Skocz do zawartości
IGNORED

CZECHOSLOWACJA WEGRY RUMUNIA JUGOSLAWIA

vyv

Rekomendowane odpowiedzi

Vladimir VACLAVEK & Milos DVORACEK "Zivot Je Pulsujici Pisen"

Piękne, oryginalne pieśni, jakich...nie słyszałem - aż wstyd się przyznać - oryginalny zamysł, albo moja skucha?

Ludzka (gorsza) strona psyche obcuje z przyrodą, naturą i absolutem - Tatry kontra człowieczeństwo Vaclavka i Dvoraceka...

Niby przegrana z góry "sprawa", a jednak...

Akustyczne, transowe opowieści... trzeba by wygospodarować urlop, wyjechać samotnie w góry, pochodzić po opustaszałych Pieninach (nie lubię Tatr - przez "te" ludzkie mrowie), położyć się na pachnącej, górskiej łace i wciągnąć przez słuchawki te dźwięki...

Vladimir VACLAVEK - wokal, gitara, perkusjonalia

Milos DVORACEK - wokal, perkusja, perkusjonalia

gościnnie:

Tanja EBELING - wokal

Jan COUFAL - klawisze

Lubos MALINOVSKY - sample

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 5 tygodni później...

Karel VLACH AND HIS ORCHESTRA "Musicals On Parade"

Jak w tytule - na tapecie musicalowe tematy.

Big-bandowy rozmach, humor, prosty przekaz, "sprawny warsztat"...raczej odegrane kompozycje, aniżeli twórcze poszukiwania - nadal jednak tysiąc lat świetlnych przed orkiestrami-miernotami, obstawiającymi polskie festiwalowe buble...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Vladimir VACLAVEK "Pisne Nepisne"

Jednak pieśni - i to pieśni pełną gębą!

Pieśni na gitarę akustyczną, wzbogacone dyskretnie altówką, saksofonem, akordeonem, instrumentami perkusyjnymi, klawiszami, gitarą elektryczną.

"Rozwiązanie przychodzi" dopiero w Shinanai...

Piękne te pieśni, chociaż (prócz ostatniej) po ciemnej stronie psyche.

Rekomendacja!

Ukryta Zawartość

post-20981-100000505 1247251323_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Vladimir VACLAVEK "Ingwe"

Tym razem w większym składzie:

Vladimir VACLAVEK - wokal, gitara; Feng-Jun SONG - wokal; Peter BLINDER - gitara elektryczna; Milos DVORACEK - wokal, perkusjonalia; Martina HIMEROVA - altówka; Rasto UHRIK - gitara basowa; Lubos MALINOVSKY - sample

Opowieści muzyczne w folkowej oprawie akustyczno-elektrycznej, wzbogacone kobiecym wokalem.

Całość przyprawiona delikatną psychodelią, która w pełnej krasie daje o sobie znać w kompozycji Pisen.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, jak do tej pory nikt nie wspomniał o NRD-owskiej kapeli "Silly" i jej niesamowitej wokalistce Tamarze Danz. Grupa powstała w 1978 roku w Ost Berlin, i żeby było ciekawiej pierwszą płytę wydali w RFN-ie. Usłyszałem o nich w 1986, roku kiedy w PR3 często leciał ich najsłynnieszy chyba kawałek "Battailon D'amour" Zakochałem się wtedy i w samym utworze, jak i w brzmieniu basu bezprogowego Jäcki Reznicka, o wokalu Tamary nawet nie wspomnę. Jakiś czas temu udało mi się nareszcie dostać LP z Amigi i do tej pory jest to jedna z częściej słuchanych przeze mnie płyt. Dodam, że Tamara Danz jest postacią kultową na terenie dawnego DDR-ówka w chwili obecnej, natomiast w czasach Ericha Honeckera nawet młodzi Niemcy nie przepadali za Silly ze względu na kontekst polityczny.

• 4 miesiące później...

DUNAJ "Dudlay"

Zasłużony, rockowy band pod wodzą Vladimira Vaclavka i Pavla Fajta.

Skłębione rockowe rytmy i brzmienia, powtórzenia i pętle, akustyczne wtrącenia i folkowe inspiracje...

Zajmująca muzyka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

^bananamoon

Z dokonań Vaclavka polecam jeszcze jeden zespół, przez który się przewinął: Rale. Oryginalny skład (częściowo orientalny - m.in. japońska skrzypaczka i wietnamska tancerka, a także znana z duetu Tara Fuki Andrea Kostankiewicz) i zajmujące brzmienie.

Słuchałem dwóch płyt - "Až zahřmí" z 1998 (znakomita! niestety chyba oop) i "Twilight/Soumrak" (bardzo dobra). Obie polecam.

• 7 miesięcy później...
  • 8 miesięcy później...

Witam, czy znacie może piosenkę Chryzantemy? Nie wiem jaki jest autor tej piosenki, " chryzantemy moje chryzantemy" coś w ten deseń, jesli ktoś zna autora albo wie gdzie tego wgl szukać to by było super. Kobieta jest wykonawczynią tej piosenki. Bardzo proszę o informacje gdzie tego szukać bądź czyje to jest. Jesli można proszę na maila bądź gg. @ [email protected] gg 925765.

Pozdrawiam

No ja tam znam bądź posiadam.

Węgry - After Crying, Koral, Piramis, You and I, Moto Rock, P.Box, Locomotiv GT, Omega, East

Czechy (Czechosłowacja) - Bohemia, Blue Effect (Modry Efekt; M.Efekt), Energit i Klar

Jugosławia - Begnagrad, Bijelo Dugme, Sedmina.

ZSRR - Aria, Two Siberians, Nyl, Eternal Wanderes

To tyle, pozdrawiam

Nie myśl - słuchaj.

• 2 lata później...

Witam, czy znacie może piosenkę Chryzantemy? Nie wiem jaki jest autor tej piosenki, " chryzantemy moje chryzantemy" coś w ten deseń, jesli ktoś zna autora albo wie gdzie tego wgl szukać to by było super. Kobieta jest wykonawczynią tej piosenki. Bardzo proszę o informacje gdzie tego szukać bądź czyje to jest. Jesli można proszę na maila bądź gg. @ [email protected] gg 925765.

Pozdrawiam

0000752621_350.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

Polecam:

Ukryta Zawartość

Od latek kilku odwiedzam latem Dalmację i wyspy chorwackie.

W Splicie ZAWSZE zaglądam do baszty w Pałacu Dioklecjana. Czasami śpiewają - choć składy różne. Ten jest chyba najlepszy choć tylko pięcioosobowy.

Słuchałem tej płytki z 500 razy, choć mam omalże tysiące... I ciągle na TOPIE:) Wspaniałe, tradycyjne utwory a capella...

Pozdrawiam!

post-7648-0-14242100-1366360380_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• 3 lata później...

Audycja telewizyjna "kalejdoskop z "

Bijelo Dugme u Poljskoj (1977) Bijelo Dugme drugi raz w Polsce

Aha- jeszcze czeskie Laura a jeji tygri

To mi se snad zda:

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Basztę czy muzykę ? A tak na marginesie to słuchałeś o 499 razy za dużo :-)

Na żywo bardzo dobrze się ich słucha - miałem kiedyś okazję.

Polecam ruszyć czasem tyłek zza monitora by posłuchać muzyki na żywo. Gdziekolwiek, a nie tylko wypisywać co chwilę "must have, must have, must have".

;-)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Alen Islamovic - Heroin

Ciekawe, czy czesto na tym lewym basie akompaniuje

[ dla przypomnienia - w latach 84-89 na wokalu w Bijelo Dugme ]

Na żywo bardzo dobrze się ich słucha - miałem kiedyś okazję.

Polecam ruszyć czasem tyłek zza monitora by posłuchać muzyki na żywo. Gdziekolwiek, a nie tylko wypisywać co chwilę "must have, must have, must have".

;-)

Cytrus , to że jesteś głuchy to wiem ale to że jesteś ........ to już też wiem .Wyrzuć te reanimowane klamoty i oddaj na złom.

Spraw sobie normalny system na którym będziesz mógł cokolwiek posłuchać i nie łaź za mną jak ćma która ciągnie do światła.

Cytrus , to że jesteś głuchy to wiem ale to że jesteś ........ to już też wiem .Wyrzuć te reanimowane klamoty i oddaj na złom.

Spraw sobie normalny system na którym będziesz mógł cokolwiek posłuchać i nie łaź za mną jak ćma która ciągnie do światła.

Kłania się umiejętność czytania ze zrozumieniem. Warto ją sobie w końcu przyswoić.

Ja pisałem o muzyce słuchanej na żywo, a Ty wywlekasz jakieś problemy ze swoim systemem, nie tylko nerwowym...

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Co do live:

Kiedys byla "cala sala rozedrgana", jak to okreslil Marek Jackowski - obecnie kazdy slucha jak lubi

Niepowtarzalne wystepy ze wspaniala publika juz sie nie wroca

Publika juz inna

Sorry, ale brak mi polskich znakow :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.