirek w głowie ... poczytam jeszcze troche i się czarna dzióra zrobi ... bo co model CD to ludzie o nim róznie piszą ...

Cena 300 zł jest ceną optymalną, ponieważ CD na pewno miałby być tunningowany, musze mieć w zapasie jeszcze pare pieniądzów.

Nie interesują mnie starsze ode mnie, brzydkie CD, z pękami kabli w środku.

Moje typy jak na razie:

SONY CDP-710

SONY CDP-950 (ten najbardziej)

SONY CDP-227ESD (laser straszliwie drogi)

Denon DCD-890

Pioneer PD-7700

Pioneer PD-7500

Philipsy i Kenwoody odpadają z miejsca, na marantzach się nie znam kompletnie.

Bardzo prosze Was o jakąś rade ... ja już poprostu wysiadam, pomijając to że na allegro teraz nic nie ma ciekawego, no i z góry dziękuje ... ahia ... jakby ktoś miał jakiś ciekawy CD na zbyciu (nie grzebany) z tych co wymieniłem, lub z tych których modele i marki tu padną to prosze PW albo maila.

Wydaje mi sie ze ten soniacz950 bedzie oki denon dcd890 tez...wovo nie gniewaj sie napisałem do Ciebie mailaz odpowiedzia na Twoje pytanie i wirtualna polska sie wydupiła...mam tylko schematy serwisowe lepszych cd ale w typowej wersjii papierowej nic nie mam....

Tyle że o ile Sony ma rozbudowany zasilacz, o tyle Denon jest słabiutki w tym miejscu, co prawda i tak niezależnie od CD, zasilanie analogówki rozwiązałbym osobnym zasilaczem, o tyle nie wiem czy zasilanie w Denonie dla toru cyfrowego jest ok.

Piotrze, nie gniewam się :) Chyba źle mnie zrozumiełes ... poprostu chciałbym jakiś schemat toru analogowego do CD, który mógłbym wykonać i wkleić w mój przyszły CD, omijając tym samym seryjno tor analogowy. Masz coś ?? a może ktoś z Was coś ma ??

Nie poratuje Cię bo sam modyfikuje cedki na istniejacej bazie ale Twój pomysł jest ok' i warty rozpatrzenia z tym ze głownie polecałbym cedeki wyposazone w dace burr browna...mozna z nich wiecej wycisnac..

Chyba troche tego denona opisałem w "opiniach" dobra maszyna solidne serwo na laserze kss240a a dodanie mu drugiego małego trafolka toroidalnego w sekcjii analogowej dobrze mu zrobi napewno nie zaszkodzi.

Z dobrze pionformowanych źródeł wiem że wiekszość cedeków Marantza i philipsa wyposażonych w mechanizmy seri cdm1,2,3,4 oraz słynnego daca TDA1541 silnym strumieniem jest wykupywana przez chińczyków i japończyków głownie do zaawansowanej modernizacjii DIY....więc jako żywo marantz cd 43 jest chyba dobrym pomysłem.

nie nie ... Denon DCD-890 lecha54 chyba ... z Twoim torem analogowym. Nie było dużo czasu, ale tak pobierznie o ten denon nie ustępował SONY CDP-227ESD po tunningu ... fajnie to grało, ale jednak zrezygnuje z niego ... płaciłbym ciężką kase za CD, w którym praktycznie musiałbym wymienic wszystko oprócz napędu, przetworników i sterowników. Szkoda sałatki ... wole jakiegoś starego, brzydkiego, aczkolwiek bardzo porządnie zrobionego SONYacza.

Wydaje mi się że wszystko zależy od tego ile chcesz do tego cedeka dołożyć na sam tuning. W moim przypadku sugerowałem się sprzętem kolegi ( dawniej marantz cd43 aktualnie cd52 z maks upgrade) jak również garstką info z netu. Maszynka kolegi wypadła bardzo pozytywnie choć nie zestawialismy jej z Sony. Natomiast znajomy zestawiał to z przerabianym Pionierem i Denonem. Wynikiem tego nadal posiada Marantza:) Nie namawiam ani nie odradzam Marantza acz proponuję zrobić jakieś zestawienie takiego po maks upgradzie z czymć co Cię tam interesuje. Każdy z nas ma przecież własną definicję dźwięku i własne upodobania. Pozdrawiam

Ale niestety nie można porównywać czegoś co się ma z czymc czego się nie ma ... a niestety tak to jest przy zakupach na allegro. Więc trzeba się podpierać takimi miejscami jak to :) No Marantze mnie kuszą...

Co do tunningu byłby to wiadomo...max tunning łacznei z osobnymi zasilaczami, byc może nawet jakimś XO2, czemu nie, ale wszystko zależy od tego, czy mnie coś po drodze nei zacznie blokować, np. przetwornik, bo wkładanie nowego przetwornika to jak robienie nowego CD ...

jak masz sygnał I2s to co to za problem zmieniać prawie dowolnie przetworniki, nawet to śmiesznie wygląda jak z boku na kablach dynda nowy i do tego jeszcze gra np. z pasywnym I/V......, można wtedy szybko sprawdzić jak spisuje się np. NOS z TDA1543. do 300 zł to nawet nie kupi cd304MKII :( a np. marantze cd50, itp to straszny plastik w środku no i wszystko na jednej płytce, poza tym ok. z typów powyyżej podoba mi się natomiast sony 950 ale nie majstrowałem w nim więc nie wiem jaki w nim potencjał. osobiście poluje na uwalonego cd94 marantza.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Ja niedawno kupiłem na ebay 304 Mk II w stanie idealnym z pilotem za 25 Euro, więc można. Potrzeba tylko duuużo cierpliwości. Jest teraz na Allegro Grundig 7550, czyli to samo - można go oddać do przeróbki u Gregaudio, ponoć rewelacja. Można też kupić coś taniego Sony lub Denon i dołożyć Stelmacha.

Przedewszystkim żadnych grundigów ...fuj ... a po drugie to nie chce tam nic gotowego i oklepanego wsadzać. Chce zrobić cośswojego, poza tym gdybym chciał NOS DACa zrobić, to nie sprzedawałbym Yamahy, tylko robiłaby jako napęd.

qrczak, 11 Maj 2006, 14:56

>Ja niedawno kupiłem na ebay 304 Mk II w stanie idealnym z pilotem za 25 Euro, więc można. Potrzeba

>tylko duuużo cierpliwości. Jest teraz na Allegro Grundig 7550, czyli to samo - można go oddać do

>przeróbki u Gregaudio, ponoć rewelacja. Można też kupić coś taniego Sony lub Denon i dołożyć

>Stelmacha.

Grundig 7550 to Philips CD304, a to nie to samo co 304 mkII, wiec gdzies jest blad. 304 mkII ma naped CDM 1mkII i DAC TDA 1541, a 304 ma CDM1 i 14 bitowy TDA 1540... Prawie robi wielka roznice ;-))))

304MKII jest na tda1541 natomiast Grundig cd7550 na 2*TDA1540. Grundig jest raczej klonem cd304 (bez MKII). Poza tym Grundig nie ma zdalnego sterowania- w odróżnieniu od Philipsa- i ma kilka myków więcej (drobnych, mało widocznych), powodujących to, że jego dźwięk jest po prostu świetny. Dosłownie lekkie dotknięcie ręką i (co prawda starszy grundig cd7500) bije mojego podstawowego cd9000, wyposażonego np. w TDA1541S1, dobry zegra, super kondensatory itd. Tuningując tego ostatniego miałem jeszcze za małą wiedzę.... :) Poza tym Grundig potrafił zgrać system, tak że jego klocki są bardzo dopasowane do siebie dźwiękowo(ale tylko niektóre)- a tu leży duży potencjał. Ci co znają temat - wiedzą o czym piszę a wovo musi jeszcze nabrać praktyki...ale zadatki ma ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

o kurde zdublowałem wpis rafko, był szybszy :)

wovo, 11 Maj 2006, 18:29

>Przedewszystkim żadnych grundigów ...fuj ... a po drugie to nie chce tam nic gotowego i oklepanego

>wsadzać. Chce zrobić cośswojego, poza tym gdybym chciał NOS DACa zrobić, to nie sprzedawałbym

>Yamahy, tylko robiłaby jako napęd.

Jest tu gdzies watek o cenie CDka, gdzie ktos napisal ze duza czesc jego ceny to znaczek. I to sie sprawdzilo w Twoim przypadku. Dlaczego na Grundiga mowisz fuj, a na Marantza i Philipsa nie??? Czesto we wszystkich tych trzech odtwarzaczach jest identyczne wnetrze, tylko roznia sie z wierzchu! Co, Grundig glupio wyglada na polce, a Marantz juz zacnie....? ;-)))

w licytacji startują mocarze ;) nie powinien przekroczyć ceny 80-100 EURO

CD 7550 ,7500 to naturalność i muzykalność jakiej brakuje 99% otwarzaczy w tym pułapie cenowym a nawet wyższym . w oryginale moga sie wydawac troche przymglone na wysokich zwłascza na systemach przypadkowych

Takie otwarzacze jak Marantz 63 czy 52 czy 50 czy Philipsy 820 itp , czy nawet philips CD 960 w oryginale czy grundig cd 9009 w oryginale nie osiagają takiej barwy i miłego dzwięku dla ucha . Jedynie marantz 94 w jednej wersji nazwę ją x bo było ich 9 klonów ( znanych mi moze jest wiecej ) bez oznakowania na obudowie gra lepiej zachowując zbiżona barwe do 7550 czy 7500 ,. Oczywiście jest pare cd jak 304 czy 960 itd czy 94 w wersjach Y itp mozna uzyskac tę barwe i muzykalność po odpowiednich przeróbkach . Dodatkowo spasowanie tych cd w otpowiedni system podnosi ich walory o kilka poziomów w klasie dzwieku co daje dalsze możliwosci poprawy i jest rozwojowe .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.