Skocz do zawartości
IGNORED

Kondycjoner-jak dobrac?

martin peterborough

Rekomendowane odpowiedzi

-> Jazz :-)

Starczy zajrzec do PS500 Power Plant od PS Audio albo albo do PS-500V od Accuphase, zeby sie o tym przekonac. Zeby bylo smieszniej PS500 kosztuje w USA nieco wiecej od Hydra-6 ale nie jest to nawet przebitka 2x. Hydra to chyba cos kolo 1200$ podczas gdy PS500 to 1995$...

Hydre widze co miesiac w stereophile'u. Nie zwracam na to jak sie teraz okazuje puste opakowanie z wielkimi slowami, podobnie jak juz na inne kondycjonery. Moj zakup byl o tyle dziwny, ze podczas ostatniego dnia CES, przed legendarna burza w LA, wychodzac z targow trafilem przez zupelny przypadek w chaosie rozmontowywanych stoisk wlasnie na RGPC. Pokazano mi co jest we wnetrzu, wytlumaczono funkcje urzadzenia oraz typ konstrukcji, zaproponowano cene "akomodacyjna" z gory, takze nie zastanawiac sie dlugo po tym calym fiasko w domu wiedzialem juz do kogo sie zwrocic. Jezeli bede stawial chalupe w Polsce sprowadze chyba z RGPC ten wielki piec, zeby wysraczylo do wszystkiego.

oki a mam takie pytanie. jeżeli sprzęt podłącze do UPS-a to nie ma chyba prawa nic się stać. W końcu producenci UPS-ów dają gwarancję pieniężną na podpięte sprzęta do swoich wyrobów?

Skomplikowana ta Hydra 4 a szczególnie jej opis:-)

Dane techniczne:

Potrójny System Zabezpieczeń

Zabezpieczenie przed przepięciami do poziomu 6,000 voltów i 10,000 amperów

Nowej generacji, warystory TMOV z zabezpieczeniem termicznym

Filtr Venom Shunyata Research (2-elementy)

Wyłącznik hydrauliczno-elektromagnetyczny (zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe)

Niezależna filtracja każdego podwójnego gniazda wyjściowego

Shunyata Research dodała do Hydry-4 jeszcze jeden unikalny element, jakim są srebrne szyny przewodzące prąd. Zastąpiły one przewody wewnętrzne, zwiększając jednocześnie liniowość przewodzenia prądu oraz poprawiły parametry użyteczne. Potrójny System Zabezpieczeń (Trident Defense System) wyposażono w złożony z dwóch elementów filtr Venom.

To unikalne pasywne rozwiązanie, skutecznie separuje od siebie każde z gniazd wyjściowych Hydry-4, eliminując jednocześnie szum pochodzący z sieci zasilającej. Duża wydajność prądowa na poziomie 2400 watów przy 20 amperach, sprawia, że Hydra-4 może bez problemu współpracować z każdym systemem high-end nie stanowiąc ograniczenia w zakresie dostaw mocy. Zabezpieczenie przed przepięciami i przeciążeniami na poziomie 10 000 amperów pozwala spać spokojnie bez obawy o uszkodzenie cennego sprzętu, a wyspecjalizowany wyłącznik elektromagnetyczny Carling zapewnia ostatnią linie ochrony przed dużymi przeciążeniami. Podobnie jak pozostałe kondycjoinery serii Hydra, Model-4 wyposażono w masywne, 20-amperowe gniazdo wejściowe, do którego można podłączyć jeden z pięciu wysokiej klasy kabli zasilających PowerSnakes PaceSetter. Tylko jakość podpiętej elektroniki oraz zaplanowany budżet będzie determinować użycie któregoś z nich.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tu jest fajna listwa, ładna jest przynajmniej i kosztuje 200 dolców

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam na wyposażeniu listwę Supry MD6 EU/SP.

Kilka razy robiłem porównania do zwykłej listwy komputerowej chyba acar-a i chyba fellowsa. Zawsze była niesamowita poprawa.

Szczególnie zakres górny robił się czystszy i gładszy, mniej przytłumiony, bas okazywał się jędrny i sprężysty.

Ostatnio był u mnie forumowy kolega Bodo i również był świadkiem zmian, prawdę mówiąc w tamtym momencie sam byłem zaskoczony rezultatem zmiany listwy. Krótko mówiąc jakby system wskoczył na wyższą półkę ;-))

Posiadam również kabelki Supry LoRad (konfekcjonowane samemu) ale one już praktycznie nic nie wnoszą, poprostu przewodzą prąd i nic więcej.

• Redaktorzy

Listwa supry posiada z tego co pamiętam w środku dwa, albo trzy pierścienie ferrytowe i już. Ale nikt nie stara sie udowadniać , że to jakieś audiofilskie voodoo. Po prostu porządnie wykonany "rozdzielacz" prądu.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Fr@ntz, 19 Maj 2006, 08:11

>Listwa supry posiada z tego co pamiętam w środku dwa, albo trzy pierścienie ferrytowe i już. Ale

>nikt nie stara sie udowadniać , że to jakieś audiofilskie voodoo. Po prostu porządnie wykonany

>"rozdzielacz" prądu.

Frantz, masz racje, Supra w dziale zasilania jest przecietna i np. jej sieciowki LoRad w moim systemie nie dawaly zadnej znaczacej zmiany. A inne tak. Za to na pewno robia swoje rzeczy solidnie - gniazda i wtyki np.

pzdrw

soso

Fr@ntz -- >

masz rację listwa sieciowa Supry to po porstu zwykły rozdzielacz prądu ... bardzo bardzo solidnie wykonany.

bez audiofilskiego nadecia ... bez cudownych kosmicznych technologi których nie można odkryć gdyż produkt jest nierozbieralny ;)

Supre możesz rozkręcić i przynajmniej zobaczyć za co płacisz ... a płacisz naprawdę niewiele :)

zdezintegrowany_3PO

Nawet ciekawe te listwy Supry. Może wie ktoś czym sie różnią ta dwie ostatnie ?

Ukryta Zawartość

post-4607-100001712 1170292638_thumb.jpg

post-4607-100001713 1170292636_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Skomplikowana ta Hydra 4 a szczególnie jej opis:-)

Dane techniczne:

(...) Wyłącznik hydrauliczno-elektromagnetyczn y (zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe) (...) "

Chyba spadnę z krzesła i pęknę ze smiechu... Wyłącznik HYDRAULICZNY???

Ja pier**lę, myślałem ze marketingowy bełkot ma swoje granice, ale tutaj przeszli samych siebie ;)))

lolo

">prostownikow, swietlowek, dojarek i spawarek.

No tak, tylko że to nie jest moim zdaniem "normalny dom". Zawsze można znaleźć wyjątek, dlatego istnieją reguły."

Weź no nie mów mi, że nie masz dojarki.

>slvn

A ja przede wszystkim mógłbym zapytać:

Potrójny System Zabezpieczeń - GDZIE?

Nowej generacji, warystory TMOV z zabezpieczeniem termicznym - TO COŚ CZERWONEGO TO CHYBA WARYSTOR SZTUK 1!

Filtr Venom Shunyata Research (2-elementy) - GDZIE?

Niezależna filtracja każdego podwójnego gniazda wyjściowego - GDZIE?

To unikalne pasywne rozwiązanie, skutecznie separuje od siebie każde z gniazd wyjściowych Hydry-4, - JAK MOZE SEPAROWAĆ OD SIEBIE SKORO SĄ POŁĄCZONE RÓWNOLEGLE?!

Zabezpieczenie przed przepięciami i przeciążeniami na poziomie 10 000 amperów pozwala spać spokojnie bez obawy o uszkodzenie cennego sprzętu - GDZIE?

I tak ma być skonstruowany i wyglądać w środku kondycjoner za prawie 10.000zł??!! Tyle za rozgałęźnik!?

A jeszcze do tego ten artukuł w Audio-Video?? Pana F.K. :-D:

"Przyznaję, że nie doceniałem roli (dobrych) kondycjonerów i kabli sieciowych. Do tego wniosku doprowadziły mnie odsłuchy produktów amerykańskiej Shunyaty, które – mówiąc bez ogródek – są pod wieloma względami przełomowe."

Ukryta Zawartość

Oto zdjęcie też tego przełomowego produktu:-)

Tak to prawda - to przełomowe rozgałęźniki:-). Przełomowe chyba w stosunku zysku z ceny do ilości elementów.

post-12077-100001704 1170292649_thumb.jpg

post-12077-100001705 1170292648_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiec jest to nic innego jak listwa sieciowa z kiepskim zabezpieczeniem (warystorkiem) za ladnych pare Kzł.

A ja juz sie na tą Hydre nastawiałem, po przeczytaniu tej pochlebnej recenzji...

Po obejrzeniu wnętrza juz mi przeszlo ;)

Audio-Video miało już na swoim koncie kilka takich samobójczych goli:-). Teraz przerosło to już wszelkie granice.

Kable Shunyaty na szczeście prezentują lepszy poziom, ale według mojej opini nie warte wydawania 8Kzł za kabel! Podkreślam, to wyłącznie moja opinia.

Te ich kondycjnery... wróć, listwy, to najdroższe puste w środku rozgałęźniki świata w ładnych obudowach. To to chyba widać:-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - oto on :)

Ukryta Zawartość

Ktoś z Was gdzieś napisał,że w AV wszystko oceniają albo dobrze lub bardzo dobrze,czasem wręcz rewelacyjnie. Nie kupiłem ostatniego nru,bowiem nic mnie w nim nie interesuje. Ale chyba wystarczy mi od teraz lektura "na stojaka" w kiosku.

Zataczając szerszym łukiem,konstatacja jest jedna:"Hi-end już był". Gutek ! Masz rację.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.