Skocz do zawartości
IGNORED

Audiomatus i Magneplanar w Szczecinie

jacek_zagaja

Rekomendowane odpowiedzi

Przypadkowo odwiedzilem salon DAT w pasazu Boguslawa. Mozna posluchac wzmacniaczy impulsowych opartych o moduly BG i magnetostatow Magneplanar 1.5QR. Kogos moze to zainteresowac wiec postanowilem poinformowac.

https://www.audiostereo.pl/topic/26393-audiomatus-i-magneplanar-w-szczecinie/

W kazdym razie gdybys sie zdecydowal to wlasciciel salonu mowil ze je wezmie do siebie :) Odebralem te Magnepany jako dosc agresywne - lecial kawalek Marcusa Millera. Pomiar impulsu pokazuje ze roznia sie znacznie od elektrostatow (ESL63) ktorych niestety jeszcze nie znam. Byles w Berlinie w Phono-Phono (Quad) lub ArsMusica (Manger)?

Szukam lamp KT88 - moze wiesz czy ktos w Szczecinie posiada?

... no tak. Po lekturze wpisów jacka_zagaja doszedłem do wnioski, że sympatyczny student, z którym uciąłem sobie bardzo sympatyczną pogawędkę o akustyce - trza przyznać, że ma sporą wiedzę teoretyczną i w praktyce też coś zdziałał to współwłaściciel po mieczu uroczych paneli magnetycznych, chińskiego wzmacniacza, nazwy nie pomnę i padniętych dwóch par KT 88. Oczywiscie tego miłego młodzieńca spotkałem w salonie DAT.

Kurdę, jaki ten świat jest mały....

Milo spotkac znajomego. Male sprostowanko - nie uzywam paneli magnetostatycznych i dopiero ucze sie techniki audio :) Plus dla pana Danilkiewicza ze przeprosil glosniki panelowe i wzmacniacze impulsowe - kilka miesiecy temu nie byl zainteresowany tematem. Szkoda ze nie mam porzadnej karty audio do notebooka to bysmy mogli sie spotkac jeszcze raz i wykonac pomiary cisnienia dla tych paneli i zrobic pokazowke filtrow cyfrowych.

Uklony -- Jacek,

Cześć UWE pomimo że to magnetostaty zapraszam na odsłuch powinieneś być miło zaskoczony gra to wcale nie gorzej niż to co słyszałeś na prezentacji a poza tym jest kilka ciekawych jak to nazwałeś ,,spawareczek"

Witam .Znowu coś muszę prostować i wyjaśniać.Nie nawidzę kryptoreklamy i chciałem w tym momencie odpowiedzieć że magntostaty które znajdują się w moim sklepie nigdy nie były własnością p. Jacka Zagai.Są to moje kolumny i na razie póki co niech tak zostanie. Co do wzmacniacza to faktem jest że stał u mnie wzmacniacz T.A.C 88 którego właścicielem jest p.Zagaja i niech to też tak pozostanie. Ponieważ nie mam w zwyczaju sprzedawać klientom urządzeń niesprawnych a właściciel nie chciał zapłacić za nowy komplet lamp więc wzm. wrócił skąd ''przyszedł''. Co do magnetostatów nie zauważyłem wyostrzenia ani agresji w dźwięku.Być może p.J.lubi dźwięk ''marmoladowy'' ale przecież jak mawiali Rzymianie ''De gustibus non est disputandum'' i nie będę na ten temat polemizował bo znowu ktoś pomyśli o ukrytej reklamie a na tym najmniej mi zależy. Co do wzmacniaczy z zasilaniem impulsowym są to urządzenia specyficznie grające i nie byłem nigdy ani przeciwnikiem ani entuzjastą. Jak każde urządzenie do odtwarzania muzyki musi trafić na osobę której taki przekaz się spodoba. Jeżeli ktoś ma ochotę posłuchać i porozmawiać na ten temat zapraszam do DAT .

Pozdrawiam serdecznie. Z.Danilkiewicz

Witam!

Napisałem tak gdyż poszukuję elektrostoatów, nie bardzo miałem wtedy czas a magnetostatów już trochę słuchałem, może nie takich pokaźnych rozmiarów i nie o takiej szerokości pasma.

Wątpię abym był zaskoczony:), jestem pewien tego że grają bardzo dobrze a może i nawet lepiej niż bardzo dobrze, w końcu jest to niesamowita technologia, prosta a zarazem bardzo skuteczna. Zupełnie nie rozumiem dlaczego takie cuda są rarytasami, w dzisiejszych czasach mamy dostęp do doskonałych materiałów a przecież sam Walter Shottky słuchał magnetostatów własnej produkcji a kiedy to było:) Zapewne jest to spowodowane wysokimi kosztami produkcji takich przetworników a jak wiemy stal do tanich nie należy, magnesy ferrytowe raczej też, a porównajmy masę zwykłego przetwornika do takiego magnetostatu z prawdziwego zdarzenia, można się zdziwić że jednak wcale nie są takie drogie.

Jako że już troche się poluźniło na studiach to chętnie skorzystam z zaproszenia i dzisiaj przyjdę posłuchać magnetostatów, ciekawe czy znowu nie będę mógł spać jak po ostatnim odsłuchu DeltaStudio:) Bardzo mnie ciekawi scena prezentowana przez ten zestaw, spodziewam się jednak że w Pana pomieszczeniu będzie idealnie gdyż jest duże a takiej wielkości membrana raczej stworzona jest pod większe powierzchnie ale to tylko przypuszczenia.

Serdecznie pozdrawiam i do zobaczenia:)

Tomek

... po lekturze wpisu dat-a nie pozostało mi nic innego jak palnać sobie w łeb lub odszczekać swoją tezę o spisku kryptoreklamowym.

Wybór tym razem przy mnie, gwintówkę zostawiam w szafie i auuuuuuuuuuuuuuuuu.

Lisor.

Byłem, słuchałem,

Ponownie Pan Danilkiewicz miał rację, zostałem mile zaskoczony, spodziwałem się że zagrają bardzo dobrze ale nie że aż tak, grało to z naszymi regionalnymi audiomatusami, CD i DAC-a nie pamiętam oraz podobno kiepskim interkonektem. Jak dla mnie rewelacja, chyba po raz pierwszy nie mogę się do niczego przyczepić:) Nie sądziłem że one wogóle grają basem, obok stał subwoofer i aż musiałem się spytać czy przypadkiem nie jest włączony;) Co dziwne, panel jest spory i na początku wydawało mi się że dzwięk dobiega z dużej powierzchni ale to raczej wpływ nieszczęsnej autosugestii, po chwili słuchania dzwięk dobiegał ze środka paneli. Czas imilał Marcus Miller i Diana Krall, płyty te akurat więcej są u mnie w CD niż na półce więc mam je troche osłuchane. Dla porównania posłuchałem jeszcze dwóch monitorków, wniosek jest taki że te magnetostaty to świetny produkt, troche niska efektywność (85dB) ale dzwięk perfekcyjny. Oczywiście jest to moje subiektywne zdanie podparte godzinnym odsłuchem.

Pozdrawiam

Ze wzmakiem Xindaka też grały b.dobrze - Myslę, że jutro wpadnę do Zbyszka posłuchać Audiomatusów z tymi magnetostatami.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

No to w takim razie Panie Zbyszku mam nadzieje ze zdaze jeszcze raz je posluchac - tym razem dluzej niz 10 minut i z ciekawszm repertuarem. Dalej jednak jestem pewien ze maja swoj charakter i rad bym byl gdyby udalo sie to udowodnic pomiarami.

Co to znaczy dzwiek marmoladowy? :)

(ja lubie urzadzenia do monitoringu a nie do ksztaltowania wlasnego audiofilskiego stereo)

wiesz Jacku pomiary, pomiarami nie wszystko co ma gładką ch-kę gra pięknie a nawet jak nie ma to może ładnie zagrać. Tu chodzi o emocje jakie muzyka wywołuje na danym zestawie a to ciężko zmierzyć bo składa się na to więcej czynników.

Emocje to zupelnie co innego - te sa niezalezne od techniki i bardzo dobrze ze tak jest. Dzieki temu kazdy moze znalezc sobie na rynku swoja maskotke a sprzedawacy wiaza koniec z koncem.

Po ostatniej wymianie kolumn na kevlar + tex dobitnie sie przekonalem co to znaczy 8 letnie przyzwyczajenie i "pamiec soniczna".W calym tym obecnym hobby interesuje mnie to co nie jest dostepne od tak w ksiazkach i sieci - kontakty z ludzmi ktorzy maja duze doswiadczenie w konstruowaniu i wlasne eksperymenty. Idealem byloby gdyby patrzac na serie pomiarow mozna bylo okreslic urzadzenie bez wczesniejszej subiektywnej oceny - przyklad Earl R. Geddes'a. Teraz chcialbym przynajmniej sprawdzic co wnosi przetwornik aperiodyczny do klasycznego przetwornika trzydroznego z DSP jesli oba maja zblizona odpowiedz impulsowa. Pobyt w Niemczech powinien to ulatwic.

Nie wiem ale znasz chyba wywiad z Peterem Walkerem w ktorym mowil ze nigdy nie sluchali nagran muzycznych na swoich produktach w trakcie projektowania - wszystko opieralo sie na drobiazgowch pomiarach sygnalow charakterystycznych. Efekt tego znamy dobitnie - ktory produkt ma taki cykl zycia dzis?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.