Skocz do zawartości
IGNORED

Dudnienie kolumn - problem

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Hola , hola , panowie, krytykujmy może to co krytyce podlegać powinno: Tonsil Voyager 350 serie......., kupiłem je dawno dawno temu, myśląc, że już mam .....Wiecie o co chodzi, komunizm upadł, zobaczyłem, że nie mam ..... ale z tego pudła da się coś jednak zrobić. .. Czy jest ktoś na tym forum, kto chciałby z Tonsił Voyager 350, zrobić dobrą kolumnę? Płacę za koszt przesyłki, wszelkie innowacje, nowe kable, nowe głośniki wysokotonowe( z pewnością do wymiany), wytłumienie tych pudeł, kolumny służą do kina domowego ale chciałbym zmienić ich przeznaczenie,jest ktoś taki?

Reaper, 30 Cze 2006, 20:48

>No a najbardziej wkurza mnie to, ze tak się najeżdza na te Altusy? Dlaczego?? Przecież grają bardzo

>dobrze. Co z Altusami nie tak?? Mialem okazje sluchac Altony i przy odkreceniu volume do takiego

>poziomu gdzie moje Altusy grają na luzie to u kumpla Altonu jyz ledwo zipiały. A i dźwięk był

>gorszy, za dużo dołu i za mało środka.

Inny znajomu ma kolumienki koda. Ja sie nie znam na modelu ale on twierdzi ze to raczej z srednio

>wyzszej polki. Posluchalem tego jak grają i w tym przypadku moje Altusy także pożerają te kody na

>śniadanko. Kody zabrzmialy dla mnie zbyt plastikowo.

witam ponownie.

doceniając rolę subiektywnego odczuwania dźwięku proponuję - zamiast denerwowania się na osoby krytykujące Altusy i porównywania ich z Kodą lub Altonami - posłuchać ulubionej muzyki na podstawowych chociażby modelach uznanych firm (choćby KEF, Tannoy itp.). zapewniam, że różnica będzie znaczna. to tak gwoli "najeżdżania na Altusy".

pozdrawiam.

Łukasz

ps. zgłaszam akces do klubu dywanowych (wykładzinowych) audiofili. przećwiczyłem na sobie. potwierdzam. to działa!

lucmaster, 30 Cze 2006, 21:40

>doceniając rolę subiektywnego odczuwania dźwięku proponuję - zamiast denerwowania się na osoby

>krytykujące Altusy i porównywania ich z Kodą lub Altonami - posłuchać ulubionej muzyki na

>podstawowych chociażby modelach uznanych firm (choćby KEF, Tannoy itp.). zapewniam, że różnica

>będzie znaczna. to tak gwoli "najeżdżania na Altusy".

>pozdrawiam.

Dodałbym jeszcze, że ucho się kształci. I dopiero po pewnym obyciu z dźwiękiem człowiek zaczyna doceniać sprawy, których przedtem nawet nie zauwazał, jak przejrzystość czy naturalność barwowa.

Niestety, ból nieobytego polega na tym, że kupuje na nieprawne ucho, potem ucho się wprawia, no i zakup jużnie sprawia radości.

Jeśli się porówna Altusy z włącznym na wzmacniaczu Loudnessem z innymi kolumnami, nawet KODA, to może wyniknąć dysonans poznawczy :) te KODY grają pewnie bardziej liniowo stąd odczucie, że są gorsze bo graja bardziej neutralnie, dlatego takie porównania nie są wiarygodne. Możesz wzmocnić skrzynie w Altusach i zatkać otwory B-R.

No a co powiecie o takich tanich koda:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena niska. Czy to nie jaks podróbka? Bo KODA to chyba dosc dobra firma?

Pytam dlatego bo jezeli faktycznie cos takiego jest lepsze od Altusów to nawet bym zmienil bo po sprzedaniu altosow raczej niewiele strace a moze nawet wyjdę na plus.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

za taką cenę warto zaryzykować a podróbka to raczej nie jest. Tylko przy takij nikczemnej wysokości powinieneś je postawić je na jakimś cokole. Dokładając 200zł możesz kupić:

Ukryta Zawartość

albo poszukać modelu AV-701F (fronty z zestawu KD kosztującego 800zł, więc poniżej 400zł powinny kosztować )

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

I jeszcze jedno:

Ukryta Zawartość

Zna ktoś te kolumny?? Warto Altusy wymienić właśnie na takie, czy raczej to kiepski pomysł??

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Te Tonsile Twingo wydają się ciekawą propozycją. Na pewno warto ich posłuchać. Niestety nie znalazłam w necie na jakich przetwornikach zostały zrobione. W takiej cenie można zaryzykować a jeśli góra będzie zbyt jazgotliwa to zawsze można przekopać zwrotnicę i zamontować lepszą kopółkę.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

> tonsile Twingo

Kurna, 360zł za parę kolumn podłogowych. Skrzynki, głośniki, zwrotka, inne drobne materiały, koszt robocizny i jeszcze musi producentowi coś zostać (chyba, że Tonsil - o ile ma to jeszcze miejsce, bo teraz nie wiem - dostaje kasę z pieniędzy podatników na "restrukturyzację" i za nią dotuje wychodząc klientom "naprzeciw" te kolumny.).

Ciekawe.

Ale czytaliście parametry? pierwszy raz widzę moc ciągłą podłogówki 40 W.

jesli użyto głośnikow o małej mocy to przecioez nie napisza ze ma moc ciągłą 100 wat ;] zrestza ja mam kolumny tez tonsila i wytzrumuja ponad to co jest podane przez producenta- ciekawe czy do tych Twingo bedzie ktos podawał wiecej niz 40 wat mocy ;]

>marcinw899

Nie, codziło mi tylko o to, że po raz pierwszy widzę tak słabiutkie pod względem mocowym skrzynki podłogowe (pomijam konstrukcje z dawnych "komunistycznych" czasów).

No i ta cena, czyżby Tonsil teraz wszedł w kooperację z "Chińczykami" i gdzieś u nich zamawia te zestawy? Bo do tej pory głównie "chińcom" udaje się zrobić coś tak tanio (oczywiście współczuję chińskim pracownikom).

O co chodzi z tymi 40 W?? Znaczy ze co moc muzyczna to 40 W ? Czy ze max wzmacniacz moze byc 40 W?? Bo ja mam wzmacniacz 2 x 70 W.

Czyli te co dalem wczesniej link, te KODA to lepsza propozycja niz te tonsile??

No to sam juz nie wiem.

Co byscie wybrali:

To:

Ukryta Zawartość

a może to:

Ukryta Zawartość

a może zostać przy Altusach 110 ??

Te tonsile mająm oc znamionową? Co to znaczy moc znamionowa?? Sorry, ale aż tek szczegółowo na parametrach się nie znam.

Czy i te Tonsile i Kody to lepsze rozwiązanie niż pozostać przy Altusach?

Czy po odpaleniu sie okaże się, że Altusy grały lepiej i było więcej basu bo i obudowa Altusów jest większa??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

pewnie chodziło Ci o ta aukcję:

Ukryta Zawartość

Zarówno te tinsile jak i Kody zagraja bardziej naturalnie od Altusów. Na początku będzie z poewnościa brakowało Ci basu, ale w miarę osłuchanie powinno się okazać, że obie ww konstrukcje graja bardziej "zrównoważonym" dźwiękiem od skrzynek, które obecnie posiadasz.

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Tonsil Maestro

Ukryta Zawartość

można tez szukać Tonsil Maestro II lub Excellence 1F.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

to weź Tonsile - ich wysokość (a przez to wyższa lokalizacja weetera) jest bardziej zoptymalizowania do odsłuchów spędzanych na kanapie a nie w siadzie płaskim na podłodze jak u Kody, którą wypadałoby jeszcze na czymś postawić.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

jak najbardziej - zakup nowych kolumn potraktuj jako pierwszy krok w dobrym kierunku. Jeszcze "trochę" do HiFi będzie brakowało, ale od czegoś trzeba zacząć.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Jeszcze na Allegro szukma i jeszcze znalazlem takie rzeczy:

Co to jest, nie znam tej firmy:

Ukryta Zawartość

Magnat to dobra chyba firma:

Ukryta Zawartość

No Tonsile to wiadomo ze dobre, tylko czy ten model to udana konstrukcja??:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sinus live maxilab są mniej więcej tak audiofilskie, jak Polonez Caro. Magnat: pasmo przenoszenia 28 - 32 000. Ciekawe, moje Duntechy mają węższe pasmo. Dywan musi być. A tak na marginesie, poczekaj, pooszczędzaj, kup coś markowego za rozsądne pieniądze (1000 - 1300 zł) i dopiero usłyszysz różnicę. Obrona Altusów jak niepodległości nie ma sensu. To naprawdę badziewie.

• Redaktorzy

Reaper - jeśli już doszedłeś do 500zł to sugeruję przemyślenie jeszcze raz tematu kolumn podstawkowych. Za taką kwotę spokojnie dostaniesz Tannoye M1 lub M2, które zagraja lepiej od wymienianych poprzednio konstrukcji nawet wtedy kiedy postawisz je na taboretach z IKEI po 30zł szt. Sam zreszta możesz sobie standy zrobić z płyty wiórowej i krawędziaków świerkowych - koszt całości wyjdzie poniżej 100zł.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

tutaj masz M1-ki:

Ukryta Zawartość

trochę drogo, ale werto przynajmniej posłuchać.

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

faktycznie, ale kolumny "kultowe" i sprzedający się cenią, wiedząc, że dużej konkurencji w niskich pułapach cenowych (oczywiście pomijając jakieś super okazje) to te głośniczki nie mają.

Polecałem w innym wątku komuś innemu zainteresować się Eltaxami Liberty 1+. Nie słyszałem, ale w Hi-fi i Muzyka (to oczywiście nie gwarantuje zadowolenia) zebrały bardzo dobre opinie. Nawet mają ponoć bas mimo małych skrzynek (rozmiar skrzynek to chyba "nr" Tannoi M1). Te poszły niedawno na Allegro za 265 zł.

• Redaktorzy

faktycznie zapomniałem zupełnie o Eltaxach - seria Liberty była bardzo sensowna. Ja swoje 3+ sprzedałem za ok 500zł (dokładnie już nie pamiętam bo było to z 5 lat temu) i teraz pewnie za 300-350zł powinny się trafić. 3+ miały kawał basu i spokojnie nagłaśniały ponad 20m pokój w starym budownictwie.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Jeśli kolega słucha Altusów to znaczy, że przyzwyczajony jest do dźwięku raczej dużego i ekspansywnego, z silnym średnim basem. Proponowanie mu tannoy M1 lub M2 to błąd - posłucha i stwierdzi, że "tam nic nie słychać". I ze swego punktu widzenia będzie miał rację. Odzwyczajać się od zniekształconego dźwięku trzeba powoli. Jeśli tannoy, to minimum M4. Trzeba by właściwie przygotować jakiś poradnik dla rzucających Altusy, co wy na to?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.