Skocz do zawartości
IGNORED

NAD 302Oi - TRZESZCZY, POMOCY!!!

clo2

Rekomendowane odpowiedzi

mogę nabyć wzmaka NADA 3020. Jednak po włączeniu w lewym kanale cicho trzeszczy, czy to tylko zanieczyszczony potencjometr czy może być coś innego?

przy włączaniu jest w kolumnach taki trzask.

Kto może na podstawie tego zdiagnozować jego stan? i ewentualnie jakie tranzystory tam powinny być, chciałbym sprawdzić czy nie był "grzebany" (może kiedyś przeżył spalenie końcówek, kto wie).

Za odpowiedzi na którekolwiek z trapiącch mnie pytań z góry dziękuję .Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/26592-nad-302oi-trzeszczy-pomocy/

Ale zbieg okoliczności :) Właśnie nosiłem się z założeniem podobnego wątku. Otóż mój NAD 3020i przy włączaniu i wyłączaniu wydaje przez głośniki "puknięcie", lepszego słowa nie umiem znaleźć, a dodatkowo tylko przy włączaniu po ok. 1 sekundzie ciche, króciutkie, basowe "mruknięcie". O ile to mruknięcie było zawsze, to owego "puknięcia" nie było gdy wzmacniacz był nowy, pojawiło się po wielu latach użytkowania. Myślę, że należy pytanie skierować do znawców: czy jest czas na jakiś remont i wymianę zużytych części?

Takiego trzeszczenia, o którym piszesz nie mam, ale to wygląda na jakieś uszkodzenie. Może być np. zimny lut, albo pęknięta ścieżka oporowa potencjometru. Trzebaby aby fachowiec na to zerknął. W każdym razie jeśli możesz go nabyć tanio, to na bank da się to naprawić.

A wzmacniacz fajny, lubię go :-)

gość chciał za niego 330zł, drogo, ale dźwięk z sony X222ES i tanojami M1 też mi się bardzo spodobał. Cena chyba stanowczo za wysoka, stan wizualny nie najlepszy i jeszcze to, że uszkodzenie - sam nie jestem elektronikiem i dłubał w nim nie będę - więc jeszcze dodatkowo korowód z szukaniem fachowca i kolejna kasa. Będzie kiedyś okazja to "zapoluję" na sprawnego - tego aby nie mieć kłopotu zwróciłem.

ale swoją drogą, info na temat potencjalnych uszkodzeń i przypuszczalnego zakresu napraw na podstawie podanych objawów przydałoby się - zawsze człowiek będzie bogatszy w wiedzę szukając kolejnych rzeczy z "drugiej (albo i którejś z kolei:)) ręki".

Ile można swoją drogą dać aby nie przepłacić za Nad - a 3020i? (załóżmy, że jest w stanie dobrym)

Kupiłem nada 3020 series 20 ok. roku temu z czystej ciekawości jak gra[- nieżle, w stanie takim jak twój], za 150 zł.Nadmieniam,że gość nie wiedział co ma i początkowo mogłem kupić za 100.[300 za uszkodzony mimo wszystko dużo]Ciekawi mnie możliwość tuninu może ktoś coś wie??

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

To moze byc zimny lut lub uszkodzenie tranzystora w wzmacniaczu wstepnym .Najlepszym sposobemna ta usterke jest zamienianie tranzystorow z jednego kanalu do drugiego .Cos podobnego kiedys mialem w ampli KENWOOD z lat 80 .Uszkodzony byl jeden tranzystor (w miejsce niego wstawilem 2SC1815 i pomoglo)

Pozdrawiam.

>Ile można swoją drogą dać aby nie przepłacić za Nad - a 3020i? (załóżmy, że jest w stanie dobrym)

Mysle ze za 300 - 350 mozna kupic na allegro w b.dobrym stanie.

Rozgladaj sie teraz. Zblizaja sie wakacje, ceny sa najnizsze w roku.

Jeżeli ktoś zainteresowany jest instrukcją serwisową to można sobie ściągnąć z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Radzę się śpieszyć, bo pewnie niedługo zniknie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do trzasków przy włączaniu sieciowego .

Z tym trzaskiem przy włączeniu sieci należałoby wymienić przełącznik sieciowy . Pewnie swoje juz przezył . Na schemacie niema kondensatora wytłumiającego ale mozna go dodać . Najlepiej dodać kondensator przeciwzakłocemiowy ceramiczny na styki przełacznika , sa takie pecjalne do tego celu . Będzie wtedy cichy on wytłumia trzacki iskry jaka powstaje na stykach włacznika sieciowego .

Co do trzasków przy włączaniu sieciowego .

Z tym trzaskiem przy włączeniu sieci należałoby wymienić przełącznik sieciowy . Pewnie swoje juz przezył . Na schemacie niema kondensatora wytłumiającego lub go niezaznaczyli ale mozna go dodać lub wymienic . Najlepiej dodać kondensator przeciwzakłocemiowy ceramiczny na styki przełacznika , sa takie pecjalne do tego celu . Będzie wtedy cichy on wytłumia trzacki iskry jaka powstaje na stykach włacznika sieciowego .

buble_corp,

dzięki za linka! Miło jest mieć schemat tego, co się posiada, chociaż to jest akurat starsza wersja :-)

gregaudio,

dzięki za radę, spróbuję z tym kondensatorkiem, bo oryginalnego nowe przełącznika to raczej nie dostanę.

A czy ktoś spotkał się z ciekawymi i działającymi pomysłami na ulepszenie dźwięku tego wzmacniacza?

Rozebrałem tego mojego 3020i w celu odkurzenia i zauważyłem, że dookoła kondensatorów na płytce są jakieś zacieki. To są największe elektrolity i wyglądana to, że są elementami zasilacza. Te czarne są od końcówki mocy, te granatowe od przedwzmacniacza. Czy to możliwe, żeby to elektrolit sie wylał z kondensatorów? Wzmacniacz chodzi u mnie już z 10 lat. I działa dobrze, ale może trzeba je wymienić? Co o tym sądzicie? Załączam fotki.

Ukryta Zawartość

post-12280-100000637 1170294180_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to moze byc klej albo elektrolit

jak kond pracuje ciagle w duzej temp to moze sie wysrac ale nie zawsze robi to gora

ogadalem plyty glowne ktore pracowaly w kafejce internetowej 3 lata to kondy zasilajace zesraly sie u podstawy a nie u góry! obejrzyj dokladnie zwlaszcza ten fioletowy dziwnie wyglada, watpie aby mozna bylo cos dokladnego powiedziec bez ogledzin w realu (chyba ze zrobisz super sesje zdjeciowa)

pozdro

Olala!!!

Wyraźnie coś jest nie tak. No twoim miejscu nie bawiłbym się w wielkie analizy,

tylko kondensatory wylutował i dobrze obejrzał płytę. Syfy wyczyścić spirytusem

(byle nie salicylowym :-)), sprawdzić ścieżki i zalutować nowe kondensatory.

Napisz jakie były, to koledzy audiofile coś Ci doradzą (na tym zna się tu każdy,

zwłaszcza na sygnaturze dźwiękowej ;-)).

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Dzięki za sugeste, chciałem się tylko upewnić.

Kupię nowe, wlutuję, a tym zrobię sesję "od spodu" i dam Wam popatrzeć :-)

Potem rzecz jasna dokonam krytycznego odsłuchu i podzielę się moimi wrażeniami z całkiem nowego brzmienia.

A tak poważnie, to myślę, że one jeszcze jakoś pracują, ale jest leciutki przydźwięk od sieci, może zniknie lub się zmniejszy po wymianie.

• 2 tygodnie później...

Był i klej i coś rozlanego, czyli najprawdopodobnie elektrolit. Wyczyściłem to co się dało i wlutowałem nowe kondensatory. Sieciowy brum poszedł sobie więc chyba pełny sukces :-) Teraz muszę się przysłuchać czy zmenił się dźwięk.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.