Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki CD do Musical Fidelity E11?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Witam wszystkich!

Przymierzam się do zakupu jakiegoś rozsądnego cenowo CD (do ok 600 zł.) do Musical Fidelity E11. Na razie dysponuję kolumnami Quadral QLX 110, które w niedługim czasie również zamierzam wymienić. Proszę o jakieś propozycję i/lub pomysły na CD do mojego sprzętu. Lubię ciepłe brzmienie, ale niepozbawione szczegułów... Myślałem o MF E61 (ładnie by się komponował z moim wzmacniaczem, ale przecież nie o wygląd tu chodzi), jednak zdania na temat tego CD są podzielone, więc nie wiem.... Dziękuje za wszelką pomoc...

https://www.audiostereo.pl/topic/26240-jaki-cd-do-musical-fidelity-e11/

Ja proponuję to co znam od siebie

Denon: DCD890, DCD1290,DCD1460 na tym grałem z MFE11 było miodnie z kolumnami BendW DM602(!)

Sony CDP-XA20ES, CDP-XA3ES.ewentualnie930QS

Rotel RCD971,991

• Redaktorzy

najlepsze źródła (msz) jakie najlepiej komponowało się z MF to Micromega Stage 5 lub 6 - do dostania za 1200 -1500zł.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Fr@ntz ma rację, miałem (mam, ale nie używam teraz) wzmaka MF A1 i z Micromegą Stage 6 grało to cudownie - ciepło Musicala z wyrazistością Micromegi dawało znakomite połączenie; kable i kolumny też oczywiście trzeba odpowiednio dobrać, ale to już inna historia.

Gość

(Konto usunięte)

Wszystko ładnie pięknie, ale ja mam 600 zł. na ten sprzęt, więc CD za 1200-1500 zł. odpada... :( Znalazłem MF E61 na Allegro za 500 zł z licytacją, ale po przeczytaniu opinii na temat tego sprzętu na forum to troszke mój zapał się ostudził...Dziwne, że MF wyprodukowało takiego śmiecia...

Gość

(Konto usunięte)

Co myślicie o:

- Rotel RCD-930AX za 300 zł.?

- Sony DCP-XA2ES za ok 600 zł.?

- Denon DCD-1460 za nie wiem ile, bo jest licytacja... ?

- Sony CDP-XE900QS za 330 zł.?

- NAD 502 za 300 zł.?

- MF E61 za ok 500 zł. (licytacja)?

- Arcam Alpha One za 550 zł.?

Annawroc mieli podłączony do MF odtwarzacz Nad c541i , z którego o ile mi wiadomo byli bardzo zadowoleni.Trudno będzie go znależć w tak niskiej cenie ale można popróbować z innymi odtwarzaczami Nad-a.Jeśli nie to może jakiś Marantz , z opcją tuningu po odbudowaniu zasobów finansowych ;)

Zapytaj annawroc , z czym jeszcze efekt połaczenia MF był pozytywny , może coś podpowiedzą.

>>Tomek>

A może dociułać jeszcze ok. 150 zł, kupić za stówkę jakiegoś dziadka na allegro z tanim laserem i wrzucić przetwornik Stelmacha? Wtedy za nieco ponad 700 zł masz PEWNOŚĆ, że będzie fajnie grało. A tak to loteria.

zwolennik łagodności

Niesety tomku MFE61 to był niewypał..niestety nie oszukujmy sie MF robi fajne wzmaczki ale z cedekami coś im nie wychodzi.

Wydaje mi sie ze cd sony XA2ES jest zrobiony na tym samym w srodku co micromega i nawet podobnie gra wiec z opisu kolegów wynika ze zagra dobrze i sam tez go dobrze oceniam..a jak wymienisz sobie w nim kwarc to zagra genialnie...ja wiem ze zaraz mnie tu obesrają ale dobrze tez zagra z nim cd technics slp-s770D ale to musisz sprawdzic..

• 11 miesięcy później...

Musical Fidelity E11. odnawiam wątek ponieważ chciałem się dowiedzieć więcej o tym wzmacniaczu może ktoś mi napisze jak on gra? jaka jest różnica w stosunku do wzmacniczy japońskich na przykład Pioneera 616, sony Es?. nigdy nie miałem okazji słuchać tego wzmacniacza więc prosze o pomoc?

Gram na E11 plus CD MF A2 kolumny avance omega 590.Dla mnie to było znalezienie złotego środka, lubię czar lampy ale nie stać mnie na coś co miałoby uczciwy wykop żaden NAD czy Cambridge Audio nie miało tyle ciepła i basu co MF.Słucham raczej spokojnej muzyki ale nie gardzę Metallicą czy Iron Maiden .Jeśli lubisz mocne uderzenie to polecam ten wzmacniacz nie będziesz zawiedziony.Ja miałem okazję posłuchać przed zakupem i od razu przypadł mi do gustu miałem kiedyś jakiegoś esprita ale wydaje mi się że miał mniej basu a pioneer nie podchodzi mi zupełnie.

Miałem kiedyś E10 i grał z Sony XA30ES - polączenie takie było dosyc udane (sczegółowo, przestrzennie i z dobrym basem)- z tym, że kolumny muszą być w miare neutralne. Myslę, że w twoim budżecie Sony XA2ES lub 3ES (świetnia przestrzeń) to dobra propozycja.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Tutaj sie zgadzam z przedmówcą. Kiedyś porównywałem Sony XA30ES z MF z serii E i...lepiej zagrał (wtedy) Sony ale róznica przy rockowym "łojeniu" nie była istotna.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.