Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Pieklo jest egzotermalne ?!

Arsen Lupin

Rekomendowane odpowiedzi

Dostalam dzis maila od - Malgosi, z takim oto - RODZYNKIEM ! :))

>"Poniżej cytuję jedno z pytań, które pojawiło się na egzaminie na wydziale

chemii NUI Maynooth (National University of Ireland). Odpowiedź jednego ze

studentów była na tyle wyjątkowa, że profesor podzielił się z nią ze swoimi

kolegami, a później jej treść przedstawił w internecie."

Pytanie:

Czy piekło jest egzotermalne (oddaje ciepło) czy endotermalne (absorbuje

ciepło)? Większość odpowiedzi oparta była na prawie Boylesa, które mówi,

że w stałej temperaturze objętość danej masy gazu jest odwrotnie

proporcjonalna do jego ciśnienia.

Jeden ze studentów napisał tak:

Najpierw musimy stwierdzić, jak zmienia się masa piekła w czasie. Do tego

potrzebna jest ocena liczby dusz, które idą do piekła i liczba dusz, która

piekło opuszcza.

Moim zdaniem można ze sporym prawdopodobieństwem przyjąć, że dusze, które

raz trafiły do piekła, nigdy go nie opuszczają. Na pytanie, ile dusz

idzie do piekła, można spojrzeć z punktu widzenia wielu istniejących

dzisiaj religii. Większość z nich zakłada, że do piekła idzie się wtedy,

gdy nie wyznaje się tej właściwej wiary. Ponieważ religii jest więcej niż

jedna i nie można wyznawać kilku religii jednocześnie, to można założyć,

że wszystkie dusze idą do piekła. Patrząc na częstotliwość

narodzin i śmierci można założyć, że liczba

dusz w piekle wzrastać będzie logarytmicznie. Rozważmy więc pytanie o

zmieniającej się objętości piekła. Ponieważ wg prawa Boylesa wraz ze

wzrostem liczby dusz rozszerzać musi się powierzchnia piekła tak, aby

temperatura i ciśnienie w piekle pozostaly stałe, to istnieją dwie

możliwości:

1. Jeśli piekło rozszerza się wolniej niż liczba przychodzących do niego

dusz, to temperatura i ciśnienie w piekle będą tak dlugo rosły aż piekło

się rozpadnie.

2. Jeśli piekło rozszerza się szybciej niż liczba

przychodzących tam dusz, to temperatura i ciśnienie w piekle będą spadać

tak długo, aż piekło zamarznie. Która z tych możliwości jest bardziej

realna?

Jeśli weźmiemy pod uwagę przepowiednię Sandry, która powiedziała do

mnie "prędzej piekło zamarznie niż się z tobą prześpię", jak również to,

że wczoraj z nią spałem, to możliwa jest tylko ta druga opcja. Dlatego też

jestem przekonany, że piekło jest endotermalne i musi być już zamarznięte.

Z uwagi na to, że piekło zamarzło, można wnioskować, że żadna kolejna

dusza nie może trafić do piekła, a ponieważ pozostaje jeszcze tylko

niebo, to dowodzi też istnienie Osoby Boskiej, co z kolei tlumaczy,

dlaczego Sandra cały wczorajszy wieczór krzyczała "Oh, God".

Ten student otrzymał ocenę "bardzo dobry". <

A Wy, jak sadzicie ?

Jazz, Ty miales zdaje sie bardzo podobne doswiadczenia,

czy Ta interpretacja do Ciebie nie przemawia ?! :)

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/26886-czy-pieklo-jest-egzotermalne/

Kiedys w WiZ na ostatnich stronac byl cykl Uczeni w anegdocie.

Swietny byl wywod juz nie pamietam kogo ktory na podstawie praw fizyki i ...Biblii (a wtedy myslano ze na podstawie nauk przyrodniczych jak i matematyki uda sie udowodnic istnienie Boga :) pokazal ze niebo musi byc bardziej gorace od piekla.

Zaczal od tego ze skoro napisano ze grzesznicy beda smazyc sie w plynej siarce to T piekla musi byc nizsza od T parowania siarki ;)

Arsen Lupin, 26 Cze 2006, 14:41

>Czyli co, w Niebie tez juz nie idzie - wytrzymac ?! :)

Nooo...toz przeciez pisze ze nauka mowi ze tam gorecej i gorzej i w ogole...

I jak to mawial sam Huck Finn (sluchajac opowiastek wdowy o Mojzeszu) to i nudnawo byc tez musi.

Jakby co to wiesz gdzie szukac znajomych... :)

Potrzeba nam więcej taki ludzi jak Kaczyńscy, podobno ich zegary kłamstw stosuje się w niebie jako wentylatory. Jak widać po naszym rządzie wszystko idzie w dobrym kierunku :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Jezeli nie będziecie słuchać Radia M... to na 100% przekonacie się kiedyś jak to jest z tm piekłem, a może odwrotnie? Tak, tak lepiej słuchajcie Radia M... to na 100% przekonacie się jak to jest z tym piekłem, a może odw.....

Na mój gust - piekło jest wieczne bowiem kościól chrześcijański a w szczególności katolicki i jemu bliskie odłamy - z wielkiej shizmy - jest niezniszczalny (jakby nie było cały czas się trzyma ta "piekielna" organizacja). Piekło jest tak gorące jak silny jest kościół (w szczególności kat.), czyli im jego siła większa - tym wyższa temp. i na odwrót. Wysuwam więc teorię falowej natury ciepła piekielnego ;).

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

kurna miało być schizmy

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>A niby kiedy ja mowilam, ze jestem mezczyzna ?!

Do tej pory arsenio pisałaś używając formy i końcówek -em, łem itd...

Ależ mnie zmyliłaś ;))

Co do piekła - jest chyba endotermalne, czego mamy dowód dzisiaj - zasysa ciepło z góry jak odkurzacz... a wszystko musi przejść przez szarą strefę czyli nas ;))

Arsen, lepiej zadaj sobie pytanie kosmiczne, nie ograniczone do planety Ziemi wraz z opłotkami (Niebo, Piekło), wszak jesteś Kosmopolitą Międzygalaktycznym: czy jeśli wsuniesz jedo z tych dwóch co masz w majteczkach, to wystające, w Czarną Dziurę i to wyłoni się z Drugiej Strony to czy będziemy mieli do czynienia zamiast z Black Hole - z Glory Hole ?

Załoga Solarium "(Jaśń i) Małgosia" :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>dudivan

Mam w majteczkach tylko jeden ATRYBUT (ten wystajacy !), za to, proporcjonalnie - Wiekszy !

Widze, ze Sie nic a nic, na KOSMICZNEJ ANDROGYNII nie wyznajesz !

Ma ona aspekt - DUCHOWY ! Wiaze sie z seksualnoscia Wyzszego rodzaju !

Jedynie Bardzo Zaawansowana TANTRA, potrafi czasem dotrzec, w jej - poblize !

To, ze Tego rodzaju zjawiska nie maja charakteru materialnego ("nie maja masy"),

nie implikuje ich Intensywnosci, mogacej sie tylko rownac z - wybuchem termonuklearnym,

(czym w istocie sa !) Kosmiczne spolkowanie opiera sie na FUZJACH TERMOJADROWYCH,

i ma tez aspekt - PSYCHICZNY ! Zjawiska Psychiczne, to wbrew pozorom, najbardziej

zlozone w formie i energetyczne zjawiska - METAWSZECHSWIATA !

Stanowia pewna POWLOKE STEROWANIA !

To nie SILA rzadzi METAWSZECHSWIATEM, a - FORMA !

Wystarczy MYSL, aby pojawialy sie, lub znikaly, cale - WSZECHSWIATY !

Wielokrotnie uprawialem SEX zarowno z KOSMOSEM, jak i zjawiskami o wiele bardziej zlozonymi,

pobudzajacymi Erotycznie i Duchowo i Zlozonymi Psychologicznie, niz byle Czarna Dziura !

(z byle Kosmicznymi Prostytutkami sie nie zadaje !)

Czasem bylo to - Niebezpieczne ! (cos jak spolkowanie z modliszka !)

Nie ma takich slow, ktore moglyby TO opisac !

Wszystko TO ma charakter - PARADOKSALNY ! Nic Wam nie pomoze, zadne odwolywanie

sie w opisie, do jakiejkolwiek formy - naocznosci, zadne wyobrazanie sobie

"drugiej strony czarnej dziury", itp. To trzeba, po prostu - PRZEZYC samemu !

Pozdrawiam

Arsen, czy mogę zostać twoim przyjacielem ? Rzucę w diabły obecnego, który nigdy nie spółkował z Kosmosem. Raz tylko, jak latał szybowcem nad Wrocławiem to w euforii dokonał aktu samogwałtu w

którego rezultacie, otwarłszy kabinę, zrzucił na to starodawne miasto swą Spuściznę Genetyczną.

AL, znowu się powtarzasz;) Wystarczy przeczytać Crowley`a (podaję akurat jego bo jest klasykiem choć również bufonem) i już masz wspomniany aspekt seksualności tudzież nazywanej "magią seksualną". Spróbuj więc AL zaskoczyć - jednak rada > rozwijaj temat subtelnie :)

> Kosmiczne spolkowanie opiera sie na FUZJACH TERMOJADROWYCH,

>.i ma tez aspekt - PSYCHICZNY ! Zjawiska Psychiczne, to wbrew pozorom, najbardziej

>zlozone w formie i energetyczne zjawiska - METAWSZECHSWIATA !

>Stanowia pewna POWLOKE STEROWANIA !

>To nie SILA rzadzi METAWSZECHSWIATEM, a - FORMA !

>Wystarczy MYSL, aby pojawialy sie, lub znikaly, cale - WSZECHSWIATY !

nieco przypomina te bardziej nawiedzone recenzje sprzetu aduio ;D

>Jazz

JA Bylem, Jestem i Bede - ZAWSZE !

Skoro wiesz, ze bylem nieobecny, musiales mnie bardzo intensywnie - SZUKAC ! :)

Nie odzywalem sie do Ciebie jakis czas, bo rzeczywiscie, stwierdzilem, ze moje wpisy staja sie - beznadziejne !

Jedyny sposob w jaki to sobie tlumacze, to ten, ze PODNIECASZ mnie tak bardzo INTELEKTUALNIE, ze po prostu MOZG MI STAJE !

Do NIRVANY droga daleka ! Prosciej byloby, gdybys Ty przestal byc takim - mieszczanskim dupkiem ! :)

No chodz, zaczniemy wszystko od poczatku, jak gdyby nigdy nic !

Pokaz, ze jestes elastyczny, wielkoduszny i ze posiadasz AUTENTYCZNE poczucie humoru ! :))

Ja jestem gotow ! :)

Pozdrawiam

PS. Aha, i w tej Zupelnie Swiezej Sytuacji nie zapomnij o kabelkach (Kimber KS 1011/1m. ;)

Arsen, powiedz mi czy jak patrzysz na na jakis obiekt to ograniczasz sie wylacznie do przetwarzania tego obiektu czy idzesz dalej, analizujesz glebiej, budujac drzewo mozliwosci dla tego obiektu ?

Innymi slowy, czy patrzac na krzeslo przetwarzasz obraz krzesla czy idzesz dalej analizujac material z jakigo sa wykonane poszczegole jego czesci, zastanawiasz sie nad tym gdzie je wyprodukowano, jakie jest jego maxymalne obciazenie czy nawet ilu ludzi bylo potrzebnych do budowy tego krzesla i co oni jedli na sniadanie ?

>dudivan

To co zrobil Twoj BYLY przyjaciel, choc calkiem sympatyczne, nie moze sie rownac,

z gwaltem na CALYM KOSMOSIE ktorego JA dokonalem. Tak, bo to - BYL GWALT !

Opieral sie ! Najpierw o Bradyversum, pozniej o Poliversum, wiec dostal troche

po pysku i ulegl w koncu jako Universum ! Nie wiem, czy On tylko tak dla fasonu,

ambicjonalnie, ale nawet, go za to - szanuje, ze zbyt latwo nie ulegl !

Twoj Zupelnie Swiezy Przyjaciel

Arsen

AL - możemy równie dobrze uznać, że zgwałciłeś swoją własną psychikę :) Można tak śmiało twierdzić i nie znbajdziesz dowodów na to że jest inaczej. OK - to może teraz relacja oddziaływania - to w głowie a świat doczesny. Tylko nie twierdź, że materia jest zbyt marna dla Twoich myśli :)

Rambo, ty nie zadawaj takich pytan. Teraz bedziemy zmuszeni zapoznac sie od samego lupiny z historia nieefektywnego podejscia na studia i przekiblowania kilku lat w WP, gdzie lupinem zajal sie "pluton egzekucyjny" i zapoznal go z "Syriuszem" Hahahaa..

>liamk

Wydaje mi sie liamk, ze jak patrze na krzeslo, to ja wogole - NIC sobie nie mysle !

Ja przetwarzam chyba tylko jakies ABSTRAKCYJNE myslo-ksztalty, NIC (sobie) nie werbalizujac !

Jedyne chwile, kiedy uzywam "normalnego", etnicznego jezyka, to te gdy zmuszony jestem

do rozmowy ! (w realu, czy tez, tu na forum !). Wtedy wypowiadam po prostu, jakies ciagi

slow, nie zastanawiajac sie zbytnio nad tym co wypowiadam ! Wydaje mi sie to, (tresc) - MALO ISTOTNE !

Pilnuje CZEGO INNEGO ! :) Ale czego, to Ci juz - nie powiem ! :) Choc ta TAJEMNICA, nie wyplywa

do konca po prostu z mojej zlej woli (checi zatajenia) ! :) Moze pilnuje otwartosci - Kanalow Znaczenia,

co wydaje mi sie wazniejsze od wyrazania jakichkolwiek, pozytywnych - Tresci !

Pozdrawiam

>Rambo

Zadna "materia", ani zaden "swiat doczesny" - nie istnieja !

To tylko : slowa, zdania, opisy, zalezne od innych - slow, zdan, opisow !

Nie mozesz "podac" Swiata inaczej, niz za pomoca - opisu !

WSZYSTKO - to tylko pewien opis, zalezny od opisu go poprzedzajacego !

I tak w NIESKONCZONOSC ! ("Neverending Story").

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.