Skocz do zawartości
IGNORED

Konstrukcja budy dla psa ... ?

Koolo

Rekomendowane odpowiedzi

Jest tu sporo diy-owców stolarzy może ktoś ma pomysł jak prosto i tanio zrobić budę dla pas ? Nie mam niestety żadnych narzędzi a z materiałów tylko mnóstwo wałków o średnicy 8 do 10 cm i długości metra. No i kawał blachy 1x2,5 metra.

https://www.audiostereo.pl/topic/26884-konstrukcja-budy-dla-psa/

sam zamieszkaj pod kawałkiem blachy z mnóstwem wałków o srednicy 8-10cm (wyniesione z lasu ??)

zobaczysz jak ci będzie dobrze

Pies żyje klilkanaście lat więc zrob mu budę najlepszą na jaką cię stać (pomyśl jaką budę zrobiłby pies dla ciebie)

Osobiście nie jestem za trzymaniem zwierzatek w domu czy gdziekolwiek indziej ale jeśli już go masz to zapewnij mu warunki jak pracownikowi który wiele lat będzie pracował dla ciebie za trochę żarcia. Zrobisz raz porzadnie - będziesz miał spokój na wiele lat - prowizorki trwają najdłużej. Przemyśl to co napisałem.

marekk

I na cholere czepiasz sie czlowieka. Napisal czym dysponuje i poprosil o proste i tanie rozwiazanie, ktore nie musi byc zle. Skoro nie podales przepisu znaczy, ze sie nie znasz na tych rzeczach to skad wiesz ze akurat takie wałki sie nie przydadza w konstrukcji dobrej budy? No i po co te insynuacje, ze czlowiek cos wyniósł z lasu?

Witam

Ja również nie widzę nic złego w wałkach. Pies może mieć najładniejszą budę w okolicy. Najważniejsze to zadbać o to by w lecie nie miał za gorąco, a zimie za zimno. Może udałoby się ją umieścić pod jakimś zadaszeniem, tarasem?

Pozdrawiam

żadnym stolarzem nie jestem ,ale ... możnaby spróbować z wałków zrobić jakby ściany (problem jak je złączyć żeby nie było szpar) a na dach najpierw dać deski i do nich przybić blachę. Tylko nie dawać samej gołej blachy bo w takie upały jak są teraz to tam będzie 100x gorzej niż w solarium...

Moze warto poszperac jakie funkcje powinna posiadac buda?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przeciez za grosze mozna kupic material zamiast narobic sie i kombinowac z walkami.

Pozniej tylko poskrecac ocieplic oslonic od deszczu i gotowe

Ukryta Zawartość

Proponuję zrobić coś ze szkieletu z 25mm MDF, następnie ułożyć na nim ładn edeseczki i pomalaować farbą anty-grzyb ;-) Od środku koniecznie warstwa ocieplenie (może być styropian) i znowu warstwa jakiegoś materiału, aby pies nie miał dostepu do waty/styropiany. Dach chyba najprościej z MDFu i obłożyć mini-dachówkami.

Kiedyś dowiadywałem się o taką budę u stolarza, koszt. min. 2500zł. A za 500-800zł odpicujesz sobie coś pięknego ;-)

Chodzi mi głownie o sposób budowy konstrukcji z wałków (metodę ich łączenia, widziałem takie różne domki i studnie ) w środku dam styropian (został mi z budowy domu) i płytę pilśniową laminowaną jednostronnie. Niestety teraz musze liczyć każdy grosz więc kupienie czegoś gotowego albo nawet porządnych materiałów jest niewykonalne.

Buda musi być duża ( do tej pory spał w porządnej budzie zrobionej przez stolarza ale dla jakiegoś foksteriera musiałem zimą powiększać wejście (tzn. przedni bass-reflex ) ale teraz tu już się w niej się musi strasznie męczyć) kundelek znaleziony w lesie który maił być malutki wyrósł na jakąś krzyżówkę rodwajlera.

ps. do wpisu marekk rozumiem że twoje przemyślenia opierasz na życiowych doświadczeniach.

cały problem właśnie polega na łączeniu walców. Ja nie mam pojęcia jak to zrobić. Swój domek na działce mam OBITY półwalcami, ale to trochę inna szkoła. Do płyty, desek czegokolwiek przybija się (a jeszcze lepiej za pomocą wkrętów do płyt kartonowo-gipsowych przykręcić) półwalce. Banalne i ładny efekt (u mnie pomalowane na brąz). Ale technika jest taka, że najpierw musisz zrobić skrzynkę z płyt, które tak samo się skręca jak np kolumny, czy inne formy.

Jak zrobić to samo z walcami - nie wiem. Poddaję się.

Buda moje psa (kiedy jeszcze żył) wyglądała tak. Podwójne ścianki ze sklejki wypełnione trocinami, przedsionek, podest przed wejściem i obita papą. Z wałków nie budowałem ale kto wie może użyjesz wałków jak na foto. To też buda.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie żart! :-)

Kiedyś jadąc do Wrocławia i mijając Pyrlandię na granicy Sycowa ujrzałem wielką reklamę przy drodzez owym napisem. A że jestem wielkim fanem Monty Python's Flying Circus w tłumaczeniu Beksińskiego zakodowałem sobie w głowie ten absurdalny w swej wymowie (i tych okolicznościach) odnośnik.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.