Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawkowiec lampowy - z tr. czy bez ?

dudivan

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zapytać się fanów odsłuchu słuchawkowego, zwłaszcza za pośrednictwem lamp o opinię który rodzaj wzmacniacza jest w stanie zapewnić lepszy odsłuch: klasyczny z wyjściem transformatorowym czy OTL ?

Istnieje opinia jakoby we wzmacniaczach słuchawkowych przewagę miały OTL-e. Z drugiej jednak strony wzmacniaczom OTL "zwykłym", głośnikowym zarzuca się na pierwszym miejscu pozbawianie życia średnicy na korzyść skrajów pasma, które rzekomo są z kolei słabszą stroną układów obciązonych transformatorami (zwłaszcza SET).

Zakładam że głównym wyznacznikiem jakości urządzenia jest jakość tonu, barwa, przy czym szczególnie krytycznie oceniany jest środek pasma odpowiedzialny za reprodukcję wokali.

Czy obiegowe opinie, mity, znajdują swoje uzasadnienie ?

I jeszcze jedno zagadnienie: czy istnieją jakieś "słuchawkowe" lampy, które niekoniecznie wykazują swe zalety przy napędzaniu głośników ale za to dokonują cudów ze słuchawkami ? Bo od wszędobylskich 300B wieje nudą, wieje do tego stopnia że ta nuda włazi już w muzykę ;)

Słuchałem w obu trybach tylko Piotrowego TH: w trybie OTL brzmiał dla mnie lepiej, bardziej przestrzennie i swobodniej.

Z innych OTL miałem okazję posłuchać Skorpiona. Ma tylko tryb OTL. Ale poległ w bezpośrednim starciu ze wzmacniaczem tranzystorowym, za sprawą bardzo wycofanych skrajów pasma, o ile dobrze pamiętam (słuchałem z 5..6 lat temu).

hej dudivanie

Koledzy lenam i houek z naszego forum mają wzmaki OTL(ECC82+E88CC) produkjcji jednego z naszych forumowych kolegów. Cena jak dla mnie za taką konstrukcję jest bardziej niż okazyjna. Pogadaj.

Scorpiona akurat teraz mam w domu i tak jak pisze inżynier bas w stosunku do OPA552 sporo słabszy(dynamika-wykop), srednica jaśniejsza, ale jak dla mnie mniej realna, taka troche "napuszona" i "napompowana"(ładna, ale trochę jednostajna w swojej "ładności"). Średnica z OPA jast twardsza, ale i barwniejsza(wielobarwna). Tak jak porownanie kondów polipropylenowych i papierowo-olejowych(MBGO2)-taki mam gust wykolejony;) Góra w Scorpionie mniej dobitna i "grzeczniejsza". Całościowo wolę OPA, przy rocku to nawet nie ma co porównywać.

Swoje porównanie wykonałem na BD DT150. Do jasno grających słuchwek z twardym basem Scorpion może okazać się idealny. Z tym, że np. HD600(jaśniejsze) też bardziej podobały mi sie na OPA(schemat w jakimś moim wątku;))

Mam już wszystkie elementy do preampa OTL ECC82/88, jak posłucham trochę to napiszę co słychać.

Pozdrawiam

Niestety, nie mam doswiadczen z transformatorowymi headampami, bo trudno za takie uwazac podlaczanie sluchawek do wyjsc lampowego wzmacniacza "kolumnowego".

Z dotychczasowych moich wzmacniaczy (embedded w inny sprzet, X-Cans, forumowy TPA6120, Gainclone z dzielnikiem, kilka wersji obecnego) trudno wysnuc jakies osobnicze cechy jakiejs konkretnej konstrukcji. Jako osoba bagatelizujaca wplyw elektroniki wzgledem przetwornikow koncowych, mysle ze wysraczy zadbac o wysoki poziom techniczny konstrukcji i dopasowanie do sluchawek - bez wzgledu na to czy to OT, OTL czy pure silicon. Z moimi sluchawkami akurat najlepiej gral TPA6120, do tego ciagnalem za ucho konstruktora mojego obecnego OTL headampa.

Wazniejsza niz wybor OT - OTL moze byc np. decyzja o globalnym NFB. Potem - o wielkosci wzmocnienia. Dobor lamp. Tysiace mozliwosci.

Sprobuj Dudi tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - OTL a'la stare schematy CJ, z polipropylenem na wyjsciu i bardzo glebokim GNFB. OTL zawodowy jak tranzystor, elegancki i dostojny jak ECC83, od 120R impedancji w gore (im wiecej tym lepiej - 600R Beyery beda idealne)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Obie konstrukcje mają wady jedna transformator druga kondensator na wyjściu. Miałem tylko styczność z OTL w postaci lampiaka DIY ze strony bryana, zbudowany na dość dobrych(wszystkie rezystory Allen Bradley, same MBGO+2 dławiki na zasilaniu, kond wyjściowy Rubicon ZL+Siemens MKV) elementach grał bardzo dobrze- z moich doświadczeń wynika że bardzo krytyczna jest jakość kondensatora wyjściowego.

Mogę tylko nieśmialo dodać, że w pre barszczykowym sprawdzałem na wyjściu sporo kondów. AudynCap, jakieś polipropyleny no name i całe stado ruskich . Obecnie gra 0,22u PIO+ 0,1uF teflon. W MBGO2 nie miałbym się do czego przyczepic, gdyby nie ta jak na mój gust zbyt dyskretna góra. Ale od czego są PIO i teflony do bocznikowania;)

->lancaster

Jaki zastosowałes rezystor w filtrze zasilania? U mnie jest 330 ohm/5W( ten zielony przy tylnej sciance ) i preamp w połączeniu z moimi monoblokami lampowymi wyraźnie szumi. Konstruktor zaleca wymiane na 470 ohm/5W a nawet 560 ohm. Ma to sens? Jakie jeszcze mogą być przyczyny przydźwięku ( zaznaczam, że na słuchawkach nie ma zadnych, nawet najmniejszych przydźwięków )

Zamieszczam fotki wynalazku

Ukryta Zawartość

post-5580-100000626 1170294193_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć houek

Jeszcze nic nie zastosowalem, bo dopiero sie przymierzam do tego projektu. Będzie to wyglądało trochę inaczej, bo w zasilaczu będzie Tesla EZ81 szeregowo będzie dławik 10H(mam ofertę na mniejszy, jak ktoś wie skąd wytrzasnąc dławik 10H 100mA będę wdzięczny).

Za bardzo nie pomogę, bo nie miałem kontaktu z tym preampem.

Myślę, że warto spróbować z tą podmianą rezystora. Konstruktor napweno wie co i jak.

Swoją drogą dobrze że dałeś te fotki. Jak dla mnie estetyka(wnętrze i obudowa) tego pre w kontekście ceny powala.

Pozdrawiam

Ten przydźwięk to może być wina masy na gniazdach wyjściowych. Można też wstawić kondensatory w filtrze na większe np. 330uF/400V. Nie wstawiłem dławika bo nastawiłem się na "miniaturyzację".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.