Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Dla Challengera zabrakło numeru, ale sama nazwa jest dość chwytliwa. Zastanawia mnie czy w przypadku kaset istniało coś takiego jak nazwa kodowa produktu zanim trafił on do oferty dla konsumentów. Jeśli tak było, to możliwe, że jest to właśnie nazwa kodowa produktu, która została zachowana jako jego nazwa własna.

Przypomniało im się, że nawet w ofercie TDK (1975-78) była taka efektownie ochrzczona kaseta podstawowa - nazywała się Maverick, pakowano ją w kartonowe "pudełko" i była pozycjonowana niżej niż TDK D.

Nabyłem kolejną kasetę typu auto-rewers. Folia nieco uszkodzona, więc niedrogo było. Na razie trzymam ją zapakowaną, ale korci mnie by otworzyć :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15808-0-22887800-1370146767_thumb.jpg

post-15808-0-41263900-1370146768_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Phi, też mam takie "auto reverse", a dużo taniej! ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nabyłem kolejną kasetę typu auto-rewers. Folia nieco uszkodzona, więc niedrogo było. Na razie trzymam ją zapakowaną, ale korci mnie by otworzyć :-)

Masz tu ją w pełnej krasie w wersji 46 ;-) . Możesz chwilowo odpuścić ;-).

Cześć! Witam Maniaków tasiemek ;) wiedzieliście, że Andy Warhol reklamował TDK? ;)

Ukryta Zawartość

Poszperaj trochę na Youtube w tym temacie, powinieneś znaleźć jeszcze kilka ciekawych osób w reklamach TDK. ;-)

post-26690-0-78655100-1370189778_thumb.jpg

post-26690-0-54206000-1370189793_thumb.jpg

post-26690-0-53390900-1370189811_thumb.jpg

post-26690-0-95761700-1370189827_thumb.jpg

post-26690-0-22232100-1370189840_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć! Witam Maniaków tasiemek ;) wiedzieliście, że Andy Warhol reklamował TDK? ;)

Ukryta Zawartość

Na Youtube można znaleźć sporo japońskich reklam taśm i kaset - Sony, Maxella, TDK, w których występowali artyści "zachodni" - pamiętam np. Bee Gees, ale i wielu innych.

Ukryta Zawartość

Znalazłem zdjęcie - prawdopodobnie z reklamowego prospektu Pioneera - z chyba najstarszą kasetą TDK MA jaką widziałem (na zdjęciach) - MA C-30. Nie mogę na zdjęciu dojrzeć, co jest pomiędzy napisem TDK a MA. Czy ktoś ma taką kasetę, albo choćby dobre zdjęcie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem zdjęcie - prawdopodobnie z reklamowego prospektu Pioneera - z chyba najstarszą kasetą TDK MA jaką widziałem (na zdjęciach) - MA C-30. Nie mogę na zdjęciu dojrzeć, co jest pomiędzy napisem TDK a MA. Czy ktoś ma taką kasetę, albo choćby dobre zdjęcie?

Maciek, Niestety - przeglądnąłem swoją bazę i nic nie znalazłem ... ale poszukam jeszcze ....

Dawno mnie tu nie było - powiedzcie mi jak teraz wrzucać fotki? A może się starzeję ;)

Pod oknem "Dodaj odpowiedź" naciśnij przycisk "Więcej opcji", wtedy pojawia się pełny edytor z możliwością dodawania plików.

Stare TDK-i MA, w obudowach jak stara SA, prawie nie istnieją. W takim wykonaniu były sprzedawane jako Akai i Aiwa Metal C-60 (i może inne brandowane także), ale pod marką TDK nie widziałem ich nigdy, nie ma ich w takich "katalogach" jak Vintagecassettes, itp. Być może niewielkie ilości zostały pod marką TDK dostarczone np. producentom magnetofonów (jak na tym zdjęciu Pioneera), ale jakoś nie wygląda na to, by były w normalnej sprzedaży. Przypuszczam, że teraz taka TDK MA-C30 jak na tym zdjęciu to większy biały kruk niż wszystkie Angromy razem wzięte. Ciekawe, kiedy - po tym wpisie (bo wiadomo powszechnie o silnych związkach tego forum z Allegro! ;-) ) - pojawi się taka na Allegro z zachęcającą ceną 1999,99?

Mam w zbiorach trochę to zdjęcie trochę większe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A, dzięki! Na tym zdjęciu widać, że ten tekst pomiędzy TDK a MA to "Metal Alloy Cassette". Poza tym jest symbol serii AC 701, którego TDK normalnie nie nanosiło na etykiety, natomiast, jeśli dobrze pamiętam, symbole takie były umieszczane na kasetach referencyjnych czy regulacyjnych, więc prawdopodobnie jest to kaseta, która nigdy nie była w sprzedaży, tylko rozprowadzana wśród producentów magnetofonów.

A, dzięki! Na tym zdjęciu widać, że ten tekst pomiędzy TDK a MA to "Metal Alloy Cassette". Poza tym jest symbol serii AC 701, którego TDK normalnie nie nanosiło na etykiety, natomiast, jeśli dobrze pamiętam, symbole takie były umieszczane na kasetach referencyjnych czy regulacyjnych, więc prawdopodobnie jest to kaseta, która nigdy nie była w sprzedaży, tylko rozprowadzana wśród producentów magnetofonów.

Mam kasetę o numerze AC-712 (TDK Alignment Tape), ale ona ma już obudowę jak pierwsza znana TDK MA.

Przegląd prasy:

Ukryta Zawartość

E, to stary tekst. Chyba jeszcze w październiku pisałem ;-)

Ukryta Zawartość

Oto C-95. Długość numer 54! :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brawo!

Mógłbyś pokazać zdjęcie wszystkich 54? tak obok siebie.

Ps: Ta Extension przywędrowała z kraju kwitnącej wiśni?

Przymierzam się do takiego foto :-)

Tak, z Japonii, to produkt Swire. Mam już taką 60+5. Brakuje mi tylko wersji 46+5. Wtedy miałbym wszystkie 55 długości, o których wiem.

A czy dla Ciebie 46+5 to to samo, co 51, czy co innego? ;-)

Na razie to samo... Z braku C-51 musi wystarczyć C-46+5.

Zdobyłem też takie cudeńko: Warner Pioneer C-50.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobry pomysł! Chodźcie, Panowie, potnijmy dla Diabolika taśmy w różnych długościach co 142,5 cm, czyli co pół minuty, to przestanie się chłopak męczyć! ;-) Będzie miał wszystkie długości co minutę!

Dobry pomysł! Chodźcie, Panowie, potnijmy dla Diabolika taśmy w różnych długościach co 142,5 cm, czyli co pół minuty, to przestanie się chłopak męczyć! ;-) Będzie miał wszystkie długości co minutę!

Ale musielibyście jeszcze powymyślać nazwy, zaprojektować i wydrukować etykiety i wkładki...

Posiadając taki "skarb" stałby się prawdziwie "diabolicznym" kolekcjonerem kaset:-)

W.

Ale musielibyście jeszcze powymyślać nazwy, zaprojektować i wydrukować etykiety i wkładki...

No w tym, to lepszego od siebie nie znajdziesz:-)

Serdeczności Włodek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.