Skocz do zawartości
IGNORED

nagrywarka DVD do komputera PILNE

Jupiter

Rekomendowane odpowiedzi

No chyba najwazniejszym czynnikiem przy gornej granicy 200zl jest cena ;) Popatrz na jakies LG, koniecznie multi bo nigdy nie wiadomo co sie przyda :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Jezeli zależy Ci na wysokiej jakości zapisu to polecam Pioneer DVR-111DBK albo jakiegoś Nec-ka (sam mam Nec ND-2500 i nagrywa super ale odczyt porysowanych płyt jest kiepski).

Zobacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy rzeczywiście poniżej 200 zł nie ma napędów przyzwoitej (ponad średnią) jakości? W tej chwili większość nagrywarek w tym NEC, Pioneer LiteON, Sony itp kosztuje poniżej 200zł. W wyższej cenie są głównie napędy zewnętrzne USB lub wyposażone w dodatkowe funkcje typu LightScribe, ew. Plextor ;o) ...

moja LG odczytuje wszystkie , nawet te bardzo porysowane plyty ( oczywiście bez przesady), i nagrywa wszystko. jesli dobrze odczytalem to jest to model GSA-4163B. rok temu dalem za nia 200 zlotych, wiec teraz powinna być tańsza, chociaż pewnie znalazło by sie coś lepszego w tej cenie- ale z czystym sumieniem mogę Ci ją polecić. pzdr

Ukryta Zawartość

chyba wszystko o nagrywarkach i nagrywaniu

Ukryta Zawartość

Koolo, 26 Cze 2006, 09:01

>Jezeli zależy Ci na wysokiej jakości zapisu to polecam Pioneer DVR-111DBK albo jakiegoś Nec-ka (sam

>mam Nec ND-2500 i nagrywa super ale odczyt porysowanych płyt jest kiepski).

>Zobacz

Ukryta Zawartość

Popieram, ale uściślając:

Rodzina Pioneerów DVR-111 ma oznaczenie D (lub brak), oraz BK, SV lub brak. D oznacza brak możliwości zapisu DVD-RAM, brak "D" oznacza możliwość takiego zapisu. Następne 2 litery oznaczają kolor przedniego panela: BK - czarny, SV - srebrny, brak - biały. Najlepiej zatem nabyć model DVR-111 lub kolorystyczne odpowiedniki DVR-111BK, DVR-111SV. Są droższe od "D" o kilka złotych.

Jest jeszcze model 111L, który obsługuje LabelFlash, oraz boxowy A11XL (nie będzie on sprzedawany prawdopodobnie w Polsce), ale do pozostałych modeli możemy wgrać bios z modelu L i LabelFlash będzie obsługiwany (napędy są identyczne w środku).

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Czyli w grę wchodzą dwa modele:

- NEC ND-4571A

- Pioneer DVR-11BK

Oba w cenie ok 150 zł. Sam się nad nimi zastanawiam, ale mając "na stanie" nagrywarkę CDR TEACa (bodajże 540 ze szklaną optyką) jakoś nie mam noża na gardle.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Dzisiaj zajżałem na WGE pod GUSem - ww nagrywarki "chodzą" po 180 -200zł (Pioneer droższy) czyli prawie o 50zł driożej niż w sieci. Jeśli chodzi o funkcjonalność to Pionek ma lepszą korekcję błedów (minimalnie) a NEC ma więcej funkcji. Poza tym jako nieliczne na rynku mają jeszcze szklaną optykę (plastikowe soczewki po ok. 2 latach zaczynaja matowieć)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Jako "nowoposiadacz" Pionka DVR-111 DBK nie chcę zakładać nowego wątku, więc w ramach ewolucji niniejszego mam pytanie. Jaki soft do wykonywania kopii bezpieczeństwa posiadanych płyt polecacie. Głownie chodzi mi o ripowanie bajek (Klon jak jedzie do Dziadków bierze oryginały i czasem po powrocie płytki są w dosyć nieciekawej kondycji, więc wolałbym wysyłać Go z kopiami). Zależy mi na możliwości odchudzania pełnych wersji z reklam, dodatków i wegirskich ścieżek dźwiękowych ;)

Zastanawiam się nad DvdReMake ( ttp://www.dimadsoft.com ) lub czymś w stylu RipIt4Me, DVD Shrink,DVD Decrypter. Krótko mówiąc, osiłkowi w złobie dano ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Co do poprzedniego mojego postu to na razie jestem zadowolony z DVD Shrink i DVD Decrypter. Jednak jedna "funkcjonalność" mojego systemu (XP Pro SP2) wzbudziła moje zdziwienie. O ile na CDRy bez problemu można zrzucać dane z poziomu eksploratora to płyt DVDR niestety tak nie traktuje (jeśli są puste to ich po prostu nie widzi) ;(

Wiem, że ww funkcjonalność ma XP Media Center Edition, ale po co mi tysiąc innych wodotrysków jeśli zależy mi tylko na tej jednej funkcji ( wydatek 370zł wydaje się mało opłacalny - przesiadka z XP pro może okazać się bolesna)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

miałem naped DVD Lg i sie zepsuł, mam obecnie nagrywarde DVD LG i dziwnie sie czaseem zachowuje (dosc czesto sei zdaza ze nagrana płyta nie otwiera sie na innych napedach :/ (niwiem czy dvd lg sa takie kipeski czy ja tak trafiłem- mam jeszvce nagrywarke CD tez LG i ta jest po prstu nie do zdarcia). Ogolnie jednak odradzam Lg.

Najlepsze są Plextory, później nie ma już specjalnych stereotypów.

Mam LiteOna i niby nie jest zły, ale mnie za bardzo nie przekonał - szumi i dośc wolno czyta.

Kiedyś miałem jakigoś Hitachi, który był najgorszym moim napędem w życiu - wolny jak muł, głośny jak młot pneumatyczny i psuł się jak kosiarki MTD ;-)

Chyba LG to najrozsądniejszy wybór - dość tanio i dobrze, choć mogliby dopracować solidność szuflad - mam wrażenie, że uginają się pod samą płytą, tak liche.

• Redaktorzy

Jeśli chodzi o jakość to "ranking" przedstawia się następująco: Plextor .......(długo nic).... NEC i Pioneer (równożędne i o wyborze decydują osobiste preferencje) ........ długo nic.... Samsung, Liteon...... LG.

To nie jest jedynie moja opinia ale również większości sprzedawców z którymi rozmawiałem (do niektórych mam zaufanie i zaopatruję się od lat - różnica w cenie między nagywarkami jest pomijalna, więc prowizję mają taką samą).

Fr@ntz

"I am an audiophile"

LG 4163B mam i DVD pali świetnie nawet ten najtańsze nośniki (no name) ze zwykłymi CD-R bywa różnie. LG ma fajną funkcję BookType, która to ustawia tryb DVD-ROM dla płyt DVD+R tzn. jest to tryb wysokiej zgodności z napędami stacjonarnymi.

pzdr

123... test

Taką funkcję ma tez Liteon o ile się nie mylę, tudzież można ją emulować. Nagrywa wtedy płyki DVD w taki sposób, że stacjonarny playerek przykładowo, widzi ją jako tłoczkę.

Jednak ogólna opinia o Liteonie jest taka, że firma się bardzo popsuła. Onegdaj była to porządna marka gwarantująca jakość, teraz jest na nią mnóstwo skarg. Coś ala Chieftec, który robił dobre zasilacze... do pewnego czasu. gdy czas nadszedł zaczął wypuszcać buble:/

PS. Rzuć okiem na link poniżej. Kilka zł więcej, wiem, ale może potraktować to jako inwestycję?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Swego czasu dobrą opinią cieszyły się nagrywarki dvd BenQ, modele: DW1640 oraz 1650. Jeżeli są one jeszcze w sprzedaży to chyba warto je rozważyć. Pamiętam, że chwalone były za wysoką jakość zapisu na przeciętnych i dobrych nośnikach dvd, szczególnie dvd+r. Stwierdzano nieprzeciętnie małą ilość błędów niskopoziomowych. Nie wiem jak z płytami cd-r, w tym audio.

• 1 miesiąc później...

Ja tak gościnnie na tej zakładce, ale akurat tutaj znalazłem interesujący mnie temat. :)

Otóż - zdechła mi kompowa nagrywara - LG GSA-4163B. Płyt DVD DL w ogóle nie chwyta, wczoraj chciałem nagrać cztery płytki DVD+R (zwykłe, nie DL) i nagrałem tylko dwie, psując w międzyczasie trzy dodatkowe krążki (Verbatimy). :-(

Nagrywara ma już swój wiek, ceny są jakie są, więc nie chce mi się bawić w naprawianie i trza się rozejrzeć za czymś nowym.

No i tu pytanie - za czym?

Ceny nagrywarek wewnętrznych są śmiszne, w zasadzie niezależnie od marki i modelu (a ja kiedyś za to LG dałem ponad 500 PLN... :-0). Tak więc możemy założyć, że cena nie gra roli (heh, jak to fajnie brzmi). Mój priorytet to w zasadzie jak najlepsza jakość i korekcja błędów w czytaniu audio (karmienie music serverka). Prędkości odczytywania i nagrywania nie są dla mnie aż tak istotne - nagrywam niewiele, a odczyt 24x nie różni się specjalnie od 52x...

Myślałem, żeby pójść na całość i strzelić sobie Plextora. A co, stać mnie. ;-) Ale... poczytałem trochę testów. Gdzie ta wychwalana jakość? Marna korekcja błędów (byle LG wymiata w porównaniu), problemy z płytkami zabezpieczonymi (np. czytanie jednej płyty przez 3 godziny), jakieś hocki przy rozpoznawaniu nośników, długi czas rozpoznawania płytek... Naprawdę warto się w to pakować?

A jeśli nie Plextor - co moglibyście polecić co by spełniło moje wymagania?

Doman, 12 Wrz 2006, 10:54

> Jesli do dvd to...

Wolałbym się skupić na wymaganiach, które opisałem.

No i sprzęt musi być nowy, z fakturą (wiem, wiem, zapomniałem napisać o tym wcześniej...). :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.