Skocz do zawartości
IGNORED

Połączenie Bi-Wiring

kaszanka7

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

bartasxx, 29 Cze 2008, 16:33

>Bi-wiring jest ok warto spróbować a XYZ to forumowy onanista nieudol i niedouk szkolny dlatego

>najlepiej nie reagować na wpisy tego trójwymiarowego imbecyla:)

:))) To Twoje szczyty intelektu ? ;)

Ciekawe kto jest większym imbecylem, ten kto ma argumenty, wiedzę i potrafi dyskutować, czy ten co ma na wszystko jedną odpowiedź: :ja słyszę, spróbuj sam, to zobaczysz" :) i wyzwiska jak nie wie co napisać...

XYZPawel, 29 Cze 2008, 12:53

>chyba nie wiesz co to jest topologia... Wyobraź sobie, że na schemacie to będzie dokładnie to samo.

Jeśli weźmiesz pod uwagę impedancję kabli głośnikowych to na schemacie zastępczym nie będzie już to samo. Spróbuj to wtedy przeanalizować, a zobaczysz, że nie jest tak samo. Może wtedy przeprosisz tych, których obrażasz?

XYZ debilu o jakiej wiedzy piszesz wiejski głupku bez szkoły? Twoja wiedza jest warta tyle co funt kłaków pier**lisz o ślepych testach w których nigdy nie brałeś udziału!!! Naprawdę trzeba mieć kompletnego pierdolca wpieprzać się na forum i wypisywać takie pierdoły wprowadzając ludzi w błąd pajacu -czyt. niespełniony naukowcu. W realu zapewne dostał byś kopa w dupę i wypad bo z tego co widać to robisz celowo zamęt i oto tylko tobie chodzi i niestety jedynie takim językiem można operować w twoim kierunku. Które z kolei jest to forum tematyczne gdzie siejesz zamieszanie? Lansujesz się jako wielki znawca wszelkich zagadnień -qurwa znachor internetowy.

Gość

(Konto usunięte)

Edward, 29 Cze 2008, 17:07

>XYZPawel, 29 Cze 2008, 12:53

>>chyba nie wiesz co to jest topologia... Wyobraź sobie, że na schemacie to będzie dokładnie to

>samo.

>Jeśli weźmiesz pod uwagę impedancję kabli głośnikowych to na schemacie zastępczym nie będzie już to

>samo. Spróbuj to wtedy przeanalizować, a zobaczysz, że nie jest tak samo. Może wtedy przeprosisz

>tych, których obrażasz?

obrażam ja ?!? Może poproś tych co faktycznie obrażają ?

Widziałeś kiedyś na jakimś schemacie uwzględnioną impedancję kabli głośnikowych ?!? I po cholerę ?

XYZPawel, 29 Cze 2008, 18:19

>Widziałeś kiedyś na jakimś schemacie uwzględnioną impedancję kabli głośnikowych ?!? I po cholerę ?

Tak, widziałem. Właśnie ma ona znaczenie w rozważaniach o sensie bi-wiringu, bo świat nie jest idealny i każdy drucik ma swój oporek. Dlatego też w praktyce spotyka się n.p. wiele problemów z masą, mimo, że masa na każdym schemacie to tylko jedna kreska i przyjmuje się, że wszędzie ma ten sam potencjał. A nie ma. Teraz już mam nadzieję wiesz, gdzie szukać wytłumaczenia i dasz sobie radę. Powodzenia!

Ludzie,

nie piszcie o impedancji kabla głośnikowego, który ma kilka metrów (nietoperz by tego nie odróżnił).

Zainwestujcie w akustykę pomieszczenia odsłuchowego.

Pozdrawiam

----------------

Gość

(Konto usunięte)

Edward, 29 Cze 2008, 18:27

>XYZPawel, 29 Cze 2008, 18:19

>>Widziałeś kiedyś na jakimś schemacie uwzględnioną impedancję kabli głośnikowych ?!? I po cholerę ?

>Tak, widziałem. Właśnie ma ona znaczenie w rozważaniach o sensie bi-wiringu, bo świat nie jest

>idealny i każdy drucik ma swój oporek. Dlatego też w praktyce spotyka się n.p. wiele problemów z

>masą, mimo, że masa na każdym schemacie to tylko jedna kreska i przyjmuje się, że wszędzie ma ten

>sam potencjał. A nie ma. Teraz już mam nadzieję wiesz, gdzie szukać wytłumaczenia i dasz sobie radę.

Co innego masa, a co innego druciki do kolumny, kolego. Wiesz, że cewki w kolumnach mają impedancję wieeeelokrotnie większą ? Ta impedancja tego drucika jest BEZ ZNACZENIA. Poza tym co za różnica, czy będą dwa kabelki, czy jeden ?!? Pokaż mi jakiś DOWÓD, że to ma jakiekolwiek znaczenie. Ktoś to kiedyś wymyślił, więc "na pewno" jest jakiś dowód. Jesteś taki sprytny, to na pewno dasz sobie radę.

Powodzenia, czekam :)

XYZPawel, 29 Cze 2008, 18:53

> Pokaż mi jakiś DOWÓD

Pokazałbym Ci, gdybyś umiał rozmawiać z szacunkiem dla innych i gdybyś faktycznie szukał odpowiedzi, a nie zadymy. Dlatego nie ułatwię Ci zadania. Przyjmij tylko do wiadomości, że wcale nie chodzi o różnice impedancji. Bez odbioru.

Innych czytających wątek zachęcam do spróbowania bi-wiringu. Są zestawy, w których takie połączenie daje wymierne korzyści, ale są i takie, gdzie różnicy nie słychać. Jest to wynikiem nie tylko budowy samych kolumn, ale też tego, jak wzmacniacz z nimi współpracuje. Najlepiej ocenić na ucho i samodzielnie podjąć decyzję czy warto.

Gość

(Konto usunięte)

Edward, 29 Cze 2008, 22:56

>> Pokaż mi jakiś DOWÓD

>Pokazałbym Ci, gdybyś umiał rozmawiać z szacunkiem dla innych i gdybyś faktycznie szukał odpowiedzi,

>a nie zadymy. Dlatego nie ułatwię Ci zadania. Przyjmij tylko do wiadomości, że wcale nie chodzi o

>różnice impedancji. Bez odbioru.

typowe dla tego forum, brak argumentów pokrywany fałszywym świętym oburzeniem. Twierdzisz, że bi-wiring coś daje, to to udowodnij.

Gdybym sprzedawał miagiczny kamień audio, to chyba musiałbym to udowodnić, no nie ? W normalnym świecie oczywiście, w świecie audiofili to brak wpływu trzeba udowadniać... paranoja.

Skandal!!!!

Paweł chyba masz racje. Dzisiaj przymierzałem się do zrobienia Bi-Amp. przy zdejmowaniu zwor poluźniła mi sie śrubka od terminali. Po odkręcaniu ich ujrzałem coś co przeraża!!! GÓRNE TERMINALE NIE SA NIGDZIE PODPIĘTE :| To ATRAPA!!! :| :| :| Jestem zażenowany!

O to zdjęcie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szkoda ze tak szybko to odkryles. wiem ze to dobre dla Twojej kieszeni ale z naukowego punktu widzenia stracona okazja. fajnie byloby gdybys podpial drugi kabelek i doznal olsnienia. scena by sie poukladala, bas zszedl do najglebszych lochow Hadesu. wokale bylyby bardziej namacalne a talerze perliste.

a potem dopiero powinienes odkrecac terminale:)

Byłem na tyle mądry, że nie kupiłem kabli tylko podpiłem z surround :D

Lecz nasuwa się teraz pytanie. Czy w każdych kolumnach jest taki chwyt??? Czy tylko w tych "zestawach" gdzie klocki z górnej półki a kolumny badziewie? Moje kolumny to M-Audi,o więc nie powinno to nikogo dziwić ;)

> Czy w każdych kolumnach jest taki chwyt??? Czy tylko w tych

>"zestawach" gdzie klocki z górnej półki a kolumny badziewie?

u mnie jak się zwora poluzowała to zaczął przerywać jeden głośnik, a więc nie w każdej budżetówce :)

ale podmieniłem zworki na kawałki drutu i gra.

satan696, 30 Cze 2008, 14:33

>GÓRNE TERMINALE NIE SA NIGDZIE PODPIĘTE

To słabo. A czy na zaciskach były zwory? Jeśli nie, to pewnie po prostu zastosowali takie terminale jakie mieli pod ręką. W budżetowych konstrukcjach raczej nie spotyka się kolumn przeznaczonych do bi-wire.

Gość

(Konto usunięte)

satan696, 30 Cze 2008, 14:33

>Paweł chyba masz racje. Dzisiaj przymierzałem się do zrobienia Bi-Amp. przy zdejmowaniu zwor

>poluźniła mi sie śrubka od terminali. Po odkręcaniu ich ujrzałem coś co przeraża!!! GÓRNE TERMINALE

>NIE SA NIGDZIE PODPIĘTE :| To ATRAPA!!! :| :| :| Jestem zażenowany!

Ech, chłopaki po prostu wiedzą co robią :)) Wymóg marketingowy spełnili (podwójne terminale), a dalej robili już jak trzeba :))

Ale naprawdę szkoda, że wcześniej nie podłączyłeś drugich kabli, na własnym przykładzie byś się przekonał o potężnej sile autosugestii. Szkoda :((

Może chociaż trochę spróbowałeś ?!?

pozdro

Paweł

Czy producent napisał coś w instrukcji obsługi na temat podłączenia bi-wiring?

Może się bowiem okazać, że użyli po prostu terminali, które używają w innych kolumnach, dzięki czemu mogli parę centów na kolumnie wytanić.

Jeśli zaś w instrukcji znaleźć można informację o korzyściach płynących z podłączenia tych kolumn dwukablowo, to wtedy faktycznie jest niezła wtopa :)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• 2 miesiące później...

No właśnie, może ktoś poda właściwą definicję obydwu rozwiązań, bo znalazłem kilka rozbieżności w sieci. No i oczywiście które rozwiązanie jest lepsze?

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Hmmm..

Nie znam definicji, bo szczerze mówiąc pierwsze słyszę o takim podziale.

Wewnętrzy to niby w urządzeniu ma być ???

Moim zdaniem to nie ma znaczenia, bo zasada jest jedna obojętnie gdzie występuje, wewnątrz urządzenia czy na zewnątrz.

No, ale może się mylę w końcy człowiek tutaj dowiaduje się różnych dziwnych rzeczy.

Chodzi raczej o sposób prowadzenia sygnału ze wzmaka do kolumn, jak i ile kabli, zacisków itd. "Wewnątrz urządzenia" nie ma tu nic do rzeczy.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Jeśli znalazłeś coś na ten temat w sieci , to z łaski swojej zapodaj.

Bo jedynie możemy się domyślać. Może chodzi że wewnętrzny to w pomieszczeniu, a zewnętrzny na powietrzu ??????? :))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.