Skocz do zawartości
IGNORED

Seas Excel kto ma na nich kolumny?

mb44

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze działacie jak grupa szybkiego reagowania :0 hehe i w dodatku jeszcze z dodatkami (zdjęcia). Co sądzicie o kolumnach opartych na tych przetwornikach w porównaniu do konkurencji cenowej?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

i kosztują 9 900zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Piotr

von schweikert wyglądają cudownie

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Czy te żółtki to również Excel?

Swoją drogą gdzie można zakupić np. Von Schweikert VRR-55SSE?

Wspomniane Avance Seria KING model K35 są i na allegro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kivlov ,uważam ,że nie opłaca się robić samemu kolumn z 2 powodów :po pierwsze nie wiesz jaki będzie efekt końcowy -jak będzie grać kolumna a po drugie jak kiedyś ci się znudzi to jest problem ze sprzedażą.

Pewnie ,że lepiej jest kupić w firmie Akustyk 2,5 drożne kolumny na revelatorach scan-speakach 7 000 lub 8 000zł. niż kupić takie same kolumny Totem i zapłacić 20 000zł.ani lepiej nie są zrobione ani lepiej nie brzmią

Piotr

Te Avance można kupić w Polsce ,odsłuchać w sklepie ,jest na nie 3 lata gwarancji.Są zrobione na głośnikach scan-speak-ach z kewlarowymi membranami,nie wiem natomiast skąd pochodzi ten wysokotonowy elektrostat

Piotr

Nie wiem jak grają ale gdybym dziś kupował kolumny ,to dołożył bym te 3 000zł.i kupiłbym te Avance ,żadna Polska firma kolumniarska nie robi tak pięknych obudów i mało która zachodnia-pytanie zasadnicze jak do tego brzmią -bo nie wszystko złoto ,co się świeci,chyba że ktoś kupi ode mnie 2,5 drożne Akustyki na revelatorach za pięć tyś. zł.i dołoże drugie tyle i kupię Avance

Piotr

Wtych Avance'ach jest kewlarowy Scan Speak ( OEM oczywiście ) . Taki sam siedzi na przykład w modelu Avance 910mk2 . Między tym Scanem a Excelami Seas'a jest wyraźna różnica na korzyść Exceli . Wiem bo mam/miałem .Na zdjęciach moje Thory (Seasy Excele w wersji z czarnymi membranami sprowadzane z Madisound )

PS

Robienie głośników to prawdziwa droga do sukcesu . To co w sklepie kosztuje kilkanaście- kilkadziesiąt tysiecy ja robie za kilka tysięcy . Jeśli nie możesz skonstruować samodzielnie ( bo nie masz stolarni i systemu pomiarowego )to zbuduj na podstawie projektów z sieci .Zwróc tez uwagę jaka taniochę wstawiaja producenci do zwrotnic , sam zrobisz lepsze .

Ukryta Zawartość

post-3970-100000083 1281418102_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

23031970

9 Sie 2010, 23:58

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 801 / 368 / 0

>>>>Kivlov ,uważam ,że nie opłaca się robić samemu kolumn z 2 powodów :po pierwsze nie wiesz jaki będzie efekt końcowy -jak będzie grać kolumna a po drugie jak kiedyś ci się znudzi to jest problem ze sprzedażą.<<<<<

Muszę stwierdzić że to dosyć kontrowersyjna wypowiedź...no ale tak to jest że jedni twardo stąpają po ziemi tworząc swoje DIY ,a inni wydają krocie na firmówki którym często brak nawet porządnej zwrotki nie mówiąc już o solidnej budzie.Warto się zastanowić który aspekt jest bardziej istotny.

Servantess, 10 Sie 2010, 07:35

>Muszę stwierdzić że to dosyć kontrowersyjna wypowiedź...

Za to ja muszę stwierdzic, że chyba jednak niekoniecznie ;)

Bardzo często, dobre fabryczne kolumny, zbudowane nawet na bardzo dobrych komponentach, można kupic poniżej wartości samych głośników w nich zamontowanych. W razie ewentualnego nieprzypasowania w nasz gust, zawsze można takie kolumny puścic dalej bez żadnej straty, a przy odrobinie cierpliwości można jeszcze na tym zarobic pare groszy. Przykładem niech będą chociażby te JAMO Concert powyżej (obojętnie który model, miałem oba) których zwyczajnie się NIE DA zbudowac poniżej ceny zakupu używanych fabrycznych kolumn, a o jakości wykonania czy ewentualnej odsprzedaży w przypadku wyrobów "domowych" tzw. DIY to nawet nie ma czego porównywac i nikt kto widział z bliska którekolwiek Concerty chyba nie zaprzeczy. Także nie jest tak do końca, że zawsze DIY bardziej "się opłaca" nawet optymistycznie zakładając, że grają tak nieziemsko i cudownie jak to opisują ich konstruktorzy ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ja swoje kolumny Akustyki 2,5 drożne kupiłem gotowe za 7 000 zł. ,natomiast gdybym chciał kupić same głośniki i zwrotnice nie licząc obudowy to wydałbym prawie 5 000zł. a przecież robiąc porządną obudowę

z 3 lub 4 cm MDF-u do tego okleina to też musiałbym wydać dodatkowe z 1000zł. .Zaoszczędził bym raptem 1000zł.a ile przy tym roboty

Piotr

Koszt zakupu jednego magnezowego midwoofera SEAS Excel, to na dzień dzisiejszy 864PLN netto.

Za parę wychodzi zatem ponad dwa tysiące brutto. Do tego jakiekolwiek porządne tweetery, to 1.000PLN za parkę co najmniej. Oprócz tego elementy zwrotnic, terminale, kabelki plus inne duperelki, to kolejny tysiąc peelenów. To już mamy ponad 4.000PLN za same podzespoły BEZ SKRZYNEK ani nawet materiałów na nie. Z obudowami niech to będzie okrągłe 5.000PLN za parę kolumn DIY "przypominających" wklejone wyżej JAMO Concert 8, których ceny na rynku oscylują w granicach 3.000PLN za parę i wydaje mi się, że to chyba wszystko na ten temat ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

23031970, 10 Sie 2010, 11:54

>Ja swoje kolumny Akustyki 2,5 drożne kupiłem gotowe za 7 000 zł.

No i za tyle mouna trafic Phonar CREDO S 100.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Uzywane.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Oczywiście ,że używane będą tańsze . Gratis do głośników można jeszcze dostać zestaw Sony z górnej półki :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

• 4 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.