Skocz do zawartości
IGNORED

Kto zmdyfikuje moje cd i kolumny

nepal32

Rekomendowane odpowiedzi

wy tutaj prowadzicie jakąś swoją prywatną wojne z McGyverem, a napewno Ty ją prowadzisz, jako osoba obiektywna a przynajmniej w pewnym sensie obiektywna mogę powiedzieć że szanuje Pana McGyvera bo czytałem wiele jego wypowiedzi które były sensowne i jeśli ktoś zgłosiłby się po porade to w ciemno odesłałbym go właśnie do McGyvera

"jestem na ziemi, niekoniecznie musze kupować na allegro, za takie pieniądze żadnej rewelacji nie dostane i właśnie tutaj rozwiązaniem jest kupno cd który nadaje się do modyfikacji, niewiem kogo masz na myśli mówiąc tutejszych magików, są tutaj osoby które potrafią bardzo profesjonalnie zmodyfikować taki odtwarzacz, niewiem czy słyszałeś kiedykolwiek zmodyfikowany odtwarzacz? więc może posłuchaj i Ty zejdż na ziemie, niewiem ale chyba lepiej radzić się przed kupnem niż po zakupie bo wtedy będzie już za póżno, a jeśli jesteś taki mądry to co Ty byś polecił przy moim budżecie?"

Nie warto nic tuningować. A tuningowanego nikt nie odkupi. Daj sobie spokoj, ludzie Cie nabierają!!

PS. Nie zauważyłem, czy to watek sponsorowany? ;-)

nepal32, nie znamy sie :) Popatrz w swoje "O mnie" :) A co do w/w firmy to jest wlasnie niedoszla hi-endowa firma naszego mistrza... BTW. nie mam nic do Ciebie, gdyby nie Nadkonstruktor kolumn, ktory mnie tu "wywolal" nic bym nie wpisal...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

nepal32, 29 Maj 2006, 09:40:

szanuje Pana McGyvera bo

>czytałem wiele jego wypowiedzi które były sensowne i jeśli ktoś zgłosiłby się po porade to w ciemno

>odesłałbym go właśnie do McGyvera

Jesteś złapany w sieć marketingu, bardzo fachowego zresztą. Lepiej być tego świadomym :-)

Pzdr.

Pomijam zupełnie kwestię, kto, ile, dlaczego i jakim sposobem zarabia czy korzysta inaczej. Chodzi mi o sensowność samej operacji zwanej tuningiem. Otóż po poddaniu tuningowi połowy sprzętu, jakim dysponuję, muszę przyznać, że mocno bym się zastanowił, gdybym miał to zrobić jeszcze raz. Mam bowiem wrażenie, że w przypadku sprzętu taniego/niedrogiego zmiany jeśli są, to raczej nie spektakularne, lecz mniej lub bardziej subtelne. Natomiast poniesione nakłady są chyba nie do odzyskania przy ewentualnej sprzedaży, która sama w sobie może być trudna. W sumie nie słuchałem aż taki wiele rożnego sprzętu przed i po tuningu, jednak już to, co słyszałem zasuwa wiele moich wątpliwości. Może w przypadku sprzętu drogiego oraz wymianie konkretnych podzespołów (np. zegara) tuning ma większy sens. Myślę, że w sumie lepiej jednak dociułać i kupić po prostu lepszy sprzęt, chyba że jest to prawdziwe DIY i modyfikacji dokonuje się własnoręcznie, czerpiąc z samej roboty dodatkową frajdę. Ostatnio w pocie czoła wymieniłem sobie potencjometr na lepszy i jeśli można nazwać to tuningiem - było i jest świetnie.

zwolennik łagodności

niewiem w co jestem złapany a w co nie jestem, przeglądałem wiele wątków na forum bo szukałem informacji dla siebie i w wielu wypowiadał się McGyver i dzięki jego wypowiedzią zdobywałem te informacje które potrzebuje a McGyver nie czerpał z tego korzyści materialnych, ludzie ja nigdy z nim nie rozmawiałem, widze że u części forumowiczów człowiek ten ma szacunek a u części wręcz przeciwnie, ja należe do tej pierwszej części, starałem się podchodzić do tematu obiektywnie ale ludzie to co Wy tu wypisujecie zniechęca mnie do Was, ktoś się mnie pyta czy robie smycze dla jakiejś firmy bo już widzi jakiś podstęp, niewiem ale Ci którzy w tym wątku atakują tego słynnego Pana zniechęcają mnie do siebie i to mocno chciaż ich zamiar był troche inny, założyłem ten wątek w zupełnie innym celu niż to co się tutaj wyrabia, to jest kompletnie bez sensu co się tutaj dzieje, nie po to jest to forum,

nepal32, 29 Maj 2006, 13:25

Wiesz, ja tam sie merytorycznie wypowiadac nie bede, bo tworow rzeczonego pana nie sluchalem, ale... Byl tu swego czasu taki jeden glosiciel umiejetnosci pana Nadkonstruktora, byly i ohy, ahy, wpisy, ze idz do McG on Ci zrobi/stuninguje. Jezdzil tez ostro po konkurencji pana McG... A pozniej sie okazalo, ze to byl pan McG we wlasnej osobie ukrywajac sie pod innym nickiem forumowym... Na koniec jeszcze glupio sie tlumaczyl...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Sprawa tuningowania jest w tym akurat watku latwa do przetlumacznia 'na nasze'. ('McGiver' jest tu postacia umowna i reprezentuje wszelkich magamagikow.)

Sytuacja startowa:

1. Chlop nie ma jeszcze CD a juz chce tuningowac.

2. McGiver ma CDP za 160 zl, ktory gra jak za 3000 (czyli jak np. moj CDP kupiony zreszta jako second hand)

3. W obrocie jest ewentualne 600 zl.

Co zyskuje zalozyciel watku? Majac 600 zl wie, ze nie kupi za to nic specjalnego na zadnym rynku - nowe czy wtorne. Chce sie czuc jakby mial CDP za 3000 zl no bo to fajne. Jest McGiver i mu to zapewnia i to za 600 zl.

Co zyskuje McGiver? 600 zl. minus jakies elektroniczne badziewie za powiedzmy 26.40,-

Jak gra sprzet po tuningu? Odlotowo. Dlaczego? Bo inaczej, np. wiecej jest gory i tym samym wydaje sie, ze jest wiecej detali do wysluchania.

Czy owo inaczej nie utraca czasami czegos waznego? Moze tak, ale kto o to dba skoro chodzi o uczucia:

- uczucie dobrze wydancyh 600 zl i uczucie latwo zarobionych 600 zl. W gruncie rzeczy to bardzo uczciwa tranzakcja. Obie strony zadowolone jak nie wiem co! :- )))

pzdrw

soso

o graftonie czytałem nieraz, ile razy mam tłumaczyć iż swoją opinie o McG opieram nie na wypowiedziach innych forumowiczów tylko na wypowiedziach samego McG, i wypowiedzi te nie dotyczyły tuningów czy modyfikacji, poprostu ten Pan często zabiera tutaj głos, odpowiada na różne pytania dotyczące sprzętu itp i uważam jego wypowiedzi za sensowne, na żaden tuning nikt mnie nie namawiał i swej opinii na temat samego tuningu nie wyniosłem też z tego forum,

Ludzie, odczepcie sie od McGyvera, koles jest jednym z sensowniejszych ludzi na tym forum i wnosi do niego naprawde duzo rzetelnej wiedzy. Tutaj zawsze musi sie przypałętać jakis malkontent - ogrodnik czepiajacy sie wszystkiego w imie wymyslonych przez siebie, jedynych slusznych "zasad".

foxbat - chłopie zrób cos sensownego w zyciu, ilez czasu mozna tracic na bezsensownym przypierdalaniu sie ????:))))

PS. Nic nie kupilem od McGyvera, nic mi nie sprzedał, po prostu lubie czytac co chłop ma do powiedzenia......

Aaaaa wlasnie !!! Obiecałem mu kiedys starego zwalonego Philipsa, ktory stoi u mnie w szafie jako podpórka pod torbe i nawet z tego sie jeszcze nie wywiazalem ;)

barni, 29 Maj 2006, 17:09

barni, daj spokoj, wątek jest co najmniej dziwny, to i budzi pdejrzenia... Facet niby pyta o radę, ale jak widać wie i tak co ma zrobic i kto ma to zrobić. Dla mnie to też wyglada dziwnie. Jeśli mu inni doradzają aby się dobrze zastanowił, to akurat tych olewa i wie lepiej...

Albo niech te ludzie piszą wyraźnie.... Sam tytuł wątku jest niepoważny. Tak, to sie może pytac dziecko - a jeśli tak jest, to tym bardziej trzeba to wziąć pod uwagę i ostrzegać.

ludzie Wy naprawde jesteście chorzy psychicznie, zastanówcie się nad tym co wypisujecie i po co,

"Chlop nie ma jeszcze CD a juz chce tuningowac."

zakładając ten wątek chciałem uzyskać informacje o odtwrzaczach które nadają się do modyfikacji bo nie każdy się do tego nadaje, więc logiczne chyba że pytam przed zakupem, budżet mój jest bardzo skromny i nie stać mnie na bardzo drogie cd, tak naprawde to chce kupić cd który w miare dobrze zagra bez modyfikacji i na taki cd mam w tej chwili 600zł a ewentualnie w póżniejszym czasie poddać go pewnym modyfikacją,

i nawet małe dziecko wie że po paru latach w odtwarzaczach cd należy wymienić zegar czyli nic innego jak poddać go modyfikacji,

oprócz wzmacniacza arcam delta 290 posiadam również wzmacniacz harman kardon hk630 i ten własnie wzmacniacz ma wymieniony wzmacniacz operacyjny na AD826 z orginalnego NE5523 - o tym można przeczytać tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czyli jak to nazwać jak nie modyfikacją, tylko ta modyfikacja nie została zrobiona po to by wzmacniacz grał jak te za 4tys tylko po to żeby w jakimś stopniu zniwelować wady tego wzmacniacza minn: zbyt szorstkie wysokie tony

w wątku który założyłem pytam również o modyfikacje kolumn mission 702e i moim zamysłem jest również zniwelowanie wad tych kolumn a nie uczynienie z nich kolumn grających jak te za 4tys, mimo iż te kolumny za pieniądze które kosztują i tak ładnie grają to mimo wszystko to mocno budżetowa konstrukcja, z racji swej ceny producent niestety musiał troche zoszczędzić i pewna modyfikacja może tu troche zmienić, nie chodzi o to żeby się brzmienie było inne i niewiadomo jakie ale właśnie o zneutralizowanie wad które powstały w dużym stopniu przez budżet,

odtwarzacza cd za 160zł nie mam zamiaru kupować choć dla ludzi mających tak skromny budżet to dobre wyjście z sytuacji by cd taki kupić a pózniej go zmodyfikować, niewiem czy zauważyliście że w którymś poście pytam dokładnie o marantze bo nawet mało dziecko wie i to na całym świecie że doskanale nadają się do przeprowadzenia w nich modyfikacji, i ludzie na całym świecie modyfikuje się marantze a nie tylko na tym forum,

poprostu soso dokładnie przejrzyj wątek i wszystkie posty w wątku, zobacz odpowiedż McG po wpisaniu przeze mnie pierwszego postu i co tam widzisz? czy ten Pan namawiał mnie na coś? widzisz czy nadal jesteś ślepy, w pózniejszych postach faktycznie wskazał mi aukcje pewnego odtwarzacza ale do niczego mnie nie zmuszał,

Ukryta Zawartość

barni ale z ciebie chory paranoik, wątek budzi podejrzenia, niby pytam o rade ale i tak wiem co mam zrobić, tylko widzisz nie pytam o rade czy modyfikować a o rade kto zmodyfikuje w poznaniu żałując przy tym że McG nie jest stąd, więc z góry wiadomo że nie szukałem porady czy coś modyfikować czy nie, tylko szukałem kogoś kto to profesjonalnie zrobi, więc jak wobec tego mam się zachować wobec tych głupich dla mnie porad, tym bardziej że osoby które tych porad udzielały nie są dla mnie w żadnym wypadku znawcami tematu w dziedzinie audio, uważam nawet że ja posiadam od nich większą wiedze, a Ty barni jak zakładasz jakiś temat to porady każdego który napisze jakiś post traktujesz poważnie? śmiem wątpić, te porady przypominają mi troche wypowiedzi o tym jakie altusy są wspaniałe, no właśnie a Ty altusy uważasz za dobre kolumny? przecież tyle osób na tym forum chwaliło te kolumny że pownieneś uważać je za super kolumny, jeśli uważasz że jestem dziecinny bo pytam kto mi zmodyfikuje kolumny mission 702e to tylko i wyłącznie Twoja sprawa, przejrzył może dokładniej forum i wpisy na temat tych kolumn a pózniej nazywaj kogoś dzieckiem, ludzie im więcej bzdur tu wypisujecie tym bardziej rośnie moja sympatia do McG, naprawde nie po to zakładałem wątek by słuchać porad pierwszego lepszego forumowicza, cholera McG rozszyfrowali nas, nasz plan runął w gruzach, nasza zmowa ujrzała światło dzienne i co teraz będzie, Ludzie do psychiatry pójdżcie

Ach wy tropiciele teorii spiskowych, żebyście jeszcze czytali ze zrozumieniem.

Od dłuższego już czasu nie podejmuję się tuningów elektroniki, z bardzo nielicznymi wyjątkami (dwa-trzy urządzenia rocznie, żeby nie wyjść z wprawy). A ponieważ trochę już tych tuningów wykonałem, to wiem jak znamomite efekty można osiągnąć tuningując starannie wybrane, nadające się do tego celu urządzenie. Podkreślam - starannie wybrane i nadające się. Bo nie wszystko co stare nadaje się do tuningu. Szrot jeżeli jest szrotem, to pozostanie szrotem, chyba że wymieni mu sie wszystkie bebechy. Ale wtedy to już nie jest w zasadzie tuning, tylko wykonanie urządzenia od nowa, a na pewno takie działanie miałoby bardzo ograniczony sens ekonomiczny.

Dlatego też chcąc kupić używane CD z myslą o tuningu należy kierować się rozeznaniem. Początkujący tego rozeznania zwykle jeszcze nie mają, i w tym kontekście założenie wątku z prośbą o pomoc jest jak najbardziej uzasadnione. Tyle że autorzy takich wątków rzadko otrzymują odpowiedzi na swoje pytania. Zamiast tego zjawia się zgraja trolli przekonanych o własnej nieomylności i gotowych ogniem i mieczem nawracać wszystkich wokół na jedynie słuszne poglądy. I robi się kolejna forumowa wojenka, no, może kłótnia. I co wzbudza tyle agresji? To że ktoś nie chce iść do sklepu po nowe CD? I co z tego? Ma do tego pełne prawo. A że nie ma jeszcze doświadczenia w temacie, to całkiem słusznie chce skorzystać z cudzych doświadczeń.

Ja w miarę mozliwości staram się podpowiadać i pomagać, i chyba niejednokrotnie swoimi podpowiedziami uchroniłem niejednego forumowicza od zakupu badziewia.

Proponuję zatem nie wahać się pytać, a wpisy zmierzające do strollowania wątku po prostu lekceważyć i ignorować.

P.S.

ktoś, kto tu gdzieś napisał że jak po tuningu jest wiecej wysokich tonów to dzięki temu uzyskuje sie wrażenie większej detaliczności. Po prostu ręce opadają. Ten ktoś w ogóle nie rozumie istoty tuningu. Przenoszenie na dziedzinę audio ubogich doświadczeń nabytych przy obcowaniu z ''wiejskim tuningiem'' samochodów jest stanowczo zbyt daleko idącym uogólnieniem.

McG co myslisz o tym cd

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli to rzeczywiście jest Special Edition na TDA1547, to jest wart może z 500zł. Jednak uważam że lepsze rezultaty soniczne można uzyskać lekko tuningując jakiś solidny model Sony (najlepiej ES) na przetwornikach TDA1541A lub na Burr Brownach PCM58P.

Ciekawe, że Sony na TDA1541A Philipsa zwykle lepiej rokują niż Marantze lub Philipsy na tym samym przetworniku.

nepal32, poczytaj sobie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe, że Sony na TDA1541A Philipsa zwykle lepiej rokują niż Marantze lub Philipsy na tym samym przetworniku.

Wydaje mi sie ze peany o cudownosci układów serwa w starych philipsach sa nieco przesadzone..poprostu japońcy z sonego umieja lepiej w swych cd dopracowac kosci serwo..

a np sony CDP-228ESD też jest ok? jak taki odtwarzacz gra przed modyfikacją? mam zamiar kupić cd ale modyfikacji nie chce przeprowadzać od razu tylko po jakimś czasie, najpierw chce się osłuchać bez modyfikacji, który z odtwarzaczy zagra lepiej przed modyfikacją taki sony czy marantz cd72?

ten drugi link znam, dzięki za pierwszego, myślałem o takim przetworniku ale tego nie znam, generalnie zamierzam kupić cd który gra dobrze a przynajmniej jakoś w miare dobrze przed modyfikacją i dopiero za jakiś czas taką akcje przeprowadzić, tak wogóle to ślinka cieknie mi na jakiegoś arcama

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.