Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy BenQ W100

Kenjiro

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Niedawno kupilem ten projektor, i jesli chodzi o obraz dvd i tv ze skystara to jest on rewelacyjny (nawet w hd)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nie mam duzego doswiadczenia, jednak usiadlem z wrazenia. Mam jednak problem z ustawieniem rozdzielczosci. Zawsze "urywa" boki obrazu z kompa (gry). Kombinowalem w roznych konfiguracjach, ale nic... Jestem poczatkujacym uzytkownikiem, i jesli ktos mi cos na to poradzi to bede wdzieczny.

Poza tym porobie niedlugo fotki i je zaprezentuje, jesli bedzie odzew

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/26314-nowy-benq-w100/#findComment-545939

Gwiezdne mnie raczej nie kreca, dziki moze jestem, ale ...

pierwsza fotka, to jak widac, material z hdtv, podlaczony przez dvi z kompa ze skystara2 przez geforca 6600.

druga, jasna sprawa, podzialka 1024

trzeci to, rowniez jak widac, ProSieben (tv skystar), Jurassic Park, ktoras tam czesc.

Obrazu z dvd nie cykalem, ale tez bardzo dobry, mimo ze mialem jakies gazetkowe dvd.

Nie wiem dokladnie, jak z tym skalowaniem obrazu (natywna projektora WVGA), utrata jakosci i nie wyswietlaniem wszystkich szczegolow z hd i innych tam linii, jednak aparat (pentax optioS45, 4,1pixeli) psuje te obrazy, bo w rzeczywistosci wygladaja one o jakies 10% lepiej. Mozliwe, ze mozna zrobic lepsze zdjecia tym aparatem, jednak sie spieszylem i nie ustawialem za duzo.

Wiec do kina domowego i rozrywki ten BENQ w100 to rewelacja przez duze R. Z innymi podlaczeniami (RGB, S-Video) mialem problemy z ustaleniem rozdzielczosci (pewnie jakas pier**la z mojej strony), ale dvi robi to elegancko i swietnie wykrywa sprzet. O efekcie teczy nie pisze, gdyz do tej pory nie widzialem, a juz kilka godzinek ogladania bylo.

Nigdy w zyciu nie kupie wiecej telewizora. Jak chodze po sklepach i widze te kilkunasto, no niech bedzie; kilkudziesiecio calowe tiviki (plazma czy tez lcd) za 4, 5, 6, czy 7 i wiecej tysiecy p l n, to mi sie smiac chce. Projektor kosztuje ponizej 3,000, udalo mi sie grubo ponizej kupic, a godzina eksploatacji lampy = 25 groszy (skarbonka sie dzielnie napelnia ;-)). Kumple wymiekaja jak przychodza. Czasem po filmie sie czuje jak po wyjsciu z kina.

Do pstrykania po wiadomosciach i jakis srednio ciekawych meczach i filmach uzywam monitora i tunera w kompie. A lepszy meczyk, filmik czy koncert wrzucam na 3metrowa przekatna i jazda nie z tej ziemi za cene 1/3 sredniej klasy plazmy.

Polecam podobne podejscie do sprawy, ale ci ktorzy to czytaja juz raczej o tym wiedza.

Z czasem porobie moze lepsze fotki. Zwroccie uwage, ze mimo wszystko poczatkuje w temacie projektantow.

pzdr

Ukryta Zawartość

post-12399-100000787 1170293962_thumb.JPG

post-12399-100000788 1170293961_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26314-nowy-benq-w100/#findComment-548404

witam

a jak ma sie wielkosc obrazu do odleglosci projektora ??

u mnie projektor by byl 4 m od ekranu projekcyjnego - ciekawy jestem jaka wielkosc bym mial wyswietlany obraz w podstawie

w dvd mam wyjscie HDMI a w100 jest DVI : czy moge uzyc kabla HDMI-DVI (i czy to mi da taki sam rezultat jakbym podlanczal HDMI-HDMI)??

https://www.audiostereo.pl/topic/26314-nowy-benq-w100/#findComment-548474

witam

>

>a jak ma sie wielkosc obrazu do odleglosci projektora ??

Obraz 250 cm na okolo 160. ODleglosc projekcji jakies 5,5 metra. Na inne pytania nie potrafie odpowiedziec, ale beda to chyba niezauwazalne roznice dla oka nie-wideofila.

https://www.audiostereo.pl/topic/26314-nowy-benq-w100/#findComment-548583
  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Mam taką małą wątpliwość dotyczącą rozdzielczosci tego i kilku innych ntsc projektorow (dotyczy to tez plazm) 854x480 - rozdzielczosc natywna tego projektora (czy tez plazmy ntsc) natomiast Pal to 720x576, 480

https://www.audiostereo.pl/topic/26314-nowy-benq-w100/#findComment-576961

Wątpliwości jak najbardziej na miejscu. Na takich panelach zwanych "amerykańskimi" tracimy , my PAL- owcy. I to ok. 20% rozdzielczości pionowej, a to jest dużo.Na nic się zdają dobre płyty DVD-Video zeskanowane w systemie PAL lepszym od NTSC.Obraz traci na szczegółach. W Europie nie powinno się oferować urządzeń z takimi panelami.

https://www.audiostereo.pl/topic/26314-nowy-benq-w100/#findComment-576992
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Ja kupiłem w sklepie softon wziętym z ceneo.

Dałem tydzień temu 2820zł w tym przesyłka, więc chyba niedrogo.

Moje spostrzeżenia i kilka uwag.

Efektów typowych dla tanich DLP nie widzę. Muszę maksymalnie szybko ruszać głową to daje się wtedy zauważyć, ale to na siłę i ja wiem czego szukam. Poza mną nikt dotąd tego nawet nie zauważył. To tyle jeśli chodzi o postęp do 5120 i o7 segmentowe koło kolorów. Nie widzę tu żadnego problemu.

Faktycznie obraz mojego notebooka Aristo A175 17" z wyjściem DVi z radeona x700 jest rewelacyjny. Idealnie się zeskalowuje z projektorem. Zadziwiające to wręcz jak idealnie. Miła rzecz. Niemniej w stosunku do kolegi powyżej nie zauważyłem problemów z Componentem z odwarzacza DVD i SVHS z notebooka. Po prostu DVi daje idealny super obraz.

Mam projektor od ekranu na odległości 4,5 metra i po zmierzeniu obrazu w podstawie to to wyszło mi maks 254 cm na maksymalnym poszerzeniu z regulacji ręcznej. Kupiłem więc ekran 250/200 cm z allegro. WG mnie idealnie pasuje do mojego pomieszczenia. Na razie leży nierozpakowany więc nie wiem jak z powierzchnią white matt będzie Benek sobie pracował.

Z całym przekonaniem stwierdzam, że Benq W-100 jest rewelacyjnie cichy. Byłem tym zaskoczony i nie wierzyłem do końca, że to nie będzie problem. Możecie jednak wierzyć, że tak jest naprawdę i już. Do kina domowego ideał jak chodzi o głośność.

Z pewnością wadą jest zbyt ubogie menu, ale w sumie dzięki temu nie traci się czasu na jakieś regulacje hobbystyczne, co może być dla kogoś zaletą, a nie wadą. Tym bardziej, że co potwierdzają testy na projectorreview to BenQ ma świenie fabrycznie zestrojone kolory i znakomicie dopracowane Presety jak kino, kino domowe czy pokój dzienny etc.

Projektor ma w komplecie i w cenie bardzo zgrabną i fajną torbę, która jest elegancka. Pilot jest ok i ma podświetlenie co szalenie umila korzystanie podczas projekcji.

Mam wrażenie, że mój kabel Component z DVD, który ma 15 metrów leciutko zanieczyszcza już obraz i chyba muszę dołożyć i kupić lepszy, no cóż ten niby miał być niezły, ale widać, że za mało niezły.

Jasność wg mnie zarówno tryb ekono jak i normal są OK. Do kina domowego tryb ekono jest zwyczajnie lepszy bo mniej rozświetla mi pokój, ale to muszę jeszcze zbadać z ekranem, po jego montażu. Generalnie jasność jak dla potrzeb kina domowego idealna lub ciut za wysoka. Do prezentacji to tylko do lekko zaciemnionych pomieszczeń, ale od biedy i z braku alternatywy to da radę i w prezentacji.

Kontrast. Tu nie wiem w sumie. Muszę to zbadać na ekranie white bo doatąd badałem tylko na ścianie o wyraźnie żółto ciepłym odcieniu - taki mam salon. Myślę, że dla kontarstu ma to znaczeniu i kolorów. Z tego co jednak widziałem to efekt jst znakomity i nie widać dla laika, że to max budżetowy projektor. Obraz jest naprawdę OK i kontrast pozwala przyjemnie oglądać niemal każdą pozycję - w ceimnym pomieszczeniu oczywiście. Po montażu ekranu zobaczę jak to wyjdzie. Mam nadzieję, że za kilka dni nie będę szuakł ekranu o powierzchni matt silver, high kontrast. Oby tak było.

Generalnie uważam, że ten projektor to wręcz rewolucja i pozwala za śmieszną kasę cieszyć się wielkim obrazem w naprawdę akceptowalnej dla mnie jakości. Oczywiście zostaje kwestia niskiej rozdzielczości, ale w tej cenie to i tak rewelacja. Znam na coidzień Panasa A900 i moim zdaniem to niewiele lub wcale nie odbiega od niego jakością obrazu w rozdzielczościach telewizyjnych dla PAL i filmów DVD. Co do wyższych rozdziałek to oczywiście sprawa jest bez porównania, bo tu Panas rządzi.

To tak z marszu i w skrócie co mogłem to opisałem.

https://www.audiostereo.pl/topic/26314-nowy-benq-w100/#findComment-593744
  • 1 miesiąc później...

Czuję się zobowiązany napisać pare słów odnosnie projektora benq w100. To dzięki temu forum 10dni temu postawiłem na benq w100 i się nie rozczarowałem. Po śledzeniu innego forum przez 6miesięcy nosiłem się z zakupem plazmy.panasa pv60e ale ciągle ta cena i brak 3000pln. W pracy zobaczyłem w akcji (prezentacja) projektor za 12tyś. firmy plus i oświeciło mnie że to może być o wiele lepsze od plazmy42cale. Jako zapalony kinomaniak postanowiłem kupić projektor i urządzić kino w domu. Miałem dobrego kompa i zestaw creatiwa 6.1 6700 na dzwięk nie mogłem narzekać(oczywiście są kody,hermany itp. ale to mi wystarczało). Przejrzałem forum potem skąpiec.pl i najniższa cena i do tego ratki. Wybrałem softon bo najbliżej(Pabianice). Projektor benq w100 miał dobre opinie i przeznaczony był do kina i ta cena 2650pln na moja kieszeń. Pierwsze testy w sklepie bardzo jasny, na zieloną ścianę, był tam jakiś starszy dziadek mądrala który wpada tam systematycznie sprzedawca podpiął przez s-wideo do laptopa zobaczyłem tylko kolorki pogrzebałem w menu(mnogość ustawień). Dziadek maruda jak zobaczył to powiedział nie chcę cię dołować ale widać piksele nie kupuj i takie tam,na nic się zdały tłumaczenia że to niższa rozdzielczość, że ma służyć do filmów(w sklepie nie mieli żadnego). Jak mówiłem wiedziałem że kolory są super i że nie ma co testować w słonecznym pomieszczeniu, choć i tak byłem w szoku że tak wiele było widać. Przywiozłem i podłączyłem przez s-wideo zaciemniłem sypialnię(ekran porzyczyłem wcześniej z pracy 160na180 jakiś włoski.) i odpaliłem. Na początek jakis film z gazety odległość 3,7m i już wiedziałem że nie wydam na kino w tym roku ani grosza a szło nieraz 150na miesiąc obraz miał słabą ostrość i nie był idealny ale kolor i kontrast super taka czerń w lcd nieosiagalna(i ja chciałem kupić plazmę albo lcd) wielkość obrazu jak patrzyło się w 29 cali powala.Wiedziałem że będzie jescze lepiej przez dvi(ale nie myślałem że aż tak)przy tym połączeniu dopiro benek się wykazał nawet kumple byli w szoku.Dzisiaj nie mogłem się powstrzymac od jakiejś gry choć nie gram często zakupiłem colina4 i znowu byłem w szoku bardzo ładny obraz bez smużenia klatkowania a miał być tylko do kina. Wiem odezwa się niektórzy że piksele przy tej rozdziałce widać ale rekompensuje wszystko wielkość obrazu rekompensuje to. Na razie tyle gorąco polecam tę formę projekcji wiem że za 2-3latka kupuję następnego benka z większą rozdziałką. Teraz bardzo jestem zadowolony z wyboru i jeszcze czeka mnie we wtorek liga mistrzów na wielkim ekranie już nie mogę się doczekać.

https://www.audiostereo.pl/topic/26314-nowy-benq-w100/#findComment-616346

Nie ma smuzenia?

nie wieze.

Chyba nie widziales programu do testowania smuzenia, (do sciagniecia w linku nizej)

A czerń lepsza niz w monitorach LCD ?

Chyba nie widziales wszystkich monitorów :)

Obejrzyj np. Sony LCd SDM HS75PB

Mozna powiedziec ,ze czern jest na bardzo wysokim poziomie ale nie lepsza niz w monitorach LCD.

Wiekszosc monitorów LCD TN prawda ma słabą czern ale nie wszystkie.

A smuzenie podejrzewam ,ze jest w kazdym projektorze bez wyjątków. Jesli wzrok nie wyłapie to program :)

Ja podłaczonego mojego Benq 5120 mam przez DVI

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26314-nowy-benq-w100/#findComment-616547

Na razie nic nie kalibrowałem. Smużenia nie widzę i równiez nie widział go mój kumpel który połowę wolnego czasu spędza na grach. Ostatnio kupił lcd samsunga i mówił że tam smużenie jest przy szybkich akcjach. Co to znaczy że program go wychwyci przecież nie jupuje sprzętu dla programu. O tej czerni nie mam zamiaru dyskutować bo naprawdę jest lepsza od lcd a porównywalna z plazmą panasa pv60e. Nie wiecie może jak go podłączyć(najlepiej) do turnera cyfry i polsatu.

https://www.audiostereo.pl/topic/26314-nowy-benq-w100/#findComment-616918

Hey koledzy,

Też od pewnego czasu obserwuje posty dotyczące projektorów. I mam pytanie, czy tego Benq W100 można porównać do Panasonica PT-AE900 ? albo epsona TW600 ?? Czy warto jest dopłacać drugie tyle (ok 2500 zl) za tą jakość którą dają Panasonic lub Epson ? Chodzi mi głównie o oglądanie filmów DVD ze stacjonarnego odtwarzacza.

https://www.audiostereo.pl/topic/26314-nowy-benq-w100/#findComment-617894

co to znaczy czy warto dopłacać?

na pewno modele AE900 i TW600 generują jakościowo lepszy obraz niż W100.

na pewno nie ma to prostego przedłożenia jakość/cena, co oznacza, że jakość obrazu nie jest 50% lepsza, czyli tyle ile wynosi róznica w cenie.

po drugie - ktoś z dochodami 1000 zł powie, że nie warto, i może mieć rację.

a ktoś z dochodami 10000 zł powie, że warto i także może mieć rację.

zresztą 5000 zł, to przecież nie jakaś znowu tam kosmiczna suma.

https://www.audiostereo.pl/topic/26314-nowy-benq-w100/#findComment-618092

Czy tym kablem połączę fergusona z benq w100 tak by odbierał sygnał, amoże jest lepsze połączenie w ferdku mam szeregowe rs232, 2 razy scart i digital audio aut.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26314-nowy-benq-w100/#findComment-619607
  • 3 tygodnie później...

Witam wszystkich serdecznie. Śledze wątek od kilku tygodni, przymierzam sie do kupna tego benq jako najlepszego w tym przedziale cenowym.

Moje pytanie, czy ktos juz ogladał na w100 nową telewizję HD (n-tv)? I czy podłączacie przez kabel HDMI-DVI czy przez component ? Ów benek ma obsługe HDCP ale w instrukcji napisane jest iż przez DVI mozna ogladac tv tylko HD, nie zaś SD (choc gdzies tłumaczono mi że skoro n-box n-tv przeskalowuje SD do 1080i wiec benek sie nie kapnie;)

Jedyne co mnie powstrzymoje przed zakupem (procz nie do konca zebranej kasy;) to kwestia 'obcinania' pionowej rozdzielczosci, o ktorej wspominano wyżej...

https://www.audiostereo.pl/topic/26314-nowy-benq-w100/#findComment-629217
  • 1 miesiąc później...

No ja znam doskonale tego Panasa AE900 i wiele na nim oglądałem. Po pierwsze jest wg mnie sporo głośniejszy. Ogólnie jak mam być całkiem szczery to wolę swojego W100, ale zapewne to rzecz gustu i wielu ustawień.

W Panasie można spędzić cału weekend na grzebaniu w ustawieniach i tak zawsze coś idealnie mi nie pasuje - to wg mnie. W Benq ustawień jest mało, ale zawsze jakoś automatyka czy presety mi pasują - ot opinia.

Ja oglądam tylko filmy DIVX/XVID i sporadycznie DVD z popularnego Bellwooda po komponencie i w tej rozdziałce do Panasa nie widzę żadnych różnic. Mało tego wydaje mi się, że czerń w W100 jest odczuwalnie lepsza i pełniejsza w skomplikowanych scenach, ale to typowa wada w LCD i zaleta projekcji DLP. Innych różnic nie widzę.

Moim zdaniem jeśli nie macie do oglądania czy pracy sporo materiału HDTV i nie potrzeba jest realnie Wam na codzień wysokiej rozdziałki to nie ma sensu dziś przepłacać za projektor, tylko lepiej za 3-5 lat kupić nowy - wyższej klasy, który wtedy będzie przy cenie 3 tys zł i tak 2-3 razy lepszy pod wieloma względami niż obecne modele po 5-10 tys zł. Na dziś to sugerowałbym zakup i poszukanie dobrego SILVER ekranu sterowanego elektrycznie z pilota, bo w życiu to miła rzecz jest, niż wywalanie kasy na wyśrubowane modele projektorów.

Innych projektorów nie znam, więc nie mogę się wypowiadać.

https://www.audiostereo.pl/topic/26314-nowy-benq-w100/#findComment-658564

gdy szukałem projektora do kina domowego z przeznaczeniem do oglądania DVD obejrzałem efekt działania wielu projektorów, niekiedy 2-3 krotnie droższych i powiem szczerze, że albo było identycznie albo nawet niekiedy gorzej a nigdy właściwie ciszej i powszechnie wychwalany tu Panasonic AE900 przy DVD po componencie miał obraz NA PEWNO nie lepszy....

https://www.audiostereo.pl/topic/26314-nowy-benq-w100/#findComment-659212
  • 2 tygodnie później...

Witam

Jestem pierwszy raz na tym forum, więc prośba, że jeśli napiszę coś nie tak to proszę o wyrozumiałość.

Otóż jestem posiadaczem opisywanego w tym temacie projektora Benq W-100. Jednocześnie zakupiny został odtwarzacz DVD Pioneer DV 490. I mam teraz kilka pytań, bo nie wszystko jest w/g w porządku.

1) w trybie VIDEO (Composite) lub S-Video (niestety Pioneer nie ma S-Video, ale sprawdzałęm na innym sprzęcie i było ok) jakość jest wiadomo najgorsza, ale wtedy wyświetlane kolory są u mnie najbardziej zbliżone do realnych.

2) Przy podłączeniu urządzeń przez Component (kable sprawdzałem) obraz jest wyraźniejszy, kolory stają się jednak zielnkawo-żółtawe. Ponadto na ekranie czerń nie jest jednolitą czernią tylko widoczne są migające jasne plamki-punkciki. Dodam, że Pioneera reklamowałem w serwisie i wymienili mi jakiś klucz (co by to nie znaczyło) i miało być dobrze. Czy teraz mam reklamować Benq'a? Czy może te kolorki przez Componenta takie są ?

3) No i na koniec zakupiłem kabel DVI-D HDMI, połączyłem urządzenia i nic ciemność (szarość) widzę.

Pan z serwisu Pioneera powiedział, że urządzenia być może obsługują inne rozdzielczości i stąd problem. Z kolei w innym sklepie ze sprzętem powiedziano mi, że nie powinno być z tym problemów.

Proszę bardzo o jakieś wskazówki, bo wydałem trochę kasy na to wszystko i nie bardzo wiem jak z tego wybrnąć (Benq odsyła mnie do Pioneera, a ci mówią, że sprzet jest naprawiony i sprawny i że wina leży po stronie Benq).

Sorki za długi post, ale może coś poradzicie.

https://www.audiostereo.pl/topic/26314-nowy-benq-w100/#findComment-668624

"widoczne są migające jasne plamki-punkciki"

- to jest tak zwany efekt tęczy :)

wystepuje w małym lub w duzym stopniu we wszystkich modelach DLP

Podłacz do komputera DVI-DVI i zobaczycz czy działa dobrze.

A czern 100% jak chcesz miec to zgaś światło. Zasłoń zaluzje. Pomaluj sciany i meble na czarno. Bedziesz miał wymazoną czern :)

Albo zmien DVD

Najlepszy obraz uzyskasz poprzez DVI-HDMI lub DVI-DVI

Zmien szerokosc obrazu na 130cm bedziesz zadowolony z kolorów

https://www.audiostereo.pl/topic/26314-nowy-benq-w100/#findComment-668795

Odpowiadam:

Komputer podłączałem przez DVI-DVI i jest ok.

Z tą czernią z jasnymi migającymi plamkami jest jak napisałem, czyli występuje przy componencie (przy S-video lub Video barwa jest jednolita i nic nie miga), aler skoro efekt tęczy wystepuje w małym lub w duzym stopniu we wszystkich modelach DLP to trudno. A gdy oglądam w ciemnym pokoju i z żaluzjami, wtedy te migające plamki są jeszcze bardziej widoczne :)

Co do połączenia DVI-HDMI to też jak pisałem - brak obrazu i tyle.

Najchętniej bym wymienił DVD, ale ten ma dopiero 3 tygodnie :)

https://www.audiostereo.pl/topic/26314-nowy-benq-w100/#findComment-668867
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.